Nieuw

Don’t buy online DNA ancestry tests. You are the real product

Pixabay

Ever since I signed up for a genealogy research site, it’s been sending me emails flogging its DNA analysis kit. But there’s no way I will do a DNA ancestry test. Nor the ones offering medical risk analysis or revealing how Neanderthal I am.

I’ve written about this issue before. But the arrival of a major Christmas marketing push for these tests irritated me into posting on Twitter this week, warning people to avoid them.

To my surprise, that tweet has become one of my most retweeted ever. It struck a nerve with many people, while also sparking some scepticism. Replies in favour of DNA kits typically stated that the companies offering such tests have fail-safe privacy and security policies.

Some highlighted that if DNA information was sold to researchers, it would be a good thing that would benefit humanity. Others added that we have little to worry about in Europe because GDPR shields us.

This is mostly wrong, and myopic.

For comparison, consider all the continuing alarms over social media and search sites. Sure, a decade ago a platform to connect up and share posts and pictures with friends (back before they became “Friends”), or a site for “free” web searches, seemed innocent and fun, too.

Fast-forward and we have the executives of such companies being grilled by national legislatures in multiple countries about data protection and privacy lapses (setting aside actual threats to democracy).

Read more:

Don’t buy online DNA ancestry tests. You are the real product

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7255 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Comment on Don’t buy online DNA ancestry tests. You are the real product

  1. Mensen moeten nog wennen aan het feit dat hun bestaan voornamelijk interessant is voor corporaties en niet voor de ‘stam’. Je bent simpelweg een levend reclamebord en velen ondergaan dit lot maar al te vrijwillig (Windows 10, TV kijken, Facebook … ).

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s