Nieuw

Finse Winteroorlog

Op 30 november 1939 begonnen de Sovjetstrijdkrachten zonder enige oorlogsverklaring een aanval op het naburige Finland. De Finse winteroorlog begint.

In 1938 had de Sovjet-Unie de Finse regering duidelijk gemaakt dat zij een overeenkomst wilde sluiten over militaire bijstand tussen de twee landen. De Sovjet-Unie wilde militaire basissen vestigen op Fins grondgebied en ook het recht om Sovjettroepen naar Fins grondgebied te sturen om eventuele vijanden tegemoet te komen (soortgelijke eisen werden ook gesteld aan de Baltische landen die deze aanvaardden, wat betekende dat ze uiteindelijk door de Sovjet-Unie werden geannexeerd en tot hen vrijlating in 1991 in de Unie werden opgenomen).

De pressie tegen Finland werden in 1939 voortgezet, waarbij de volgende eisen werden gesteld:

 • Finland zou verschillende van zijn eilanden in de Finse Golf afstaan.
 • De Finse grens zou opschuiven tot in de Karelische Landengte tussen de Oostzee en het Ladogameer.
 • Lappvik moest een ankerplaats krijgen voor de Sovjetvloot.
 • De marine- en luchtmachtbasis bij Hanko zou voor dertig jaar van de Sovjet-Unie zijn.
 • Finland zou het westen van het Vissersschiereiland (Kalastajasaarento, thans: Rybatsji) in Lapland afstaan.
 • Alle Finse vestingwerken op de Karelische landengte zouden worden vernietigd
 • Er zou een verdrag worden gesloten ter verdediging van de Finse Golf.

Als vervanging voor de verloren landgebieden, zou Finland Åland kunnen consolideren en landgebieden in Oost-Karelië verkrijgen. De Finse onderhandelingsdelegatie zou zich enkele kleine aanpassingen aan de grenzen kunnen voorstellen, maar verzette zich tegen een Sovjet marinebasis op Fins grondgebied. Stalin maakte de Finnen duidelijk dat de vereisten niet onderhandelbaar waren, en aan de hand van feiten kan worden vastgesteld dat de eisen en de onderhandelingen slechts een rookgordijn waren voor het werkelijke doel om heel Finland te bezetten.

De dagen voor het uitbreken van de oorlog kwamen de Sovjets met een bijzondere provocatie, de Sovjet-Unie voerde een aanval met artillerie uit tegen het dorp Mainila op eigen gebied, waar zich Sovjet-troepen bevonden. De aanval werd aan de Finnen toegeschreven en volgens Sovjet-bronnen werden 4 soldaten gedood. De Sovjet-Unie had zijn Casus belli gevonden voor de geplande aanval op Finland. Vier dagen later viel de Sovjet-Unie Finland aan.

Op 30 november 1939 vielen de Sovjetstrijdkrachten zonder enige oorlogsverklaring het naburige Finland aan. De Sovjet-troepenmacht die bij de aanval werd ingezet bestond uit: 5 legers met 24 divisies, 6 pantserbrigades en diverse andere verbanden bestaande uit in totaal meer dan 500.000 soldaten ondersteund door ongeveer 2.000 pantservoertuigen, 2.000 artilleriestukken en ongeveer 600 vliegtuigen. Op dat tijdpunt  kon Finland ongeveer 200.000 soldaten mobiliseren, georganiseerd in 9 divisies, ondersteund door 32 tanks en 119 vliegtuigen. De Finse verdediging werd uitgevoerd door de onlangs benoemde opperbevelhebber Gustaf Mannerheim, die bij het uitbreken van de oorlog met de troepen van het land sprak:

Gustaf Mannerheim

“Dappere soldaten van Finland! Ik neem deze taak op mij in een tijd waarin onze erfvijand opnieuw ons land aanvalt. Vertrouwen in de aanvoerder is de eerste voorwaarde om te slagen. U kent mij, en ik ken u, en weet dat iedereen in de rij klaar staat om zijn plicht tot in de dood te vervullen. Deze oorlog is niets anders dan de voortzetting van de vrijheidsoorlog en de laatste act. We zullen vechten voor onze huizen, ons geloof en ons vaderland.”

Bron: SA-kuva

De aanval begon met Sovjet-troepen die de grens van de Karelische Landengte overstaken, waar ook het zwaartepunt van de Sovjetaanval lag. De Finse legerleiding was verrast door de gigantische strijdkrachten die zich concentreerden op de weinige wegen die in het gebied bestonden, maar toen de eerste verwarring was verdwenen, pasten ze zich snel aan de bestaande situatie aan.

De Finse tactiek was om met snelle met ski’s uitgeruste behendige troepen de colonnes te stoppen, om daarna de grote gemotoriseerde Sovjetstrijdkrachten in kleinere groepen op te splitsen en vervolgens de krachten verzamelen om deze groepen één voor één te vernietigen (in mootjes hakken). De Finse tactiek was zo succesvol dat aan het einde van het jaar het Sovjet-offensief volledig werd gestopt.

Na 105 dagen heldhaftige strijd eindigde de oorlog met een bittere vrede voor Finland. Finland werd gedwongen grote landgebieden over te geven aan de Sovjet-Unie, 22.451 soldaten waren gevallen en 45.454 gewond, 1406 soldaten werden vermist.

De Sovjet-verliezen bedroegen 450.000 gevallen en gewonde soldaten.

Lees meer Kalender>>>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8643 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

10 Comments on Finse Winteroorlog

 1. Finland werd waarschijnlijk toen communistisch.

  Like

 2. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lauri_Törni
  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Simo_Häyhä

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Severloh een must know als je ooit de stranden van Normandie bezoekt….of https://en.m.wikipedia.org/wiki/Michael_Wittmann , gewoon omdat dapperheid ook bij de “vaijand” (” vrienden” zijn soms grotere moordenaars)

  …opmerkelijke mensen die in buitnegewone omstandigheden kwamen….en hier krijg je medailles als je van afstand een drone bestuurd…of vanuit de lucht gronddoelen aanvalt zonder dat die luchtsteun hebben….helden zijn echt wat de gek ervan maakt…

  Like

 3. De “Motti” tacktiek is misschien wel heel goed toepasbaar in de huidige tijd, leg communicatie en transport en energie stil en je kunt op allerlei plekken rustig gaan “hakken”, je kunt dan alles voor zijn, immers blussen is altijd ergens te laat zijn en trachten schade te beperken…

  Transport legt zichzlef iedere dag stil, energie eeft de eigenschap dat het zich voortbeweegt over bestsande functionele leidingen, als er 10 zijn is het over 10, als er 3 zijn is het over 3, maar dan word de belasting van de leiding wel zo hoog dat zelfdestructie het gevolg is……En communicatie is net als verkeer, teveel voertuigen maakt file en stilstand, en stroom gebrek is op iets langere termijn het einde van communicatie…..en zo is de wereld eigenlijk door afhankelijkheid kwetsbaarder dan ooit….

  Like

 4. Dat Finland het ruim drie maanden vol kon houden tegen een overweldigende overmacht van de Russen op praktisch alle gebieden had één hoofdoorzaak; Stalin had de voorgaande jaren een grote zuivering doorgevoerd in de top van het Sovjet-leger.

  Met als gevolg dat er voornamelijk onervaren officieren de leiding hadden over deze operatie die onder normale omstandigheden binnen enkele weken beslist had kunnen zijn.
  Van enige effectieve bevelsstructuur was geen enkele sprake, alom chaos en paniek en de Finnen maakten daar slim gebruik van met hun zeer flexibele manier van oorlog voeren.

  Die Winteroorlog was het gesprek van de dag in geheel Europa en talloze oorlogscorrespondenten trokken naar Finland om daar de afgang van het Russische leger van nabij te volgen. In die winter was er van het Westelijk front geen enkel nieuws, geen schot werd er gelost en daarom sprak men van een soort nepoorlog die hopelijk met een sisser zou kunnen aflopen.

  Uiteindelijk kwam er toch een einde aan die Winteroorlog waarbij Finland er nog relatief goed van afkwam met de Russische voorwaarden, het had een stuk slechter kunnen aflopen.

  Die Russische afgang had echter grote gevolgen voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog.

  Het sterkte namelijk Adolf Hitler in zijn mening dat het Russische leger helemaal niets voorstelde en dat bracht hem tot zijn fatale beslissing Rusland aan te vallen in de zomer van 1941.

  Dat betekende dus de eerste fase van de ondergang van Nazi-Duitsland.

  Like

 5. Finland is nooit communistisch geweest Raveltje

  Like

 6. Bedankt voor je opmerking. Ik wist het niet zeker.

  Like

 7. Helaas is van enige vechtlust weinig meer over met die voet soldaten van de islam.

  Like

 8. Antke Visser // december 31, 2018 om 09:37 //

  Finland met Mannerheim aan het bewind, was een fascistisch land! Niet de bevolking, maar de regering Mannerheim! Hij was een bewonderaar van Hitler! Die zag zijn kansen schoon, om vanuit Finland, de Sovjet unie, ofte wel Rusland binnen te vallen! Stalin zag het gevaar en viel het Finse leger aan en brak door de Mannerheim linie´s Rusland won de oorlog en Mannerheim vluchtte naar Duitsland en heeft de hele oorlog in de bunker van Hitler meegewerkt, aan de strategische planningen! Daar is hij ook aan zijn einde gekomen!

  Like

 9. Volgens mij was de halve wereld een bewonderaar van Hitler omdat hij zijn land en volk weer eten en hoop gaf na jaren vannarmoede door speculanten en bankiers in New York. Feitelijk is iedere bank die met de Amerikaanse bankiers samenwerkt een criminele organisatie en verantwoordelijk voor de dood van miljoenen. Zoals politici samenwerken met massa moordenaars als Erdogan….of hun olk verraden door soldaten uit andere landen te importeren om de samnelving uit te zuigen en totaal te ondergraven met als doel een EU superstaat/super dictatoriaat te creeren….en terloops alle rechten van de burgers te ontnemen.
  Geen stakingsbrekers welke men importeert maar volksvrijheid en democratie brekers…

  immigratie is omverwerping van vrijheid en rechten van de bevolking, het is bewust geplande genocide in de eigen tuin. Nu weten we waar Bilderberg conferenties voor zijn…

  En dan klagen over Hitler…

  Like

 10. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s