Nieuw

Syrische jihadisten gebruiken ‘niet-militair’ Nederlands materieel voor oorlogsvoering – Rapport

In september kondigde de Nederlandse regering de volledige stopzetting van de hulp aan oppositiegroepen en andere organisaties in Syrië aan, met de mededeling dat het programma “niet de verwachte resultaten” bracht temidden van de succesvolle operaties van de regeringstroepen.

De hulp die de Nederlandse regering aan oppositiegroepen in Syrië stuurde, werd door leden van deze groepen gebruikt om gevechtsoperaties uit te voeren, volgens een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse Televisie en Radio Omroep (NOS) en de krant Trouw.

Uit het onderzoek bleek dat op verzoek van de media, de overheidsdocumenten die aangaven dat “bijna alle apparatuur” die door Nederland aan militante groepen als het Levant Front en de Jaysh al-Nasr werd geleverd, tijdens de gevechten werd gebruikt.

“Daarnaast verschenen er nog twee andere groepen in de documenten, die niet eerder door de NOS en Trouw zijn genoemd”, aldus het onderzoek, verwijzend naar de zogenaamde “Tweede Centrale Divisie” en de aan Jaish al-Nasr gelieerde Hama Rebel Gathering.

Het onderzoek beweerde dat het materiaal voertuigen omvatte die de oppositiegroepen voor de aanvallen en laptops gebruikten om gevechtsdoelen te lokaliseren.

Het onderzoek wees uit dat deze gegevens in strijd zijn met de verklaringen van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dat de Amsterdamse hulp aan de Syrische oppositiegroeperingen “niet-militair” van aard is.

In de Tweede Kamer heeft het parlement in verband met het onderzoek al om uitleg van de regering gevraagd.

Medio september meldde de regering dat de hulp aan oppositiegroeperingen en andere organisaties in Syrië volledig werd stopgezet, met de opmerking dat “de kans om de situatie [in Syrië] snel te veranderen uiterst klein is vanwege de inefficiëntie van het programma”.

Stef Blok en minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag zeiden in een brief ook dat het programma “niet de verwachte resultaten heeft opgeleverd”, terwijl de troepen van de Syrische president Bashar Assad, naar hun mening, “binnenkort zullen winnen”.

Nederland heeft naar verluidt meer dan 80 miljoen dollar toegewezen aan de Syrische oppositiegroeperingen, waaronder de Vrije Syrische Politie en de Witte Helmen.

Zowel Damascus als Moskou hebben de Witte Helmen, ogenschijnlijk een niet-gouvernementele organisatie, beschuldigd van het ensceneren van verschillende provocaties met chemische wapens om de publieke opinie te beïnvloeden en buitenlandse interventie in Syrië te rechtvaardigen.

Het Levant Front, ook wel Jabhat al-Shamiyah genoemd, werd in december 2014 opgericht en eerder dit jaar door de Nederlandse officier van justitie een terroristische organisatie genoemd. De Jaysh al-Nasr groep werd opgericht in augustus 2015 en is aangesloten bij het Vrije Syrische Leger.

Bron:

Syrian Rebels Used ‘Non-Military’ Dutch Equipment in Warfare – Reports

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9570 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

2 Comments on Syrische jihadisten gebruiken ‘niet-militair’ Nederlands materieel voor oorlogsvoering – Rapport

 1. Henk der Niederlánder // november 23, 2018 om 11:58 //

  Het is allang duidelijk dat de Europese regeringen de uitvoer van dit soort materiaal faciliteren als zijnde niet militair materieel maar goed weten dat het op andere manieren gebruikt zal gaan worden.
  Dat is natuurlijk ook een manier om de vluchtelingenstroom op gang te brengen en te houden.
  Kijk wat er gebeurd in Jemen.
  Daar massamoorden de Saudies de bevolking uit met westers materieel.
  En later als het boven water komt kunnen krokodillentranen janken en het lulverhaal op hangen wir haben es nicht gewusst .

  Like

 2. Eerst iets zwart maken wat Staatsgeheim is, is op zichzelf al verdacht. Deze regering is al die tijd bezig met een grote misleiding.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s