Nieuw

De volksopstand in Oost-Duitsland

Op 16 juni 1953 kwamen tienduizenden demonstranten bijeen buiten het Oost-Duitse regeringskantoor in Berlijn. De volksopstand zou al snel neergeslagen worden door Sovjettroepen en de Oost-Duitse Volkspolizei.

De grote protesten tegen de Duitse Democratische Republiek, DDR, werden geïnitieerd op 16 juni 1953, toen arbeiders buiten het regeringsgebouw aan de Leipziger Strasse in Berlijn protesteerden. Minstens 10.000 Duitsers zouden aan deze eerste demonstratie hebben deelgenomen.

De reden was dat het regime de “arbeidsnormen” had verhoogd en eiste dat alle arbeiders zonder extra betaling 10 procent meer zouden produceren, anders zouden ze gestraft worden met het verlies van een derde van hun salaris. De lonen van de arbeiders waren al ernstig uitgehold en de levensstandaard was extreem slecht.

Voedsel was nauwelijks beschikbaar, of vreselijk duur, omdat het Oost-Duitse regime in plaats daarvan alle resources in de zware industrie stopte. De elektriciteit werd ’s avonds op fabrieken en openbare plaatsen afgesloten. Industrie, maar ook landbouw en kleine bedrijven, presteerde door het Sovjetmodel ondermaats. Degenen die het communistische/sociaal-democratische slavensysteem in Oost-Duitsland in twijfel trokken, werden gearresteerd en opgesloten. Of in het geheim geëxecuteerd, zoals de student Herbert Belter.

Al in het voorjaar was er onrust op de Duitse arbeidsplaatsen en vonden er enkele kleine stakingen plaats. Toen kwam de beslissing over de nieuwe arbeidsnormen. De nieuwe arbeidsnormen zouden op 30 juni 1953, ter gelegenheid van de verjaardag van secretaris-generaal Walter Ulbricht, in werking treden. Naast 10 procent meer productie voor hetzelfde salaris, bevatte het pakket ook nog hogere belastingen en hogere prijzen. De arbeiders zagen dit als een verdere provocatie en een directe klap in hun gezicht.

Op de ochtend van 16 juni hadden 300 bouwvakkers er genoeg van en kozen ervoor om hun bouwplaatsen in Stalin-Allee te verlaten nadat hun bazen dreigden met loonsverlaging als ze de nieuwe quota niet zouden halen. Ze marcheerden naar het regeringsgebouw met ondertekende brieven die ze aan de Oost-Duitse regering wilden overhandigen. Onderweg sloten zich steeds meer arbeiders aan en scandeerden ze slogans als “Wij zijn arbeiders en geen slaven!”

Om 13.00 uur waren deze 300 mensen voor het regeringsgebouw aangegroeid tot 10.000 (volgens sommige informatie 20.000). Ze verklaarden dat ze een algemene staking zouden uitroepen als ze niet met Walter Ulbricht mochten spreken, maar de Oost-Duitse regeringschef hield zich verborgen.

Sovjettanks in Berlijn.

Tijdens die nacht hield het Politbureau een ontmoeting met een vertegenwoordiger van de Sovjet-leiders en de bevelhebber van de Sovjetstrijdkrachten in Oost-Duitsland. De Sovjetstrijdkrachten waren nu op weg naar Berlijn.

Om negen uur in de ochtend van 17 juni hadden zich 25.000 Duitsers in Berlijn verzameld – een cijfer dat in de loop der dag tot 100.000 zou uitgroeien. Kort daarna kondigt de Oost-Duitse regering aan dat zij om 13.00 uur de uitzonderingstoestand zal uitroepen. Op 167 locaties wordt de uitzonderingstoestand ingevoerd.

Als snel rolden de Sovjettanks over de straten en schoten de troepen rechtstreeks de menigte in. 20.000 Sovjet soldaten en 8.000 Volkspolizei waren op straat om de opstand neer te slaan. In Berlijn vonden de hele avond en nacht gevechten plaats. Sovjettroepen en Volkspolizei openden het vuur op stakers bij Unter den Linden en de Volkspolizei doodde verschillende mensen op de Potsdamer Platz. Demonstranten werden ook beschoten door tanks.

Op 18 juni werden er massaal arbeiders gearresteerd en fabrieken bezet door Sovjettroepen, er waren nog steeds kleinere en grotere demonstraties in 500 Duitse steden bezig. 6.000 “provocateurs” en “fascisten” werden gevangengezet. De eerste doodstraf werd al op 22 juni uitgevoerd. Een andere persoon werd door een Oost-Duitse rechtbank ter dood veroordeeld en vijf mensen werden door een militaire Sovjetrechtbank ter dood veroordeeld.

Sovjettank in Leipzig op 17 juni 1953.

Het aantal bevestigde doden tijdens de opstand was 55, waarvan 34 demonstranten en 18 onduidelijk waren. Cijfers uit West-Duitsland – die zeker reden hadden om de aantallen te overdrijven – waren aanzienlijk hoger. Volgens West-Duitsland vielen er naast 1.838 gewonden, 513 doden, waarvan 116 functionarissen van het regime, en 106 doodvonnissen.

Lees meer Kalender>>>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8192 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Comment on De volksopstand in Oost-Duitsland

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s