Nieuw

EU legt de basis voor militair optreden tegen burgers

De op dinsdag aangenomen “solidariteitsclausule” moet de EU in staat stellen “eensgezind op te treden in geval van terroristische aanslagen, natuurrampen of door de mens veroorzaakte rampen”. De EU creëert daarmee het wettelijke kader voor de inzet van politie- en strijdkrachten in heel Europa. De voorwaarden voor de inwerkingtreding van de clausule zijn daarbij even vaag als de mogelijke maatregelen.

-De goedkeuring van gisteren in de Raad Algemene Zaken gebeurde in het duister: de kwestie stond niet op de agenda van de vergadering. De pers was niet op de hoogte. Dit is echter een van de meest controversiële bepalingen van EU-verdragen. Dat is precies de reden waarom de formulering van de “solidariteitsclausule” werd uitgesteld tot een latere datum toen het Verdrag van Lissabon werd ondertekend, zei parlementslid van de Linken, André Hunko.

De “solidariteitsclausule” kan door een staat worden ingeroepen wanneer een crisis “duidelijk zijn vermogenscapaciteit overschrijdt”, aldus de stellingname van de Raad van de EU. De lidstaten van de EU moeten dan “alle instrumenten waarover zij beschikken” inzetten. We hebben het over “operationele, politieke of financiële instrumenten en structuren”. Dit omvat ook politiële en militaire maatregelen.

De EU creëert zo een juridisch kader voor de inzet van politie- en militaire eenheden in heel Europa. Tegelijkertijd werkt de Europese Commissie intensief aan de oprichting van een uniforme EU-politie-eenheid en een EU-Openbaar Ministerie.

De clausule vormt de rechtsgrondslag voor de inzet van speciale politiediensten van het “ATLAS-netwerk”, dat door de Europese Commissie wordt opgezet. GSG 9 [elite politie tactische eenheid] uit Duitsland is hierbij betrokken. Vorig jaar mocht de speciale eenheid van de federale politie over verschillende landen verspreid voor het eerst een grootschalige ATLAS-oefening uitvoeren.

De inzet van de “Europese Gendarmerie-strijdmacht” (EUROGENDFOR) wordt door de “solidariteitsclausule”ook mogelijk gemaakt, zoals Heise meldt. De eenheid, die haar hoofdkwartier in Vicenza (Italië) heeft, omvat alle EU-lidstaten die gendarmerie-eenheden in stand houden, d.w.z. politie-eenheden met een militaire status. De oprichtende landen van EUROGENDFOR zijn Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk en Nederland. De Gendarmerie-strijdmacht offreert haar diensten aan de EU, NAVO of VN.

De clausule versterkt ook de twee inlichtingencentra van de EU. Dit zijn de geheime diensten van de EUMS INT en INTCEN, die de Raad van de EU regelmatig moeten adviseren over “dreigingsevaluatie”. De diensten hebben toegang tot inlichtingenmateriaal van de EU-lidstaten en tot EU-satellietbewaking.

– De “solidariteitsclausule” is overbodig, omdat de EU al over mechanismen voor wederzijdse bijstand bij rampen beschikt. Anderzijds versterkt de clausule de koers naar een militarisering van het binnenlands beleid, aangezien militair personeel op verzoek ook in een andere lidstaat kan worden ingezet. Ik vrees dat het hier gaat om de zaak van de binnenlandse alliantie: het moet van toepassing zijn wanneer “ernstige gevolgen voor mensen, het milieu of goederen” dreigen. Zelfs politiek gemotiveerde blokkades op het gebied van energie, transport en verkeer of algemene stakingen zijn inbegrepen, vervolgt Hunko.

Het is nog steeds omstreden waar de “solidariteitsclausule” daadwerkelijk van toepassing is, zoals Heise verder rapporteert. Mogelijke toepassingsgebieden zijn “landoppervlakte, binnenwateren, territoriale wateren en luchtruim” van de betrokken landen. Crises en rampen vallen echter ook onder de richtlijn als ze “buiten het grondgebied van de lidstaten” ontstaan.

– Er wordt uitdrukkelijk verwezen naar crises waarvan de oorzaak “buiten de EU” ligt. De Linken fractie verwerpt dit mengsel van interne en externe veiligheid. In plaats van het binnenlandse beleid te militariseren door het inzetten van strijdkrachten in andere lidstaten, moeten we de civiele solidariteitsmechanismen in de EU versterken, vervolgt Hunko.

Bron:

EU schafft Grundlagen zum Militär-Einsatz gegen die Bürger

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7729 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

7 Comments on EU legt de basis voor militair optreden tegen burgers

 1. Eigenlijk is dit niks nieuws, na de tweede wereldoorlog zijn er in Europa steeds eenheden geweest die ook ingezet konden worden tegen de eigen bevolking.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Gladio

  Liked by 1 persoon

 2. Raveltje // januari 14, 2019 om 21:38 //

  Tegen eigen bevolking die enkel voor zijn rechten opkomt.

  Like

 3. Duchesne // januari 15, 2019 om 08:20 //

  De democratie met stemming verworpen….

  Like

 4. Google maar op: Fema-camps en bekijk ook de nieuwe grote gevangenis in Zaanstad!!!!!!!

  Like

 5. koddebeier // januari 15, 2019 om 11:51 //

  De EU is een fascistische dictatuur !!

  Liked by 1 persoon

 6. Horatius // januari 15, 2019 om 12:07 //

  Deze solidariteitsclausule zou men ook kunnen opvatten als een verhuld dreigement mochten de populisten op een gegeven moment de macht overnemen via de stembus.

  Dan zou er een situatie ontstaan dat ‘fascisme, racisme en islamfobie’ de macht van de gevestigde politieke elite ernstig in gevaar zouden kunnen brengen en men verantwoording zou moeten afleggen voor het rampzalige vluchtelingenbeleid en de openlijke collaboratie met de politieke islam.
  Een ‘door de mens veroorzaakte ramp’ dus…

  Nu bepaalt men zich vooralsnog tot het plegen van censuur en het demoniseren van de z.g. rechtsextremisten maar bij een totale omwenteling van het stemgedrag van de autochtone bevolking zou men via deze clausule de Noodtoestand kunnen uitroepen om het oprukkende populisme-fascisme definitief een halt toe te roepen.
  Door het ongeldig verklaren van de stembusuitslag en het arresteren van de kopstukken van het populisme en het in preventieve hechtenis nemen van andere oproerkraaiers.

  In de Duitse Grondwet is men reeds hier in voorzien en in Brussel en Straatsburg is men zeker bereid dit bijtijds over te nemen via EU-wet- en Regelgeving mocht er een politieke omwenteling plaatsvinden die niet in hun straatje zou passen.

  Like

 7. scherpschutter1943 // januari 15, 2019 om 22:51 //

  In d EU hebben we nu de EU.SS en in nederland hebben we de oranje.SS

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s