Nieuw

Uit de oude doos: We hadden vrienden zonder Facebook

Dustbin Brigade | Bron: John Drysdale – Lumas

Volgens de regelgeving en bureaucratie van vandaag de dag zouden degenen onder ons, die kinderen waren in de jaren ’50, ’60, en enkele jaren in begin 1970, het niet hebben overleefd. We reden brommer zonder helm, we vaarden op vlotten zonder zwemvest, we hadden geen kindveilige doppen op gevaarlijke huishoudmiddelen of op medicijnflesjes, geen rubberen tegels in de speeltuinen, beschermrubbers op de hoeken van de tafel of stopcontactslotjes.

Lamp Post Swing | Bron: John Drysdale – Lumas

We dronken water rechtstreeks met onze monden aan de kraan. We aten brood met dik boter en suiker, dronken frisdranken met teveel suiker erin, maar we kregen geen overgewicht omdat we de hele dag buiten aan het spelen waren.

We deelden onze kauwgom uit de mond met vriendjes en dronken uit dezelfde limonadefles, zonder dat er iemand dood ging.

We bouwden van schroot een skelter en reden in volle vaart van een heuvel af om even later te ontdekken dat we vergeten waren een rem te maken.  We struinden over een stinkende vuilnisbelt om tussen al het gif en bacterie iets “nuttigs” te vinden.

We stonden vroeg op in de ochtend om de hele dag buiten te spelen en kwamen pas thuis als het donker werd. Niemand wist waar we waren of wat we  uitspookten, de hele dag kon niemand ons bereiken – niemand had een mobiele telefoon.

Moeder en vader maakten zich niet ongerust, die wisten wel dat je thuiskwam als je honger kreeg.

We hadden geen Playstation, Nintendo of X-box – geen video games, geen 99 televisiekanalen, geen surround sound, geen computers of internet.

We hadden vrienden zonder Facebook. We gingen naar buiten en zochten ze op. We vielen uit bomen, braken benen en armen, sneden ons met messen, schoten met luchtbuksen, pijl en boog, vochten, en sloegen elkaar tanden uit, maar niemand werd aangeklaagd en er kwamen geen rechtszaken. Omdat het “ongelukjes” waren en bij het opgroeien behoorden. Niemand anders kreeg de schuld – alleen jezelf. Als je met het spel mee wilde doen, moest je niet zeuren als het een keer mis ging.

Op het schoolplein vochten we met elkaar, en werden bont en blauw. Sloegen elkaar blauwe plekken en leerden ermee te leven, en werden daarna vrienden. Speelden voetbal op de hoek van de straat en vielen pijnlijk op de stenen straattegels. Speelden met knikkers en maakten ruzie over de pot, en vochten weer is met elkaar. We speelden vuur met benzine en carbid en verbrandden ons, kwamen zonder wenkbrauwen thuis, en dronken met dorst water uit een sloot.

Je werd niet met de auto vervoerd, je kon lopen of fietsen. En in de auto kreeg je geen veiligheidsgordel om en verstikte je van de sigarettenrook van je ouders.

Ondanks alle waarschuwingen van deze tijd wisten we ons toentertijd goed te redden, er viel sporadisch een gewonde en bijzonder weinig doden.

Die tijd is voorbij. Alles is nu “beter”, “gezonder” en “veiliger”.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.072 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7470 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

14 Comments on Uit de oude doos: We hadden vrienden zonder Facebook

 1. templars2017 // december 17, 2018 om 22:32 //

  Tegenover de watjes van nu waren wij oermensen…….

  Liked by 3 people

 2. trebor2110 // december 17, 2018 om 23:20 //

  Denk dat het wel een beetje geromantiseerd is , opgevoed worden door de nonnetjes , vader het loonzakje op vrijdag naar de kroeg brengen oh wacht de loonzakjes werden express in de kroeg uitgedeeld , en s,avond lam thuis kwam en het huis op stelte zette , de melkboer die met moeders even een rekening komt vereffenen zo ook de slager met de buurvrouw , huizen waar s,winters de ijsbloemen op de binnenkant van de ramen zat , aanbouw wc met de beerput achter in de tuin , wassen in een teil, de kleren wan je oudere broer of zus , als je pech had kreeg je als joggie ook de oude kleren van je zus .

  Maar het was wel gezellig en veilig en warm en saamhorig

  Liked by 2 people

 3. trebor2110 // december 17, 2018 om 23:25 //

  Ps de eind jaren 60 begon alles echt beter te worden toen het aardgasnet er was

  Liked by 1 persoon

 4. Pakkie shag (van 4 gulden!) halen op me 12de bij de benzinepomp voor me pa, niemand die er iets van zei en je kreeg het ook gewoon mee.

  Liked by 1 persoon

 5. Sigarettenautomaten vol met pakjes sigaretten achter glas aan de muren op straten.
  Kon toen nog gewoon.
  https://www.geheugenvannederland.nl/nl/geheugen/view?identifier=IISG02%3A30051001457958

  Liked by 1 persoon

 6. Het voordeel van als je zo oud ben dat je dit herkent, je waarschijnlijk niet meer de islamitisering van nederland/europa mee zult maken.

  Like

 7. Bij de benzinepomp met een lege fles een liter benzine kopen en dan stuntmannetje spelen. Ouwe regenjas doordrenkt in benzine aandoen, in de fik steken en dan hard rennen zodat de vlammen je niet konden bereiken. Hoopte je.
  Wie het verst kon vuurspuwen. Zonder wenkbrauwen en stinkend naar benzine thuiskomen om op je donder te krijgen.
  Soms ging er ook wel eens wat in de fik, per ongeluk, maar dat maakte het nog spannender, dan kwam de brandweer.

  Like

 8. Geweldig artikel……….WAT EEN HEIMWEE krijg je hier van……s n i k
  Heb de tijd nog meegemaakt dat de sigaretten van pa en ma 1 gulden en 25 cent kosten, die ging ik dan halen toen ik een jaar of 5 was, en dan mocht ik ook meteen een doosje Wybertjes kopen voor 25 cent, om ze zo snel mogelijk op te eten en vervolgens het lege doosje te vullen met zand, en er dan mee te britsen hahaha Als je dit zo leest allemaal in het artikel wat is de tijd dan toch veranderd zeg, in die 60 jaar……nie te geloven zeg, lijkt wel een ` vorig leven `..
  Wat we ook deden vroeger, met de halve buurt naar de Oirschotse heide, we gingen s morgens weg en kwamen s avonds laat pas thuis, inderdaad….hulzen zoeken, bomen klimmen, ook nog eens verdwaald met zn allen, jeetje we kregen het echt benauwd, is toch goed gekomen uiteraard. Aan het einde van de feestdagen, haalden we met zn allen zoveel mogelijk kerstbomen op ( neppe bestonden nog niet ) en we gooiden ze ergens in een weiland op een grote stapel en verbrandden ze zelf. Kon toen nog allemaal. Als ik de generaties vergelijk van grootouders / ouders en de generaties van nu……dan hebben wij DE BESTE TIJD meegemaakt, dat is 1 ding wat zeker is ! Toen wisten we dat niet, maar nu, achteraf kijkende, waren we zeer verwend, wat dat aan gaat.

  Liked by 1 persoon

 9. herinneringen herinneringen ja idd sigaretten en shag halen voor m’n pa en sigaren (alleen voor de zondag na het eten en mr hilterman) en dan gelijk de voetbal toto invullen

  Liked by 1 persoon

 10. bedonderde burger // december 18, 2018 om 09:14 //

  Hear, hear!!

  Like

 11. Ach ja, die goede oude tijd toen de schoolmeesters nog met meneer werden aangesproken terwijl ze nu af en toe een pak slaag krijgen van een boze vader of moeder.
  De leuke dingen drijven boven en de minder leuke dingen stoppen we gemakshalve maar weg want vroeger was alles immers beter.

  We konden toen wel veilig over straat, zeker in de avonduren zonder de kans beroofd of aangerand te worden door Nieuwe Nederlanders. Je kon toen zelfs je buren verstaan zonder gebarentaal te gebruiken en je liep niet het risico getroffen te worden door een van 4-hoog afgeworpen bankstel of een koelkast.

  De meiden liepen in een minirok of een petticoat, nu lopen sommige ‘bevallige’ moslima’s in een alles verhullende boerka. Vadertje Drees maakte zich begin jaren 50 zorgen over het inwonersaantal van ons land (toen 11 miljoen) en verzocht ons dringend te verkassen naar Canada of Australië. Nu hebben we een Mark Rutte die 17 miljoen inwoners nog veel te weinig vindt, die passen allemaal in een klein vaasje en dat vaasje wil hij vervangen door een reusachtig vat waar we met 25 miljoen inwoners net inpassen. Waar komen die 8 miljoen nieuwe inwoners dan vandaan?

  Allemaal uit Donker Afrika en het Midden-Oosten om onze samenleving wat meer kleur en diversiteit te geven, want de vergrijzing neemt onrustbarend toe evenals de criminaliteit.

  Maar zoals gezegd, vroeger waren er andere problemen: toen de film Rock Around The Clock werd gedraaid in onze bioscopen werd er vanaf de preekstoel hel en verdoemenis gepredikt en thuis mocht die duivelse muziek niet worden gedraaid. Iedere Zondag trouw naar de kerk, anders beging je een doodzonde en brandde je eeuwig in de hel. De broeders en de nonnen op de katholieke scholen sloegen de stoute kinderen verrot als ze niet keurig in de rij stonden of met de armen stijf over elkaar gevouwen in de schoolbanken.

  Maar er waren natuurlijk ook leuke dingen zoals Snip & Snap op de radio, de hoorspelen en de Bonte Dinsdagavondtrein en de familie Doorsnee op de maandagavond.
  Vader zat met zijn pantoffels op zijn vaste zetel in de huiskamer zijn krant te lezen en moeder de vrouw stond eeuwig in de keuken waar het avondeten urenlang stond te pruttelen op een petroleumstel. Op de Zondag kwam mijnheer Pastoor op huisbezoek en informeerde langs zijn neus weg of er niet soms weer een kleintje op komst was, onder het genot van een dikke sigaar die ik met gepaste eerbied aan hem mocht presenteren.

  Maar halverwege de jaren 60 veranderde de hele boel plotseling met de intrede van de beatmuziek, de Beatles en de Rolling Stones kwamen op de TV en volgens de priesters en de dominees was het einde der tijden aangebroken, zeker toen de pil beschikbaar kwam om onbezorgd van vrije seks te kunnen genieten.

  De priesters en de nonnen kwamen eind jaren 60 massaal uit hun kloosters en gingen trouwen of samenwonen in een commune. De geestverruimende middelen kwamen op de markt en iedereen liep met lang haar, zelfs de politieagenten en de politici.
  Plotseling mocht ineens alles: partnerruil, sekstheaters, pornofilms, het kraken van woningen en de studenten deden van alles behalve studeren.

  Maar het waren toch mooie jaren van verandering in onze eigen samenleving en het waren onze problemen en niet de problemen vanuit andere culturen en religies zoals de Islam die nu de boventoon voeren.
  Die goede oude tijd komt dus nooit meer terug want we zijn nu overgeleverd aan de nukken en grillen van 225 verschillende culturen en nationaliteiten die ons land inmiddels bezet hebben en waarin de autochtone bevolking op de langere duur een minderheid zal vormen.

  Op bevel van wie?

  Van een Linkse Goedmens van Duitse signatuur, een Franse bankier en een dronkenlap zoals Juncker en zijn beoogde opvolger Frans Timmermans.
  Als schrale troost straks de Kersttoespraak van onze koning met de voorspelbare boodschap van Tolerantie & Verdraagzaamheid, bezorgdheid over het klimaat en de noden van de zielige medemens vanwaar ook ter wereld.

  Zet u zich maar alvast schrap, er kunnen er nog meer bij!

  Liked by 2 people

 12. leuk artikel. Oude fiets en crossen of stunts, stukjes karton aan de spaken ratelen. Verstoppertje spelen, knikkeren, bommetjes maken van luciferkopjes, papieren pijltjes schieten met zo’n pvc buis, bomen of daken beklimmen. leuk was dat.

  Like

 13. Ik ben opgevoed in een internaat vanaf mijn 4-de tot mijn 15-de jaar. Daar haalde ik stoute dingen uit en moest heel vaak de hele nacht op de zeer lange donkere zolder zitten. Daar heb ik wel een hekel aan donker van overgehouden.

  Like

 14. Nu : freerunnen pet af , meisje uit Delft wint zilver bij wereldkampioenschap freerunnen
  Je weet niet wat je ziet!!!
  Skateboarden, ook niet risicoloos
  Wou ik maar effe zeggen
  Mijn kleinkinderen halen ook toeren uit!!!!
  Ik kijk de andere kant op
  Had je daar ook nog dat meisje van 13 of zo
  Die in haar eentje de oceaan ging over varen
  Wou ik maar effe zeggen dit

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s