Nieuw

De echte prijs van elektrische auto’s

Foto ter illustratie.

Elektromobiliteit wordt beschouwd als een redder: milieuvriendelijk, schoon, duurzaam. Maar de benodigde grondstoffen voor de batterijen zijn schaars en vaak afkomstig van problematische bronnen.

Vooral de winning van de grondstoffen lithium en kobalt is problematisch. In Zuid-Amerika worden steeds meer fabrieken gebouwd in ecologisch kwetsbare gebieden. Ze veroorzaken ernstige milieuschade. In de politiek instabiele Democratische Republiek Congo (DR Congo) wordt ongeveer twee derde van de wereldproductie van kobalt gewonnen.

“Planeet e.” reist naar Chili en DR Congo om te laten zien onder welke omstandigheden en met welke gevolgen de grondstoffen voor de elektrische autorevolutie worden gewonnen.

Als aanvulling op de documentaire van de ZDF deze van VICE over Coltan-mining in Congo, omdat deze in het Engels is. Ik kende hem al want ik heb er wel eens wat forte fragmenten uit geknipt voor verschillende doelen en wat screenshots er uit gebruikt als illustratie bij sommige artikelen.

In Chili wordt lithium gewonnen uit zoutmeren, de zogenaamde salares. De lagunes zijn de thuisbasis van de Andesflamingo’s, die hier alleen bestaan. Met de uitgebreide ontginning van het lithium gaan hun leefgebieden verloren; de flamingo’s worden nu met uitsterven bedreigd. Bovendien verbruikt de winning van het lichte metaal een zeer grote hoeveelheid water. Door het dalende grondwaterpeil is het voor inheemse gemeenschappen onmogelijk om aan de oevers van zoutmeren te telen.

In de DR Congo wordt kobalt voornamelijk in grote mijnen gedolven door internationale goederengroepen. Ongeveer een vijfde van de mijnen wordt echter in illegale, zelfgemaakte mijnen gewonnen. In deze kleine mijnen, de zogenaamde “ambachtelijke mijnbouw”, zijn de omstandigheden vaak kritiek: Veel van hen zijn smalle schachten, die tot 45 meter diep in de aarde worden gegraven zonder vast te zetten. Kinderarbeid is in veel mijnen aan de orde van de dag.

Maar wat kunnen alternatieven zijn bij de aanschaf van grondstoffen en bij de productie van autoaccu’s? “Planeet e.” onderzoekt deze vragen in het Ulmer Centrum voor Zonne-energie- en Waterstofonderzoek en in de lithiumwinning in het Erzgebergte.

Grondstoffen voor de toekomst

Moderne hoogtechnologische producten vereisen nieuwe of, in het verleden, vrij onbeduidende grondstoffen, zoals lithium, tantaal (tantalium) of elementen uit de zeldzame aardgroep (rare earth metals). Hun bijzondere eigenschappen maken ze zo waardevol voor de industrie. De markt voor deze grondstoffen groeit gestaag en de handel in deze grondstoffen wordt steeds lucratiever.

Het afzien van olie, kolen en gas heeft vele voordelen, niet alleen vanuit het oogpunt van klimaatbescherming. Het is ook verleidelijk om het vooruitzicht te hebben om zich te bevrijden van de afhankelijkheden van de olie- en gasproducerende landen.

De “nieuwe” grondstoffen voor hightech producten zijn echter ook nauw met elkaar verweven geraakt. Ook deze grondstoffen zijn niet oneindig veel verkrijgbaar. Het belonen van afzettingen die kunnen worden ontgonnen bestaat slechts in een paar landen. Meer dan 90 procent van de zeldzame aardmetalen wordt bijvoorbeeld in China gewonnen en bijna twee derde van de wereldwijde vraag naar kobalt komt uit de mijnbouw in de DR Congo.

Milieu-impact
De “nieuwe” grondstoffen voor toekomstige technologieën hebben hun nadelen: De ontmanteling ervan is vaak een vuile zaak. In grote mijnen verscheuren reusachtige graafmachines letterlijk hele regio’s. Corrosieve alkaliën lossen de felbegeerde elementen uit de ertsen op. Wat overblijft, is giftig slib dat vaak gewoon in het landschap wordt gepompt en mensen en het milieu vervuilt. Daarnaast zijn er kleine, illegale mijnen die zeer gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen die er werken.

Bron:

Der wahre Preis der Elektroautos

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.216 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

27 Comments on De echte prijs van elektrische auto’s

 1. Er komt een tijd dat het moderne kunstmaige systeem verdwenen is. Een massale overigens goede terugval naar het begin van de aarde.

  Like

 2. trebor2110 // januari 7, 2019 om 21:43 //

  Like

 3. skeeter // januari 7, 2019 om 23:00 //

  linkse idioten willen het nooit inzien al sla je ze met een dooie flamingo om de oren, maar als een vogeltje onder de olie zit krijsen ze de wereld bij elkaar.

  Liked by 4 people

 4. De olieconcerns (Shell, Bp, Texaco etc) zullen de elektrische auto’s NOOIT accepteren. Ze zullen een wereldoorlog veroorzaken om de eigen monopolie te verdedigen.

  Liked by 1 persoon

 5. Vrije Energie, wordt de toekomst……en dat had allangg ingevoerd kunnen worden, maarja
  de ` grooote portomonnee-en moeten daar nog even over bekvechten, want daar valt geen moer aan te verdienen natuurlijk. Daar moet eerst nog een oorlog overheen gaan en daarna wordt het acuut ingevoerd !

  Like

 6. Lex van Rootselaar // januari 13, 2019 om 11:49 //

  Elke vernieuwing heeft ook nadelen. Dat blijkt hier ook uit. Maar doorgaan met benzine-auto’s is (ook) een doodlopende weg, want de olie in de bodem raakt op. We zullen wel iets anders moeten doen, als we over vijftig jaar nog willen reizen. Zelf denk ik dat een veel intensiever systeem van openbaar vervoer ons kan helpen. Als elke vijf auto’s vervangen worden door een bus(je) dan rijdt er over elke straat in ons land (ongeveer) minstens elk kwartier een busje.

  Like

 7. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1325991/enorme-vervuiling-nigeria-door-lekken-shell?fbclid=IwAR23q8Ec_90i11aOITc0EuyWTnJ3uCjRrb8b2KL-WzKbPemYIxbqWyXxIDo

  Wel nu is de olieindustrie nog 99% meer vervuilender. En vergeet de batterijen niet in al die laptops en je mobieltje waar je verslaafd aan bent geraakt.

  Like

 8. Kees Compier // januari 14, 2019 om 14:03 //

  Die arme sloebers in Chili en DR Congo nemen alle gezondheid risico’s om een beetje geld te verdienen met het delven van grondstoffen, die wij in Europa nodig hebben om ten koste van alles de waan ideeen van politici en milieu deskundigen te realiseren. Laten we allemaal eens ons verstand gaan gebruiken, realistisch zijn in het lanceren van milieu gerelateerde maatregelen, en alleen die te accepteren die absoluut haalbaar zijn, zonder daarmee mensen, elders in de wereld maar op te offeren omdat het toch lekker ver van ons bed is.

  Liked by 1 persoon

 9. En dan nog wij gewone mensen die net een tweede hansje kunnen kopen moeten ook nog eens € 6000,- bij elkaar brengen voor elk elektrische vehikel die weer naar een welgestelde Tesla rijder gaat.

  Liked by 1 persoon

 10. Vanadium zou een oplossing kunnen zijn, deze legering heeft de eigenschap heel goed energie te kunnen vasthouden en daardoor uitermate is als accu. Helaas is de hoofdproducent china en nr 2 rusland…. Dat past Amerika helaas niet

  Liked by 1 persoon

 11. Het is kennelijk nog steeds noodzakelijk erop te wijzen dat het woord subsidie in dit land verkeerd wordt gebruikt. Als je iemand eerst, zeg maar, een 40 mille onbeschofte BPM laat betalen om er vervolgens een bedrag van af te trekken is dat geen subsidie.
  Anders gaat de Efteling een korting op entree voor een groep ook subsidie noemen

  Like

 12. en batterijen hebben een oneindige levensduur, je kan je huis erop aansluiten als je thuis energie tekort komt en de volgende ochtend rij je vrolijk weg…. maar je komt de straat niet uit want het werkt niet .de linksche goeroes rekenen zich rijk maar ontberen praktische kennis. politici en techniek = ongelukkige combinatie

  Liked by 1 persoon

 13. Cor Olthuis // februari 3, 2019 om 00:58 //

  Waar komt straks al die electricteit vandaan ? Met windmolens en zonnepanelen etc halen we in 2050 pas 100 % over het gehele jaar. Maar s’winters als het niet waait 0.niks % Dus dat wordt koukleumen en een kaarsje aansteken. En op de fiets (geen E-bike) En op een zonnige dag in juni met veel wind, weten we niet waar we met de opgewekte electriciteit naar toe moeten. Dan knalt het net uit elkaar. Pas als we grootschalige opslag voor electriciteit vinden mogen we met gemiddelden rekenen. Daar praat niemand over.
  Zonnepanelen moet je niet hier leggen maar in de Sahara. Daar brengen ze +/- 3 keer zoveel op. Alle landen rondom de Sahara op duurzame electriciteit. Het geeft niet waar op de wereld je op CO2 bespaart, als je maar bespaart. Een Utopie? Zie Desertec. En als ze over hebben dan kan dat mbv een hoge voltage gelijk stroom kabel naar hier getransporteerd worden. China legt op dit moment zo’n kabel aan met een lengte van 3293 km met een vermogen van 12 gigawat.
  Het bespaart voor 50 miljoen huishoudens 30,24 miljoen ton steenkool. De electriciteit komt van windmolens en zonnepanelen in het westen van China en zal naar het dichtbevolkte gebieden in het Oosten getransporteerd worden. Wij hebben Norned. Wat bijna niemand weet.

  Liked by 1 persoon

 14. Waarom duurt het zo lang met waterstof auto’s, dan zijn alle problemen opgelost geen vervuiling meer, en vuurwerk verbieden dat is een grote vervuiler
  9 ton zwavel is er alleen in Nederland de lucht gekomen

  Like

 15. Lex van Rootselaar :
  Kijk even AL die videootjes, met name de 3e van boven, en de 13e van bovenaf ( iets uitgebreider ) , en kijk de rest ook even.
  Dit geldt ook voor alle andere lezers : Laat je niet bedonderen ( alweer ) ….. want het is een
  smerig plakkerig onderwerp, en ` raakt nooooit op ` .!!!
  https://www.youtube.com/results?search_query=oil+is+not+a+fossil+fuel

  buiten water, is olie de meest voorkomende vloeistof op aarde, en kan nooit op !

  Liked by 1 persoon

 16. Alfons de Kok // juni 9, 2019 om 20:46 //

  Productie batterijen is één zaak maar ik vind geen vragen vanwaar die electriciteit vandaan moet komen ? Wind, water, zon OK, maar als die gegevnereerd moet worden via gas, kolen of kerkenergie omdat de vraag exponcioneel omhoog gaat hoor ik hiemand over praten. In Nederland rijdt men overdag met lichten aan want dat kost toch niets ???? Energie moet ergens vandaan komen zoöok het oploden van batterijen.
  De opmerking dat zonnepanelen 3 x meer opbrengst hebben in de Sahara is ook al onzin. Bij temperaturen boven de 25 graden krijgen we zelfs verminderde opbrengst en dat ondanks dat de culminatiehoogte van de zon hoger staat. Eén ding staat vast . ho groter het probleem, hoe meer onzin er verteld zal worden.

  Like

 17. Weer de foutieve benaming. Het zijn accu’s en geen batterijen. Accu’s kun je opladen maar batterijen niet. Het productie en recyclingproces en de grote schade voor het milieu wordt onder de pet gehouden. Deze werkelijke schade staat m.b.t. fossiele brandstoffen op een veel hoger peil. Politiek gezien is een elektrisch voertuig schoner dan een conventionele. Er zijn fabels geschapen doordat dat niet zichtbaar is zoals zichtbare raffinaderijen en opslagtanks. De huidige auto’s zijn technisch qua rekenkundige uitstoot daarom dan ook minder belastend voor ons milieu dan solar, wind en accu produktie en exploitatie. Schone of groene stroom bestaat niet. Deze drijven ook nog eens op later subsidie die de belastingbetaler moet ophoesten. Wie erin rijdt is ook krom. De Tesla’s staan echt niet voor de deur in de 2e Atjehstraat 467 2hoog achter. De mensen die daar wonen betalen zich blauw aan een parkeerplek en vergunning mits ze die nog kunnen bemachtigen. De subsidie opslokkers laden hun door deze groep betaalde limousine natuurlijk op de oprit op van hun half of vrijstaande zonder parkeervergunningvrije Zonnendaalse wijkje. Daarom is de energie transitie zo nodig. De beleidsmakers behoren namelijk tot dezelfde groep die daar rechtstreeks groot financieel voordeel van heeft. Waterstof gaat pas echt zoden aan de dijk zetten maar deze techniek staat nog in de beginfase. Windmolens zijn pure geldverspilling en streek verpestende objecten die bewoners, heel begrijpelijk ook, tot wanhoop brengen. Het plaatsen van zonnepanelen in landbouwgebieden onttrekt vele duizenden m2 grond die voorgoed onbruikbaar zijn en feitelijk ook vanwege de vervuilende productie niets toevoegen aan het milieu, ook niet qua opbrengst. Ook hier geldt weer alleen de politieke opbrengst en de druk van bedrijven om te kunnen produceren in deze schijnwerkelijkheid waar inwoners zwaar de dupe van zijn. Last but not least is er nog een ander onderbelicht en vrijwel onbekend probleem ontstaan door zonnepaneel omvormers van bedenkelijke kwaliteit, namelijk hoogfrequent storing. Deze breedband radiostoring wordt veroorzaakt doordat omvormers vaak in combinatie met een verkeerde plaatsing en aansluiting van de panelen zelf niet voldoen aan de eisen v.w.b. de CE norm en EMC eisen. Gevolg is dat hele woonwijken met die installaties werken als radiozenders en zodoende kunnen storen op radio, tv, wifi maar ook op alarminstallaties, deuropeners, intercoms en andere elektrische apparaten. Zo werd onlangs bekend gemaakt dat in den Haag een coöperatieve zonnepaneel installatie bij het bezoek van mevrouw Trump met de Koning voor een maand moet worden uitgeschakeld omdat de radioverbindingen door inferieure zonnepaneekrotzooi het C-2000 net platlegde. Stel u eens voor in uw woonwijk met talloze zonnepaneel installaties om u heen en u heeft 112 nodig maar door buurmans subsidiepanelen of radiostralende Tesla oplaadpaal kunt u bij een calamiteit geen verbinding maken. Bij mevrouw Trump wordt zoiets natuurlijk even gefikst maar u zit zekf 24/24 in deze (innodige) straling! Ook gelijkstroo m huisventilatie units van met name het merk Stork type Ecofan werken als ware stoorzenders, je zult er maar naast wonen. Daarom, je moet met milieu kwesties de voor en nadelen eerlijk berekenen en niet iets verheerlijken dat op een schijnwerkelijkheid berust en zuiver drijft op politiek mismanagement ten gunste van the happy few.

  Liked by 1 persoon

 18. Dirk De Haes // juni 11, 2019 om 17:18 //

  De koolmijnen in westerse landen waren ook niet bepaald milieuvriendelijk of gezond voor de arbeiders die er hun dagelijkse boterham mee verdiende. Mensen die zo zwaar kritiek hebben vergeten dat de industrie revolutie en de vooruitgang idd een prijs hadden. Maar dit bracht ook welvaart en dank zij die welvaart en de wetenschappelijke evolutie leven mensen nu langer dan ooit tevoren. We leven niet in het paradijs en kunnen met zijn allen niet terug van de jacht en de visvangst leven gezien de explosie van de bevolking wereldwijd. Dus we zullen idd onze planeet vergiftigen omdat we met teveel mensen zijn en we bovendien met zijn allen te lang leven… Maar goed, zoals men zegt, de natuur zal alles wel herstellen als de bevolking blijft aangroeien en we blijven ouder worden en de situatie onhoudbaar word. Dus verder zijn we goed bezig toch 😀 😉

  Like

 19. Jacqueline // juni 12, 2019 om 13:11 //

  Ik had gedacht, maar vooral gehoopt, dat er met de komst van elektrische auto’s een oplossing gevonden was! voor het milieu. is best een zware tegenvaller maar ja, blijven we zoeken naar goede alternatieven!

  Like

 20. nooit in geloofd die milieu vriendelijk elektro shit, Mens doet alleen probleem oplossen met nieuwe problemen maken, ipv dat we met z’n allen wat bescheidener doen leven

  Like

 21. Houd het maar lekker bij je benzine /diesel motor. Die oceanen van olie kunnen nog voor vele generaties energie leveren, als er straks weer een wereldoorlog ontstaat , moeten we toch weer bij nul beginnen.
  Komt die er niet, dan hebben we over 100 jaar wel een nieuwe bron van energie.
  Bovendien wordt er steeds meer olie gevonden, America voert al olie uit zelfs, steeds dieper kunnen we boren, en om een hoekie

  Liked by 2 people

 22. een Duitse hoogleraar natuurkunde toonde aan dat de CO2 uitstoot per kilmeter bij electr. auto’s hoger is dan bij dieselautos

  Like

 23. Jeanette K // juli 3, 2019 om 10:21 //

  Electrische auto’s hebben in deze STIP op de wereldbol NUL invloed.!!
  https://www.telegraaf.nl/watuzegt/1741800966/klimaatkardinalen-straffen-de-ketters

  Like

 24. Jeanette K // juli 3, 2019 om 10:23 //

  Correctie van 3-7, 10:21… had moeten zijn, NUL invloed op het klimaat.

  Like

 25. Jeanette K // juli 3, 2019 om 10:28 //

  In deze STIP* op de wereldbol ouwehoeren ze continu over het klimaat.
  Maar in het universum is vanalles aan de hand…
  Wat u nu gaat zien is niet een kwestie van of maar van wanneer, want Einstein had GELIJK!
  *Nederland

  Like

 26. Jeanette K // juli 3, 2019 om 10:34 //

  Trouwens… hebt u ook al zo’n LAWAAIBAK op uw dak laten monteren, zogenaamd om
  het klimaat te “redden???” (wie dat echt gelooft moet naar de dokter…)
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/259805258/branche-wil-dat-warmtepomp-herrie-mag-blijven-maken

  Like

 27. Greengo // juli 12, 2019 om 15:07 //

  ‘Wat hebben een giftig meer in Mongolië, een dodelijke longziekte in de Congolese kobaltmijnen en waterconflicten in de Andeslanden met elkaar gemeen? Dit: de zware tol die betaald wordt voor onze alleen in schijn groene elektrische auto’s.’ – 21/06/2018

  ‘De jacht op lithium is geopend
  Wie betaalt de “groene” rekening van de elektrische auto?’

  https://www.mo.be/analyse/wie-betaalt-de-groene-rekening-van-de-elektrische-auto

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Zie jij het grotere plaatje? - Uitjebewust.nl

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s