Nieuw

De Moslimbroederschap: De vele gezichten van Their Majesty’s Service

foto slechts ter illustratie

17 juli – Het afzetten van de Egyptische president Dr. Mohamed Morsi door een combinatie van krachten, waaronder een groot deel van het Egyptische volk en het Egyptische leger, heeft de historische rol van de Moslimbroederschap (Ikhwan al-Muslimeen, of MB) in beeld gebracht. Morsi, een vooraanstaand lid van de MB, was voorzitter van de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid (FJP) toen deze werd opgericht door de Broederschap in de nasleep van de Egyptische revolutie van 2011 die president Hosni Mubarak verdreef. Morsi won de presidentsverkiezingen van juni 2012 als kandidaat voor het FJP en was een jaar aan de macht.

{ingekort}

Het stuk is uit 2013, vandaar dat sommige opmerkingen niet meer actueel zijn, of misschien zelfs wat vreemd lijken vandaag, maar het gaat om de grotere tijdlijn, Fub.

 • In 1928 stond Egypte onder Britse controle, hoewel het geen Britse kolonie was, en de Broederschap bouwde banden op met de Britse inlichtingendiensten en werkte om de Britten te helpen.
 • Het vormde een alliantie met de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Daarna keerde het terug om opnieuw de Britse belangen te dienen en probeerde het nationalistische regime van president Gamal Abdel Nasser te verdrijven.
 • Het was een belangrijke speler in de opkomst van de islamitische jihadistische groepen die het Westen hielp om de Sovjet-troepen uit Afghanistan te verdrijven.
 • Het liet zijn volgelingen toe om de troepen van het Westen aan te vallen, met als hoogtepunt de aanslagen van 11 september op Amerikaans grondgebied. (Al-Qaeda is een MB-offshoot)
 • Het is nu weer terug in dienst van het Westen door het leveren van mankracht voor “regime verandering” in de Arabische wereld en Noord-Afrika, en het ondermijnen van Russische belangen in Centraal-Azië.

Deze omweg heeft het werkelijke doel van de Broederschap van velen verborgen gehouden, terwijl het de mogelijkheid heeft geboden om hulp te verkrijgen van verschillende internationale inlichtingendiensten, met name de Britse, en zo zijn vleugels uit te slaan in de Arabische wereld, Noord-Afrika, Centraal-Azië en Europa.

De MB, die in de meeste landen een ondergrondse en geheime organisatie is, heeft natuurlijk geld nodig om te kunnen opereren en heeft bescherming nodig. Dit maakt het kwetsbaar voor penetratie door verschillende inlichtingendiensten en ook afhankelijk van zijn financiële sponsors, zoals Qatar en Saoedi-Arabië. Qatar’s uitgaven van emmers met geld om Morsi & Co. te ondersteunen hebben het land in staat gesteld om grip te krijgen op de Egyptische president, het FJP en Egypte als geheel, waardoor het zijn invloed buiten de kusten van het Arabische schiereiland heeft uitgebreid. Daarnaast meldde de Dubai-website Nuqudy dat sinds de aankondiging van een lening van een miljard dollar aan Egypte de oppositie tegen Morsi beweerde dat hij van plan was om het Suezkanaal te verhuren of zelfs te verkopen aan de leiders van Qatar.[1] De aanklacht van de oppositie is het gevolg van de financiële wanhoop van de Egyptische regering, die door haar begrotingstekort van 22,5 miljard dollar een vitale behoefte heeft aan contant geld en buitenlandse reserves, aldus het rapport uit Dubai.

De eerste gezichten van de Moslimbroederschap
Lang voordat de Moslimbroederschap werd gevormd, hadden de Britten de controle over Egypte overgenomen. Na de aanleg van het Suezkanaal door de Fransen in 1869, die de verbinding van Groot-Brittannië met het Indiase subcontinent onder Brits koloniaal bewind verbeterde en de reistijd van Londen naar Bombay (nu Mumbai) verkortte, was Groot-Brittannië op zoek naar een mogelijkheid om het kanaal onder controle te krijgen, om zijn geostrategische belangen te dienen.

Op dat moment was het kanaal onder controle van de Fransen en Khedive Ismail Pasha, de heerser van Egypte, met Groot-Brittannië als minderheidsaandeelhouder. De kans die Londen zocht, deed zich voor in 1875, toen duidelijk werd dat de Khedive in ernstige economische moeilijkheden was geraakt. Hij benaderde Groot-Brittannië in een poging om geld in te zamelen en met Baron Rothschild die het geld uitdeelde aan zijn goede vriend, de Britse premier Benjamin Disraeli, kreeg Groot-Brittannië de aandelen van de Khedive in de Suez Canal Company. De Britten gingen van minderheidsaandeelhouder naar controlerende aandeelhouder.

Maar het geld dat de Khedive kreeg voor de deal was niet genoeg om lang mee te gaan. In 1882 bereikte de economische situatie in Egypte een nieuwe crisis, en deze keer initieerden de Britse en Franse regeringen een “stewardship” van de financiën van Egypte. Dit was weinig meer dan een gezamenlijke kolonisatie, aangezien Britse en Franse “experts” naar verschillende ministeries werden gestuurd om de dagelijkse gang van zaken te controleren. De onwil van de Khedive om in te stemmen met dergelijke voorwaarden werd beloond met zijn gedwongen aftreden en vervanging door zijn zoon Tawfiq. Het kleine aantal opstanden tegen de Europeanen werd door Groot-Brittannië met een ijzeren hand onderdrukt.

In 1928, toen een Egyptische onderwijzer met de naam Hasan al-Banna de Ikhwan al-Muslimeen vormde, was Egypte een protectoraat van Groot-Brittannië, dat zijn financiën, overheidspersoneel en strijdkrachten controleerde. In aangelegenheden met betrekking tot de internationale status van Egypte werden in Londen besluiten genomen, maar voor de interne administratie van het land waren de meningen van de consul-generaal meestal doorslaggevend. Hoewel de façade van een Egyptische regering, onder de Khedives, gedurende de hele bezetting behouden bleef, waren de Britse adviseurs van de verschillende ministeries invloedrijker dan hun ministers, terwijl de consul-generaal zijn controle over de hele administratieve machine gestaag uitbreidde.

In dit milieu werd de Broederschap opgericht als een religieus geheim genootschap dat publiekelijk bekend staat om zijn nadruk op islamitisch onderwijs en zijn charitatieve activiteiten. Maar al snel na de oprichting verscheen een Britse inlichtingendienstofficier, Freya Stark, op het toneel in Egypte.

Stark, een zelfverklaarde jodenhaatster, was een dolende agent van de Britse inlichtingendienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. In haar boek East Is West (1945) vergeleek ze “Fascistisch Rome”, “Zionistisch Jeruzalem” en het “Britse Rijk”. Ze schreef: “De streng van het Midden-Oosten heeft in al deze eeuwen draden van zeer vele kleuren verzameld; en geen enkele terugkeer naar eenvoudig zwart-wit zal ooit meer mogelijk zijn – of het nu de droom van het fascistische Rome of het zionistische Jeruzalem is, of die Britse vorm van imperium die achterhaald is geworden”.

Stark diende met de Britten in het Midden-Oosten om de nazistische invloed in Aden, Cairo en Bagdad tegen te gaan. Later werd ze ook op missie gestuurd naar de Verenigde Staten, Canada en India. Eenmaal in Cairo richtte ze al snel de Ikhwan al-Hurriyah (Broederschap van de Vrijheid) op, zogenaamd om de groeiende Duitse activiteiten in Noord-Afrika te volgen. Al snel kwam ze in contact met de Broederschap en werd ze een bron van informatie voor Londen over de vele verschillende politieke stromingen die in Egypte opkwamen, met de hulp van Banna en zijn mensen.

Met andere woorden, de Moslimbroederschap is van meet af aan een informant-speelbal geweest voor de Britse geheime dienst.

Maar dit was niet het enige gezicht van Banna’s “islamitische” outfit, en de MB ging al snel over naar de volgende fase en ontwikkelde banden met de nazi’s.

Hitler met baard

Toen de nazi’s in de jaren dertig van de vorige eeuw aan de macht kwamen, was de Broederschap in opmars in het door de Britten gecontroleerde Egypte. Volgens John Loftus, voormalig aanklager bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en voormalig inlichtingenmedewerker van het leger, trok de Broederschap, naast de aanvankelijke aandacht voor sociaal welzijn en de Sharia-wetgeving, aanhangers aan in Egypte en in het bredere Midden-Oosten vanwege de anti-joodse houding. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog kon de MB bogen op een half miljoen leden. De oprichter, al-Banna, hielp bij het verspreiden van Arabische vertalingen van Hitler’s Mein Kampf en The Protocols of the Elders of Zion, waardoor de toenemende vijandigheid tegenover Joden en hun westerse aanhangers werd gevoed. Banna drukte zijn ijver uit in deze woorden: “Aan een natie die de industrie van de dood perfectioneert en die weet hoe nobel te sterven, geeft God een trots leven in deze wereld en eeuwige genade in het komende leven,” en: “We zijn niet bang voor de dood, we verlangen ernaar……. Laten we sterven in verlossing voor moslims”.

“De heer al-Banna was een devote bewonderaar van de jonge Oostenrijkse schrijver Adolf Hitler. Zijn brieven aan Hitler waren zo ondersteunend dat toen Hitler in de jaren dertig aan de macht kwam, hij de inlichtingendiensten van de nazi’s contact liet leggen met al-Banna om te zien of zij konden samenwerken,” zei Loftus.[2] De politieke en militaire alliantie van de Broederschap met nazi-Duitsland bloeide op tot formele staatsbezoeken, de facto ambassadeurs en openlijke en geheime joint ventures.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werkte Banna aan het verstevigen van zijn allianties met Hitler en Mussolini. Hij stuurde hen brieven en afgezanten en drong er bij hen op aan hem te helpen in zijn strijd tegen de Britten en het verwesterde regime van de Egyptische koning Farouq. De inlichtingendienst van de Moslimbroederschap richtte, ook al was die geïnfiltreerd door de Britse inlichtingendienst, een spionagenetwerk op voor nazi-Duitsland in de hele Arabische wereld en verzamelde informatie over de hoofden van het regime in Caïro en over de bewegingen van het Britse leger, in de hoop op nauwere betrekkingen met nazi-Duitsland.

Loftus sprak ook over een ander prominent lid van de Broederschap, Haj Mohammad Effendi Amin al-Husayni, die zowel de vertegenwoordiger van de organisatie in Palestina was als de Groot Mufti van Jeruzalem (een functie die door de Britten werd benoemd, terwijl Palestina onder Britse bezetting stond, 1917-48). Voordat al-Husayni in 1921 grootmoefti werd in 1921, was al-Husayni een van de belangrijkste organisatoren van het bloedbad van 1920 van Joden die aan de Klaagmuur van Jeruzalem aan het bidden waren.

Terwijl de nazi-connectie van de grootmoefti algemeen bekend is, was zijn opmars naar de macht Brits-Zionistische handwerk. Hoewel zelf een jood, benoemde Sir Herbert Samuel, de Britse Hoge Commissaris van het Palestina Mandaat en een zionist (zijn benoeming tot Hoge Commissaris werd toen door de zionisten verwelkomd), al-Husayni, ondanks krachtige protesten van de meeste Palestijnse Arabieren en van joodse kolonisten.

Na een mislukte poging om een pro-nazi opstand in Irak te ontketenen, vluchtte de grootmoefti naar Europa om de Arabische strijdkrachten te organiseren, vermomd als SS-divisies voor het Derde Rijk. Hoewel het een oorlogsmisdadiger was, werden de grootmoefti en zijn troepen in Egypte door de Britse geheime dienst niet vervolgd, merkte Loftus op.[3]

Het eerste bekende directe contact tussen Britse ambtenaren en de Broederschap kwam in 1941. Onmiddellijk daarna begon de Broederschap aan de volgende fase: de oprichting van het alom gevreesde “geheime apparaat”. Begin 1941-42 richtte de Ikhwan deze particuliere inlichtingendienst op, die al snel een wijdverbreide terroristische, paramilitaire en inlichtingendienst van de Broederschap werd[4].

Mark Curtis wijst er in zijn boek (zie voetnoot 2) op dat Groot-Brittannië in 1942 definitief was begonnen met de financiering van de Broederschap. Op 18 mei 1942 hielden Britse ambassade-ambtenaren een bijeenkomst met de Egyptische minister van Financiën Amin Osman Pasha, waarin de betrekkingen met de Broederschap werden besproken en een aantal punten werden overeengekomen. Een daarvan was dat “subsidies van de Wafd [partij] – een gematigde nationalistische partij – aan de Ikhwan al Muslimeen discreet betaald zouden worden door de [Egyptische] regering en dat zij in deze zaak enige financiële steun van de [Britse] ambassade nodig zouden hebben”. Bovendien zou de Egyptische regering “betrouwbare agenten in de Ikhwan introduceren om de activiteiten nauwlettend in de gaten te houden en ons [de Britten] de informatie van dergelijke agenten te geven. Wij van onze kant zouden de overheid in contact houden met informatie uit Britse bronnen.

Het gezicht van de Koude Oorlog
De nederlaag van de nazi’s en de moord op al-Banna in 1949, nadat de leden van de Broederschap de Egyptische premier hadden vermoord, verhinderde de groei van de Broederschap in Egypte niet. Door een complex proces bleven de betrekkingen van de groep met Groot-Brittannië bloeien. In oktober 1951 verkoos de MB als nieuwe leider een voormalige rechter, Hassan al-Hodeibi, die zijn verzet tegen het geweld van 1945-49 kenbaar maakte. In 1951 riep de Broederschap op tot een jihad tegen de Britten, inclusief aanvallen op Britten en hun bezittingen. Maar dat was niet meer dan een afleiding.

Curtis schrijft:

“In een rapport van de Britse ambassade uit Caïro eind 1951 staat dat de Broederschap ‘een terroristische organisatie bezit die al lang bestaat en die nooit door de politie is gebroken’, ondanks de recente arrestaties. Het rapport bagatelliseerde echter de bedoelingen van de broeders tegenover de Britten door te stellen dat ze ‘van plan waren om terroristen naar de Kanaalzone te sturen’, maar dat ze ‘niet van plan zijn om hun organisatie als zodanig in actie te brengen tegen de strijdkrachten van Zijne Majesteit’. In een ander rapport werd opgemerkt dat de Broederschap weliswaar verantwoordelijk was voor een aantal aanvallen op de Britten, maar dat dit waarschijnlijk te wijten was aan ‘ongedisciplineerdheid’, en dat het ‘in strijd lijkt te zijn met het beleid van de leiders’.”

In december 1951, zo schrijft Curtis, blijkt uit de dossiers dat Britse ambtenaren een rechtstreekse ontmoeting met Hodeibi probeerden te organiseren. Er zijn verschillende ontmoetingen geweest met een van zijn adviseurs, Farkhani Bey, over wie weinig bekend is, hoewel hij blijkbaar zelf geen lid van de Broederschap was. De aanwijzingen uit de gedeclassificeerde Britse dossiers zijn dat de leiders van de Broederschap, ondanks hun publieke oproepen tot aanvallen op de Britten, perfect voorbereid waren om hen onder vier ogen te ontmoeten. Tegen die tijd bood de Egyptische regering Hodeibi “enorme steekpenningen” aan om te voorkomen dat de Broederschap nog meer geweld tegen het regime zou gebruiken, aldus het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In juli 1952 heeft een groep jonge nationalistische legerofficieren, die zich inzette voor de omverwerping van de Egyptische monarchie en haar Britse adviseurs, in een staatsgreep de macht gegrepen en zichzelf uitgeroepen tot Raad voor het Revolutionaire Commando (CRC), met Gen. Muhammad Naguib als voorzitter en Col. Gamal Abdel Nasser als vicevoorzitter. De staatsgreep was een gezamenlijk project van vele buitenlandse inlichtingennetwerken in samenwerking met Egyptische legerofficieren, in het bijzonder Britse, Amerikaanse en Franse strijdkrachten, samen met Egyptische kernnationalisten. Sommige analisten beweren echter dat generaal Naguib nauw verbonden was met de Broederschap, net als Anwar Sadat, die later president van Egypte werd en vermoord. Toen minister van Financiën Amin Osman Pasja in 1946 werd vermoord, werd Sadat gearresteerd voor zijn moord.

Curtis wijst erop dat de Moslimbroederschap, verheugd over de val van het pro-westerse regime van de koning, aanvankelijk de staatsgreep steunde en inderdaad directe banden had met de Vrije Officieren. Een van hen, Sadat, beschreef later zijn rol als bemiddelaar tussen de Vrije Officieren en Hassan al-Banna. “Hij was duidelijk een van de Vrije Officieren op wiens associatie met hen de broeders rekenen om hun politieke doelen te helpen bevorderen”, schreef de Britse ambassadeur in Caïro, Sir Richard Beaumont, later, nadat Sadat in 1970 Nasser had opgevolgd als president.

Het probleem van de Broederschap was premier Gamal Abdel Nasser. Zij beschouwden hem en zijn aanhangers als onvoldoende gelovig, maar Nasser was populair en werd gehaat door de Britten.

Nasser reageerde op de vijandelijkheden van de Broederschap door hen te beschuldigen van het opzetten van een gewapende organisatie om met geweld macht te grijpen. Op 26 oktober 1954 schoot een schutter op Nasser terwijl hij een toespraak hield in Alexandrië. De regering van Nasser beschuldigt de Broederschap en duizenden leden worden opgepakt. Het verbod op de Broederschap was een tegenslag voor de westerse mogendheden die Nasser wilden uitbannen, of dood.

Aan de andere kant probeerde Nasser Egypte te stabiliseren door subversieve krachten zoals de Broederschap en zijn Britse bondgenoot te ondermijnen. Hij ging snel op weg om het land te moderniseren en te industrialiseren, en om de onafhankelijkheid van zijn natie te bevestigen. Hij reikte naar de Verenigde Staten en de Wereldbank om hem te helpen de bouw van de Aswan-dam te financieren, maar toen ze beiden weigerden, werd hij gedwongen zich tot de Sovjet-Unie te wenden.

Op 26 juli 1956 deed Nasser wat decennia eerder had moeten gebeuren: Hij verjaagde de Britse kolonialen uit de Suezkanaalzone. “Op 26 juli deed Nasser in Alexandrië in een rustige toespraak, maar dan wel een die door Londen als hysterisch werd omschreven, zijn nationalisatieaankondiging, die vanuit strikt juridisch oogpunt niet meer was dan een besluit tot uitkoop van de aandeelhouders. Die avond in Downing Street, werd [Britse premier Anthony] Eden’s bitterheid bij de beslissing niet verborgen voor zijn gasten…….. Eden riep een oorlogsraad bijeen, die tot 4 uur ’s nachts doorging. Een emotionele premier vertelde zijn collega’s dat Nasser in Edens woorden ‘niet de hand op onze luchtpijp mag hebben’. De “Moslim Mussolini” moet “vernietigd” worden. Eden voegde eraan toe: “Ik wil dat hij verwijderd wordt en ik geef er geen verdomde moer om als Egypte in anarchie en chaos verzinkt……. Voormalig premier Churchill had Eden’s vuur aangewakkerd door hem te adviseren over de Egyptenaren en te zeggen: ‘Vertel hen dat als we nog meer last van hen hebben, we de Joden op hen zullen loslaten en hen in de goot drijven, waaruit ze nooit hadden mogen komen’.”[5]

Sir Anthony Nutting, destijds lid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, herinnert zich een woedend telefoontje van Eden, die boos was over het trage tempo van de campagne tegen Nasser. Eden raasde: “Wat is dit voor bullshit die je me hebt gestuurd? … Wat is deze onzin over het isoleren van Nasser of het ‘neutraliseren’ van hem, zoals je het noemt? Ik wil dat hij wordt vernietigd, begrijp je het niet? Ik wil dat hij wordt vermoord …. ‘”[6]

Het huidige gezicht van de MB: Ingehuurde moordenaars van het westen en Saoedi-Arabië

Nasser’s arrestatie van haar leiders en het verbieden van de organisatie heeft de Broederschap in Egypte niet gedood. Het had zijn wortels al diep in het land gezonken en zoals Sadat’s geval laat zien, had het ook zijn facilitatoren in het leger. Een van de redenen was misschien dat de Egyptische bevolking zich niet volledig bewust was van wie de controleurs van de Broederschap waren, en het als een inheemse outfit beschouwde die zich tegen de Westerse koloniale krachten verzette. Het formele verzet van de Broederschap tegen de Israëlische bezetting van Palestina zou nog een andere factor kunnen zijn geweest in haar voortbestaan.

De andere reden was natuurlijk de intensivering van de Koude Oorlog, en de Broederschap werd door een deel van de anglofiele westerse beleidsmakers beschouwd als het gif dat de Sovjet-Unie kon doden. Dit werd geïllustreerd in de jaren tachtig, toen het Sovjetleger Afghanistan binnenviel, en het Westen en de Saoediërs, onder andere soennitische Perzische Golf-Arabieren, moordenaars met de Islamitische Jihad-vlag stuurden. Dit waren de volgelingen van de Broederschap, die onder verschillende organisatiestructuren werkten.

Wat Nasser’s verbod op de Broederschap echter wel heeft bereikt, is de internationalisering van de Broederschap, waarbij verschillende militante soennitische groepen, de Salafis en de gifpil van Saoedi-Arabië, de Wahhabis, onder de noemer van de Broederschap zijn gebracht. Deze krachten stonden volop in de schijnwerpers tijdens de recente opkomst van de Moslimbroederschap in Egypte, na de ontmanteling van het Mubarak-regime, waardoor Morsi, een in de VS opgeleide Egyptische ingenieur, aan het roer stond in Cairo.

Na het verbod van Nasser op de outfit kwamen de meeste broeders in Saoedi-Arabië terecht, maar niet allemaal. Sommigen vluchtten naar Syrië, waar studenten die in de jaren dertig van de vorige eeuw uit Egypte terugkeerden een filiaal hadden opgericht. Uiteindelijk zou de Syrische regering ze onder haar hiel vermalen en de broeders weer naar Saoedi-Arabië sturen, maar sommigen naar West-Duitsland (waar ze de cellen zouden oprichten die het decor vormden voor 11 september 2001). Anderen bleven in Syrië, ondergronds gedreven, maar niet uit het bestaan.[7]

Maar niemand droeg meer bij dan Hare Majesteit’s Service in Groot-Brittannië door deze verstrooide jihadi’s onder losjes gebonden organisaties te brengen en ze tot bloei te brengen. De Britse bescherming van islamitische terroristenleiders begon jaren geleden, hoewel het moeilijk is om precies te bepalen wanneer.

Radio Free Kabul werd vrijwel onmiddellijk na de Sovjetinvasie van 1979 in Afghanistan gevormd door Lord Nicholas Bethell. Lord Bethell had gediend in de afdelingen Mideast en Soviet van MI6. Het Comité voor een Vrij Afghanistan (CFA) werd in 1981 opgericht in de nasleep van een reis van premier Margaret Thatcher en Lord Bethell naar de Verenigde Staten, gewijd aan het opbouwen van steun voor de mujahideen. Het verstrekte fondsen voor bijna alle “Peshawar Seven” groepen van mujahideen.

Osama Bin Laden leidde het Jihad-comité, waaronder de Egyptische islamitische groepering, de Jihad-organisatie in Jemen, de Pakistaanse al-Hadith-groep, de Libanese Partisans League, de Libische Islamitische Strijdgroep, de Bayt-el-Imam-groep in Jordanië en de Islamitische groep in Algerije. Hij had volgens berichten al een bureau in Londen opgericht.

Volgens Michael Whine’s paper van september 2005 van het Hudson Institute, “The Advance of the Muslim Brotherhood in the UK”, verklaarde de eerste vertegenwoordiger van de MB in Groot-Brittannië, Kamal el-Helbawy, een Egyptenaar, in 1996: “Er zijn hier niet veel leden, maar veel moslims in Groot-Brittannië steunen intellectueel de doelstellingen van de Moslim Broederschap. Hij voegde eraan toe dat het doel van het MB in Groot-Brittannië op dat moment alleen was om informatie te verspreiden over de islam, islamitische kwesties en bewegingen, en om de verstoringen en misverstanden die door “verschillende krachten tegen de islam” waren ontstaan, recht te zetten. In september 1999 opende de MB een ‘global information centre’ in Londen. In een persmededeling in Muslim News stond dat het “gespecialiseerd zou zijn in het bevorderen van de perspectieven en standpunten van de Moslimbroederschap, en [communiceren] tussen islamitische bewegingen en de wereldwijde massamedia”.

In juli 1998 onthulde een voormalige Britse MI5-officier, David Shayler, dat de Britse veiligheidsdiensten in februari 1996 een in Londen gevestigde islamitische terroristische groepering financierden en steunden in een poging tot moord op de Libische leider Muammar Kadhafi. De toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Malcolm Rifkind heeft in een interview met de Britse Daily Mail de actie goedgekeurd. Sprekend met BBC op 5 Augustus, 1998, zei bovengenoemde Shayler: “Wij betaalden 100.000 pond om de moord op een buitenlands staatshoofd uit te voeren. Dat staat los van het feit dat het geld werd gebruikt om onschuldige mensen te doden, omdat de bom op het verkeerde moment ontplofte. In feite is dit afschuwelijke financiering van het internationale terrorisme”.

De Saoediërs klaagden meerdere malen bij de Britse autoriteiten over de activiteiten van de expatriate Mohammed al-Massari, die opriep tot de omverwerping van het Huis van Saud, en vroegen met bijzondere volharding om zijn uitlevering. Hij zou naar verluidt een bondgenoot zijn van Osama Bin Laden, die blijkbaar een residentie in de rijke Londense voorstad van Wembley in stand hield. Volgens dezelfde bronnen is Londen ook het hoofdkwartier van Bin Laden’s Advise and Reform Commission, geleid door Khaled al-Fawwaz.

Op 17 november 1997 heeft de Gamaa-al-Islamiya groep een bloedbad aangericht onder toeristen in Luxor, Egypte, waarbij 62 mensen werden gedood. Sinds 1992 hebben terroristische aanslagen onder leiding van deze bende minstens 92 mensen het leven gekost. Maar volgens de Egyptische autoriteiten hebben de leiders van deze organisatie politiek asiel gekregen in Groot-Brittannië en stuitten herhaalde pogingen om hen te laten uitleveren op hevige afkeuring.

Op 14 december 1997 werd David Baltherwick, de Britse ambassadeur in Egypte, door de toenmalige buitenlandse minister van Egypte, Amr Moussa, ontboden en hem een officiële nota overhandigd waarin hij geëist werd dat Groot-Brittannië “ophoudt met het bieden van een veilige haven aan terroristen en met Egypte samenwerkt om terrorisme te bestrijden”. In een interview met de London Times op dezelfde dag riep Moussa Groot-Brittannië op “om de geldstroom van islamitische radicalen in Londen naar terroristische groeperingen in Egypte te stoppen en om predikers in Britse moskeeën te verbieden die oproepen tot de moord op buitenlandse leiders”. The Times voegde eraan toe dat Moussa “verontwaardigd was over de berichten dat 2,5 miljoen pond van ballingen in Groot-Brittannië naar de verboden Gamaa-al-islamiya was gestuurd”[8].

Of neem het geval van Yusuf al-Qaradawi, de geestelijke leider van de MB. Hij werd in 1949 onder koning Farouq gevangen gezet, vervolgens drie keer tijdens het bewind van president Nasser, tot hij in 1961 Egypte verliet voor Qatar. Hij kwam in 2004 in Londen aan, volgens de Muslim Association of Britain (MAB). Op 11 augustus 2004 wees Anthony Browne er in zijn column met de toeschouwer, getiteld “The Triumph of the East”, op dat Qaradawi, die door de linkse burgemeester van Londen, Ken Livingstone (“Red Ken”), in zijn uitzending in 1999, volgens het Middle East Media Research Institute, had gezegd: “Islam zal terugkeren naar Europa. De verovering hoeft niet noodzakelijkerwijs door het zwaard te worden gedragen. Misschien zullen we deze landen veroveren zonder legers. We willen een leger van predikers en leraren die de islam in alle talen en in alle dialecten zullen presenteren”. Al-Qaradawi keerde in 2011 terug naar Egypte in de nasleep van de Egyptische revolutie.

Londenistan: Toevluchtsoord voor islamitische terroristen

Vanwege de talloze islamitische terroristische outfits die vanuit Groot-Brittannië opereren onder de bescherming van MI6 en de Britse regering, waren het de Fransen die de Britse hoofdstad “Londonistan” begonnen te noemen. In de jaren negentig werden de Franse veiligheidsdiensten gealarmeerd en gefrustreerd door de groeiende aanwezigheid van Algerijnse islamisten die Londen gebruikten als uitvalsbasis voor hun terroristische campagne tegen Frankrijk. Zij waren meestal, maar zeker niet allemaal, lid van de Armed Islamic Group (Groupe Islamique Armée, GIA).

Volgens Franse bronnen heeft de GIA, die verantwoordelijk was voor de moord op de Algerijnse president Mohamed Boudiaf op 29 juni 1992, haar internationale hoofdkantoor in Londen. Sjeik Abu Qatabda, die onlangs is uitgeleverd aan Jordanië, en Abu Musab hebben militaire bevelen doorgegeven aan GIA-terroristen die actief zijn in Algerije en Frankrijk via het in Londen gevestigde partijorgaan al-Ansar.

Sheikh Abu Qatabda werd in 1992 in Groot-Brittannië asiel verleend, nadat hij in Algerije ter dood was veroordeeld wegens het erkennen van de verantwoordelijkheid voor een bomaanslag op de luchthaven van Algiers. Een derde in Londen gevestigde GIA-leider, Abu Fares, houdt toezicht op operaties tegen Frankrijk. Hij werd in 1992 in Groot-Brittannië asiel verleend, nadat hij in Algerije ter dood was veroordeeld voor dezelfde operatie waarbij 9 mensen omkwamen en 125 gewond raakten op de luchthaven van Algiers. Hij werd ook verdacht van het bombarderen van drie Parijse trein- en metrostations en een openluchtmarkt. Frankrijk zocht de uitlevering van enkele terroristen in verband met de bombardementen in Parijs in de jaren tachtig. De Britse autoriteiten waren echter van mening dat zij asiel moesten krijgen, mits zij geen misdrijven op Britse bodem hadden gepleegd.

Onder de Arabische islamitische ideologen aan wie asiel was verleend – en in sommige gevallen ook het onbeperkte recht op verblijf, of zelfs het Britse staatsburgerschap – was Rashid Gannouchi, die aan het hoofd staat van de Tunesische Ennahda-partij. Gannouchi had Tunesië verlaten na afloop van een gevangenisstraf voor terroristische misdrijven in 1989. Na 22 jaar in Groot-Brittannië keerde hij terug naar Tunesië om de controle over de Broederschap over te nemen, na de val van president Zine el Abidin Bin Ali in 2001. In 2012 ontving hij de prijs van het Royal Institute of International Affairs van Prins Andrew, hertog van York, voor “de succesvolle compromissen die tijdens de democratische overgang van Tunesië zijn bereikt”.

Naast de leden van de Libische Strijdgroep, die in 2011 naar Libië werden teruggestuurd om Kadhafi te doden, heeft Groot-Brittannië de Syrische expat Omar Bakri Fostock (aka Omar Bakri Mohammed), die samen met een andere Syrische expat Farid Kassim in 1986 een filiaal van Hizb ut-Tahrir (Islamic Liberation Party, HT) oprichtte, beschermdt. Hij was in Groot-Brittannië aangekomen, nadat hij uit Saoedi-Arabië was verdreven, waar hij beweerde uit Syrië te zijn gevlucht na het harde optreden van wijlen president Hafez al-Assad tegen de MB. In Saoedi-Arabië beweert hij dat hij actief was in een andere groep met een soortgelijke ideologie, al-Muhajiroun. HT is nu een internationale terroristische groepering geworden met een sterke aanwezigheid in Centraal-Azië, Pakistan en Noord-Libanon.

In 2006 wees National Public Radio, onder verwijzing naar een artikel van de New Statesman, erop dat Groot-Brittannië “van plan was” om zich met de Moslimbroederschap te engageren. NPR zei:

“Nou, de memo is van een senior lid van de Israëlische, Arabische en Noord-Afrikaanse werkgroep van het ministerie van Buitenlandse Zaken. En het maakt deel uit van de bredere strategie binnen het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken die ‘Engaging with the Islamic World’ wordt genoemd. Deze persoon stelt andere hooggeplaatste leden binnen de Britse regering voor om zich inderdaad bezig te houden met de politieke islam en in het bijzonder met de Moslimbroederschap in Egypte, en beveelt ook aan dat de VS en de EU-landen hetzelfde doen. Er is een MI6-onderzoek binnen de Britse regering geweest dat zegt dat er geen direct geweld is dat wordt veroorzaakt door de Moslimbroederschap, hoewel sommige donaties waarschijnlijk hun weg vinden naar Hamas en andere mensen…..”.

Tot slot een glimp van wat sommige Britse veiligheidsmedewerkers van de MB vinden: Dr. Robert Lambert, het voormalige hoofd van de Moslim Contact Unit van de Metropoolregering van de Londense politie, schreef in een artikel van 5 december 2011 in de New Statesman dat “Groot-Brittannië kan trots zijn op hoe het de afgelopen dertig jaar een veilige haven heeft geboden aan leden en medewerkers van de Moslimbroederschap. Velen ontsnapten aan gevangenschap en marteling in landen die geleid worden door corrupte dictators die sterk gesteund worden door het Westen tot de Arabische lente. Nu keren sommigen terug naar hun land van herkomst om nieuwe democratieën en bolwerken op te bouwen tegen toekomstige dictaturen in de Arabische wereld.


[1] http://english.nuqudy.com/North_Africa/Will_Morsi_Sell_the-2989

[2] Mark Curtis, Secret Affairs: Britain’s Collusion with Radical Islam(London: Serpent’s Tail Ltd., 2010).

[3] Ami Isseroff, “The Muslim Brotherhood—Hitler—Al-Qaida.”

[4] “Muslim Brotherhood: London’s Shock Troops for the New Dark Ages,” EIR, May 8-May 14, 1979.

[5] Stephen Dorril, MI6: Inside the Covert World of Her Majesty’s Secret Intelligence Service (New York: Free Press, 2000).

[6] Evelyn Shuckburgh, Descent to Suez, Foreign Office Diaries 1951-1956: From Churchill’s last government to the Suez Crisis under his handpicked successor, Anthony Eden (London: W.W. Norton, 1986).

[7] Robert Baer, Sleeping with the Devil (New York: Crown Publishers, 2003).

[8] Hichem Karoui, “The British Connection: Is there an Islamist Conspiracy against the West run from London?” Media Monitors Network, Sept. 24, 2001.

Bron:

https://larouchepub.com/other/2013/4031mb_hms.html

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9565 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

6 Comments on De Moslimbroederschap: De vele gezichten van Their Majesty’s Service

 1. Republikein // november 12, 2018 om 04:32 //

  Like

 2. Jeanette K // november 12, 2018 om 13:43 //

  ON TOPICI.!!
  http://antivenin.blogspot.com/2013/09/flashback-het-moslim-broederschap.html
  Tsjonge, wat een lap tekst hierboven. De inhoud van HET PROJECT is een
  stuk leesbaarder.

  Like

 3. Jeanette K // november 12, 2018 om 13:45 //

  ON TOPIC.!!
  Volledige Engelstalige versie:
  http://www.militantislammonitor.org/article/id/2671
  In één van de 26 instructies wordt opgeroepen geweld te gebruiken om ongelovigen
  de islam door de strot te persen.

  Like

 4. De Britten waren ook de mediamotor achter de Joegoslavië/Servië oorlog midden in Europa hebben ze/we de Jihadi beschermd van de moedjahedien die de Balkan binnenviel voor oa organenroof.
  En toen werd het lente.

  Like

 5. Ik moet ineens aan iets denken…..dat M16 misschien wel zelf de Lockerbie vliegtuigramp hebben afgeroepen door al deze geheime samenzweringen.

  Like

 6. Republikein // januari 5, 2019 om 22:22 //

  @ Guardia Angel // januari 5, 2019 om 22:04 //
  Petrodollar, cabal.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s