Nieuw

Havik John Bolton probeert de Amerikanen in Syrië te houden

Aan alle kanten wordt Trump’s beslissing om de troepen uit Syrië terug te trekken tegengewerkt. Nu heeft hij John Bolton, die al pleitte voor een aanval op Iran toen hij nog in de baarmoeder van zijn moeder woonde, naar het Midden-Oosten gestuurd.

Peter Ford, voormalig Brits ambassadeur in Bahrein (1999-2003) en Syrië (2003-2006), maakt de volgende inschatting:

Trump’s ultra-hawkish National Security Adviseur, John Bolton, is op tournee door het Midden-Oosten en stelt blijkbaar nieuwe voorwaarden voor de terugtrekking met elke stop die hij maakt. Ons wordt momenteel verteld dat de troepen niet zullen weggaan tot de overblijfselen van ISIS zijn opgeruimd, tot er zekerheid is dat zij niet kunnen weerkeren, tot Erdogan belooft om de Koerden niet te slachten, en tot de veiligheid van Israël absoluut verzekerd is.

Het is zeker waar dat het verpletteren van die ISIS-overblijfselen enige tijd in beslag zou kunnen nemen, maar om ervoor te zorgen dat ISIS nooit opnieuw kan worden opgericht of uitgebreid, dat is een recept voor een oneindige aanwezigheid van de VS.

En zeker als Israel ISIS een handje blijft toesteken zoals ze dat in het verleden gedaan hebben. Nu zouden ze zelfs een extra belang hebben om dat te blijven doen, namelijk de Amerikanen voorzien van een smoes om te blijven.

De Amerikaanse bondgenoten, de door de Koerden gedomineerde SDF, trekken zich momenteel terug uit delen van Oost-Deir Ez Zor omdat ze vijandigheid ontmoeten van Arabische dorpsbewoners, die de ontvoering van hun jonge mannen en zelfs kinderen kwalijk nemen in de gelederen van de SDF. Terwijl het vertrek van de 2000 Amerikaanse troepen nauwelijks een vacuüm zal achterlaten wat betreft de strijd tegen ISIS, zal het vertrek van de SDF uit bepaalde gebieden dat zeker wel zijn. Alleen het Syrische Arabische leger van de regering (SAA) kan deze Arabische gebieden betreden, en dat is precies waar sommige clanleiders om vragen (oproepen die natuurlijk worden genegeerd door onze media).

Ook het verkrijgen van garanties van Erdogan zal waarschijnlijk moeilijk blijken te zijn, vooral als je (zoals Bolton, zonder twijfel) misschien niet heel erg je best daar voor zult doen.

Hier meer >>

Bij die Turkse garanties gaat het al mis. Erdogan had zich er net op verheugd dat hij eindelijk Koerden mocht gaan onthoofden.

RT:

US National Security adviseur John Bolton heeft een “grote fout” gemaakt door Ankara’s veiligheidsgaranties voor de Koerden als voorwaarde te stellen voor de terugtrekking van de VS uit Syrië, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd.

De Turkse leider ontketende een bittere mondelinge aanval op Bolton dinsdag terwijl hij de regerende AKP partij toesprak.

“Het is niet mogelijk voor ons om de uitspraken van Bolton in Israël te accepteren en te slikken,” zei Erdogan. “Bolton maakt een grote fout, zijn verklaring is onaanvaardbaar.”

Erdogan’s opmerkingen verwezen naar de verklaring van de US National Security Adviseur van maandag. Bolton onthulde dat de Amerikaanse president Donald Trump hem vertelde dat hij niet zou toestaan dat Turkije de Koerden zou doden.

De ironie hier is dat juist de aanwezigheid van de Amerikaanse (en Britse) krachten verhindert dat aan de Amerikaanse voorwaarden voor terugtrekking wordt voldaan. Zolang de VS weigert samen te werken met het Syrische leger en Rusland in de strijd tegen ISIS, zullen de jihadisten altijd een schuilplaats hebben, in de vijf jaar dat de VS ISIS zogenaamd bestreed, voordat de Russen op het toneel verschenen, hebben de jihadi’s hun grondgebied alleen maar uitgebreid. En zolang de Amerikanen de Koerden bescherming beloven zullen die de Turken blijven irriteren, omdat dan de mogelijkheid blijft bestaan dat ze een eigen staat op zouden kunnen richten. En als de Amerikanen zich terugtrekken en Assad en de Russen het vacuüm ten Oosten van de Eufraat zouden vullen, dan wordt niet voldaan aan de Israëlische wensen.

De Verenigde Staten hebben zich in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd met hun illegale oorlog op verzoek van hun bondgenoten. In die zin was wat Trump deed misschien wel het verstandigste. Cut the crap, hak die Gordiaanse knoop door, we gaan gewoon weg. Maar dan moet je niet Bolton sturen waarvan heel de wereld en Netanyahu weet wat voor agenda hij heeft, die het touw gewoon weer opnieuw begint te knopen met de bedoeling dat de VS daar nooit vertrekt.

Het is de zoveelste blunder eersteklas van Trump, als je vrede wilt stuur je geen warmonger, wat er op duidt dat hij óf niet zelf alle touwtjes in handen heeft, óf er toch een heel simpele kijk op nahoudt.

Peter Ford komt tot de zelfde conclusie die ik twee weken geleden ook al trok.

Assad en de Koerden hebben elkaar de afgelopen acht jaar nauwelijks bevochten, ze zijn eerder omzichtig bij elkaar uit de buurt gebleven, dus heel veel kwaad bloed zal er niet zijn.

Als de Koerden hun droom van een zelfstandige staat opgeven, zal er vast wel te praten zijn over een bepaalde mate van autonomie zoals de Koerden in Irak dat ook gekregen hebben. Dan moeten ze alleen niet zo dom zijn als Barzani in Irak was om een referendum over onafhankelijkheid te organiseren, want toen greep Irak hard en snel in.

Als Turkije dan nog steeds Syrië binnen wil vallen heeft het ook een probleem met Assad en bijgevolg met Rusland. Het is dus aan de Koerden zelf wat ze kiezen. Kiezen ze voor de eenheid van Syrië dan kan het Syrische leger samen met zijn bondgenoten zelf wel de laatste restanten van ISIS opruimen, ze hebben bewezen daar veel effectiever in te zijn dan de Amerikanen, die hun bommen altijd net op de verkeerde plaatsen gooiden, en als het er op aan kwam zelfs de leiding van ISIS evacueerden.

Peter Ford:

In dit spel voor de prijs om Koerdische genegenheden houdt Damascus de meeste kaarten. Om te beginnen hebben de Koerden nog nooit gevochten of wilden vechten tegen de SAA en wilden ze nooit de onafhankelijkheid (dat klopt niet helemaal, een hoop Koerdische twitteraars waar ik de afgelopen jaren mee in gesprek was gingen echt wel voor totale onafhankelijkheid, Fub). Ze willen een mate van autonomie die ze graag zouden willen zien in een nieuwe federale grondwet. Damascus zal moeite hebben met slikken, niet in de laatste plaats omdat andere gebieden zoals het Zuiden misschien ook autonomie willen. Assad zal waarschijnlijk denken dat hij een deal kan sluiten met een paar concessies in plaats van een federale grondwet: gebruik van de Koerdische taal op scholen, incorporatie van de Peshmerga in de SAA. Hij kan het zich veroorloven om oneindig lang op zijn handen te blijven zitten: de kleine aanwezigheid van de VS in het afgelegen Syrische Verre Oosten is geen existentiële strategische bedreiging voor hem, terwijl de eindeloze slepende situatie een voortdurende schande voor Trump zal zijn. Het belangrijkste is dat de Koerden nu weten dat, als ze zich dat nog niet eerder hadden gerealiseerd, de Amerikaanse tripwire inderdaad zal worden verwijderd en dat ze helemaal geen deal meer zullen krijgen van Damascus als ze er nu niet een sluiten.

En daar heeft Ford een punt. Assad hoeft geen haast te maken. De overwinning is zeker. Hij heeft in de Russen een trouwe bondgenoot die niet weg zal lopen, omdat dat in Ruslands eigen belang is, ze hebben daar een van hun weinige ‘warme zee’-havens. De Koerden hadden al lang kunnen weten dat de VS ze op een bepaald moment onder de bus zou gooien, daarvoor hoeven ze alleen maar naar Irak te kijken.

Wat mij betreft is die oorlog eerder dan later over. En als Oost-Syrië weer bij Syrië hoort dan is dat een belangrijke stap in het beëindigen van deze oorlog, die ons in Europa ook alleen maar nadelen heeft gebracht. Ons belang is Europa, niet Israël of Syrië, of Koerdistan.

En als het afgelopen is kunnen we verliezers en winnaars gaan tellen. Maar dan moet wel eerst Idlib en Afrin nog van Turkse handen overgaan in Syrische, want het kan niet zo zijn dat Turkije, dat de belangrijkste bevoorrader was van ISIS (en vergeet Bert Koenders, die over de hele wereld dood en verderf zaait niet), hier gebiedswinst aan overhoudt.

Verliezers:

-De VS. – de zoveelste zinloze oorlog gevoerd, met enorme kosten en wat doden. De zoveelste oorlog verloren sinds Vietnam, van een ragtag-band of jihadi’s die ze zelf gefinancierd hadden en hun positie van almacht op het wereldtoneel is stuk.

-Syrië – het land ligt in puin, de helft van de bevolking is ontheemd, honderdduizenden doden, maar het land bestaat nog en dat was niet de bedoeling.

-Europa/de EU – heeft nu in heel West-Europa teruggekeerde jihadisten met oorlogservaring (hallo Judith Sargentini), die op verschillende plaatsen in dekking genietend van een uitkering afwachten tot ze toe kunnen slaan. Eigen fukking schuld en zelf gefinancierd en misschien was het ook wel de bedoeling van de bazen van Rutte en Koenders en de rest van de idioten die de poppenkast bevolken. Bovendien heeft Merkel kans gezien de grenzen te openen en is er voorlopig geen zicht op dat die ooit weer gesloten zullen worden.

-Israël – misschien wel de grootste verliezer, zeker in hun eigen ogen. Ze worden dan wel niet omgevolkt zoals Europa, en zijn goede vrienden met de naburige jihadi’s. Maar het doel van deze aanstichters en hun soennitische vriendjes is mislukt. Syrië bestaat nog. En dat is wat ze kapot wilden maken, in stukken hakken langs etnische lijnen en, Iran, staat nu aan hun grens. De oorlogsretoriek tegen Iran zal dan ook opgevoerd worden de komende tijd, wees daar op voorbereid.

Winnaars:

-Iran – staat nu aan de grens met Israël.

-Hezbollah – Heeft een formidabele hoop oorlogservaring opgedaan, en gewonnen. Vooral in het begin toen de Russen nog niet meededen, waren ze cruciaal, want de eerste gebieden die de jihadi’s ingenomen hadden waren (nadat ze zich verspreid hadden vanaf de ontstaanskern de Akbar provincie in Irak op de grens met Syrië) de grensgebieden met Jordanië en Libanon, terwijl die met Turkije opengehouden werd, in een poging Syrië af te snijden van de buitenwereld. Het was Hezbollah dat de Syrisch-Libanese grens heropende.

-Rusland – is de grootste winnaar. Het begon toen Obama een rode lijn trok voor chemische wapens, waarvan zelfs Carla del Ponte van de VN later toe moest geven dat die door de ‘rebellen afgevuurd waren’, en Lavrov een handige uitweg bood door aan te bieden toe te zien op de vernietiging daarvan en Kerry instemde. (en onze Sigrid Kaag daar op toe zag en zei dat ze heus echt waar allemaal vernietigd waren en daarvoor een bedankbriefje kreeg van Obama dat nu naast haar portret met Arafat op de schoorsteenmantel staat).

-Rusland – want Rusland zal nodig zijn om de Gordiaanse knoop, die Bolton opnieuw in de war geschopt heeft, zodanig te ontwarren dat de VS zich zonder gezichtsverlies terug kan trekken zo meteen. Want dat heeft Neo-Con Bolton nu ernstig bemoeilijkt door allerlei onmogelijke voorwaarden te stellen, die de VS helemaal niet af kan dwingen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

6 Comments on Havik John Bolton probeert de Amerikanen in Syrië te houden

 1. En vanwege alle doden en het niet dienen van Europa alleen maar verliezers.

  Like

 2. Republikein // januari 9, 2019 om 11:45 //

  Heeft nog meegespeeld in the Muppets, zat samen met Kelly op balkon.

  Like

 3. Het kan kort duren, het kan lang duren, maar hoe het ook zij, Syrie en Iran zullen vallen. De ‘Hidden Hand’ geeft namelijk nooit op alleen als hij volledig is uitgeroeid.

  Like

 4. De ‘heilige’ drie eenheid Angelo Amerikaanse Zionisme blijven naar de pijpen van Israël dansen, verdorie Israël is heer en meester in de Levant, als nodig kunnen ze hun woorden kracht bijzetten met tactische atoom wapens, i.p.v. Europa te verzwakken en te destabiliseren met miljoenen ‘vluchtelingen’.

  Like

 5. Toen Trump vertelde het leger terug te trekken uit syrië werd geschreeuwd dat hij de koerden in de steek liet. Ik begin het geklaag en de theorieën steeds minder serieus te nemen.

  Like

 6. tim pietersen // januari 9, 2019 om 23:54 //

  deze bolton verhalen moet je met korreltje zout nemen

  bibi vraagt trump draait

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s