Nieuw

ISIS’ luchtmacht – ‘We hebben duizenden doelen getroffen’: IDF-stafchef over de Israëlische ‘bijna-dagelijkse’ bombardementen op Syrië

Foto Een twee-jet van de Israëlische luchtmacht F-16's van Ramon Air Base, Israël, op weg naar de Nevada Test en Training Range tijdens Red Flag-oefening 09-4. Bron: Wikimedia Commons. Auteur: Master Sergeant Kevin J. Gruenwald

De vertrekkende stafchef van de IDF heeft erkend dat Israël Syrië al jaren bombardeert op een “bijna dagelijkse” basis, in een massale militaire campagne die naar verluidt gericht is op het degraderen van de vermeende militaire opbouw van Teheran in de regio.

De Israel Defense Forces (IDF) erkennen zelden het aanvallen van specifieke doelen in Syrië, maar de vertrekkende stafchef bekende openlijk net dat hij een grootschalige bombardementencampagne op het grondgebied van zijn buurman uitvoerde. Alleen al in 2018 liet Israël ongeveer 2000 bommen vallen op vermeende aan Iran gelinkte doelen, vertelde Gadi Eisenkot de New York Times in zijn laatste interview als stafchef van de IDF voordat hij volgende week met pensioen gaat.

“We hebben duizenden doelen getroffen zonder verantwoordelijkheid te claimen of om krediet te vragen”, zei Eisenkot en bekende dat hij op een “bijna-dagelijkse” basis aanvallen uitvoert.

Later bevestigde Benjamin Netanyahu dat de Israëlische luchtmacht vrijdag een pakhuis op de luchthaven van Damascus heeft aangevallen en heeft de informatie van het Syrische leger geverifieerd. Netanyahu zei dat de IDF “er indrukwekkend in geslaagd is in het stoppen van de Iraanse militaire opbouw in Syrië, en in deze context heeft de IDF honderden keren doelen van Iran en Hezbollah aangevallen.”

Terwijl de Syrische regering de Joodse staat herhaaldelijk beschuldigt van het voortdurend schenden van zijn soevereiniteit en het helpen van de terroristen door hun invallen in het luchtruim van het land, beweerde Eisenkot dat de Israëlische acties gerechtvaardigd zijn – en dat, hoe dan ook, noch Damascus noch Teheran er iets aan kan doen.

Ondanks de bewering van de luitenant-generaal over een moreel hoogstaand niveau in de strijd tegen de waargenomen Iraanse dreiging, werd de Israëlische luchtmacht tijdens enkele missies in Syrië verwikkeld in verschillende roekeloze en soms dodelijke acties. Op eerste kerstdag gebruikten de Israëlische straaljagers tijdens hun aanval twee civiele vliegtuigen als dekking om doelen in Syrië aan te vallen, zei het Russische ministerie van Defensie en merkte op dat de F-16’s van de IDF binnen vlogen terwijl er twee burgerluchtvaarttoestellen landden op de luchthavens van Beiroet en Damascus.

Hoewel vorige maand een tragedie met burgervliegtuigen werd afgewend, leidde dezelfde Israëlische tactiek eerder tot gruwelijke gevolgen. Op 17 september zetten Israëlische straaljagers het Russische Il-20 verkenningsvliegtuig op het pad van de Syrische luchtverdedigingsinterceptor raket nadat het Moskou onvoldoende gewaarschuwd had voor een aanval op Syrische doelen.

De Israëlische tactiek resulteerde in de dood van alle 15 Russische bemanningsleden aan boord en dwong Moskou om Syrië te voorzien van S-300 raketverdedigingssystemen. Russisch waarschuwde ook dat, in het geval van een bedreiging voor zijn militairen die in het land zijn ingezet, het radio- en satellietsignalen van militaire vliegtuigen die vanuit het Middellandse Zeegebied naderen, zal blokkeren, waardoor Israël schijnbaar gedwongen werd om zijn bombardementen en routes enigszins aan te passen.

Maar ondanks herhaaldelijk gevaarlijk gedrag in de lucht blijft Israël binnendringen in het Syrische luchtruim onder de militaire strategie ‘de campagne tussen oorlogen‘, die een voortdurende en langdurige inzet voorschrijft om de militaire vermogens van een vijand te verslechteren. De tactiek, ontwikkeld door Eisenkot, kreeg in januari 2017 het groene licht van het kabinet.

Sindsdien heeft Israël duizenden vluchten uitgevoerd, waarbij naar verluidt “meer dan 1.000 Iraanse doelwitten werden getroffen”. Toch beweert Damascus dat de meerderheid van de Israëlische raketten en bommen routinematig worden onderschept door de Syrische luchtverdediging. Geen officiële details of visueel bewijs van de resultaten van de Israëlische overvallen zijn ooit gepresenteerd, behalve in de tijd dat Israël zich haastte om de schuld voor de neergang van het Russische vliegtuig te ontkennen en de schuld voor de tragedie naar Damascus en Teheran verlegde.

Bron:

‘We struck thousands of targets’: IDF chief of staff on Israel’s ‘near-daily’ strikes in Syria

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1137 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s