Nieuw

Turkse geheime dienst breidt spionage in Duitsland aanzienlijk uit

Het Turkse MIT breidt zijn illegale activiteiten in Duitsland blijkbaar aanzienlijk uit.

  • In de afgelopen tien jaar heeft de procureur-generaal 23 procedures gevoerd, waarvan 17 in 2017 en 2018.
  • De procureur-generaal voert vier procedures wegens verdenking van activiteiten van agenten voor Turkije in Duitsland.

Het is bijna routine – Duitse onderzoekers jagen op Turkse agenten. Dat leidt soms tot onderzoek, maar zelden tot veroordelingen. Bij de federale procureur-generaal (GBA) lopen momenteel vier procedures wegens verdenking van inlichtingendienstactiviteiten voor de Turkse geheime dienst MIT.

De federale regering heeft de FDP-fractie op hun kleine verzoek geïnformeerd: “Momenteel heeft de GBA vier vooronderzoeken lopen die een mogelijke achtergrond van de geheime dienst met betrekking tot Turkije hebben”. Op verzoek van WELT wilde een woordvoerder van de federale procureur-generaal geen details geven om het onderzoek “niet in gevaar te brengen”.

Plaatsvervangend factieleider Stephan Thomae had van de regering informatie gevraagd over de “activiteiten van de Turkse geheime dienst op Duits grondgebied”. Het proces bestaat uit 13 pagina’s, zal binnenkort worden gepubliceerd als drukwerk 19/5726.

Uit de presentatie van de regering blijkt duidelijk dat het Turkse MIT onlangs zijn illegale activiteiten in Duitsland aanzienlijk heeft uitgebreid. “In de afgelopen tien jaar heeft de federale procureur-generaal 23 procedures gevoerd”, aldus de reactie van de federale regering. Dit komt omdat 17 van deze 23 procedures alleen al in 2018 en 2017 hebben plaatsgevonden.

Het omvat niet eens andere misdrijven die door het MIT kunnen worden gepleegd. Aangezien de deelstaten “oorspronkelijk verantwoordelijk” zijn voor hun vervolging, is de federale regering niet in staat om betrouwbare verklaringen af te leggen. Er wordt gesproken over “verdachte situaties, zoals dreigende feiten”, waarin politieonderzoeken vaak zinloos zijn en verdachten meestal niet worden gevonden.

Volgens deskundigen is er geen andere buitenlandse geheime dienst die in het middelpunt van de Duitse rechtshandhavingsinstanties staat, vergelijkbaar met MIT. Het is waar dat de federale regering duidelijk maakt dat buitenlandse diensten op Duitse bodem “geen onafhankelijke bevoegdheden” hebben. Hun reactie op het FDP-onderzoek toont echter aan dat hun NAVO-partner Turkije hier weinig rekening mee houdt.

Ankara stuurt agenten naar gevoelige Duitse autoriteiten

“De kernactiviteit van de Turkse inlichtingendienst MIT in Duitsland bestaat uit het in de gaten houden van oppositieleden”, kondigt de regering aan. In de afgelopen tien jaar lag de nadruk op de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere systemische oppositiegroepen zoals het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront (DHKP-C). “Sinds de poging tot staatsgreep in de zomer van 2016 heeft MIT de beweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen intensief gevolgd”, aldus de federale regering.

Zoals WELT aangaf, heeft het MIT blijkbaar ook bewust geprobeerd zijn werknemers te infiltreren in gevoelige Duitse autoriteiten. Volgens beveiligingskringen had het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet vorig jaar tijdens een routinebeoordeling vastgesteld dat verschillende kandidaten voor vacatures contact hadden gehad met de Turkse geheime dienst.

Al tien jaar lang heeft Berlijn geen MIT-agent uitgezet.

De regering heeft aangekondigd dat het federale ministerie van Binnenlandse Zaken een aantal federale instellingen heeft “gesensibiliseerd” “met betrekking tot mogelijke infiltratie-experimenten” door het MIT. Naast de BfV, de federale inlichtingendienst (BND) en de militaire contra-inlichtingendienst (MAD), de federale politiedienst (BKA) en de federale politie, de federale dienst voor informatiebeveiliging (BSI), de federale dienst voor migratie en vluchtelingen (BAMF) en de douanepolitie worden genoemd.

FDP-lid Thomae is hier niet van overtuigd. Voor hem blijkt uit de informatie “vooral het stilzitten van de federale regering met betrekking tot het mogelijke probleem van de infiltratie van de Duitse autoriteiten”. Het is vreemd dat Duitsland volgens de federale regering in de afgelopen tien jaar geen enkel lid van het MIT heeft uitgezt.

Artikel 9 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer staat dergelijke maatregelen toe. Thomae bekritiseert: “Het wekt de indruk dat de regering het MIT niet nader bekijkt en dat de Turkse geheime dienst opzettelijk wordt gespaard”.

De toename van het aantal onderzoeken toont aan dat het MIT zijn activiteiten in de Bondsrepubliek Duitsland de komende jaren waarschijnlijk zal blijven opvoeren. Een mogelijke reden hiervoor blijkt ook uit het antwoord van de regering. Sinds de staatsgreep in Turkije is het aantal Turkse burgers die ooit in hun eigen land een gevoelige functie vervulden en die nu in Duitsland asiel hebben aangevraagd, gestegen. Dergelijke renegaten worden beschouwd als vijanden van de staat Ankara en worden in ballingschap geobserveerd.

Van medio november 2016 tot medio november 2018 hebben 1345 houders van diplomatieke paspoorten (“zwarte paspoorten”) en dienstkaarten (“groene paspoorten”) in Duitsland overeenkomstige aanvragen ingediend – althans omdat informatie over dergelijke paspoorten vrijwillig is. Niet opgenomen in dit cijfer zijn leden van de Turkse strijdkrachten die niet statistisch geregistreerd zijn in dit land.

Bron:

Türkischer Geheimdienst weitet Spionage in Deutschland erheblich aus

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9598 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

1 Comment on Turkse geheime dienst breidt spionage in Duitsland aanzienlijk uit

  1. scherpschutter1943 // december 1, 2018 om 15:40 //

    Niks aan de hand. duitsland is al turks dus waar maken we ons druk over!

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s