Nieuw

Vooruitlopend op het EU-leger vertelt Duitsland Frankrijk dat het zijn VN-Veiligheidsraad zetel aan Brussel moet geven

Duitsland heeft Frankrijk gezegd dat het zijn permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad moet geven aan de Europese Unie, zodat het blok “met één stem kan spreken” terwijl het zijn defensieplannen verder ontwikkelt.

De Duitse vice-kanselier en minister van Financiën Olaf Schloz deed het voorstel tijdens een toespraak over de toekomst van de EU in Berlijn op woensdag, met de bewering dat het een “gedurfd en slim doel” zou zijn, aldus The Brussels Times.

“Als we de Europese Unie serieus willen nemen, moet de EU binnen de VN-Veiligheidsraad met één stem spreken. Op middellange termijn zou de zetel van Frankrijk kunnen worden omgevormd tot een zetel voor de EU.

Hij erkende ook dat “Frankrijk en Duitsland nu samen optreden in dit specifieke forum”, maar een eventuele zetel voor het blok was noodzakelijk.

De heer Scholz merkte op dat er in Parijs nog steeds een “aanzienlijke overtuigingskracht nodig is” en stelde voor dat Frankrijk in ruil daarvoor “de permanente ambassadeur van de EU bij de Verenigde Naties” zou kunnen worden.

Nadat het Verenigd Koninkrijk in maart 2019 het blok verlaat, zal Frankrijk slechts de enige EU-lidstaat zijn met de permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad.

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk worden vergezeld door de VS, Rusland en China met tien niet-permanente leden wier zetels om de twee jaar verkiesbaar zijn.

Als de EU de plaats van Frankrijk zou mogen innemen, net als de andere vier permanente leden van de Veiligheidsraad, zou zij het recht hebben om een veto uit te spreken over VN-resoluties.

In november 2017 lanceerde de EU de Permanente Gestructureerde Samenwerking (PESCO) – een proto-EU-leger – twee maanden nadat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei dat het blok tegen 2025 een “volwaardige Europese defensie-unie” nodig had.

Frankrijk en Duitsland hebben het voortouw genomen in het verenigde militaire project nadat bondskanselier Angela Merkel zich achter de oproepen van president Emmanuel Macron voor een “echt Europees leger” had geschaard, die begin november zei dat Europa zijn eigen defensiemacht nodig had om zich te beschermen tegen China, Rusland en zelfs NAVO-bondgenoot en andere permanent lid van de Veiligheidsraad, de Verenigde Staten.

President Donald Trump noemde de opmerkingen “zeer beledigend” en voegde eraan toe dat “misschien moet Europa eerst zijn deel van de NAVO betalen, die de VS sterk subsidieert”.

President Macron zei later dat het onlangs gesmeed “Frans-Duitse echtpaar” Europa zou leiden en de wereld zou stoppen met “afdalen in chaos”.

In een toespraak tot de Bondsdag zei de president van Frankrijk: “De nieuwe Frans-Duitse verantwoordelijkheid is het opbouwen van een modern, effectief, soeverein en democratisch Europa.

“We moeten een gemeenschappelijke defensie hebben, van de euro een internationale munt met een begroting maken en een Europees asielbureau oprichten….. dit alles ligt voor ons,” zei hij tegen het Duitse parlement.

Bron:

EU Army Plans Advance as Germany Tells France to Give UN Security Council Seat to Brussels

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9598 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s