Nieuw

Moskou: Hoogstwaarschijnlijk’ dat Magnitski op bevel van Bill Browder vergiftigd was

De roof-oligarch Browder was twee weken geleden nog in Nederland om Nederland voor het karretje te spannen van de internationale hetze tegen Rusland, schreven wij.

Vandaag reageert Rusland.

Russia Today:

De Kremlin-criticus Bill Browder heeft misschien de opdracht gegeven om zijn werknemer Sergei Magnitsky vergiftigd te laten worden met een zeldzame gifstof in een Russische gevangeniscel, samen met andere verdachten in een onderzoek naar belastingontduiking door hem (Browder).

De Britse financier Browder was ooit een well-connected investeerder in post-Sovjet Rusland, maar hij werd een voortvluchtige van de wet in het land na wordt beschuldigd van financiële misdaden, maar hij werd een voortvluchtige nadat hij beschuldigd was van financiële misdaden. In het Westen is hij echter vooral bekend als de werkgever van Sergei Magnitsky, een Russische accountant die in politiehechtenis is overleden terwijl hij werd onderzocht in verband met de zaak Browder. De dood van Magnitsky werd een internationaal schandaal, waarbij Browder Russische functionarissen ervan beschuldigde hem te vermoorden.

De Russische aanklagers beweerden maandag dat Magnitsky en verschillende andere mensen die bekend zijn met de illegale activiteiten van Browder in Rusland mogelijk op zijn bevel zijn vermoord. Zij zeiden dat een nieuwe strafzaak is geopend tegen Browder in Rusland, en dat Moskou zijn uitlevering als zogenaamde leider van een internationale criminele onderneming betrokken bij het witwassen van geld zal nastreven.

De aanklagers identificeerden vier personen die verdacht werden in de zaak Browder, die allen in de loop van minder dan twee jaar stierven toen het onderzoek tegen hem zich ontvouwde. Oktay Gasanov was de eerste van de vier, die in oktober 2007 stierf, terwijl de dood van Magnitski in november 2009 de laatste was. Op het moment van zijn dood had Magnitski bijna een jaar in voorarrest doorgebracht. De twee andere waren Valerij Koero-chkin en Sergej Korobeinikov, die respectievelijk in april 2008 en september 2008 stierven.

Korobeinikov stierf na het vallen van een hoogbouw, terwijl de anderen gezondheidsproblemen hadden. De Russische aanklagers geloven dat ze alle vier gedood zijn met een zeldzame wateroplosbare verbinding van aluminium. Elk van de mannen vertoonde symptomen die consistent waren met vergiftigd te zijn door het toxine voor hun dood, terwijl Korobeinikov volgens een post mortem sporen ervan in zijn lever had. Een onderzoek naar vier mogelijke moorden is geopend.

Gezien het feit dat de drie individuen, met uitzondering van Magnitsky, binnen enkele maanden na elkaar stierven terwijl ze werden onderzocht als onderdeel van Browder’s zaak, “is het zeer waarschijnlijk dat ze werden gedood om zich te ontdoen van medeplichtigen die een belastende getuigenis konden geven tegen Browder,” vertelde een hoge ambtenaar van de Russische procureur-generaal journalisten. Het zelfde kan voor Magnitsky waar zijn, zei hij. De aanklager benadrukte dat Rusland geen gedetailleerde studies heeft uitgevoerd naar hoe het vermoedelijke gif levende organismen beïnvloedt, maar verschillende onderzoeksinstellingen in de VS, Frankrijk en Italië wel.

De aanklagers beweren dat Browder de partij was die het meest profiteerde van de dood van Magnitski. Zij haalden journalist Oleg Lurie aan, die vóór de dood van Magnitski een cel met Magnitsky deelde. Onder ede sprekend tijdens een rechtszitting in New York, zei Lurie dat zijn celgenoot bij hem had geklaagd dat de advocaten van Browder hem onder druk zetten om een valse verklaring te ondertekenen. Magnitsky’s getuigenis beweerde dat hij een samenzwering had ontdekt om het geld van de belastingbetalers te verduisteren waarbij Russische ambtenaren betrokken waren.

De Russische aanklagers zeiden dat Browder naar verluidt zijn werknemer het zwijgen wilde opleggen na het verkrijgen van de valse claim. De verklaring zelf werd gebruikt om Russische ambtenaren de schuld te geven van de dood van Magnitsky en de Russische regering te beschuldigen van een dekmantel.

Vorig jaar werd Browder door een Russische rechtbank veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Het proces werd bij verstek gehouden en Moskou kreeg hem niet uitgeleverd. De aanklagers zeiden dat ze de pogingen om Browder opnieuw in hechtenis te nemen als onderdeel van de nieuwe strafzaak zullen vernieuwen, waarbij ze een VN-verdrag over de bestrijding van grensoverschrijdende misdaad zullen gebruiken om hem te laten arresteren.

(((Browder))) is een in de VS geboren Britse financier, wiens verandering van nationaliteit het voordeel had dat hij belasting op buitenlandse inkomsten kon vermijden. Hij beweerde echter dat de overstap werd ingegeven door de vervolging van zijn familie in de VS tijdens de heksenjacht op McCarthyisme, terwijl het Verenigd Koninkrijk leek op het land van de wet en orde.

Hij maakte een fortuin in Rusland tijdens de chaotische overgang van het land naar een markteconomie, nadat hij had geïnvesteerd voordat er een beurs in Moskou was. Zijn Hermitage Capital Management fonds was een toonaangevende buitenlandse investeringsmaatschappij in de late jaren negentig en begin jaren 2000.

Beschreven door critici als een ‘vulture capitalist’, leek Browder het heel comfortabel om miljoenen dollars te verdienen in het financiële wilde westen. In 2005, toen de gevallen oliemagnaat Michail Chodorkovski terechtstond voor belastingontduiking, schold Browder hem op de BBC uit voor het gebruik van persoonlijke rijkdom om de politieke macht te grijpen, en voor het in de steek laten van “talrijke investeerders in zijn kielzog”. Hij was ook een fervent voorstander van het beleid van de Russische president Vladimir Poetin (voordat die optrad tegen de roof-oligarchen, Fub).

De transformatie van zijn publieke imago van een financiële haai naar een mensenrechtenverdediger begon toen Browder zelf in de schijnwerpers van de Russische wetshandhaving kwam te staan. In 2007 werd de stichting die hij leidde het doelwit van een onderzoek naar mogelijke grootschalige verduistering van het geld van Russische belastingbetalers. Magnitsky, die voor Browder werkte en kennis had van de financiën van zijn bedrijven, werd gearresteerd en in voorarrest gehouden tot zijn dood in november 2009. De Britse zakenman stond erop dat de hele zaak was gefabriceerd en dat Magnitsky was vermoord omdat hij een criminele regeling aan de kaak had gesteld waarbij verschillende Russische belastingambtenaren betrokken waren.

De investeerder vond zichzelf vervolgens opnieuw uit als een anti-Poetin figuur, waarbij hij de dood van Magnitsky gebruikte om te lobbyen bij verschillende landen om sancties op te leggen aan de Russische ambtenaren die hij de schuld gaf voor de dood van zijn werknemer. De Amerikaanse Magnitsky Act werd in 2012 aangenomen, waardoor mensen die door Washington beschuldigd worden van mensenrechtenschendingen het doelwit konden worden. De wet wordt door het Kremlin echter gezien als een instrument om Rusland in bedwang te houden omwille van de wereldwijde politieke en economische concurrentie.

Browder’s nieuwe status als voorvechter van rechten en zelfverklaarde ergste vijand van Poetin helpt hem de pogingen van Rusland om hem te vervolgen af te buigen. Bij verschillende gelegenheden heeft Rusland bij Interpol internationale arrestatiebevelen tegen hem uitgevaardigd, wat zelfs heeft geleid tot zijn korte detentie in Spanje in mei vorig jaar.

Onder de laatste exploits van Browder is het spelen van een rol in het ‘Russiagate’ verhaal. Een belangrijk onderdeel van de ongrijpbare zoektocht naar collusie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische regering is een ontmoeting tussen Donald Trump Jr. en een Russische advocaat. De bijeenkomst was blijkbaar georganiseerd met het oog op lobbyen voor de intrekking van de Magnitsky Act. De architect, Browder, heeft daarom zijn expertise op het gebied van ‘Russische machinaties’ graag in bruikleen gegeven aan Amerikaanse wetgevers en mediakanalen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9570 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

1 Comment on Moskou: Hoogstwaarschijnlijk’ dat Magnitski op bevel van Bill Browder vergiftigd was

  1. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s