Nieuw

De echte prijs van elektrische auto’s

Lithium mijn Bolivia

Elektromobiliteit wordt beschouwd als een redder: milieuvriendelijk, schoon, duurzaam. Maar de benodigde grondstoffen voor de batterijen zijn schaars en vaak afkomstig van problematische bronnen.

Vooral de winning van de grondstoffen lithium en kobalt is problematisch. In Zuid-Amerika worden steeds meer fabrieken gebouwd in ecologisch kwetsbare gebieden. Ze veroorzaken ernstige milieuschade. In de politiek instabiele Democratische Republiek Congo (DR Congo) wordt ongeveer twee derde van de wereldproductie van kobalt gewonnen.

“Planeet e.” reist naar Chili en DR Congo om te laten zien onder welke omstandigheden en met welke gevolgen de grondstoffen voor de elektrische autorevolutie worden gewonnen.

Als aanvulling op de documentaire van de ZDF deze van VICE over Coltan-mining in Congo, omdat deze in het Engels is. Ik kende hem al want ik heb er wel eens wat forte fragmenten uit geknipt voor verschillende doelen en wat screenshots er uit gebruikt als illustratie bij sommige artikelen.

In Chili wordt lithium gewonnen uit zoutmeren, de zogenaamde salares. De lagunes zijn de thuisbasis van de Andesflamingo’s, die hier alleen bestaan. Met de uitgebreide ontginning van het lithium gaan hun leefgebieden verloren; de flamingo’s worden nu met uitsterven bedreigd. Bovendien verbruikt de winning van het lichte metaal een zeer grote hoeveelheid water. Door het dalende grondwaterpeil is het voor inheemse gemeenschappen onmogelijk om aan de oevers van zoutmeren te telen.

In de DR Congo wordt kobalt voornamelijk in grote mijnen gedolven door internationale goederengroepen. Ongeveer een vijfde van de mijnen wordt echter in illegale, zelfgemaakte mijnen gewonnen. In deze kleine mijnen, de zogenaamde “ambachtelijke mijnbouw”, zijn de omstandigheden vaak kritiek: Veel van hen zijn smalle schachten, die tot 45 meter diep in de aarde worden gegraven zonder vast te zetten. Kinderarbeid is in veel mijnen aan de orde van de dag.

Maar wat kunnen alternatieven zijn bij de aanschaf van grondstoffen en bij de productie van autoaccu’s? “Planeet e.” onderzoekt deze vragen in het Ulmer Centrum voor Zonne-energie- en Waterstofonderzoek en in de lithiumwinning in het Erzgebergte.

Grondstoffen voor de toekomst

Moderne hoogtechnologische producten vereisen nieuwe of, in het verleden, vrij onbeduidende grondstoffen, zoals lithium, tantaal (tantalium) of elementen uit de zeldzame aardgroep (rare earth metals). Hun bijzondere eigenschappen maken ze zo waardevol voor de industrie. De markt voor deze grondstoffen groeit gestaag en de handel in deze grondstoffen wordt steeds lucratiever.

Het afzien van olie, kolen en gas heeft vele voordelen, niet alleen vanuit het oogpunt van klimaatbescherming. Het is ook verleidelijk om het vooruitzicht te hebben om zich te bevrijden van de afhankelijkheden van de olie- en gasproducerende landen.

De “nieuwe” grondstoffen voor hightech producten zijn echter ook nauw met elkaar verweven geraakt. Ook deze grondstoffen zijn niet oneindig veel verkrijgbaar. Het belonen van afzettingen die kunnen worden ontgonnen bestaat slechts in een paar landen. Meer dan 90 procent van de zeldzame aardmetalen wordt bijvoorbeeld in China gewonnen en bijna twee derde van de wereldwijde vraag naar kobalt komt uit de mijnbouw in de DR Congo.

Milieu-impact
De “nieuwe” grondstoffen voor toekomstige technologieën hebben hun nadelen: De ontmanteling ervan is vaak een vuile zaak. In grote mijnen verscheuren reusachtige graafmachines letterlijk hele regio’s. Corrosieve alkaliën lossen de felbegeerde elementen uit de ertsen op. Wat overblijft, is giftig slib dat vaak gewoon in het landschap wordt gepompt en mensen en het milieu vervuilt. Daarnaast zijn er kleine, illegale mijnen die zeer gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen die er werken.

Bron:

Der wahre Preis der Elektroautos

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 996 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (8949 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

10 Comments on De echte prijs van elektrische auto’s

 1. Er komt een tijd dat het moderne kunstmaige systeem verdwenen is. Een massale overigens goede terugval naar het begin van de aarde.

  Like

 2. trebor2110 // januari 7, 2019 om 21:43 //

  Like

 3. skeeter // januari 7, 2019 om 23:00 //

  linkse idioten willen het nooit inzien al sla je ze met een dooie flamingo om de oren, maar als een vogeltje onder de olie zit krijsen ze de wereld bij elkaar.

  Liked by 2 people

 4. De olieconcerns (Shell, Bp, Texaco etc) zullen de elektrische auto’s NOOIT accepteren. Ze zullen een wereldoorlog veroorzaken om de eigen monopolie te verdedigen.

  Like

 5. Vrije Energie, wordt de toekomst……en dat had allangg ingevoerd kunnen worden, maarja
  de ` grooote portomonnee-en moeten daar nog even over bekvechten, want daar valt geen moer aan te verdienen natuurlijk. Daar moet eerst nog een oorlog overheen gaan en daarna wordt het acuut ingevoerd !

  Like

 6. Lex van Rootselaar // januari 13, 2019 om 11:49 //

  Elke vernieuwing heeft ook nadelen. Dat blijkt hier ook uit. Maar doorgaan met benzine-auto’s is (ook) een doodlopende weg, want de olie in de bodem raakt op. We zullen wel iets anders moeten doen, als we over vijftig jaar nog willen reizen. Zelf denk ik dat een veel intensiever systeem van openbaar vervoer ons kan helpen. Als elke vijf auto’s vervangen worden door een bus(je) dan rijdt er over elke straat in ons land (ongeveer) minstens elk kwartier een busje.

  Like

 7. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1325991/enorme-vervuiling-nigeria-door-lekken-shell?fbclid=IwAR23q8Ec_90i11aOITc0EuyWTnJ3uCjRrb8b2KL-WzKbPemYIxbqWyXxIDo

  Wel nu is de olieindustrie nog 99% meer vervuilender. En vergeet de batterijen niet in al die laptops en je mobieltje waar je verslaafd aan bent geraakt.

  Like

 8. Kees Compier // januari 14, 2019 om 14:03 //

  Die arme sloebers in Chili en DR Congo nemen alle gezondheid risico’s om een beetje geld te verdienen met het delven van grondstoffen, die wij in Europa nodig hebben om ten koste van alles de waan ideeen van politici en milieu deskundigen te realiseren. Laten we allemaal eens ons verstand gaan gebruiken, realistisch zijn in het lanceren van milieu gerelateerde maatregelen, en alleen die te accepteren die absoluut haalbaar zijn, zonder daarmee mensen, elders in de wereld maar op te offeren omdat het toch lekker ver van ons bed is.

  Liked by 1 persoon

 9. En dan nog wij gewone mensen die net een tweede hansje kunnen kopen moeten ook nog eens € 6000,- bij elkaar brengen voor elk elektrische vehikel die weer naar een welgestelde Tesla rijder gaat.

  Liked by 1 persoon

 10. Vanadium zou een oplossing kunnen zijn, deze legering heeft de eigenschap heel goed energie te kunnen vasthouden en daardoor uitermate is als accu. Helaas is de hoofdproducent china en nr 2 rusland…. Dat past Amerika helaas niet

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s