Nieuw

De echte prijs van elektrische auto’s

Foto ter illustratie.

Elektromobiliteit wordt beschouwd als een redder: milieuvriendelijk, schoon, duurzaam. Maar de benodigde grondstoffen voor de batterijen zijn schaars en vaak afkomstig van problematische bronnen.

Vooral de winning van de grondstoffen lithium en kobalt is problematisch. In Zuid-Amerika worden steeds meer fabrieken gebouwd in ecologisch kwetsbare gebieden. Ze veroorzaken ernstige milieuschade. In de politiek instabiele Democratische Republiek Congo (DR Congo) wordt ongeveer twee derde van de wereldproductie van kobalt gewonnen.

“Planeet e.” reist naar Chili en DR Congo om te laten zien onder welke omstandigheden en met welke gevolgen de grondstoffen voor de elektrische autorevolutie worden gewonnen.

Als aanvulling op de documentaire van de ZDF deze van VICE over Coltan-mining in Congo, omdat deze in het Engels is. Ik kende hem al want ik heb er wel eens wat forte fragmenten uit geknipt voor verschillende doelen en wat screenshots er uit gebruikt als illustratie bij sommige artikelen.

In Chili wordt lithium gewonnen uit zoutmeren, de zogenaamde salares. De lagunes zijn de thuisbasis van de Andesflamingo’s, die hier alleen bestaan. Met de uitgebreide ontginning van het lithium gaan hun leefgebieden verloren; de flamingo’s worden nu met uitsterven bedreigd. Bovendien verbruikt de winning van het lichte metaal een zeer grote hoeveelheid water. Door het dalende grondwaterpeil is het voor inheemse gemeenschappen onmogelijk om aan de oevers van zoutmeren te telen.

In de DR Congo wordt kobalt voornamelijk in grote mijnen gedolven door internationale goederengroepen. Ongeveer een vijfde van de mijnen wordt echter in illegale, zelfgemaakte mijnen gewonnen. In deze kleine mijnen, de zogenaamde “ambachtelijke mijnbouw”, zijn de omstandigheden vaak kritiek: Veel van hen zijn smalle schachten, die tot 45 meter diep in de aarde worden gegraven zonder vast te zetten. Kinderarbeid is in veel mijnen aan de orde van de dag.

Maar wat kunnen alternatieven zijn bij de aanschaf van grondstoffen en bij de productie van autoaccu’s? “Planeet e.” onderzoekt deze vragen in het Ulmer Centrum voor Zonne-energie- en Waterstofonderzoek en in de lithiumwinning in het Erzgebergte.

Grondstoffen voor de toekomst

Moderne hoogtechnologische producten vereisen nieuwe of, in het verleden, vrij onbeduidende grondstoffen, zoals lithium, tantaal (tantalium) of elementen uit de zeldzame aardgroep (rare earth metals). Hun bijzondere eigenschappen maken ze zo waardevol voor de industrie. De markt voor deze grondstoffen groeit gestaag en de handel in deze grondstoffen wordt steeds lucratiever.

Het afzien van olie, kolen en gas heeft vele voordelen, niet alleen vanuit het oogpunt van klimaatbescherming. Het is ook verleidelijk om het vooruitzicht te hebben om zich te bevrijden van de afhankelijkheden van de olie- en gasproducerende landen.

De “nieuwe” grondstoffen voor hightech producten zijn echter ook nauw met elkaar verweven geraakt. Ook deze grondstoffen zijn niet oneindig veel verkrijgbaar. Het belonen van afzettingen die kunnen worden ontgonnen bestaat slechts in een paar landen. Meer dan 90 procent van de zeldzame aardmetalen wordt bijvoorbeeld in China gewonnen en bijna twee derde van de wereldwijde vraag naar kobalt komt uit de mijnbouw in de DR Congo.

Milieu-impact
De “nieuwe” grondstoffen voor toekomstige technologieën hebben hun nadelen: De ontmanteling ervan is vaak een vuile zaak. In grote mijnen verscheuren reusachtige graafmachines letterlijk hele regio’s. Corrosieve alkaliën lossen de felbegeerde elementen uit de ertsen op. Wat overblijft, is giftig slib dat vaak gewoon in het landschap wordt gepompt en mensen en het milieu vervuilt. Daarnaast zijn er kleine, illegale mijnen die zeer gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen die er werken.

Bron:

Der wahre Preis der Elektroautos

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.132 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10078 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

15 Comments on De echte prijs van elektrische auto’s

 1. Er komt een tijd dat het moderne kunstmaige systeem verdwenen is. Een massale overigens goede terugval naar het begin van de aarde.

  Like

 2. trebor2110 // januari 7, 2019 om 21:43 //

  Like

 3. skeeter // januari 7, 2019 om 23:00 //

  linkse idioten willen het nooit inzien al sla je ze met een dooie flamingo om de oren, maar als een vogeltje onder de olie zit krijsen ze de wereld bij elkaar.

  Liked by 2 people

 4. De olieconcerns (Shell, Bp, Texaco etc) zullen de elektrische auto’s NOOIT accepteren. Ze zullen een wereldoorlog veroorzaken om de eigen monopolie te verdedigen.

  Like

 5. Vrije Energie, wordt de toekomst……en dat had allangg ingevoerd kunnen worden, maarja
  de ` grooote portomonnee-en moeten daar nog even over bekvechten, want daar valt geen moer aan te verdienen natuurlijk. Daar moet eerst nog een oorlog overheen gaan en daarna wordt het acuut ingevoerd !

  Like

 6. Lex van Rootselaar // januari 13, 2019 om 11:49 //

  Elke vernieuwing heeft ook nadelen. Dat blijkt hier ook uit. Maar doorgaan met benzine-auto’s is (ook) een doodlopende weg, want de olie in de bodem raakt op. We zullen wel iets anders moeten doen, als we over vijftig jaar nog willen reizen. Zelf denk ik dat een veel intensiever systeem van openbaar vervoer ons kan helpen. Als elke vijf auto’s vervangen worden door een bus(je) dan rijdt er over elke straat in ons land (ongeveer) minstens elk kwartier een busje.

  Like

 7. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1325991/enorme-vervuiling-nigeria-door-lekken-shell?fbclid=IwAR23q8Ec_90i11aOITc0EuyWTnJ3uCjRrb8b2KL-WzKbPemYIxbqWyXxIDo

  Wel nu is de olieindustrie nog 99% meer vervuilender. En vergeet de batterijen niet in al die laptops en je mobieltje waar je verslaafd aan bent geraakt.

  Like

 8. Kees Compier // januari 14, 2019 om 14:03 //

  Die arme sloebers in Chili en DR Congo nemen alle gezondheid risico’s om een beetje geld te verdienen met het delven van grondstoffen, die wij in Europa nodig hebben om ten koste van alles de waan ideeen van politici en milieu deskundigen te realiseren. Laten we allemaal eens ons verstand gaan gebruiken, realistisch zijn in het lanceren van milieu gerelateerde maatregelen, en alleen die te accepteren die absoluut haalbaar zijn, zonder daarmee mensen, elders in de wereld maar op te offeren omdat het toch lekker ver van ons bed is.

  Liked by 1 persoon

 9. En dan nog wij gewone mensen die net een tweede hansje kunnen kopen moeten ook nog eens € 6000,- bij elkaar brengen voor elk elektrische vehikel die weer naar een welgestelde Tesla rijder gaat.

  Liked by 1 persoon

 10. Vanadium zou een oplossing kunnen zijn, deze legering heeft de eigenschap heel goed energie te kunnen vasthouden en daardoor uitermate is als accu. Helaas is de hoofdproducent china en nr 2 rusland…. Dat past Amerika helaas niet

  Like

 11. Het is kennelijk nog steeds noodzakelijk erop te wijzen dat het woord subsidie in dit land verkeerd wordt gebruikt. Als je iemand eerst, zeg maar, een 40 mille onbeschofte BPM laat betalen om er vervolgens een bedrag van af te trekken is dat geen subsidie.
  Anders gaat de Efteling een korting op entree voor een groep ook subsidie noemen

  Like

 12. en batterijen hebben een oneindige levensduur, je kan je huis erop aansluiten als je thuis energie tekort komt en de volgende ochtend rij je vrolijk weg…. maar je komt de straat niet uit want het werkt niet .de linksche goeroes rekenen zich rijk maar ontberen praktische kennis. politici en techniek = ongelukkige combinatie

  Like

 13. Cor Olthuis // februari 3, 2019 om 00:58 //

  Waar komt straks al die electricteit vandaan ? Met windmolens en zonnepanelen etc halen we in 2050 pas 100 % over het gehele jaar. Maar s’winters als het niet waait 0.niks % Dus dat wordt koukleumen en een kaarsje aansteken. En op de fiets (geen E-bike) En op een zonnige dag in juni met veel wind, weten we niet waar we met de opgewekte electriciteit naar toe moeten. Dan knalt het net uit elkaar. Pas als we grootschalige opslag voor electriciteit vinden mogen we met gemiddelden rekenen. Daar praat niemand over.
  Zonnepanelen moet je niet hier leggen maar in de Sahara. Daar brengen ze +/- 3 keer zoveel op. Alle landen rondom de Sahara op duurzame electriciteit. Het geeft niet waar op de wereld je op CO2 bespaart, als je maar bespaart. Een Utopie? Zie Desertec. En als ze over hebben dan kan dat mbv een hoge voltage gelijk stroom kabel naar hier getransporteerd worden. China legt op dit moment zo’n kabel aan met een lengte van 3293 km met een vermogen van 12 gigawat.
  Het bespaart voor 50 miljoen huishoudens 30,24 miljoen ton steenkool. De electriciteit komt van windmolens en zonnepanelen in het westen van China en zal naar het dichtbevolkte gebieden in het Oosten getransporteerd worden. Wij hebben Norned. Wat bijna niemand weet.

  Like

 14. Waarom duurt het zo lang met waterstof auto’s, dan zijn alle problemen opgelost geen vervuiling meer, en vuurwerk verbieden dat is een grote vervuiler
  9 ton zwavel is er alleen in Nederland de lucht gekomen

  Like

 15. Lex van Rootselaar :
  Kijk even AL die videootjes, met name de 3e van boven, en de 13e van bovenaf ( iets uitgebreider ) , en kijk de rest ook even.
  Dit geldt ook voor alle andere lezers : Laat je niet bedonderen ( alweer ) ….. want het is een
  smerig plakkerig onderwerp, en ` raakt nooooit op ` .!!!
  https://www.youtube.com/results?search_query=oil+is+not+a+fossil+fuel

  buiten water, is olie de meest voorkomende vloeistof op aarde, en kan nooit op !

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Zie jij het grotere plaatje? - Uitjebewust.nl

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s