Nieuw

James Watson: Wetenschapper verliest titels na claims over ras

James Watson

De Nobelprijswinnende Amerikaanse wetenschapper James Watson is ontdaan van zijn eretitels na het herhalen van opmerkingen over ras en intelligentie.

In een TV-programma maakte de pionier in DNA-studies een verwijzing naar een opvatting dat genen een verschil veroorzaken tussen zwarten en blanken op IQ-tests.

Cold Spring Harbor Laboratory zei dat de opmerkingen van de 90-jarige wetenschapper “ongefundeerd en roekeloos” waren.

Dr. Watson had gelijkaardige claims in 2007 – en verontschuldigde zich daar later voor.

Hij deelde de Nobelprijs in 1962 met Maurice Wilkins en Francis Crick voor hun ontdekking in 1953 van de dubbele helixstructuur van het DNA.

Dr. Watson verkocht zijn gouden medaille in 2014 en zei dat hij door de wetenschappelijke gemeenschap was verbannen na zijn opmerkingen over ras.

Hij verblijft momenteel in een verpleeghuis waar hij herstelt van een auto-ongeluk en er wordt beweerd dat hij “zeer minimaal” bewustzijn heeft van zijn omgeving.

In 2007, vertelde de wetenschapper, die eens bij de Universiteit van het Laboratorium Cavendish van Cambridge werkte, de Times dat hij “inherent somber was over het perspectief van Afrika” was omdat “al ons sociaal beleid gebaseerd is op het feit dat hun intelligentie hetzelfde is als die van ons – terwijl testen uitwijzen dat dat niet zo is”.

Terwijl zijn hoop was dat iedereen gelijk was, voegde hij eraan toe, “mensen die te maken hebben met zwarte werknemers komen tot de conclusie dat dit niet waar is”.

Na die opmerkingen, verloor Dr. Watson zijn baan als kanselier bij het laboratorium en werd verwijderd uit al zijn administratieve taken. Hij schreef een verontschuldiging en behield zijn eretitels van emeritus kanselier, Oliver R Grace professor emeritus en ere-trustee.

Maar Cold Spring Harbor zei dat het hem nu van die titels ontdaan had nadat hij zei dat zijn opvattingen niet waren veranderd in de documentaire American Masters: Decoding Watson, eerder deze maand uitgezonden op de Amerikaanse publieke omroep PBS.

“De uitspraken van Dr. Watson zijn verwerpelijk, niet ondersteund door de wetenschap,” zei het laboratorium in een verklaring, eraan toevoegend dat ze zijn verontschuldiging effectief terugdraaien.

Dr. Watson werd in 1968 directeur van Cold Spring Harbor, in 1994 voorzitter en tien jaar later kanselier. Een school in het laboratorium is naar hem genoemd, bericht Associated Press.

In een interview met het persbureau zei zijn zoon Rufus dat Dr. Watson’s verklaringen “hem misschien een bigot en discriminerend” zouden kunnen maken, maar dat was niet waar.

“Zij vertegenwoordigen enkel zijn eerder enge interpretatie van zijn genetische bestemming….. Mijn vader had van het lab zijn leven gemaakt, en toch beschouwt het lab hem nu als een risico.

Bron:

James Watson: Scientist loses titles after claims over race

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.157 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

7 Comments on James Watson: Wetenschapper verliest titels na claims over ras

 1. Het lijkt mij dat de geschiedenis van Afrika vooralsnog bewijst dat hij gelijk heeft en in ieder geval niet bewijst dat hij ongelijk heeft. Vraag maar aan de Chinezen. Het is achterlijk dat je iemand zijn eretitels ontneemt, niet omdat bewezen is dat hij die ten onrechte heeft gekregen, maar omdat je hem te grazen wilt nemen omdat zijn meningen, die volstrekt los staan van zijn wetenschappelijke ontdekkingen en prestaties, je niet bevallen. Ook dat bewijst niet dat hij niet deugt, maar wel dat degenen die dit doen en hem betichten van racisme en ander aan de tijdgeest onderhavig politiek-correct gebrek aan realisme, zelf niet deugen. Watson is een monumentaal wetenschapper en is daarvoor beloond met al zijn prijzen en glanzende carriere. De rest is niet relevant. Prijzen afpakken is kinnesinne.

  Liked by 1 persoon

 2. Dit is hoe links draait. Als je het niet met hen eens bent wordt je afgeserveerd.

  Like

 3. Scrutinizer // januari 13, 2019 om 20:52 //

  Het ondergraaft tevens de toekomstige waarde van hun titels. Immers we weten nu dat ze slechts toegekend worden o.b.v. policor gedrag i.p.v. wetenschappelijke bevindingen. Zo schiet het instituut dus gewoon in zijn eigen voet. Het is zoiets als een Nobelprijs voor de vrede toekennen aan een oorlogsmisdadiger. Ach, wie neemt die instituten nog serieus?

  Liked by 1 persoon

 4. Jack vanderVeen // januari 13, 2019 om 22:09 //

  Het mooie, ook wel navrante voor deze man, is dat hij beloond wordt met de Nobelprijs in 1962 op basis van zijn bewezen en dus bevestigde bevindingen in 1953 door o.a. Watson ontdekt.
  Wie nu nog geloof heeft in lynxe honden kan beter direct naar het dierenasiel gaan voor zijn/haar terminaal verblijf.

  Like

 5. Duchesne // januari 14, 2019 om 14:49 //

  “De wetenschap”…uit wie bestaat ze…..Nobel prijzen worden uitgereikt uit politieke motieven en niet uit verdienste, dat maakt ze niet waardevol maar triest.
  En de wetenschap dat niet alle rassen gelijkwaardig zijn qua IQ word dagelijks bewezen door een meerderheid van die rassen.
  Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat Aziaten totaal verschillend zijn qua intelligentie en verfijning, kwestie van eten bij een Thai, een Chinees, Indonees en een Japanner. Enkel al in het eten kun je volksaard en fantasie herkennen, wat intelligentie vereist.
  Zo is de Franse keuken niet met de Zweedse keuken of de, ahum, Engelse “keuken” te vergelijken, net als hun auto’s dat zijn qua bouw en ontwerp en kwaliteit.
  Het is een beetje wat je zelf bent voor iemand, en dat is wat je aantrekt.

  Om die reden zijn blanke narcisten vaak liefhebbers van allachtonen, haat tegen alles en autoritair achterlijk gedrag verbind….soort zoekt soort, zoals goede mensen overal op de wereld open deuren vinden zonder dat ze die hoeven te forceren….

  Feitelijk is wetenschap het compleet vrij denken om tot nieuwe inzichten te komen, politieke of religieuze (waan) denkbeelden wetenschap laten defineren is teruggaan naar de vroege middeleeuwen waar enkel het woord gods waarheid mocht zijn….valt de wereld terug in achterlijkheid en heksenjachten omdat een deel van de wereldbevolking niet in staat is zelfstandig te denken?

  Dan heeft educatie geen enkel nut meer en worden wetten niet langer geldig, immers de achterlijkheid regeerd.

  Like

 6. Germaans Roosje // januari 14, 2019 om 15:50 //

  Als hij het omgekeerde had gezegd, en de blanken als minder intelligent had betiteld, had men hem op een voetstuk geplaatst en aanbeden. Zie bijvoorbeeld Zimbabwe of Liberia als voorbeeld van hoogontwikkeling in Afrika…

  Like

 7. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s