Nieuw

Trump dreigt de Turkse economie te ‘verwoesten’ als ze Koerden in Syrië aanvallen

Amerikaanse troepen in Syrisch Koerdistan, screenshot YT

President Donald Trump zei zondag dat de VS “Turkije economisch zou verwoesten” als het NAVO-geallieerde land Koerden in de regio aanvalt.

Trump tweette dat de langverwachte terugtrekking zou beginnen en de overgebleven resten van ISIS hard zouden worden aangepakt, vanuit naburige bases. En dat Turkije economisch vernietigd zou worden als Turkije de Koerden iets aan zou doen.

Op hun beurt moeten de Koerden Turkije niet provoceren vervolgde Trump in een volgende tweet. En: “Rusland, Iran en Syrië zijn de grootste begunstigden van het langetermijnbeleid van de VS om ISIS in Syrië te vernietigen – natuurlijke vijanden. We hebben er ook baat bij, maar het is nu tijd om onze troepen terug naar huis te brengen”.

Het is een grimmig dreigement aan een bondgenoot in de regio die een partnerschap heeft met de VS in de strijd tegen IS. Turkije beschouwt sommige Koerdische groepen in de regio als terroristische organisaties en de Koerden vormen de meerderheid van de Amerikaanse geallieerde strijders die in Syrië actief zijn in de burgeroorlog tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Maandag zei de presidentiële woordvoerder van Turkije, Ibrahim Kalin, dat Ankara verwachtte dat Washington het strategische partnerschap van beide landen “eerde”.

In een tweet gericht aan Trump zei Kalin: “terroristen kunnen niet je partners (en) bondgenoten zijn.”

“Turkije verwacht van de VS dat zij ons strategisch partnerschap eren en wil niet dat het terroristische propaganda volgt,” voegde hij eraan toe. “Het is een fatale vergissing om Syrische Koerden gelijk te stellen aan de PKK, die op de terroristenlijst van de VS staat, en zijn Syrische tak PYD/YPG …. Turkije vecht tegen terroristen, niet tegen Koerden. Wij zullen de Koerden en andere Syriërs beschermen tegen alle terroristische dreigingen.

Vorige week viel de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan publiekelijk de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton aan omdat hij zei dat de terugtrekking van de VS afhankelijk was van de toezegging van Turkije om de door de VS gesteunde Koerdische strijders in Syrië niet aan te vallen zodra de troepen vertrekken.

“Bolton maakte een ernstige fout. Als hij op die manier denkt, is hij in een grote fout. Wij zullen geen compromissen sluiten,” zei Erdoğan.

CNN meldde donderdag dat de eerste Amerikaanse militaire grondapparatuur uit Syrië is teruggetrokken, volgens een administratief ambtenaar met directe kennis van de operatie.

Bron:

Trump threatens to ‘devastate’ Turkey’s economy if they attack Kurds in Syria

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10061 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s