Nieuw

Rabbijn: Amerika heeft een dosis Duits-schuldgevoel nodig

Rabbijn Ken Chasen wil de emotionele afpersing van de Joden tegen de Duitsers ook als wapen tegen de Amerikanen gebruiken.

Rabbijn Ken Chasen is een opperrabbijn in de synagoge van de Leo Baeck Tempel in Los Angeles in Californië. Hij is ook vice-voorzitter van de Chair of T’ruah; de oproep van de rabbijnen voor de rechten van de mens (lees: Joden).

Twaalf jaar geleden ontmoette hij een jonge christelijke Duitse vrouw die zich wilde laten leiden in de bekering tot het jodendom. Zij had daar verschillende redenen voor: Zij was getrouwd met een Jood, heeft een Joods meisje grootgebracht, hield van Joodse gewoonten en tradities. Het probleem was dat ze zich schuldig en beschamend voelde, schrijft Chasen voor de Joodse publicatie Forward,

– Mijn huwelijk en mijn familie inspireren mij om Joods te worden, maar mijn geschiedenis zit in de weg. Hoe kan ik ooit Jodin worden na alle verschrikkingen die mijn volk de Joden heeft aangedaan? Hoe kan ik welkom zijn? Hoe kan ik ooit vergeven worden? Ik kan mezelf niet eens vergeven, zei de Duitse vrouw huilend, beweert Chasen.

– Ik heb zulke vreselijke schuldgevoelens; dat hebben veel jonge Duitsers. Wij dragen de schuld van het feit dat wij nakomelingen zijn van die misdaden, zou naar verluidt de vrouw haar klaaglied hebben voortgezet.

Joodse delegatie ter nagedachtenis aan de Kristallnacht

Ken Chasen was dit jaar aanwezig bij de herdenking van de door de Duitse staat gefinancierde 80ste verjaardag van de Kristallnacht. Hij en andere rabbijnen van het Noord-Amerikaanse rabbijnenbestuur waren door de Duitse regering uitgenodigd. Chasen bracht een week in Berlijn en de door geallieerde brandbommen verwoeste stad Dresden door, ter nagedachtenis aan de ‘zes miljoen’ Joden die ter dood waren vergast in wat naar verluidt in Duitsland gebouwde moordgaskamers en de Kristallnacht die aan de zogeheten oorlogsmisdaden voorafgingen.

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst hielden Chasen en zijn geloofsbroeders een redevoering in het Evangelische Kreuzgymnasium in Dresen voor een overvolle zaal bestaande uit meer dan honderd christelijke middelbare scholieren. De leerlingen hoorden de verhalen van de rabbijnen aan en deelden hun schriftelijke getuigenissen over hun toewijding aan de bestrijding van antisemitisme, schrijft Chasen.

“De oprechtheid in hun presentaties en het hart-zware plichtsbesef in hun vragen hebben ons diep geraakt. Het is duidelijk dat deze tieners zich schamen dat ze afstammelingen zijn van nazi-misdaden – maar ook dat ze vastbesloten zijn om een ander verhaal te schrijven voor de toekomst van Duitsland.”

“Hun vastberadenheid zal zeker nodig zijn in een klimaat van escalerend geweld tegen joden.”

De Kristallnacht is immers tachtig jaar geleden gebeurd, en toch blijft het een aanhoudend onderwerp op Duitse scholen en een aanleiding voor nationale gebeurtenissen van herdenking en vastberadenheid, lang nadat de daders van de misdaden zijn gestorven, noteert Chasen.

De Verenigde Staten moeten ook leren zich schuldig te voelen

Hoe zou Amerika vandaag de dag zijn eigen morele uitdaging kunnen aangaan als onze natie zich, net als Duitsland, vastberaden en openhartig zou bezighouden met collectieve verantwoordelijkheid voor ons verleden? vraagt Chasen zich retorisch af. De Verenigde Staten zouden regelmatig soortgelijke gebeurtenissen moeten hebben die de collectieve verantwoordelijkheid voor onze geschiedenis tot uitdrukking brengen, net als in Duitsland, antwoordt Chasen. Dit geldt voor Amerika’s brute behandeling van de “indianen”, het concentratiekamp voor Japanners in Californië na de Pearl Harbor-aanval, de slavenschepen die goedkope arbeidskrachten uit Afrika importeerde, schrijft Chasen,

Ken Chasen citeert vervolgens een bekende uitspraak van rabbijn Abraham Joshua Heschel:

“Sommigen zijn schuldig. Iedereen is verantwoordelijk.”

Chasen schrijft dat er is niets mis is met het gewicht van de verantwoordelijkheid te voelen voor de onrechtvaardigheden in de geschiedenis. In tegendeel is dit nobel en rechtvaardig. Daarom is het meer dan hoog tijd dat Amerika en de Amerikanen dit gaan doen. Een manier is geïnstitutionaliseerde gedenktekens voor misdaden begaan door [blanke] Amerikanen. Het kan veel Joden redden van het toenemende antisemitisme, zegt Chasen.

De historische schuld is onevenredig Joods

Ken Chasen schrijft geen woord over het feit dat de slavenindustrie overwegend Joods was, waar de Afrikanen een handelswaar waren zoals alle andere goederen; of het nu tabak, alcohol, voedsel, kolen, staal of edelmetalen waren. Ook niets over het feit dat het voornamelijk Joden waren die wilden dat Amerika zich in de Tweede Wereldoorlog tegen Duitsland moest storten, een oorlog waar het Amerikaanse volk geen belang in had.
De schande van de gruwelijkheden op deze wereld moeten de niet-Joden op hun schouders dragen, en dan voornamelijk blanken.

Bron

Americans Need A Dose Of German Guilt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.048 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7201 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on Rabbijn: Amerika heeft een dosis Duits-schuldgevoel nodig

  1. Fake News from the FBI—the 2017 Hate Crimes Report

    Like

  2. Waar moeten de amerikanen zich schuldig over voelen, dat ze de joden bevrijd hebben van de nazi’s en dat de joden daarna een passe partout kregen?

    Ook wel opvallend – nu de rabbi er toch over begint – dat joden zich en masse hadden/hebben genesteld in samenlevingen/landen die zich schuldig moeten voelen, toeval?

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s