Nieuw

Kan ‘vrijwillig kolonialisme’ de migratie van Afrika naar Europa tegenhouden?

Een controversieel voorstel van een Duitse minister dat buitenlandse mogendheden land in Afrika verwerven om migratie tegen te gaan, is door de Afrikaanse Unie verworpen, schrijft de BBC’s Dickens Olewe.

De Europese Unie, of een orgaan als de Wereldbank, zou steden in Afrika moeten bouwen en runnen om het scheppen van werkgelegenheid en ontwikkeling op het continent te stimuleren, zo vertelde de Duitse minister voor Afrika, Gunter Nooke, de BBC in een interview waarin hij zijn denkwijze over het tegengaan van migratie naar Europa uiteenzette.

Dit betekent dat Afrikaanse landen hun land verhuren aan een vreemd land om “vrije ontwikkeling voor 50 jaar” toe te staan, zei de heer Nooke.

Het is een controversieel idee, dat door critici wordt verworpen omdat het riekt naar kolonialisme. Maar anderen – zoals Carol Musyoka, een academicus aan de Strathmore Business School, een van de beste universiteiten van Kenia – staan open voor het concept.

In een BBC-interview beschreef mevrouw Musyoka het voorstel als “fascinerend”, en zei dat ze het zou steunen als het een echte poging was om ervoor te zorgen dat de Afrikanen – en niet de buitenlandse mogendheden – ervan profiteerden.

Toekomstige bewoners van deze voorbeeldsteden

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Romer ontwikkelde het idee tien jaar geleden.

In 2009 zei hij dat ontwikkelingslanden zouden moeten overwegen om een deel van hun grondgebied over te dragen aan buitenlandse staten, die vervolgens vanaf de grond af aan wat hij “chartersteden” noemde, zouden bouwen.

De steden, voegde hij eraan toe, zouden opereren onder een reeks wetten die losstaan van het gastland.

“Hongkong van Midden-Amerika”
In 2008 heeft de toenmalige president van Madagaskar, Marc Ravalomanana, na een ontmoeting met de heer Romer belangstelling getoond voor de uitvoering van het plan op het eiland in de Indische Oceaan.

Hij zei dat er twee van dergelijke steden zouden worden gebouwd waar de lokale bevolking en migranten uit naburige staten zouden kunnen wonen.

De oppositie beschuldigde de heer Ravalomanana van verraad en organiseerde protesten die het idee doodden en hielpen om zijn ondergang in 2009 te veroorzaken.

Honduras’ toenmalige president Porfirio Lobo Sosa sprak ook zijn steun uit voor het idee en zei in 2011 dat “chartersteden” het leven van de Hondurezen zouden verbeteren door het aanbieden van concurrerende banen, betere gezondheid en onderwijs, en een “topklasse” juridisch en veiligheidssysteem.

De onafhankelijke krant Honduras La Prensa zei destijds dat het plan het land “Hong Kong van Midden-Amerika” zou maken.

M. Sosa slaagde er niet in om het uit te voeren, na een reactie van critici die er op tegen waren dat Honduras controle over zijn grondgebied verliest.

Net als in Europa is migratie een giftige politieke kwestie in Amerika en veel Hondureznen maken deel uit van de migratiekaravaan die zich naar de Amerikaanse grens verplaatst.

De mooiste straat van Haïti

De huidige Hondurese regering hoopt dat het creëren van wat zij speciale economische zones (SEZ’s) noemt, de ontwikkeling zal stimuleren.

Hoewel het zijn plannen niet volledig heeft geschetst, heeft het gezegd dat de SEZ’s onder buitenlandse wetten en buitenlandse rechters zouden vallen omdat dit Honduras aantrekkelijker zou maken voor westerse investeerders, aldus Luis Fajardo van de BBC Mundo.

“Wij geloven dat wanneer deze speciale economische zones tot leven komen en mensen zien hoe succesvol ze zijn in termen van het genereren van werkgelegenheid, de politici uit alle staten [in Honduras] erom zullen vragen”, vertelde Arnaldo Castillo, minister van Economie de BBC.

Idioot idee
Maar verzet tegen het idee blijft sterk, met veel arme Hondurezen die geloven dat de SEZ’s alleen de rijken ten goede zullen komen, en uitgebreide gated communities zullen creëren die volgens regels gescheiden van de rest van het land leven, zei Fajardo.

Liberia

De heer Romer heeft in 2011 in een TED Talk betoogd dat door het buitenland geleide steden een model van efficiënt bestuur zouden kunnen zijn en een goede levenskwaliteit zouden kunnen bieden, waardoor mensen ervan worden weerhouden om om economische redenen te migreren.

Sommige voorstanders van het idee zien Hongkong als een model. Zij stellen dat het Chinese grondgebied zijn economische ontwikkeling te danken heeft aan het feit dat het tussen 1841 en 1997 onder Britse controle stond.

De heer Nooke ziet de steden als economische bases die ook voor onderwijs aan jonge Afrikanen zorgen.

“Het basisidee is dat deze vrije steden groei en welvaart zullen creëren,” vertelde hij de BBC.

Sommigen waarschuwen echter dat het plan niet zal werken.

“Het creëren van een enclave-economie zou een gek idee zijn”, waarschuwde Ken Opalo van de Georgetown University in de VS.

Dergelijke steden zouden interne migratie teweegbrengen, en niet ten goede komen aan de hele economie of de talloze problemen waar Afrikaanse staten mee worstelen, zei hij.

Lagos Nigeria

“Hoe rommelig of corrupt ook, het zou het beste zijn om door middel van overheidsinstellingen te werken,” zei de heer Opalo en voegde eraan toe dat de beste manier om het continent te helpen is om te investeren in kleine en middelgrote ondernemingen om werkgelegenheid te creëren.

De directeur Communicatie van de Afrikaanse Unie (AU), Leslie Richer, verwierp ook het idee van door het buitenland geleide steden en zei dat het “een lui antwoord” is op de bezorgdheid over migratie en “impliceert dat Afrika de soevereiniteit moet opgeven en moet toetreden tot het ‘management’ van internationale organisaties”.

Vrijwillig kolonialisme
Het ontwikkelingsplan van de AU, Agenda 2063 genaamd, staat lijnrecht tegenover dat van de heer Nooke.

“Ik voorzie dat ons eigen Afrikaanse groeimodel een Afrikaans wonder zal voortbrengen. De ,,aanhoudende hoge economische groei in het continent zal door Afrikaanse eenheid en politieke en economische integratie worden gedreven,” aldus de gezant van AU voor de Ontwikkeling van de Infrastructuur, Raila Odinga.

Hongkong is een van de duurste steden ter wereld om te wonen

Maar de heer Nooke is vastbesloten om het idee van door het buitenland geleide steden na te streven en zegt dat het “zo moet worden opgezet dat elk conflict wordt vermeden” tussen Europese en Afrikaanse regeringen.

Mevrouw Musyoka is een van de Afrikanen die hoopt dat dergelijke steden zullen worden gebouwd, door te zeggen dat ze “vrijwillig kolonialisme” zal accepteren vanwege het falen van veel Afrikaanse regeringen om hun mensen een beter leven te bieden.

Haar visie zal de grondleggers van onafhankelijk Afrika in hun graven doen omdraaien, maar het zou munt kunnen slaan onder jonge Afrikanen die hun leven riskeren om Europa te bereiken om aan armoede, corruptie en inefficiëntie te ontsnappen.

Bron:

Can ‘voluntary colonialism’ stop migration from Africa to Europe?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9607 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

17 Comments on Kan ‘vrijwillig kolonialisme’ de migratie van Afrika naar Europa tegenhouden?

 1. Henk der Niederlander // november 24, 2018 om 19:50 //

  Klinkt leuk, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan dit plan.
  Het zal in ieder geval wel weer hier op neer komen dat de belastingbretaler voor het grootste deel van de kosten mag opdraaien.
  En over welke landen hebben we het hier?
  Het zijn landen die hoofdzakelijk als shitholes gekwalificeert kunnen worden of landen waar de Islam een flinke vinger in de pap heeft, wat neerkomt op corruptie dan wel corruptie en anders wel corruptie.
  Met andere woorden een of andere dagdwaas heeft weer een nieuwe manier gevonden om belastinggelden te verbranden.

  Liked by 1 persoon

 2. Islam, islam, islam.

  Negers zijn nog erger dan islam.

  Liked by 2 people

 3. China heeft tientallen miljarden geinvesteerd in Afrika, spoorlijnen aangelegd, etc., etc., etc.
  Toen de Chinezen vertrokken en men per ongeluk een locomotief niet meer opgestart kreeg, heeft men de hele spoorbaan laten verrotten.
  Tientallen NL-tuinders hebben in midden Afrika grote complexen aangelegd, banen voor de negerts toegevoegd, maar toen het ze even niet aanstond hebben de debiele leipo’s alles gesloopt en daarna in de fik gestoken.
  Die lui zijn volkomen geschift daar en uiteindelijk niets mee te beginnen.
  Issssss allemaal koeltoer daar, alleen slopen zijn ze goed in.

  Liked by 1 persoon

 4. Kenya; Madagaskar; Honduras, zijn de landen die ik in het artikel genoemd zie. Een plan dat reeds tien jaren oud is. China is al volop bezig om infrastructuur en bedrijfsleven te realiseren in delen van Afrika. De bevolking zou er economische op vooruitgaan, was ook daar de belofte, en zich werkgelegenheid en rijst in de pan kunnen verwerven. De praktijk, zo heb ik begrepen, ligt toch iets anders: de werkgelegenheid en daarbij horende financiële beloningen gaan voornamelijk naar uitheems personeel, vooral Chinezen. Die daar ook woonvoorzieningen krijgen en andere Chinezen die het bedrijfsleven oppakken, terwijl de oorspronkelijke bevolking er naar mag kijken.. Waarom zou een Europees initiatief anders werken ?! Dat deel zou men moeten dienen aan te tonen. En wat wil men er eigenlijk gaan bouwen? ‘SmartMegaCties’ ?! Klimaatgerichte duurzaamheid? Omsloten door in de toekomst ontoegankelijke ecozones? Contracten onder de wetten van uitheemse projectontwikkelaars/politici & Unies? Nou, ik zou zelf niet direct gaan juichen. In Nederland, weet ik toevallig, noemen projectontwikkelaars/politici een natuurgebied (welke niet onder bescherming is van de een of andere, door de overheid gesubsidieerde club) ‘braakliggend terrein’ en wordt daar net zo gemakkelijk een bouwplaats voor wat ever van gemaakt. Zonde van Madagaskar en delen van Afrika / Honduras. Is Monsanto/Bayer al actief daar? Andere multinationals die het voorzien hebben op mineralen en dode bomen? Zo niet, dan komt dat vanzelf mee met al die mooie projecten. Misschien dat daar uiteindelijk de banen liggen voor de bevolking.. Mogen ze helpen om hun ecologische systemen nog verder naar de klote te helpen. Ik ben maar een beetje pessimistisch.. (maar misschien valt het mee?) Behalve het opzetten van infrastructuur, wat op zich uiteraard een financieel plan bevat, moet er ergens ook een economisch plan zijn om de mensen ‘uit het slop’ te halen. Microcredieten tegen gigantische rente ? Filantropie is namelijk iets wat ‘zó niet hoort bij moneymakers’..

  Liked by 2 people

 5. Wim Vreeswijk // november 24, 2018 om 21:29 //

  We moeten gewoon stage gaan lopen bij de chinezen in Angola. Inmiddels heeft Angola de snelst groeiende economie van heel Afrika met 6,5%. De chinezen regelen daar wegen, scholen en ziekenhuizen. Iedereen is daar blij. Wat wil je nog meer? Wijzelf hadden nooit ons wingewest Indië moeten loslaten op aandringen van de yank en later Nieuw Guinea. Wederom op aandringen van de yank. Die Papoea’s zelf waren hartstikke blij met ons. wij deden toen, wat de chinezen nu toen. In die richting moeten we het zoeken, denk ik.

  Like

 6. “Agenda 21” The UN’s diabolical plan for the world is explained on the “Glenn Beck Show”

  Like

 7. Republikein // november 24, 2018 om 22:37 //

  Ik zeg nee, maar heb meer verstand van darten.

  Like

 8. scherpschutter1943 // november 24, 2018 om 22:53 //

  Beter idee is om de wereld van het middenoosten en Afrika te verlossen , door zowel het land als de mensen met de grond gelijk te maken. Het westen heeft de middelen dus gebruik ze dan ook. Na de Armageddon kan de wereld weer opgebouwd worden. Kijk naar japan. Hisroshima en Nagasaki werden volledig verwoest inclusief de inwoners. Nu zijn het weer bloeiende steden. mensen zijn gelijk mieren. Verwoest een mierennest en roei het mierenvolk uit. Er blijven er altijd een paar over die opnieuw beginnen. Niets aan de hand dus. De soort komt niet in gevaar en ze leefden nog lang en gelukkig. Moeten we, in het eens vrij westen, een voorbeeld aan nemen, in plaats van alles maar goed te vinden van de vluchtelingen moslim landen. We komen er nooit meer van af en ze zijn ons de baas.

  Like

 9. trebor2110 // november 24, 2018 om 23:02 //

  Kijk naar japan. Hisroshima en Nagasaki werden volledig verwoest inclusief de inwoners. Nu zijn het weer bloeiende steden.

  Vergeet Rotterdam niet en Dreesden en Berlijn .

  Like

 10. Republikein // november 24, 2018 om 23:12 //

  Kan niet meer mensen, anders dan met andere “krachten”.

  Like

 11. trebor2110 // november 24, 2018 om 23:16 //

  En waarom zouden het Westen deze projecten moeten financieren ??
  Pak het geld van Mugabe , van Winnie en zo heb je nog wel een paar steeldieven daar in Afrika waar je de projecten mooi mee kan betalen .

  Like

 12. trebor2110 // november 24, 2018 om 23:46 //

  oeps die overvalt de verkeerde
  http://www.ochevidets.ru/rolik/118567/

  Liked by 1 persoon

 13. Het lijkt een goed plan, maar van de hele planeet is alleen HongKong als voorbeeld aan te dragen? Hoe hebben Korea, Japan, India e.d. het dan gedaan? En wat is de maatstaaf, de hoeveelheid economische vluchtelingen bepaald welk land in aanmerking komt voor vrijwillige kolonisatie? In Indonesie liep dat uiteindelijk minder goed af… Komen China en Rusland ook in aanmerking? Chinese vluchtelingen genoeg wereldwijd. Het lijkt er op dat er maar 1 mensvriendelijke mogelijkheid is, en dat is zee kanalen overdwars door Afrika graven, dan daalt ook de zeespiegel weer, en mogelijk bestaat Italie dan ook langer dan de bekende 1000 jaar door onderaardse verschuivingen van platen, maar waar niemand de klimaatverandering en seizoensverschuiving aan durft te wijten. Irrigeren dat Afrika, horizontaal, niet met pijpleidingen maar met vaarbare water kanalen,

  Like

 14. Republikein // november 25, 2018 om 18:55 //

  Een paard kan ook de hik krijgen.

  Like

 15. Republikein // november 26, 2018 om 13:16 //

  Niet dat we het allemaal begrijpen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s