Nieuw

De VS zouden liever het Midden-Oosten in brand steken door een Soennitisch-sjiitische oorlog dan zichzelf uitgespeeld voelen door Rusland

Alle oorlogen geïnitieerd of gesteund door het Amerikaanse establishment – van de bezetting van Irak in 2003, de tweede Israëlische oorlog tegen Libanon in 2006, de regime-verandering in Syrië in 2011 en de bezetting van een derde van Irak in 2014 – zijn mislukt in hun doel van het stoken van een brand door de sektarische oorlog tussen soennieten en sjiieten in het Midden-Oosten. Het falen van deze strategie heeft het Amerikaanse establishment naar twee nieuwe opties geduwd: het eerste, het gebruik van media om het voornemen van Saoedi-Arabië bekend te maken om de Iraanse economie schade te berokkenen en zijn militaire commandanten te vermoorden. De tweede is het promoten en adverteren voor een “Arabisch (soenni) NAVO-leger”. Het doel is om de mogelijkheid van sektarische oorlog in leven te houden.
En dat is waar het ‘Arabische NAVO’-idee over gaat.

Door: Elijah J. Magnier – Vertaling: Adriaan W.

De strijd om de heerschappij tussen Saoedi-Arabië en Iran is aan de gang sinds de val van de Sjah en de overwinning van de Islamitische Republiek in 1979. Niettemin is het niveau van directe confrontatie van vandaag in verschillende delen van het Midden-Oosten (Libanon, Syrië, Irak, Bahrein en Jemen) ongekend. Dit is gedeeltelijk het gevolg van de inspanningen van de VS om olie op het vuur te gooien van haat en concurrentie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Het is in strijd met de belangen van het Amerikaanse establishment om de strijd tussen Iran en Saoedi te zien afnemen, omdat dat de Amerikaanse economie zou schaden. Trump zei duidelijk dat hij Arabisch geld nodig heeft in ruil voor de bescherming die hij biedt, anders “zullen de Arabische regimes het nog geen week uithouden”. Dienovereenkomstig zou een staat van niet-oorlog of niet-concurrentie tussen Teheran en Riyadh de miljarden dollars aan Amerikaanse wapenverkopen aan Saoedi-Arabië aanzienlijk verminderen.

De Saoedische monarchie is zich terdege bewust van de noodzaak om de verkoop van Amerikaanse wapens aan hen. De Saudische media bedreigden de VS – in de nasleep van de moord op Jamal Khashoggi – om alle vijandelijkheden tegen Iran te staken als Washington erop zou staan ​​een Saoedische topfunctionaris MBS (Ingebedde hypotheek verzekering) te beschuldigen van de vreselijke ontvoering en moord. Dit toont aan dat de Saudische vijandigheid jegens Iran een tweesnijdend zwaard is dat zowel door de VS als door de monarchie wordt gebruikt om hun soms soms tegenstrijdige doelstellingen te bereiken. Saoedische functionarissen zijn blij om Trump geldbedragen te blijven schenken die hij wil, zolang hij Saoedi-Arabië de vrije hand toesteekt in de regio, voornamelijk tegen Jemen.
Het andere probleem waar het Amerikaanse establishment mee worstelt, is het ontwaken van de Russische beer van zijn lange winterslaap sinds de Perestroika in 1991. Moskou, met zijn succesvolle interventie in Syrië, en zijn betrokkenheid in Irak en Libanon, wordt de grootste nachtmerrie van Washington. Het Amerikaanse plan voor  regimewisseling is mislukt in Syrië en de manipulatie van de extremistische jihadisten heeft de Amerikaanse belangen en doelstellingen niet gediend. Nog verontrustender voor de VS is een opkomende Iraans-Russisch-Chinese alliantie die het einde betekent van de wereldwijde hegemonie van de VS.

Onwillig zich over te geven aan de regionale herschikking, ziet het Amerikaanse establishment een Arabische NAVO – vergelijkbaar met de westerse NAVO – om Rusland in het Midden-Oosten tegen te werken. Een dergelijke alliantie zou dienen om sektarische branden tussen soennieten en de sjiieten aan te wakkeren. Dit plan zou de regio in vlammen kunnen zetten, maar zou ook de grond onder de voeten van de Russen verbranden, hun plannen blokkeren om te blijven en hun dominantie in de regio te vergroten. Het denken van de VS is, dat als de VS uitsluitend de dominantie van het Midden-Oosten niet kunnen beteugelen, dat het dan beter is dat de regio in vlammen opgaat. De Arabische NAVO zal een soennitisch leger zijn om tegen de Sjieten te vechten. Het dramatische militaire falen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten tegen het armste land in het Midden-Oosten, Jemen, suggereert echter dat deze nieuwe Arabische NAVO een doodgeboren kind zal zijn.

Desalniettemin geeft dit alleen aan hoever het Amerikaanse establishment breid is te gaan en welke wapens het bereid is te gebruiken om zijn wereldwijde hegemonie te beschermen en het Saoedische geld te laten stromen. Het ‘nieuwe Midden-Oosten’ dat Condoleezza Rice in 2006 promootte, kon Hezbollah datzelfde jaar niet verslaan. Het establishment van Trump probeert een nieuwe golf van sancties op te leggen aan Libanon om tegen Hezbollah te vechten met weinig kans op succes. Hezbollah is vandaag sterker dan ooit en is bereid om, indien nodig, verder te gaan dan zijn comfortzone om eventuele Amerikaanse acties tegen Libanon tegen te gaan.

De poging tot regimewisseling in Syrië mislukte in 2018. De Amerikaanse troepen houden echter de al-Tanf kruising tussen Syrië en Irak gesloten om substantiële financiële inkomsten te behouden door het aanvullen van de schatkist in Damascus. De VS weigeren de terroristische groepering ISIS in Albu Kamal te elimineren en geven de voorkeur aan ISIS om heropening van commerciële banden tussen het Morgenland en Mesopotamië te voorkomen.

Bovendien gebruikt de VS zijn media en wetenschappers om de verdeling van Irak in Sjietistan, Soenitistan en Koerdistan te bevorderen, maar faalde in haar doel om het land te verdelen toen de Iraakse regering erin slaagde ISIS te verslaan en het land verenigd te houden. Desalniettemin lijkt de VS zich nog niet over te geven en zal naar verwachting de unilaterale sancties tegen Iran gebruiken om de komende maanden nog meer druk uit te oefenen op Irak. Van Bagdad wordt verwacht dat het alle Amerikaanse eisen afwijst om de sancties van Trump te respecteren.

En als laatste proberen de VS de arm van de Palestijnen te verdraaien door haar agenda op te leggen aan Jeruzalem en de veiligheid en stabiliteit van Jordanië te bedreigen door het recht van terugkeer van de Palestijnen op hun land te weigeren en een alternatief nederzettingenbeleid in Jordanië voor te stellen. Dit alles wordt gedaan met de steun van Saoedi-Arabië.

Washington is vandaag meer roekeloos dan ooit en zal zijn uiterste best doen om meer oorlogen in het Midden-Oosten te veroorzaken. Het is te vroeg om te praten over duurzame stabiliteit in de regio zolang het Amerikaanse establishment vastbesloten lijkt instabiliteit te creëren en zoveel mogelijk sektarische oorlog te voeren.

Vertaling: Adriaan W.

Bron:

The US Would Rather Burn the Middle East in a Sunni-Shia War Than See Itself Outplayed by Russia

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7208 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

12 Comments on De VS zouden liever het Midden-Oosten in brand steken door een Soennitisch-sjiitische oorlog dan zichzelf uitgespeeld voelen door Rusland

 1. Republikein // november 19, 2018 om 13:44 //

  Zaken zijn zaken zei de zakenpief, was in kinderprogramma, de Berenboot, jong geleerd en oud gedaan, vorm van hersenspoeling?

  Like

 2. Hoe meer oorlog in het midden oosten hoe beter, laat ze elkaar fijn uitroeien daar.

  Like

 3. En Israël vangt de vluchtelingen op.
  Deuhhh…

  Like

 4. was dat voor mij bedoelt rommel? met “elkaar” had ik geen uitzonderingen in gedachten.

  Like

 5. Nee, niet in het bijzonder jou.
  Meer de onbenullen die elk conflict in het Midden-Oosten toejuichen, zonder dat ze beseffen dat West-Europa zoals altijd op de golf van de vluchtelingentsunami mag surfen.

  Liked by 1 persoon

 6. Zoals een Zweeds politicus ooit is tegen een Amerikaanse diplomaat zei:
  Jullie beginnen de oorlogen, en wij nemen de vluchtelingen. En de hufter meende het nog positief ook.

  Like

 7. De buitenlandse politiek van de VS wordt voornamelijk bepaald door zionistische belangengroepen (AIPAC). In het kader van bovenstaand artikel hanteren de Israëli’s een interessante gelijksoortige optie: de Samson optie.

  Like

 8. De VS had na de aanslag van 9/11 beter een atoombom op het MO gegooid.

  Like

 9. christ Kanters // november 20, 2018 om 14:02 //

  Vraag mij wel eens af hoeveel allas er wel niet zijn , want de Siëten , weten het beter als de Soennieten , en die weten het weer beter als de Alawieten , en ze komen allemaal hier heen , maar die zijn daar uit gevochten en gaan straks hier verder , en dan gezamenlijk tegen ons .let maar op .En onze christelijke regeringsleiders hebben al gecapituleerd .

  Like

 10. Forget Iran. Here’s the REAL Enemy and the True Danger

  Like

 11. christ Kanters // november 21, 2018 om 12:51 //

  In het kort de olie heeft nog steeds de macht , en wij werken er aan mee , want de olieraffinaderijen staan niet in de olie producerende landen , de ruwe olie komt naar hier , en hier word er aan verdiend om hem te raffineren , dus willen we NIET naar waterstof , en kernenergie , allemaal politiek van de multinationals die aan de touwtjes trekken , de regeringen dragen nep oplossingen aan ,

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s