Nieuw

De Kristallnacht en zijn achtergrond

Op de dag en in de nacht van 10 november 1938 vond de zogeheten Kristallnacht in Duitsland plaats. Joodse winkels, huizen en synagogen werden vernield en verbrand. Wat gebeurde er werkelijk?

Op 7 november 1938 kwam een jonge Joodse man, Herschel Grynszpan, de Duitse ambassade in Parijs binnen en schoot ambassadesecretaris Ernst vom Rath neer, die twee dagen later, op 9 november, aan zijn verwondingen overleed.

De dood van Vom Rath viel samen met de Tag der Bewegung, de dag waarop men in Duitsland de Hitler putsch op 9 november 1923 en de nationaal socialistische gevallenen herdacht die tijdens de gevechtsjaren waren omgekomen.

De moordenaar Grynszpan was door de Franse politie gearresteerd en kon later niet goed uitleggen waarom hij Vom Rath had neergeschoten. Hij gaf een aantal tegenstrijdige verklaringen en tot op de dag van vandaag is het onduidelijk wat zijn belangrijkste drijfveer is geweest, en of hij alleen of in opdracht van iemand anders had gehandeld. Zijn familie was echter al een tijd voor de gebeurtenis uit Duitsland naar Polen uitgewezen (de familie had Pools staatsburgerschap), wat waarschijnlijk in grote mate heeft bijgedragen aan zijn gedrag.

Kort na de arrestatie van Grynszpan verscheen de Franse communistische steradvocaat Vincent de Moro-Giafferi op het politiebureau en nam de verdediging van Grynszpan op zich. Moro-Gaffieri werkte voor de zionistische organisatie LICA (International organisatie tegen antisemitisme), die vreemd genoeg haar hoofdkantoor in dezelfde buurt had als het hotel waar Grynszpan voor de moord woonde.

LICA werd opgericht in de nasleep van de moord op de Oekraïense nationalist Symon Petliura in Parijs om zijn joodse moordenaar Sholom Schwartzbard te verdedigen. Met de hulp van bekwame advocaten werd Schwarzbard vrijgesproken, ook al was het duidelijk dat hij degene was die Petliura had vermoord. De verdediging wist de rechtbank ervan te overtuigen dat het eigenlijk Schwartzbard was die het slachtoffer was van antisemitisme. Later bleek dat Schwartzbard waarschijnlijk Petliura op bevel van de Sovjet-Unie had vermoord.

Vincent de Moro-Giaffere had eerder de Jood David Frankfurter verdedigd die in 1936 in Zwitserland de nationaal-socialistische leider Wilhelm Gustloff vermoordde, en was ook betrokken geweest bij het besturen van een soort propaganda showproces in Londen met andere communisten die probeerden aan te tonen dat het de nationaal-socialisten zelf waren geweest die de Duitse Rijksdag in brand hadden gestoken, om daarna de schuld te geven aan de communisten (dat de Duitse Rijksdag daadwerkelijk door de communist Marinus van der Lubbe in brand is gestoken, zijn de meeste historici het vandaag de dag met elkaar eens).

Op grond van deze gegevens is er gespeculeerd over de mogelijkheid dat de LICA en misschien andere schaduworganisaties betrokken waren bij de moord op Vom Rath. In ieder geval was dit iets wat de Duitsers vermoedden.

Het nieuws over de dood van Vom Rath had in heel Duitsland veel emoties losgemaakt. Dat dit ook nog gebeurde op de dag dat de Tag der Bewegung werd herdacht, maakte de mogelijkheid voor een gewelddadige tegenreactie in de nasleep van de moord nog waarschijnlijker.

Elk jaar op 9 november kwamen de nationaal socialistische oud-strijders in Feldherrnhalle bijeen om de strijd en de gevallenen die nodig waren geweest te herdenken. Laat in de avond hield Joseph Goebbels een toespraak in Feldherrnhalle in plaats van Hitler, die anders de traditionele toespraak van de afgelopen vijf jaar hield. Van Goebbels wordt vaak beweerd dat hij een haattoespraak heeft gehouden, waarbij hij de Joden als de schuldigen van de moord op Vom Rath aanwees.

De geallieerde geschiedschrijving (die grotendeels op propaganda gebaseerd is) beweert dat de Kristallnacht op bevel van Hitler en Goebbels werd uitgevoerd. Met name Goebbels wordt geïdentificeerd als het kwade genie achter de Kristallnacht. Dit is voornamelijk gebaseerd op enkele aantekeningen in Goebbels’s dagboeken, die waarschijnlijk vervalst zijn.

Toen Goebbels zijn toespraak hield voor de algemene leiding van SA en NSDAP in Feldherrnhalle, was er al geweld uitgebroken in verschillende Duitse steden. De eerste berichten over wat er gebeurde, begonnen ’s avonds binnen te komen en Goebbels heeft dit ook in zijn toespraak aan de orde gesteld. Dit betekent dat zijn toespraak, die noch op de radio werd uitgezonden, noch door veel mensen werd gehoord, het geweld niet kan hebben geïnspireerd.

Het hoort ook tot het feit dat de hele leiding van NSDAP en SA in Feldherrnhalle bijeenkwam, wat betekende dat degenen die echt hadden kunnen controleren of er geen geweld uitbrak, ver van huis waren en geen inzicht hadden op wat er gebeurde.

Zowel Hitler als Goebbels waren zeer verbaasd toen ze zich de omvang van het geweld realiseerden. Hitler is zo overstuur geraakt dat hij weigerde meer berichten over de gebeurtenissen te ontvangen. Hij gaf ook een bevel uit dat moordbranden tegen joodse bedrijven streng verbood. Men was niet tegen spontane demonstraties geweest, maar men dacht niet dat het zo gewelddadig zou zijn als het werd.

Kristallnacht was een gewelddadige reactie op de moord in Parijs. Factoren zoals dat de moord op Vom Rath in veel opzichten vergelijkbaar was met wat twee jaar eerder door een andere Jood tegen Gustloff werd gepleegd, droegen ook bij. Op 8 november publiceerde Völkischer Beobachter een artikel waarin de moordaanslagen met elkaar werden vergeleken, wat verder kan hebben bijgedragen tot de rancuneuze sfeer.

Kritiek kan worden gericht, maar niet omdat men achter de Kristallnacht zat of de gewelddadigheden van de Kristallnacht gepland zou hebben, maar dat men, bezighoudend met de Tag der Bewegung, de demonstraties liet voortzetten en te laat de consequenties realiseerde van het laten demonstreren van duizenden woedende Duitsers zonder leiderschap en politie-inspanningen.

In het boek ‘Feuerzeichen’ stelt revisionist Ingrid Weckert dat de nacht van de Kristallnacht wellicht is geprovoceerd. Zij gelooft dat de moord op Vom Rath een berekende daad van de zionisten kan zijn geweest, met het oog op een gewelddadige tegenreactie in Duitsland. In haar boek betoogt ze ook dat in het Duitse onderzoek uit gegevens is gebleken dat buitenlandse agenten betrokken kunnen zijn geweest bij het geweld en demonstranten in het hele land ophitsten. Het doel was om Duitsland slecht af te schilderen en de internationale situatie op de spits te drijven.

Voor de propagandaminister Goebbels waren de gebeurtenissen tijdens de Kristallnacht in ieder geval een propagandistische ramp, en had in de dagen die volgden grote problemen om aan het Duitse volk en de wereld uit te leggen wat er was gebeurd en waarom.

In de gangbare geschiedschrijving variëren de gegevens van het aantal doden tijdens de Kristallnacht en het aantal synagogen dat werd vernietigd. Vaak worden volledig valse gegevens over het aantal doden, soms zelfs tot duizend, vermeld. Het werkelijke aantal moet tussen een dozijn en iets minder dan honderd doden liggen, wat op zich nog steeds onaanvaardbaar is omdat een staat nooit lynchjustitie kan toestaan. In ieder geval kan worden opgemerkt dat de gegevens over duizenden doden en honderden verbrande synagogen niets anders zijn dan propaganda die zich vandaag de dag nog steeds verspreidt om de Duitsers met een eeuwig schuldgevoel op te zadelen en te chanteren. Een tragische historische gebeurtenis om te zetten in een volkomen onrealistisch beeld van wat er werkelijk is gebeurd en de onderliggende oorzaken ervan.

Aanbevolen lezing:
‘Crystal Night’ 1938: The great Anti-German spectacle

Lees meer Kalender>>>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8192 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

21 Comments on De Kristallnacht en zijn achtergrond

 1. In die tijd had iedere stad wel 1 radio en kon de bezitter trots bij de barbier gaan vertellen wat de waterstanden bij Koblenz wel niet waren. Het nieuws was pas nieuws als het na weken ergens bij de kapper werd besproken omdat die een klantje had gehad die een neef met een radio of een krant kende. M.a.w. als je al eens wat je hoorde was het al via duizenden ogen en tongen gegaan, die zelf aan het duiden waren geweest, zodat het als volgt ging: https://breinbrouwsels.nl/jeroen-pauw-ligt-ziek-te-bed-en-vouwt-sla-in-de-bamie/

  De kans dat er spontaan een zooi Duitsers de straat opgingen om es even wat recht te zetten is net zo groot als de kans dat de Franse Revolutie begon omdat Marie uit de hooimijt opstond, Jean-Pierre van zich af schudde en alle gluurders opriep om mee naar de Tuilerieën te gaan om daar wat keet te trappen tegen Louis Capet.

  Liked by 1 persoon

 2. “In die tijd had iedere stad wel 1 radio”

  Euh…Nee. In die tijd hadden veel Duitse familie’s een radio in huis, de goedkope zogeheten Volks Empfanger die in termijnen kon worden afbetaald. De bedoeling was dat In elk Duits huishouden een volksontvanger zou komen. En in overheidsinstellingen, legerdivisies, garnizoenen en opleidingen was hij verplicht.

  Liked by 2 people

 3. polderboy // november 11, 2018 om 11:20 //

  Hier over de auteur van het stuk wat hier te lezen is, Ingrid Weckert:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Weckert
  Hier over gebeurtenissen rond en lang voor de novemberpogrom:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Novemberpogrome_1938#Vorzeichen_und_Vorbereitungen
  https://www.lpb-bw.de/reichspogromnacht.html#c44365

  Wat nieuw was, dat rond 10 november rond de 25.000 Joden opgepakt werden en naar Dachau, Buchenwald en Sachsenhausen werden afgevoerd.
  De kristallnacht wordt daarom als het startsein gezien van de joden vernietiging.

  Liked by 1 persoon

 4. @polderboy // november 11, 2018 om 11:20

  Wikipedia is net zoals Google sterk links-liberaal gekleurd en laat cruciale informatie achter of verdraaid deze als die niet in hun politieke straatje past. Je kan je kennis niet alleen op hen laten vertrouwen. Is het je nooit opgevallen dat je met prominente termen bij Google in zijn zoekresultaten altijd als eerste bovenaan Wikimedia en Wikipedia resultaten krijgt? Gebruik eens een ander zoekmachine zoals DuckDuckGo en lees wat verder, en vooral meer, dan wat de Wiki’s onder je neus schotelen.

  Liked by 1 persoon

 5. Het is diep triest dat wij leven in een land waarvan de overheid de geschiedschrijving opzettelijk voorziet van onwaarheden en complete leugens, zaken weg laat die samen ons beeld van het verleden politiek kleuren. Hierdoor is objectief kijken en denken niet meer mogelijk en moet iemand worstelen om enigzins een reeel beeld te krijgen van de geschiedenis en daar lessen uit te kunnen halen die waarde hebben.
  En zo blijft de mens steken in dezelfde fouten en dezelfde kolder, door overheden die hun straat schoon vegen over de rug van de doden.
  En zo word door onze regering een onuitwisbare smet geworpen op alle mensne die stierven voor hun land, hun volk en hun mening of overtuiging.
  En als je alles wat ons word wijsgemaakt bij elkaar optelt kom je na goed nadenken uit op een enkele foute partij die alles overstijgt: de geschiedschrijvers en hun broodheren.

  Liked by 1 persoon

 6. Tijl Uylenspiegel // november 11, 2018 om 12:25 //

  Nooit geweten dat je een website had Breinbrouwsels, leuke site trouwens, het lukte alleen niet om onder mijn nickname een wachtwoord aan te maken dus ik kon geen reactie achterlaten.

  Like

 7. trebor2110 // november 11, 2018 om 12:35 //

  Like

 8. @Tijl Uylenspiegel
  Die website bestaat al heel lang. Laatst een kleine 1000 artikelen op concept/ongepubliceerd gezet omdat ik er een heleboel aantrof waarbij ik zelf niet meer begreep waar ’t over ging. Ben nu op zoek naar een willige redactrice die de stagiaire uit wil hangen en daarna plaats ik ze weer.

  Liked by 1 persoon

 9. Rommel // november 11, 2018 om 09:07
  “In die tijd had iedere stad wel 1 radio”

  Euh…Nee. In die tijd hadden veel Duitse familie’s een radio in huis, de goedkope zogeheten Volks Empfanger die in termijnen kon worden afbetaald.
  —————–

  Wel zonder rente hoop ik ?

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // november 12, 2018 om 00:36 //

  Helaas Breinbrouwsels dan kan ik je niet behulpzaam zijn, allereerst kan ik nooit redactrice worden, daar hangt iets voor in de weg…., en daarbij ben ik nou niet bepaald een ICT’er !

  Liked by 1 persoon

 11. @Tijl

  Loop je de door ons gekoesterde genderneutraliteit van deze website weer te ondermijnen ?

  Like

 12. Tijl Uylenspiegel // november 12, 2018 om 01:06 //

  Nou die ‘gekoesterde genderneutraliteit’ was me nog niet bepaald opgevallen eigenlijk 😀

  Liked by 1 persoon

 13. polderboy // november 12, 2018 om 08:13 //

  @Rommel 11:50

  Ik heb de proef op de som genomen en “novemberpogrom” als zoekterm bij duckduckgo ingevuld.
  Als eerste een link naar ebay, een boek. Als nummer 2 toch weer de wikisite en dan volgt als nummer 3
  https://www.planet-wissen.de/geschichte/nationalsozialismus/novemberpogrome/index.html
  Daar zegt men dat de jodenvijandige politek reeds 1933 begon, en 1938 is “Nicht der Höhepunkt, erst der Anfang”.
  Nummer 4 is
  https://www.dhm.de/lemo/kapitel/ns-regime/ausgrenzung-und-verfolgung/novemberpogrom-1938.html
  Daar concludeert men “Nach dem “öffentlichen” Novemberpogrom 1938 erhielt die Verfolgung einen neuen Charakter: Nun begann die “stille” Eliminierung der Juden.”
  Eensluidende conclusies dus.

  Bij de zoekterm Ingrid Weckert zie ik wat sites die verwijzen naar haar boeken, en daarna volgt:
  https://phdn.org/archives/holocaust-history.org/kristallnacht-weckert/index.html
  Daarin gaat iemand in op hetgeen Ingrid Weckert concludeert.

  Misschien interessant voor je?

  Like

 14. @polderboy // november 12, 2018 om 08:13

  Je krijgt in elke zoekmachine als eerste resultaat op je zoekwoorden de site die betreffende je thema het meest bezocht wordt, en daaronder opeenvolgend de meest bezochten sites, de mainstream sites. Daarom zeg ik ook dat je wat verder moet zoeken en meer lezen. Het feit dat ‘novemberprogrom’ een aanduiding is die voor zover ik weet alleen maar, of ieder geval voornamelijk, door Wikipedia NL en Duitstalige sites gebruikt wordt, speelt ook een rol in hetgeen wat je nu gepresenteerd is. Ik begrijp dat het voor veel mensen bevredigend is om hun eigen mening bevestigd te zien, maar het maakt je denkwereld niet ruimer. Nadenken over kwesties in plaats van alles klakkeloos aan te nemen, kan echt heel boeiend zijn.

  Like

 15. shlomoshe // november 12, 2018 om 12:03 //

  vijandig
  elimineren
  semantiek

  De geest was al vijandig vwb bepaalde denkers vanaf WO1, die dolklegende en bepaalde propaganda was niet geheim, bij Hitler begon dat bijv. vroeg.
  Voor de 1918-1933 politiek kun je met naspeuren vast wel wat vinden wat politiek vijandig is uit te leggen, of dat nu staatverordend is of standpunten en activiteiten van bepaalde partijpolitiek .
  Ook toen golden een zwarte piet discussies, voor en tegen, onderling, onder Duitsers, Duitse Joden, Poolse Joden, Joden etctec in europa en de VS had je verschillen in communistische of kapitalistische overtuigingen etc. Dat er achter de schermen echter van alles gebeurde weten we nu.
  In ieder geval kun je antisemtisme in die tijd niet ontkennen maar voor Duitsland na einde Weimar gold heel lang een emigratie, verdrijving en ontmoedigingsbeleid (voor de blijvers), okay, vijandig maar niet zoals polderboy en de geschiedenis zo graag propageert.
  Hitler en de Staat waren niet bezig een holocaust voor te bereiden, Kristallnacht of antisemitisme in het bijzonder werd niet zo actief onderdrukt als onder Weimar maar, de ‘oorlogsverklaring’ kwam vanuit een andere hoek, de Nazi’s schenen zelfs wat overvallen met de geweldexplosie van 9-10/11 (maar ik lees dan natuurlijk antisemtische rommel).
  De antisemtische toon was toen vanuit de Nazipartij met Hitler aan het woord en met de politieke verordeningen nog altijd ontmoedigen, verdrijven, joodse invloed terugbrengen.
  En je kunt wel spreken van deportaties in die periode maar daar gaat veel meer politiek achter schuil. Er werden door Europa ineens veel staatlozen en heimkeerders in beweging gezet omdat meerdere landen zich sinds het opnieuw trekken van grenzen bepaalde eisen gingen stellen aan paspoorthouders in het buitenland (ja, dat betrof met name Joden), het waren niet alleen transporten door Nazi’s van Nazi slachtoffers.

  Like

 16. @shlomoshe // november 12, 2018 om 12:03

  De deportaties van Joden door Duitsland in 1938 was een reactie op een verordening in Warschau. Begin oktober 1938 kondigde de Poolse regering aan dat alle Poolse paspoorten aan het einde van de maand ongeldig zouden worden, tenzij ze daarvoor een speciaal stempel kregen die alleen in Polen verkrijgbaar was. Deze maatregel was bedoeld om Polen te bevrijden van alle Poolse joden die in het buitenland woonden, waarvan de meesten zich in Duitsland bevonden. Veel van de ongeveer 70.000 Poolse Joden die in die tijd in Duitsland woonden, waren na de Eerste Wereldoorlog aangekomen. Natuurlijk vreesde de Duitse regering nu dat zij deze 70.000 Joden permanent zou moeten accepteren. De Duitse regering probeerde met de Polen over deze kwestie te onderhandelen, maar dat werd botweg geweigerd.

  Als tegenmaatregel heeft op 28 oktober, slechts twee dagen voor de deadline, de Duitse politie tussen de 15.000 en 17.000 Poolse joden, meestal volwassen mannen, uit het heel Duitsland opgehaald en naar de Duits-Poolse grens gebracht. De gedeporteerden reisden in reguliere Duitse passagierstreinen met meer dan voldoende ruimte. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zaten ze niet in veewagens gepropt. De gedeporteerden werden goed voorzien van voedsel en medische zorg. Personeel van het Rode Kruis en artsen vergezelden hen in de treinen.

  De Poolse grenswachters waren verbaasd toen de eerste treinladingen aan de grens aankwamen, en zij lieten de Joden Polen binnenkomen. Rond dezelfde tijd deporteerde de Poolse regering Duitse Joden terug naar Duitsland. De volgende dag, 29 oktober, kwamen de Poolse en Duitse regeringen plotseling overeen om de deportaties van hun respectievelijke Joodse bevolking naar elkaars landen te stoppen. De deportaties werden die nacht volledig stopgezet.

  En dat vindt je inderdaad alleen maar met verder speuren, in plaats van meteen maar te accepteren wat de mainstream en met name Wikicensuur je proberen wijs te maken.

  Liked by 2 people

 17. polderboy // november 12, 2018 om 19:02 //

  Beetje met triviaal gezever om de hete brij heen lullen imponeer je me niet mee hoor, en overtuigen doe je al helemaal niet, Rommel.

  Like

 18. @polderboy // november 12, 2018 om 19:02

  Imponeren en overtuigen?
  Jij geeft je mening en ik geef mijn menig. Meningen kunnen verschillen. Dat noemen we een meningsverschil. En zo te zien kan jij daar niet zo goed mee uit de voeten.

  Like

 19. polderboy // november 12, 2018 om 21:40 //

  @Rommel. 19:02
  Jouw triviale gezever? Noem het maar een belangrijke mening.

  Like

 20. @polderboy // november 12, 2018 om 21:40

  Het valt je schijnbaar nogal zwaar om zonder persoonlijke aanvallen op de redactie te reageren onder artikelen die niet in de houding springen voor Joden of Israël. Het lijkt me dan ook beter voor ons beiden om je voortaan mijn “triviale gezever” te besparen. De mazzel, goochem.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s