Nieuw

Salvini’s Lega wint in Noord-Italië en verplettert de centrum-linkse coalitie

De rechtse Liga heeft de controle gewonnen over de Noord-Italiaanse provincie Trento en heeft de centrumlinkse coalities die decennialang hebben geregeerd, verdrongen in de laatste doorbraak van de anti-immigrantenpartij.

De junior minister van Volksgezondheid van de Liga, Maurizio Fugatti, werd maandag met bijna 47% van de stemmen verkozen tot provinciegouverneur, gesteund door een coalitie met onder andere Silvio Berlusconi’s Forza Italia (Go Italy!) partij en lokale burgerlijsten.

De Lega, geleid door vice-premier Matteo Salvini, oogstte meer dan 27%, bijna tweemaal zoveel als de centrum-linkse Democratische Partij en verviervoudigde de stemmen bij de vorige regionale verkiezingen in 2013.

De Lega, die 17% van de stemmen won bij een nationale verkiezing in maart, heeft haar populariteit zien toenemen dankzij een krachtige campagne tegen illegale immigratie en is nu de grootste partij van Italië met meer dan 30%, zo blijkt uit opiniepeilingen.

Trento is een van de twee provincies in de regio Trentino Alto Adige, die over autonome wetgevende en bestuurlijke bevoegdheden beschikt, waardoor het land in belangrijke mate onafhankelijk is van de centrale regering.

In het Duitstalige Alto Adige, de andere provincie van de regio, leidde de Südtiroler Volkspartei (SVP) – een lokale partij die normaal gesproken regeert met het centrum links – met bijna 42% van de stemmen. De Lega kreeg 11%.

Van de SVP wordt nu algemeen verwacht dat zij Trentino Alto Adige zal besturen met de Lega. “Voor het eerst in de geschiedenis van Trento en Alto Adige zullen de PD en links hun koffers pakken en naar huis gaan,” zei Salvini op Twitter.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.176 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Salvini’s Lega wint in Noord-Italië en verplettert de centrum-linkse coalitie

  1. fijn dat de wind nu eens naar ons draait

    Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s