Nieuw

Onderzoek – veroorzaakt besnijdenis autisme?

Uit een controversiële nieuwe studie uit Denemarken blijkt dat er een verband bestaat tussen besnijdenis en autisme, hoewel deskundigen sterk van mening verschillen over wat er van te maken valt.

Voor het onderzoek, dat online is gepubliceerd op 8 januari 2015 in het Journal of the Royal Society of Medicine, hebben een paar onderzoekers gekeken naar gevallen van autismespectrumstoornis (ASS) bij meer dan 340.000 jongens geboren in Denemarken tussen 1994 en 2003. De onderzoekers vonden dat het algemene risico van het ontwikkelen van autisme vóór de leeftijd van 10 jaar bijna 50 procent hoger was voor besneden jongens dan voor onbesneden jongens.

Wat verklaart het verband?

“Het enige wat we op dit punt kunnen zeggen is dat er een statistisch verband bestaat tussen besnijdenis en autisme”, aldus medeauteur Dr. Morten Frisch, een consultant aan het Statens Serum Instituut (State Serum Institute) en adjunct-professor seksuele gezondheidsepidemiologie aan de Aalborg Universiteit in Kopenhagen, vertelde The Huffington Post in een e-mail. “We kunnen niet zeggen of het een causaal verband of een vals non-causaal verband is waarvoor we momenteel geen verklaring hebben”.

Toch heeft Frisch – die in Denemarken bekend staat als een uitgesproken criticus van de besnijdenis – de mogelijkheid van een oorzakelijk verband met psychische stoornissen als gevolg van de pijn van de besnijdenis als potentiële boosdoener naar voren gebracht. Zoals hij en zijn medewerker in de inleiding van hun studie schreven:

“Pijnlijke ervaringen bij pasgeborenen zijn in dierlijk en menselijk onderzoek in verband gebracht met langdurige veranderingen in de pijnperceptie, een kenmerk dat vaak voorkomt bij kinderen met ASS….. Het huidige onderzoek werd uitgevoerd om de hypothese te onderzoeken dat ASS een zeldzaam negatief gevolg zou kunnen zijn bij jongens die een rituele besnijdenis ondergaan tijdens een kwetsbare periode in het leven”.

“Men moet heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies uit dit soort studies”, vertelde Dr. Douglas S. Diekema, een kinderarts aan de Universiteit van Washington in Seattle en een van de auteurs van een beleidsverklaring van de American Academy of Pediatrics die in grote lijnen de besnijdenis ondersteunt (een belanghebbende dus, P.), The Huffington Post in een e-mail. “Zij stellen vragen voor verdere studie, maar geven geen antwoorden….. De ,,correlatie impliceert of bewijst geen oorzakelijk verband”.

Als de besnijdenis werkelijk autisme veroorzaakte, zei Diekema, zou men verwachten dat het aantal gevallen van autisme in de afgelopen decennia is gedaald, samen met het aantal besnijdenissen. “In feite,” zei hij in de e-mail, “we hebben juist het tegenovergestelde gezien.

Bijna 80 procent van de jongens geboren in de VS in de jaren 1970 en 1980 werden besneden, meldde Live Science in 2012, een aantal dat was gedaald tot 62,5 procent in 1999 en 54,7 procent in 2010.


Het aantal autisme diagnoses neemt inderdaad toe, net als het aantal ADHD diagnoses oa.. Dat het aantal besnijdenissen tegelijkertijd afneemt ontkracht niet het oorzakelijk verband zoals Diekema betoogt. De toename van de autisme-ADHD diagnoses, lós van besnijdenis als oorzaak, wordt wel aangestipt door Time, dat ook een artikel wijdt aan deze zelfde studie:

‘Autisme-diagnoses zijn de laatste decennia exponentieel toegenomen, waardoor onderzoekers overal en nergens naar antwoorden hebben gezocht. Een van de antwoorden voor de explosie van diagnoses is een eenvoudige kwestie van categorisering; veel kinderen van wie bekend is dat ze vandaag de dag een autismespectrumstoornis (ASS) hebben, zouden jaren geleden de diagnose “intellectuele handicap” hebben gekregen. Ons bewustzijn van autisme is toegenomen en het aantal diagnoses is gevolgd. Het is heel goed mogelijk dat de werkelijke gevallen van autisme niet of nauwelijks zijn toegenomen.

Het meer verontrustende gegeven is dat jongens vijf keer meer kans hebben om een autisme-diagnose te krijgen dan meisjes. Waarom? Is er iets inherent aan de mannelijke hersenen dat het vatbaar is voor ontwikkelingsstoornissen, of kan het iets in de omgeving zijn?’


Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (516 Articles)
Remigratie-activist | White Supremacist

4 Comments on Onderzoek – veroorzaakt besnijdenis autisme?

 1. Typisch dat de stijging van autisme gelijke tred heeft met het mobiele netwerk en genetisch gemodificeerd voedsel….twee zaken die belangrijker zijn voor de economie dan mensen…..ik zeg niks….fijne woensdag slaven !

  Like

 2. @Duchesne

  Wat dacht je van die achterlijke pretecho’s?

  https://midwiferytoday.com/mt-articles/questions-prenatal-ultrasound/

  Like

 3. Jeanette K // november 21, 2018 om 10:35 //

  Die voorhuid zit daar NIET VOOR NIETS..!!!

  Like

 4. De voorhuid heeft inderdaad wel enige functies, maar ik begrijp dat het een noodzaak is als je culturele begrip van hygiene zover gaat dat er niet gewassen word in de periode tussen sex met de dorps geit en een vrouw. Wat dat betreft zijn die heilige geschriften echt wel bittere noodzaak voor sommige volkeren.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s