Hoge Amerikaanse generaal overleeft aanslag Taliban, maar door de VS. aangestelde drugsgeneraal legt het loodje
Maar ze schoten wel drie andere generaals morsdood:
Allemaal lieverdjes, vooral die laatste:
De onderhandelingen met de Taliban in 2001 over de pijpleiding werden gevoerd door Hamid Karzai, die werkzaam was bij Unocal het bedrijf dat de pijpleiding aan moest leggen. Zijn broer Ahmed-Wali Karzai, vermoord door een van zijn lijfwachten in 2011, werkte voor de CIA en was ’s lands grootste opiumboef (New York Times). De VS vielen Afghanistan binnen in 2001, niet geheel toevallig het jaar waarin zowel de onderhandelingen over de pijpleiding op niets uitliepen, maar ook het jaar waarin de Taliban een verbod uitvaardigden op de papaverteelt. Zie de grafiek hieronder en zie dat in 2001 de opiumproductie compleet was ingestort. Tijd om in te grijpen dus.
De VS deden fijne zaken met het opiumproducerende China van Tsjiang-Kai-Tsjek. Toen in 49 Mao aan de macht kwam, kwam hier een einde aan en de opiumproductie verplaatste zich naar de gouden driehoek, Birma, Laos en Thailand. De koude oorlog begon en zo ook de rotzooi in Vietnam. Vanaf dat moment gaat de CIA zich intensief bemoeien met deze handelswaar om de winsten te kunnen gebruiken voor geheime operaties (en dan is zwart geld wel zo handig). In ’72 komt dit spelletje uit als Dr. Alfred McCoy het boek “The Politics of Heroin in Southeast Asia” uitgeeft. Zijn medewerkers worden bedreigd en de CIA probeert publicatie te stoppen.
Tot ’79 werd er in Afghanistan geen opium verbouwd. In 79 valt de Sovjet-Unie Afghanistan binnen en de CIA faciliteert Afghaanse warlords met de papaverteelt, teneinde de opstand te financieren. In 2000 neemt Afghanistan zo’n 85% van de wereldwijde opiumproductie voor zijn rekening. In 2001 stort de productie eventjes in, maar na de Amerikaanse inval schiet deze productie weer de hoogte in en momenteel is Afghanistan goed voor 93% van de wereldwijde opiumproductie.
Werkt goed he, die ‘war on terror’ en die ‘war on drugs’.
Reageer ook