Nieuw

Frankrijk in oproer: Journalisten op de korrel – ‘Gele Hesjes’ tegen “de leugenpers”

Vooral tv-journalisten zijn het doelwit van woedende betogers. De Franse journalistenvereniging Syndicat National des Journalistes (SNJ) spreekt van massale intimidatiepogingen.

Vijandigheid, strijdlust en openlijke haat: de spanning tussen de ‘Gele Hesjes’ en journalisten is de afgelopen twee maanden aanzienlijk toegenomen. De beschuldigingen en het wantrouwen in de Franse protestbeweging doen denken aan de Duitse ‘leugenpers’-discussie. Journalistieke organisaties betreuren massale aanvallen op journalisten.

Vooral tv-journalisten zijn het doelwit van boze demonstranten. Deze week zijn medewerkers van de nieuwszender BFM-TV tijdelijk in staking gegaan nadat afgelopen weekend een tv-team werd aangevallen tijdens protesten in Rouen in Noord-Frankrijk en een jonge journaliste in Parijs aan haar been licht gewond raakte door een rotje.

De Franse journalistenvereniging Syndicat National des Journalistes (SNJ) spreekt van massale intimidatiepogingen:

“Verslaggevers worden aangevallen, beledigd en bij naam bedreigd op de sociale netwerken”, legt de organisatie uit. Bovendien zouden journalisten “geslagen en vervolgd worden op straat”.

Hoe groot de woede van de ‘Gele Hesjes’-aanhangers op veel verslaggevers is, werd voor het eerst eind november in Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk waargenomen, aldus de vakbond. Op het centrale Stadhuisplein zijn drie televisiejournalisten van de particuliere omroepen C-News en BFM-TV “ontsnapt aan een lynchpoging” van ongeveer honderd demonstranten. Volgens hun eigen verklaringen werden de journalisten geslagen, geschopt, bespuwd en beledigd als “agenten van de overheid”.

Ook de kreet “collaborateurs” uit het nazi-tijdperk klinkt tijdens demonstraties luidruchtig tegen de vertegenwoordigers van de media. Communicatieonderzoeker Arnaud Mercier ziet een diepgeworteld wantrouwen erachter:

“De ‘Gele Hesjes’-beweging hekelt de zogenaamde machtskennis van journalisten, politici en deskundigen”, zegt de professor van de Universiteit van Parijs.

De activisten uit de Franse provincie “beschuldigen de media ervan dat ze hen jarenlang hebben genegeerd en onzichtbaar hebben gemaakt”, benadrukt Mercier. Sociale netwerken zoals Facebook en Twitter zijn voor hen “een ruimte van tegen-publiciteit”. Zijn analyse doet denken aan de Duitse Pegida-beweging, die als Facebook-groep begon.

Op Facebook heeft de invloedrijke ‘Gele Hesjes’-groep ‘Frankrijk in woede’ onlangs een enquête gepubliceerd. Op de vraag “Denkt u dat de media ons voorliegen” beantwoordden in 48 uur 15.000 supporters “ja” op de vraag  – slechts ongeveer 350 waren het daar niet mee eens.

De ‘Gele Hesjes’ informeren zich niet alleen via de sociale netwerken, waar oproepen tot demonstraties en video’s over politiegeweld massaal worden verspreid en regeringsverklaringen worden becommentarieerd. Volgens communicatieonderzoeker Mercier wenden ze zich steeds meer tot media die ze als “vrij” beschouwen.

Daartoe behoort ook het jonge platform Brut (de naam verwijst naar het label “droog” voor wijnen), dat sinds 2017 zijn inhoud – vooral video’s – uitsluitend via sociale netwerken verspreidt. Maar ook de Russische aanbieder RT France, die zich als alternatief voor de Franse media presenteert.

“Wij bieden de ‘Geles Hesjes’ een platform om zich uit te drukken”, zegt Xenia Fedorova, directrice van de Franse tak van het Russische staatskanaal RT (voorheen Rusland Vandaag), dat ook in 2017 werd gelanceerd. “We behandelen ze met respect, zonder het etiket ‘extreem rechts’ of ‘extreem links’ erop te plakken”.

Dit laatste is een schimpscheut op de regering van president Emmanuel Macron, die de ‘Gele Hesjes’ dicht bij extremisten geduwd heeft, waardoor veel aanhangers van de protestbeweging zich aan de schandpaal genageld voelen.

Ook in het komende weekend zijn veel journalisten weer bang voor aanvallen. De journalistenvakbond SNJ heeft opgeroepen tot een “maatschappelijke ruk” om een einde te maken aan het geweld tegen journalisten.

Bron:

Frankreich in Aufruhr: Journalisten im Visier – „Gelbwesten“ gegen „Lügenpresse“

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.168 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8179 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

10 Comments on Frankrijk in oproer: Journalisten op de korrel – ‘Gele Hesjes’ tegen “de leugenpers”

 1. Jack vanderVeen // januari 12, 2019 om 08:33 //

  Het lijkt wel Nederland. Dat lynxe idioten, inclusief media, geen objectief signaal meer wil publiceren. Al of niet onder invloed van onze lynxe Roverheid.
  Onze Roverheid met aan het hoofd een super-agressieve minister-president, die door zijn mama dagelijks wordt ingefluisterd en in slaap gemasturbeerd.

  Like

 2. bedonderde burger // januari 12, 2019 om 09:55 //

  Dan moeten die journalisten eens beginnen met objectief zijn, wat denken ze daar van? Maar daar betaalt het vierde rijk overheid hen niet voor. toch? Vrijwel alle tv en grote dagblad journalisten stinken naar Noord Koreaanse mentaliteit. En zeker die, die voor ‘linkse’ media werken als NPO, VARA en Volkskrant. De lucht die dat soort verspreidt lijkt echt giftig.

  Like

 3. Duchesne // januari 12, 2019 om 10:35 //

  Verantwoording voor geschreven artikelen rust…..nergens….Ik ken enkele Wegener journalisten, stuk voor stuk arrogante betweters en ja, ik zou bij het oversteken van die lui rem en gaspedaal per ongeluk kunnen verwisselen….honden zijn het, narcisten en leugenaars.

  De pers is de veroorzaker van heel veel onkunde en het doorborduren op leugens wat als gevolg heeft dat lieden macht kregen die absoluut niet voor volk en welzijn bezig zijn. Als je een overheids apparaat hebt dat opzettelijk informatie verbergt en het burgers bijna onmogelijk maak om recht te halen dan heb je als pers een vetleren medaille verdiend met het collaboreren.

  30 zilveren kogels is het juiste loon voor vele journalisten en politici, omdat al het andere ontoereikend is in passend belonen.

  Like

 4. walterh66 // januari 12, 2019 om 10:41 //

  Politici, journalisten en rechters zijn de uitvoerders van het Coudenhove-Kalergi plan.
  Het doel is genocide op het blanke ras.
  Pas als deze groepen uit de macht zijn ontheven, kan het volk zicht krijgen op de werkelijke vijand.
  De genocide wordt aangekondigd in het Coudenhove-Kalergi plan, maar, onder ander, ook in het Morgentau Plan, https://fenixx.org/2018/09/04/morgenthau-plan/
  Het Hooton Plan,
  Het Kaufmann Plan, https://fenixx.org/2018/10/30/professor-zegt-dat-blanke-mensen-moeten-accepteren-dat-ze-worden-vervangen-in-amerika-en-europa/

  Nogmaals, het doel is genocide op het blanke ras.
  Niet alleen in Europa, maar overal waar blanke mensen wonen.
  We zitten midden in een oorlog en pas nu beginnen we dat te begrijpen.

  Like

 5. Realist-econoom // januari 12, 2019 om 10:45 //

  De gele hesjes ontbreekt het aan realiteitszin. Inderdaad moet geprotesteerd worden tegen veel zaken zoals de Euro, een munt die te hoog gegrepen is voor niet concurrerende landen zoals Frankrijk (overigens was Frankrijk de motor achter de Euro, vanwege hun minderwaardigheidscomplex over de devaluerende Franse Franc t.o.v. de superieure revaluerende Dmark), tegen de globalisering in de zin van open grenzen voor iedereen. Echter, de gele hesjes willen ook lagere belastingen en vele ook nog eens betere sociale voorzieningen. Dat gaat niet samen. In feite heeft Frankrijk een te hoge staatsschuld en een veel te grote collectieve sector en een starre stalinistische arbeidsmarkt. Als Frankrijk echt vooruit wil komen zouden de gele hesjes ook moeten demonstreren voor het snoeien van de collectieve sector. Dan kunnen misschien ook de belastingen omlaag, nadat het financieringstekort teruggebracht is naar zwarte cijfers. Overigens hebben de Fransen op Macron gestemd omdat hij beloofd heeft de financiële lasten af te wentelen op de Eurozone, op u dus. Met één grote EU-staatsschuld, Frankrijk is dan zijn schuld kwijt en uw kinderen mogen dat ophoesten, en een op Franse leest geschoeide monetair beleid, dus i.p.v. snoeien van de collectieve sector en hervormen arbeidsmarkt de Euro devalueren zodat uw spaargelden nog sneller verdwijnen dan nu, met de 0% interbancaire rente bedoeld om landen als Frankrijk te helpen. Het plan van Macron was de zwarte cijfers, wat hem bijna gelukt was, en dan eisen dat in ruil voor zijn krachtdadig beleid er een monetaire EU beleid komt, met gezamenlijke staatsschuld en EU-fondsen. Merkel is het daarover al eens overigens, en Rutte spartelt nu wat tegen maar tekent altijd. Wij moeten niet achterover leunen maar zelf uit de Euro stappen, omdat de afspraken hierover door landen als Frankrijk met voeten worden getreden.

  Like

 6. Zoals ik eens stelde: “Ik hoop dat ze tijdens een live-uitzending binnen vallen en voor de camera gelyncht worden.”
  Gedaan met de kijker in zijn gezicht uit te lachen om zijn ‘domheid.’
  Gedaan met uw ongenaakbaarheid.

  Like

 7. Scrutinizer // januari 12, 2019 om 14:57 //

  @Realist-Econoom
  Correcte analyse. Macron verwijt ik slechts zijn destructieve immigratiebeleid waardoor het economische probleem juist nog groter wordt. Verder zijn zijn ingrepen wel noodzakelijk.
  Als Macron qua migratie zich als Salvini zou opstellen, ware het een top-politicus (*) Helaas…

  (*) vergelijkbaar met de “socialist” Gerhard Schroeder die met soortgelijke maatregelen de Duitse economie weer op het spoor wist te zetten. Hadden Macrons voorgangers dit destijds ook maar gedaan…

  Like

 8. Als Macron die 6 miljoen moslims (officiële cijfers, dus het zullen er wel 12 miljoen zijn) er uit trapt zijn Frankrijks financiële problemen ook opgelost.

  Liked by 2 people

 9. Wat zouden de mensen het leven terug appreciëren.

  Like

 10. de islam is het allergrootste probleem. Daarbij vallen alle andere problemen in het niet.

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s