Nieuw

Waarom sommige Joden de Torah niet bestuderen op Kerstavond

kerstboom in ashdod winkelcentrum via twitter

Het excuus voor het niet bestuderen van de Torah op christelijke feestdagen is meestal dat Joden op die dagen aangevallen worden, maar de oorspronkelijke reden is lang vergeten, en is inderdaad donker.

Haaretz:

Het is een gangbare praktijk onder Hasidische Joden om zich te onthouden van het bestuderen van de Torah op Kerstavond. Deze traditie is opmerkelijk, omdat religieuze Joden meestal geen gewoontes hebben die verband houden met christelijke feestdagen.

Het bestuderen van de Torah wordt beschouwd als een van de belangrijkste dingen die Joden moeten doen, en anders onthoudt men zich alleen op plechtige dagen, zoals Tisha B’Av. Waarom zouden zij deze heilige plicht op “Nittel Nacht”, de nacht voor Kerstmis, uit de weg gaan?

De Jiddische naam voor Kerstmis is Nittel.

Pray-manuscript, gemaakt in de laat 12e eeuw, waarin een begrafeniskleed van Jezus te zien is (Wikipedia)

(Ondanks Nittel’s duidelijke afleiding uit het Latijn, geloofden de middeleeuwse Joden algemeen dat het woord afgeleid was van het Hebreeuwse woord nitleh – “opgehangen”, wat een gangbare naam was voor Jezus onder de Joden in die tijd vanwege zijn associatie met de kruisiging.)

Terwijl we in de rabbijnse literatuur gedurende de Middeleeuwen verwijzingen naar Nittel aantreffen, verschijnt de eerste vermelding van het zich onthouden van Torastudie op kerstavond pas in de tweede helft van de 17e eeuw.

Volgens Prof. Marc Shapiro van de Universiteit van Scranton, die de meest grondige studie van het onderwerp tot nu toe heeft uitgevoerd, is de eerste bekende verwijzing naar de praktijk in rabbijnse geschriften een enkele regel in Rabbi Yair Bacharachs boek Kitzur Halakhot. Wat Bacharach, een van de belangrijkste rabbijnen in Duitsland in de 17e eeuw, schreef over de praktijk was eigenlijk verloren gegaan, maar de verwijzing ernaar in zijn index is bewaard gebleven: “En de praktijk van het annuleren van de Torastudie met Kerstmis”.

Hoewel die vroegste verwijzing naar de praktijk in Joodse teksten dateert uit de jaren 1600, zou het best wel uit eerdere tijden kunnen stammen. Het is mogelijk en waarschijnlijk dat Joden de praktijk niet schriftelijk zouden hebben vermeld uit angst dat christenen over de gewoonte zouden lezen en hen daarvoor zouden straffen.

Aan de andere kant, zoals Shapiro opmerkt in zijn artikel “Tora-studie op kerstavond”, is van apostaten (Joden die zich bekeerden tot het christendom) in de 16e en 17e eeuw niet bekend dat zij de praktijk hebben genoemd in hun anti-Joodse polemieken, dat geeft op zichzelf aan dat ze er niets vanaf wisten. De logische conclusie is dat de praktijk nog niet bestond, of misschien nog niet wijdverspreid was.

De misdaad van afvalligheid

Volgens middeleeuws Joods geloof is Jezus voor zijn misdaad van afvalligheid – het onderwijzen van wetten aan de Joden die niet in de Torah stonden – voor de eeuwigheid verbannen tot een reservoir van de riolering in de hel. Een veelvoorkomend thema in de anti-joodse geschriften van middeleeuwse apostaten in Duitsland is dat Jezus op kerstavond “in alle uitwerpselen of latrines over de hele wereld moet ronddwalen”, zoals een van deze apostaten Johann Pfefferkorn in 1511 schreef.

Een thorarol met jad (aanwijsstokje)

Wat betreft de praktijk van het zich onthouden van Torastudie in relatie tot het Christendom, gaat de vroegste vermelding niet eens over Kerstmis. Shapiro citeert de geschriften van de afvallige Johann Adrianus uit 1609, die schreef dat Joden de Thora niet bestuderen op Hemelvaartsdag, niet met Kerstmis. Dat komt omdat, zo schreef Adrianus, Joden geloven dat Jezus de nacht doorbrengt met het doorkruipen van de riolering, en dat als hij hoort dat de Torah in een huis wordt bestudeerd, hij een respijt krijgt van deze vreselijke straf. Door zich van de Thorastudie te onthouden, beroven zij hem van dat uitstel.

Adrianus vermeldt ook dat ouders tegen hun kinderen zeggen: “Zie dat de opgehangene je niet naar binnen trekt”, dat wil zeggen naar het toilet.

We kunnen concluderen dat als Adrianus had geweten dat hij zich op kerstavond had [moeten] onthouden van Torastudie en de reden daarvoor, hij het graag zou hebben genoemd.

Hetzelfde geldt voor een andere afvallige, Julius Conrad Otto, die in 1613 een anti-joodse polemiek publiceerde waarin hij beweert dat Joden Jezus op kerstavond vervloeken, maar hij zegt niets over het zich onthouden van Torastudie.

Het specifieke verbod op het bestuderen van de Torah op kerstavond verschijnt voor het eerst schriftelijk, volgens Shapiro’s onderzoek, in 1614, in de geschriften van de afvallige Samuel Friedrich Brenz. Zijn redenen zijn dezelfde als die van Adrianus om zich op Hemelvaartsdag van de Torastudie te onthouden: dit geeft Jezus een onderbreking van het kruipen door de uitwerpselen. Brenz beweert ook dat Joden op deze dag veel knoflook consumeren, ongetwijfeld uit het geloof dat dit de gevreesde Jezus zal afweren. Het geloof dat knoflook demonen afweert, blijkt uit Joodse geschriften.

Twee jaar later, in 1616, herhaalde een andere afvallige genaamd Dietrich Schwab de beschuldiging dat Joden geloofden dat Jezus op kerstavond door de toiletten van de wereld zwierf, met de vermelding dat zij “hun kinderen en andere leden van hun huis grote angst en afschuw inprenten…. ze willen deze nacht niet in de latrine gaan tenzij ze in de meest extreme nood verkeren en gedwongen worden dit te doen”. Schwab noemt ook de gewoonte om zich op deze dag van Torastudie te onthouden om Jezus “geen rust of uitstel” van zijn “verschrikkelijke angst” te geven.

Op basis van deze referenties lijkt het erop dat de traditie van het niet bestuderen van de Torah op kerstavond in het begin van de 17e eeuw is ontstaan, of in ieder geval wijdverbreid is geworden, en dat het gebaseerd was op de gedachte dat dit de goddelijke straf van Jezus – die door uitwerpselen kruipt – erger maakte.

De traditie sloeg aan in latere generaties, met name in Oost-Europa, dat een grote populatie joden telde.

In de 19e eeuw, of misschien eerder, was de oorspronkelijke redenering achter de praktijk vergeten. Maar toch bleven de Joden zich gedragen op de manier die ze van hun rabbijnen hadden geleerd.

Dus vandaag de dag zetten sommige Joden de traditie voort om zich te onthouden van Torastudie op kerstavond, net zoals hun rabbijnen dat al generaties lang deden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.197 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1438 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

23 Comments on Waarom sommige Joden de Torah niet bestuderen op Kerstavond

 1. trebor2110 // december 22, 2018 om 17:23 //

  Waarom sommige Joden de Torah niet bestuderen op Kerstavond

  Eerlijk gezegd kan het me geen reed schelen . 🙂

  Like

 2. Elke religie heeft z’n harde kern van relihooligans die geen moeite sparen om de concurrent af te maken. Het beste is dus om in de grondwet vast te leggen dat schijten, geloven en neuken achter de eigen voordeur plaats dient te vinden en dat eigenwijs volk naar een werkkamp dient te worden gestuurd voor niet korter dan 40 jaren waarna hun hoofden vrij van water dienen te worden gemaakt, omdat water vuur blust, en het geheel [weggejorist door haatfilter]

  Like

 3. The Future of Catholic-Jewish Relations Under Pope Francis (2013)

  Like

 4. A top Jewish Scholar confirms that Islam is the oldest Path of GOD that was preached by all Prophets

  Like

 5. Off topic:Het zou kunnen werken. Ik hoop dat het werkt. Het zou goed zijn als het werkt. Het zal wel werken zeker. Misschien werkt het wel.

  Dit bericht heb in niet geschreven, maar komt van HLN. https://www.hln.be/nieuws/binnenland/antwerpse-socialisten-keuren-coalitie-met-n-va-met-ruime-meerderheid-goed~a5446318/

  Ik begon al redelijk gefrustreerd te geraken van die idiote gemodereerde comments, lees ze maar eens.
  En dan verschijnt er een comment als dit.
  Dat is er toch echt over!
  Wanneer je dan je echte mening wil geven, komt die er niet op.
  Maar voor zulke zever, daar is plaats voor.
  Dat is de mensen in hun gezicht uitlachen.
  Want ze kwamen dan ook met het verhaal van een Russisch ‘trollenleger’ dat als doel had de islam zwart te maken.
  Wat ik hier nu bij zie, is dat dat geen Russisch trollenleger was, maar de gewone Belgen en Nederlanders. Om verwarring te zaaien, en tegelijkertijd de haat tegen Rusland nog wat aanwakkeren.
  Over trollenlegers gesproken… Wanneer ik die peuterreacties op HLN zo lees, (zoals hierboven) heb ik het vermoeden dat er op HLN alleen maar een trollenleger is.
  En dat allemaal om de mensen tegen elkaar op te zetten, want zie zou er niet kwaad worden op zulke idioten?

  Ik hoop dat ze daar bij de HLN – en VTM kantoren binnenvallen tijdens een live nieuwsuitzending waarbij iedereen live neergestoken wordt.

  Maar dat zal wel niet, overal haat zaaien maar beneden hun legertje opgesteld hebben om zij die tegen onrecht opkomen de kop in te drukken.

  Like

 6. Mijn comments ‘verdwijnen’ vaak.
  Meestal van die lange, waar ik veel tijd en moeite in gestoken heb.

  Like

 7. Off topic: Dit :”Het zou kunnen werken. Ik hoop dat het werkt. Het zou goed zijn als het werkt. Het zal wel werken zeker. Misschien werkt het wel.” is een gemodereerd comment van HLN. https://www.hln.be/nieuws/binnenland/antwerpse-socialisten-keuren-coalitie-met-n-va-met-ruime-meerderheid-goed~a5446318/
  Kunt u dat geloven?
  Ik had er een stuk over geschreven maar zoals aangehaald, heel dat stuk is verdwenen en ik ga niet weer twintig minuten van mijn tijd besteden voor niks.

  Like

 8. Ter info: ik heb tot twee maal toe nog een ander filmpje op dit draadje willen plaatsen. Maar beide keren belandde ze in het spamfilter of het zwarte gat. Heel even nog dacht ik dat het aan het yt kanaal kon liggen, maar er zijn op Fenixx wel vaker filmpjes voorbij gekomen afkomstig uit allerlei hoeken en gaten.. Nu Chip aangeeft dat er een schrijfsel van zijn hand, door het systeem, niet wil worden geplaatst, lijkt het me nuttig deze aanvullende mededeling te doen.

  Like

 9. Ik denk dat het te maken heeft met de tussenkomst van WordPress.

  Like

 10. Ik zal ff checken …

  Like

 11. Een comment van Chip er uitgevist en een video van Greengo … (die tweede was hetzelfde toch?)

  Like

 12. Alles hélemaal goed gekomen! Dank Fubar 😉

  Like

 13. tim pietersen // december 22, 2018 om 23:46 //

  greengo promoot de islam
  trebor en breinbrouwsels kan het allemaal niets schelen (zouden ze wel moeten doen aangezien bibi netanyahu een volger is van de extreme sabbateesche sekte CHABAD LUBAVITCH)
  en hard bezig is met het uitvoeren van het oded yinon plan voor groot israel

  Like

 14. trebor2110 // december 23, 2018 om 00:11 //

  geen reed schelen . 🙂
  met een t

  Like

 15. ‘greengo promoot de islam’, aldus tim pietersen. tim pietersen kent Greengo niet, blijkt. Wat een vreemde aanname. Is u ook voor een brede censuur? ‘Mein kamp’ bijvoorbeeld had in die lijn nooit uitgegeven mogen worden?

  Like

 16. We kunnen niet zien of ruiken als er iets in het spamfilter komt. Als we daar elke keer een berichtje van zouden krijgen, zou continue het alarm afgaan zoveel verdwijnt er in (los van dat je dat niet in kan stellen), dus we gaan alleen op zoek als we een berichtje zien in de comments dat er iets mist.

  Dus; laat het even weten als je een comment kwijt bent …

  Liked by 1 persoon

 17. ‘Breinbrouwsels kan het geen reedt schelen’ betekent niet dat ik een oogje dichtknijp voor de arme zielen die geheel gestuurd en aangedreven door de oudste volksmennerstechnieken die ons brein heeft uitgevogeld, elkaar afslachten of op ander wijze elkaar te lijf gaan.

  Al deze arme zielen hebben de draadjes op enig moment in de war gekregen door telkens herhaalde boze berichten over Die Anderen. Zo werkt psychologie, als je 7 keer achter elkaar van terzake kundige mevrouwen te horen hebt gekregen dat je een flinke knaap hebt, ga je vanzelf naast je schoenen lopen om er plaats voor te maken en vervolgens wordt je als nuttige idioot gebruikt door allemaal meiden die een leegte gevoelen.

  Zo ook met die religies en ideologieën die allemaal appels van dezelfde boom zijn en als enig doel hebben een verdienmodel te zijn voor de vriendjesclubs en ook nog vaak ongestraft kinderen te kunnen neuken. Het geheel wordt al duizenden jaren door de machthebbers gebruikt om het schapenvolkje schapen te laten blijven.

  Dus wat mij betreft mogen religies en hun broertje de ideologie alleen op het schijthuis worden gebezigd en lui die denken straffeloos een kinderbreintje met die zooit te kunnen vergiftigen gaan onmiddellijk al naar Rottummeroog waar ze 3 keer daags met de reedt omhoog moeten gaan liggen om zich door de plaatselijke bruine zeehonden af te laten neuken.

  Behalve een beetje cultuurkatholicisme, met die klokken en de Nachtmis en het Kerstkribje, dat mag van mij dan weer wel, vanwege dat opoe daar van was.

  Like

 18. Spamfilterij: soms is het handig om de pagina na plaatsen even te verversen (F5-en)

  Like

 19. @Breinbrouwsels, bedankt voor de tip!

  Like

 20. Jep, comment terug gevonden, bedankt.
  Dat kan frustreren hoor. 🙂

  Like

 21. Die tweede was hetzelfde, maar ingekort, omdat de eerste niet verschenen was.
  Ik wilde het toch opnieuw posten omdat het om van te kotsen is.
  Hod kan je met zoiets wegkomen?
  Dat bewijst toch wel de totalitaire staat waar we in leven.
  Er verdwijnen vaak comments.

  Like

 22. Heeft niks met de staat te maken, doet het spamfilter. En wees maar blij dat die redelijk werkt. Je wilt niet weten wat voor bagger die allemaal tegenhoudt en welke hoeveelheid 😉

  Liked by 1 persoon

 23. Kan het me zo ook wel voorstellen. 😉

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s