Nieuw

Derde-kind-beleid: Italië’s Lega wil gratis landbouwgrond geven aan grote gezinnen

Pixabay

Met een laagterecord voor het aantal geboortes vorig jaar heeft Italië nu het laagste geboortecijfer in Europa. De coalitie van Lega en de Vijfsterrenbeweging wil deze trend keren.

De populistische regering van Italië stelt voor om grond te geven aan gezinnen die op het punt staan ​​een derde kind te krijgen, in de hoop dat het zal helpen de groeiende ontvolking van plattelandsgebieden en het verlaten van bouwland tegen te gaan. Maar het is niet door iedereen omarmd.

Een “neo-middeleeuwse maatregel” volgens de oppositie, een manier om families te ondersteunen en de ontvolking van het platteland door de overheid aan te pakken: het voorstel om een ​​perceel te verstrekken aan de groeiende gezinnen roept het ouderwetse verhaal van landherverdeling op.

De bepaling is opgenomen in het controversiële ontwerpbegrotingsvoorstel dat nu in het Italiaanse parlement wordt besproken en is bedoeld “om de sociaal-economische ontwikkeling van plattelandsgebieden te stimuleren en tegelijkertijd de familie te ondersteunen”.

De helft van de percelen grond die voor de subsidieregeling in aanmerking komen, bestaat uit landbouwgrond die eigendom is van de staat en niet voor andere doeleinden kan worden gebruikt, en de andere helft uit verlaten of onbebouwde gebieden in Zuid-Italië.

Volgens een regeringsbron werd de maatregel aanvankelijk voorgesteld door minister van Landbouw Gian Marco Centinaio, maar werd hij ook onderschreven door minister van Regionale Zaken Erika Stefani en minister van Familiezaken Lorenzo Fontana, een voormalig lid van het Europees Parlement dat bekend staat om zijn steun voor een “traditioneel” idee van familie.

Alle drie zijn ze lid van de Legapartij van vice-premier Matteo Salvini.

De Italiaanse regering, gecontacteerd door EURACTIV, weigerde in de details te treden over de betaalbaarheid van de bepaling, aangezien deze zich nog in het stadium van het voorstel bevindt. Zij voegden daaraan toe dat er een specifiek en daaropvolgend decreet zal komen om dit beleid ten uitvoer te leggen.

Het idee van een “terugkeer naar het land” herleeft in Italië, met name onder jongeren, aldus minister Centinaio, en voegt daaraan toe dat de maatregel bedoeld is om deze wannabeboeren te helpen land te bemachtigen.

“Er wordt gezegd dat er in Italië weinig kinderen zijn en dat de voorziening hulp biedt om de trend te keren. Daarom wil het ministerie een bijdrage leveren door met name de plattelandsgebieden, waar de kinderen nog steeds geboren worden, aan te moedigen,” zei hij in een interview met de Italiaanse omroep Rai.

Financiering

Een andere bepaling in de ontwerpbegrotingswet stelt een fonds van 20 miljard euro in voor de komende periode van drie jaar om twintig jaar lang zachte leningen tot 200 miljoen euro toe te kennen om de hoofdwoning bij de toegewezen grond te kopen.

De stap is gericht op het terugdraaien van het dalende geboortecijfer, die analisten toeschrijven aan het gebrek aan kinderopvangvoordelen en andere economische onzekerheden die veel jonge Italianen ervan hebben weerhouden kinderen te krijgen.

Dezelfde families zullen ook de mogelijkheid krijgen om een renteloze lening ter waarde van 200.000 euro te krijgen als ze hun eerste huis in de buurt van hun nieuwe land kopen, meldt Voice of Europe.

Drie is het magische getal

De verdeling van landbouwgrond zal minstens 20 jaar duren en zal alleen betrekking hebben op gezinnen met een derde kind geboren in 2019, 2020 of 2021.

Volgens de gegevens van het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT bedroeg het aantal gezinnen met twee kinderen in 2017 3.776.000, inclusief koppels die geen kinderen meer kunnen krijgen.

Er is nog steeds een kleine hoop om gratis land te krijgen voor 4.203.000 Italiaanse gezinnen met slechts één kind, als ze nu een tweeling krijgen of een kind krijgen in het volgende jaar en een ander kind gepland voor eind 2021.

Gezinnen die al drie kinderen of meer hebben bereikt, worden van de maatregel afgesneden, omdat het de bedoeling is het geboortecijfer, dat in Italië bijzonder laag is, te verhogen.

Het geboortecijfer in Italië bereikte in 2017 een nieuw dieptepunt met slechts 458.141 nieuwe baby’s, een daling van 2% ten opzichte van 2016.

Het voorstel moet ook betrekking hebben op buitenlanders die minimaal 10 jaar in Italië verblijven, anders zou het aan constitutionele gebreken worden blootgesteld.

Hoewel het geboortecijfer van niet-ingezetenen ook in Italië afneemt als gevolg van massale migratie, is het aantal buitenlandse geboorten in het totale aantal geboorten gestegen van 4,8% in 2000 tot 14,9% in 2012.

Land voor de boeren!

Coldiretti, een toonaangevende boerenorganisatie die een half miljoen boeren vertegenwoordigt, schat dat de landbouwgrond die eigendom is van de staat een half miljoen hectare van de bijna 13 miljoen hectare oppervlakte die in Italië in gebruik is.

De virtuele waarde van deze grond bedraagt ongeveer 9,9 miljard euro. De gemiddelde prijs van één hectare in Italië is 20.000 euro, bijna het dubbele van die van Duitsland en ongeveer drie keer die van Frankrijk.

“Dit zijn vruchtbare gronden, zelfs van grote omvang, maar meestal worden ze onderbenut omdat er geen ondernemend management is dat ze adequaat kan ontwikkelen,” zei Coldiretti.

Volgens Coldiretti zou het geven van deze gronden aan boeren de last van de staat wegnemen om de grond te bewerken, maar het zou vooral het voordeel hebben dat er wordt ingespeeld op de vraag van de nieuwe generaties, voor wie het gebrek aan beschikbare grond het grootste obstakel is om tot de sector toe te treden.

Kritiek van de oppositie

Gianni Pittella, de voormalige leider van de S&D-Fractie in het Europees Parlement en nu een Italiaanse senator, definieerde de maatregel als “neomiddeleeuws”.

“Beleidsmaatregelen ter ondersteuning van het geboortecijfer en gezinnen zijn welkom, maar het zou beter zijn om in de Italiaanse rechtsorde maatregelen in het kader van de Europese sociale pijler, zoals het verlof voor moeders en vaders, uit te voeren”, voegde hij eraan toe.

Matteo Di Paolo, de groepscoördinator in Rome van Emma Bonino’ +Europa partij, zei dat “in plaats van zich te concentreren op de kwijnende productiviteit van onze landbouw, de regering denkt om kleine boerderijen op te bouwen, maar vraagt vervolgens om protectionisme wanneer blijkt dat Italiaanse producten niet concurrerend zijn”.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.173 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on Derde-kind-beleid: Italië’s Lega wil gratis landbouwgrond geven aan grote gezinnen

 1. paulzwueste // november 2, 2018 om 17:21 //

  Leuk en aardig, maar daarna ook werken natuurlijk!
  Niet de hele dag kinderen verwekken.

  Liked by 1 persoon

 2. Duchesne // november 2, 2018 om 20:25 //

  Als ze grond geven aan arme Nederlanders om iets opte bouwen en het recht om een wapen te dragen en je huis en famillie te beschermen ga ik nu pakken. En graag help ik met het ruimen van het afval dat de vorige regeringen hebben achtergelaten, maar niet zeuren achteraf.

  Godver wat ben ik pissig.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s