Nieuw

Prognose uit Frankrijk: de samenleving zal exploderen

Foto: Ter illustratie. Bron: Unsplash. Auteur: Dawn Armfield.

Christophe Guilluy is momenteel het gesprek van de dag in Frankrijk. Als klassiek West-Europees links-klassieker is de 54-jarige schrijver geleidelijk aan dissident geworden en wordt hij steeds meer bekritiseerd door zijn vroegere metgezellen. In zijn laatste boek “No Society”, zojuist gepubliceerd en momenteel alleen in het Frans verkrijgbaar, voorspelt hij de explosie van West-Europese samenlevingen.

Guilluy, de boomlange kettingroker, is niet zomaar een boekauteur. Emmanuel Macron vroeg Guilluy om hem uit te leggen hoe de intellectueel tot de conclusie was gekomen die de Franse president met hem deelde, namelijk dat de volkspartijen in heel Europa aan het einde van leven zijn. Christophe Guilluy begrijpt de triomftocht van de Europese populisten niet als een soort koortsachtige vloedgolf, maar als de rekeing voor de volledige mislukking van de linkse elite.

De basis van zijn apocalyptische prognose is het “best bewaarde geheim van de globalisering”, zegt Guilluy, namelijk het uitsterven van de middenklasse in Westerse samenlevingen. Zijn boek “No Society” gaat erover. Aan het begin van de globalisering werden alleen de marges van de samenleving erdoor beïnvloed. Werknemers hadden hun baan verloren, boeren moesten ofwel groeien of wijken. Dit werd aanvaardbaar geacht zolang de meerderheid van de rest van de bevolking nog op de voordelen van de globalisering kon rekenen. In de tussentijd zou het echter het volgende segment van de samenleving, de middenklasse, beïnvloeden. Het ging om grote delen van de werknemers, de freelancers en al snel ook om ambtenaren en gepensioneerden. Zij zijn de jongste slachtoffers van de globalisering. Hierdoor brokkelt het cement uit de samenleving die voorheen de boven- en onderkant bij elkaar hield. Guilluy vergelijkt het proces met een tektonische plaatverschuiving, waarvan de omvang nu pas geleidelijk zichtbaar wordt. Er zijn verschijnselen waar te nemen zijn die nieuw zijn. Volgens Guilluy is het nieuw dat leden van de lagere klassen daar niet meer kunnen wonen, waar de rijkdom wordt gegenereerd en waar de banen worden gecreëerd. Dit zijn de grote steden. Deze zijn echter veranderd in sociale burchten – en de verliezers van de globalisering zijn in toenemende mate naar de periferie gedrongen.

De triomftocht van de Europese populisten was dan ook de logische uitdrukking van een economische, sociale en culturele breuk. De populistische bewegingen hebben de mensen weer op de voorgrond geplaatst. Dat is een positief signaal. Volgens Guilluy is het populisme het antwoord op het feit dat de heersende klasse zich volledig in hun ivoren torens heeft teruggetrokken en niet langer de belangen van de verliezers van globalisering behartigt.

Maar hoe duidelijker een middenklasse, die 30 jaar geleden nog ongeveer 80 procent van een volk vertegenwoordigde, een verliezer wordt, hoe minder stimulansen voor immigranten om te integreren. Zichzelf integreren in een samenleving van verliezers is geen aantrekkelijk doel. De geglobaliseerde westerse samenleving is niet langer een model voor nieuwkomers.

Tot nu toe was de elite in staat geweest zich in superioriteit en rijkdom te zonnen, van boven de “open samenleving” te prediken en de toelating van immigranten tot de hoogste morele imperatief te verklaren – terwijl ze zich zelf in “burgerlijke citadellen” verschansten, waar niets te voelen was van de geïmporteerde sociale conflicten en immigranten hooguit als goedkope huishoudkrachten verschenen. Vanuit haar positie van vermeende morele superioriteit kwam deze klasse naar voren als een voorvechter van de multiculturele samenleving, keek arrogant neer op de lagere klassen en beledigde hen als populistische racisten, zo niet fascisten. Maar een multiculturalisme met 1000 euro per maand is niet hetzelfde als bij 6000 euro salaris.

Guilluys-boeken zijn door de jaren heen steeds bozer geworden. “No Society”, zijn nieuwste, is ronduit agressief. Aanvankelijk werd Christophe Guilluy nog steeds als een intellectueel gevierd, maar ondertussen is een bashing van links begonnen. Collega’s bekritiseren hem, schelden hem uit als een ‘hoofdgeograaf van de Rassemblement National’, het voormalige Front National, en beschuldigen hem ervan dat hij zijn theorieën gebruikt om de ressentimenten van populisten te dienen. Bovendien heeft hij geen doctoraat, zeggen ze. Zijn interpretatie van de term middenklasse is te vaag en zijn analyses zijn onjuist. Vooral linkse intellectuelen kunnen niet omgaan met het feit dat Guilluy het immigratiebeleid in het middelpunt van zijn overwegingen plaatst en zo de kwestie van de identiteit opwaardeert. Christophe Guilluy betoogt dat het populisme overal gedijt waar er een “dubbele onzekerheid” heerst. Dit is de sociale onveiligheid als gevolg van enerzijds de economische reorganisatie en anderzijds de culturele onzekerheid veroorzaakt door de loze beloften van een multiculturele samenleving. De stellingen van Guilluy zijn te ongemakkelijk voor links omdat ze de oude zekerheden radicaal in vraag stellen.

De beschuldiging van Guilluy aan het adres van links is dus dat hij de migratiekwestie te lang volledig heeft genegeerd. Hij vindt het goed dat Sahra Wagenknecht kritiek heeft op open grenzen en ongecontroleerde economische migratie. Het is spannend wat er op dit moment in Duitsland gebeurt. Andere partijen zouden het onderwerp zeker volgen. Ze zouden geen keus hebben. Guilluy vindt het echter niet erg effectief om de migratievraag ‘etnisch’ te doordenken. Natuurlijk zijn er racisten, zegt hij, maar ze zijn de uitzondering. De meesten riepen eenvoudigweg op tot sociale en culturele veiligheid.

(Alsof je veilig tussen negers zou kunnen wonen, kennelijk is hij net zo’n civic nationalist als Nederlands politiek correct rechts, de GeenStijls en de Wierd Duks en aanverwanten, Fub.)

Volgens Christophe Guilluy zijn het niet de populisten die moeten worden bestreden, maar de oorzaken van hun succes. dat gaat niet vandaag op morgen. Voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar voorspelt hij daarom hun triomftocht.

Hoe somber zijn prognose voor links ook mag zijn, hij geeft de heersende klasse nog een laatste kans. De massa’s van het volk zouden de globaliseringswinnaars ertoe dwingen de sociale werkelijkheid te erkennen en zich opnieuw te committeren aan het algemeen welzijn. Guilluy zegt dat er al lang geleden paniek is uitgebroken op de machtsvloeren, ook op universiteiten en in de media. Daar voelt men dat de eigen positie van morele superioriteit vandaag de dag niemand meer overtuigt. De linkse elite heeft zijn culturele superioriteit verloren. En daar zal het niet bij blijven. Voorrechten en macht zullen volgen, aldus de Franse dissident en boekauteur.

Mist er nog iets ?

Ja, er ontbreekt iets. “No Society” is het boek van een typisch linkse. Daarom staan de sociale aspecten van de globalisering en de gevolgen ervan op de voorgrond. Het is niet allemaal fout, maar het is onvolledig. Christophe Guilluy negeert een zeer essentieel aspect – en dat is de culturele marxistische algemene ontleding van de samenleving – ook zonder globalisering en migratie, en daarvoor al. Het eerste maakte de mensen gevoelig voor de sprookjes van de globalizers. Dat was de voorwaarde. De westerse samenlevingen van het heden hebben, voor het sociale cement, het spirituele verloren dat hen eeuwenlang cultureel bij elkaar hield. Dit omvatte ook de collectieve overtuiging dat er voor alles een objectieve waarheid bestaat, die zo precies mogelijk moet worden erkend. “Bevrijd” van alles als individu, zijn de westerse samenlevingen vandaag de dag fenomenen van “machteloos isolement in emancipatie”, volkeren die machteloos staan als collectieven omdat ze hun vermogen tot eenheid hebben verloren. Ze zijn verzonken in brabbelen, hebben miljoenen individueel rechtmatige meningen uitgesproken, waarin iedereen gelooft dat ze claims hebben tegen alle anderen. Maar er is één realiteit – en die hangt er niet af hoe je het bekijkt, maar van hoe het is. Met individuele en subjectivistische interpretaties van de werkelijkheid komt geen enkel volk een stap verder. Mar dat is weer een weg, die waarschijnlijk ook Christophe Guilluy niet gaan wil …

Bron:

Prognose aus Frankreich: Die Gesellschaft wird explodieren

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.159 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10113 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

13 Comments on Prognose uit Frankrijk: de samenleving zal exploderen

 1. antiislamnu // november 4, 2018 om 00:02 //

  Dat de middenklasse kleiner woordt zag ik al twintig jaar geleden beroepen waar je vroeger een dik belegde boterham mee verdiende zijn nu gereduceerd tot minimumloon banen.
  Bijvoorbeeld taxichauffeur stukadoor rijinstructeur schipper en geloof het of niet vuilnisman waren vroeger goed betaalde banen ..
  Alles ging naar de kloten toen de Polen massaal hier kwamen en de gulden voor de euro werd vervangen nu met de invasie van de asielparasieten woord het slechter en slechter.
  Misschien is het beter als de financiële crisis uitbreekt en de mensen het flink slechter krijgen en hun ogen open gaan hoe ze verraden zijn door onze politici.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // november 4, 2018 om 01:10 //

  @antiislam Dat Nederlanders minder zijn gaan verdienen heeft een breed aantal redenen, de grootste is de onwijs lage stakingsbereidheid van werknemers en een laffe vakbond die overal uit dacht te komen met het ‘poldermodel’.
  Vakbonden hebben niet gereageerd toen werkgevers allerhande constructies bedachten om op arbeidskosten te kunnen concurreren.
  Loyale werknemers werden niet langer als zodanig gewaardeerd maar werden waar mogelijk weggestuurd omdat ze te duur werden.
  Lonen werden gedrukt doordat het officiële cijfer voor inflatie met kunstgrepen lager werd gehouden dan de échte inflatie, als de loonontwikkeling daarmee 1 procent per jaar te laag is dan hoef je geen wiskunde te hebben gestudeerd om te weten dat je in 10 jaar 10% achteruit gehold bent.
  Ook werkgevers hebben zichzelf lopen belazeren door te denken dat je op arbeidskosten kunt concurreren, de concurrent doet namelijk hetzelfde dus ze schoten daarmee zichzelf in de voet.
  Er is nog nauwelijks iemand bereid om vrachtwagenchauffeur te worden, je moet meerdere rijbewijzen zien te halen en daarnaast nog allerlei certificaten zien te halen en vervolgens zijn ze aan handen en voeten gebonden door de regels waar ze zich aan moeten houden. Overwerken is niet of nauwelijks mogelijk door de rijtijden terwijl Oostblokkers onder en boven de regels staan. Transportbedrijven openden zogenaamd een vestiging in Polen en het feest kon beginnen. Ware het niet dat hun directe concurrent hetzelfde deed en het dus per saldo niks opleverde behalve dan dat het beroep werd afgewaardeerd. Nu zit men te schreeuwen om chauffeurs want die gecertificeerde Polen voldoen niet en Nederlanders willen niet voor een hongerloontje aan de slag.

  Like

 3. En vergeet die feministen niet. Die moesten ineens ook zo nodig “carrière” gaan maken. Nou moet je als koppel allebei aan de bak voor een loon dat vroeger voldeed voor een compleet gezin. En sinds ze zich ook nog eens met de politiek zijn gaan bemoeien, gaat het helemaal naar de klote.

  Like

 4. Het ergste van het uit huis plaatsen van vrouwen om ze eerst te laten studeren en daarna flutbaantjes aan te smeren, is dat ze geen kinderen meer maken. En als ze ze wel maken hebben ze geen tijd meer voor de opvoeding, en kan de staat ze van jongsaf aan indoctrineren.

  Liked by 1 persoon

 5. polderboy // november 4, 2018 om 06:37 //

  In het schijthuisland Duitsland, dat geregeerd wordt door de als DDR indoctrinatie Stasi opgeleide Merkel en haar trawanten, is het door de global multiculti wel lekker islamitisch in groepsverband neukverkrachten, beluister ik.
  http://www.badische-zeitung.de/freiburg/video-polizeipraesident-bestaetigt-zunahme-an-sexualdelikten-in-freiburg–158618734.html

  Zoals in Egypte, waar “Attackers have used sticks, knives and blades, and in several cases sharp objects have been inserted into the victim’s vagina.”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mass_sexual_assault_in_Egypt#Description

  Bij dit onderdeel van de populaire mekkaanse terreurhobby is volgens de cijfertjes lezende “korpschef van politie” een STERKE STIJGING zien.
  Het betreft toch zeker wel meer dan 50% buitenlanders die graag als hobby neukverkrachten.
  En “Das wird denk ich zunehmen.”, voorspelt de door linkse bendes handelingsonbekwaam gemaakte politieambtenaar.

  Maar goed, in “slechte” landen als China en Birma doen ze er dus wel wat tegen.
  Als “slechte populisten” en “gevaarlijke rechtse nationalisten” de veiligheid van vrouwen kunnen verzorgen, dan hebben we inmiddels heel veel van die heldhaftige “slechteriken” nodig.

  Ik stem voor de slechteriken! Weg met die global mutliculti criminelen!!

  Like

 6. polderboy // november 4, 2018 om 09:40 //

  Ook in Engeland beginnen de moslims nu meer georganiseerd de zaak te bedreigen.

  Zo staan Pakistanen klaar bij Page Hall, wat 10 kilometer van Pakistaanse verkrachtingsbendes paradijs Rotherham ligt, om Oost Europese immigranten helemaal de kanker te rossen.
  Een Pakistaan dreigt met zijn 60 neven klaar te staan om de moeder van alle gewelddadige protesten te lanceren:
  “he had 60 cousins ready to provide back-up for what he said could be “a riot like you’ve never seen before in your life””.
  https://www.theguardian.com/uk-news/2018/nov/03/roma-tire-shouldering-blame-boiling-pot-communities
  De Oost Europeanen klagen over Pakistaanse geld uitmelkende Pakistaanse huisbazen, en het feit dat ze door de Pakistanen worden gediscrimineerd en geïntimideerd.

  Een of andere omhooggevallen kartelbestuurder uit de Engelse bestuursmaffia zegt op 0:16 tegen de Oost Europese christenen:
  “They have got to behave with a sense of respect and sensitivity to the community in which they are now living”

  M.a.w. je leeft nu in Pakistan, en dan heb je als christen maar je ongelovige kankerkop dicht te houden, anders zal dat Engelse bestuur net als Femke Halsema van Groenlinks de moskeesoldaten op je loslaten.

  Liked by 1 persoon

 7. @Rommel, ja hoor geef bij een complex probleem als dit maar heel gemakkelijk een deel van de schuld aan de feministen, die ”ook zo nodig moesten werken” etc. Hoe dom ben je nu eigenlijk. Of gewoon een simpele eendimensionale vrouwenhater? Denk het laatste.

  Like

 8. Duchesne // november 4, 2018 om 11:37 //

  Feminisme is een erfenis uit het verleden verworden tot een gezwel in het heden.

  Waar ooit een rechtvaardige strijd was om gelijkheid en gelijke behandeling innrecht en leven is er nu een politiek zwakzinnig front dat een scheef vertrokken geestelijke politieke cultuur handhaafd met als universeel bindmiddel de aan de onderzijde afwezige slurf.

  Iedere vrouw die VOOR islam is of linkse politieke steunt is per definitie tegen gelijke rechten en het worden gezien en behandeld als mens.
  Als vrouw kun je niet gelijkheid nastreven en vervolgens de structurele ongelijkheid beschermen die Islam is, en de,linkse politiek die het beschermd, regeringen die het faciliteren, dat is absurd.

  Feministen die met linkse partijen samenwerken of er deel van zijn kun je dus geen feministen noemen maar de enige term is politiek en ideologisch doorgeslagen verwarde tweevoeters met de vagina als verbindende factor.
  Het hele “feminisme”is in 2018 feitelijk overbodig als de basis van de grondwet word gevolgd, namelijk gelijkheid.
  En waarom lukt het niet het gelijkheids beginsel ook in de praktijk te brengen? Omdat links en de “feministische” aanhang zelf de grondwet niet respecteren en elkaar gebruiken om hun “doelstellingen” te bereiken. Wie een politieke partij uitsluit op basis van mening trekt diezelfde grondwet waar men het eigen bestaanrecht op heeft gegrondvest naar beneden.
  Slechts willekeurig word iets dat als vast feit word benoemd wel dan niet toegepast, willekeur. En op die basis is dus ook het recht van de vrouw zoals de feminsiten dat nastreven relatief, juist door de eigen inspanning tot ongelijk gebruik van die gelijkheids wet. En zo komt er dus nooit gelijkheid, net zo min als er democratie komt.

  Er is geen rechts politiek front, dat is een ver achterhaalde benoeming van iets dat ook niet pas bij dit tijdperk met zovele kennis en informatie. Het is nu realisme tegenover fanatisme, het is moraal tegen hebzucht en corruptie, het is mens willen zijn tegen een wereld van dwang en geestelijke verkrachting, logica tegen massa indoctrinatie. En daar ligt de gelijkheid, samen een leven in waarde hebben, zonder dwang van ideologie, zonder tereur van religie of politieke afpersing en bedreiging.

  Rechts is al eeuwen dood, realisme is stervende, logica niet winstgevend genoeg volgens de economen, moraal is een woord uit de marketing geworden dus hoe wil je nog gelijkheid krijgen wanneer het mens zijn zelfs word afgeschaft? Als redelijkheid een zwakte is geworden en openheid ene uitnodiging tot het fileren van iemand?
  Misschien is een totale ineen storting vanndeze wereld wel de redding van de mens, die er misschien zonder politici, religie of multinational uit kan komen.

  Duchesne, emigrant in spe of slachtvee in de planning van “mijn” regering.

  Verenig u met gelijke geesten als vrijheid en mens zijn u doel is, en leer uwzelf te verweren, het gaat een bittere noodzaak worden om te overleven.

  Like

 9. koddebeier // november 4, 2018 om 11:42 //

  Het kan mij niet snel genoeg gebeuren !!

  Like

 10. Linkse intellectuelen?
  Gedrogeerde moordenaars zeg maar, uit 1 of andere sekte.

  Like

 11. Duchesne // november 5, 2018 om 11:41 //

  Geweldig filmpje op 09.40, moslims die klagen over overlast van buitenlanders…..ik lig in een breuk.

  Like

 12. Maar hopen dat het snel overwaait naar Nederland want het wordt tijd voor een opstand .
  De politiek heeft schijt aan de burger
  Een revolutie zou mooi zijn .
  Maar helaas Nederlanders zijn een laf volk die alles pikt van de criminelen organisatie de overheid .
  Wakker worden mensen !!!

  Like

 13. shlomoshe // november 6, 2018 om 11:15 //

  Het probleem moet festeren

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s