Nieuw

Bendes stelen miljoenen van de Duitse sociale zekerheid

Criminele bendes hebben het afgelopen jaar gebruik gemaakt van valse informatie om minstens 50 miljoen euro te stelen van het Duitse federale arbeidsbureau Hartz IV. Maar het kan zelfs nog meer zijn.

Het misbruik van uitkeringen is “te wijten aan groepsgerelateerde criminaliteit”, een eufemisme voor criminele netwerken van buitenlanders die actief zijn in Duitsland.

De diefstal werd ontdekt door een onderzoek onder de arbeidsbureaus van het land. De omvang van de diefstal werd bekend na een reactie van de federale regering op een klein verzoek van de parlementaire groep FDP, dat voor het eerst werd gemeld door het regionale dagblad, de Rheinische Post.

Aangenomen wordt dat er sprake is van groepsgerelateerde criminaliteit wanneer groepen systematisch de staat bedriegen, bijvoorbeeld door het verstrekken van valse informatie over familieleden, flats of kleine beroepen om in aanmerking te komen voor Hartz IV-uitkeringen.

Het Federaal Agentschap somt echter ook individuele pogingen tot fraude op, zoals het niet naleven van de meldingsplicht van de ontvanger van de basisuitkering.

“Volgens de rapporten, was het aantal gevallen van machtsmisbruik of verondersteld misbruik van uitkeringen 4400,” zei de federale overheid in haar reactie. De meerderheid van hen zijn gemeld in grote steden. Rond twaalf arbeidsbureaus meldden elk meer dan 100 incidenten.

Het totale aantal opgespoorde gevallen van misbruik bedroeg vorig jaar 119 541, min of meer op gelijke voet met het voorgaande jaar. De daaruit voortvloeiende schade wordt door het Federaal Agentschap geschat op 54 miljoen euro. Maar als men alle schade van groepsfraude bij elkaar optelt, bedraagt het totaal meer dan 100 miljoen euro.

Veel arbeidsbureaus beschikken niet over voldoende personeel om slechte dossiers en gebrekkige dossiers op te sporen. Volgens het rapport is de federale overheid ook niet op de hoogte van de vraag of de arbeidsbureaus de werknemers dienovereenkomstig opleiden en of er een beroep wordt gedaan op advocaten om deze zaken op te sporen.

“Het vertrouwen in het handelingsvermogen van de rechtsstaat mag niet in gevaar worden gebracht door nalatigheid in de strijd tegen machtsmisbruik”, waarschuwde de sociaal-politieke woordvoerder van de FDP, Pascal Kober. “De vorige maatregelen waren hiervoor volstrekt ontoereikend”.

Reeds in maart citeerde de krant Bild uit een intern rapport, volgens hetwelk het Federaal Arbeidsbureau zijn bezorgdheid uitsprak over “goed georganiseerde bendes” die de sociale zekerheid bedriegen.

De criminelen zouden zich “specifiek” richten op mensen uit Roemenië, die schijnbaar voor de regering werkten, en vervolgens op frauduleuze wijze Hartz-uitkeringen innen, aldus het rapport. Maar het rapport maakt geen melding van de etnische afkomst van de bendes zelf.

Aandachtspunten voor de in het rapport vermelde fraude waren Berlijn, Dortmund, Hagen, Gelsenkirchen, Duisburg, Bremerhaven, Pinneberg en Neumünster.

Bron:

Gangs steal millions from German social security

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.159 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Bendes stelen miljoenen van de Duitse sociale zekerheid

  1. Merkel heeft het mogelijk gemaakt , dus Merkel moet het betalen (uit eigen vermogen,)

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s