Nieuw

Zuid-Tel Aviv – Israël’s eigen no-go zone

Neve Sha’anan in Tel Aviv. Foto: Egor Putilov/Samhällsnytt.

Het gebied rond het busstation van Tel Aviv wordt uitgebreid gebruikt als referentie in het Israëlische migratiedebat. “We willen niet dat heel Israël er zo uitziet”, zei een Israëliër tegen ons. U moet daar voorzichtig zijn, waarschuwde een andere toen hem werd verteld dat Samhällsnytt het gebied zou bezoeken.

Door: Egor Putilov – Vertaling: ‘Rommel’

Neve Sha’anan zoals het district in het Hebreeuws wordt genoemd, is al lange tijd een relatief arm gebied. Het was dan ook geen toeval dat aankomende Afrikaanse migranten, op zoek naar lagere huren, zich daar in het begin van de jaren 2000 begonnen te vestigen. De Israëlische staat biedt geen huisvesting voor migranten – noch andere voordelen.

Met de komst van nieuwe bewoners nam de criminaliteit in het gebied toe. Er was onder andere sprake van groepsverkrachtingen, wat niet zelden voorkomt bij grootschalige laaggeschoolde immigratie.

Bij de twee bezoeken van Samhällsnytt aan het gebied konden we zien dat de beschrijving van Neve Sha’anan als gevaarlijk en crimineel enigszins overdreven was. Rinkeby in Stockholm verschilt veel meer van andere Zweedse woonwijken dan zuid-Tel Aviv van de rest van de stad. Het demografische verschil is het enige dat duidelijk zichtbaar is: de meeste inwoners zijn hier zwart of chinees. Je ziet ook enkele verslaafden die slapen in een klein parkje in de buurt van het busstation.

In tegenstelling tot Rinkeby zijn er echter geen groepen criminele en bedreigende immigranten die bij haltes en winkels rondhangen. De meeste bewoners haasten zich ergens naartoe en lijken allesbehalve werkloos te zijn. Daar is een verklaring voor: de Israëlische staat draagt niet bij aan migranten uit Afrika. Zij moeten zichzelf redden, en op zoek gaan naar de banen die beschikbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat ze de wet niet overtreden, krijgen ze alleen een korte verblijfsvergunning voor een verblijf van twee maanden: om de twee maanden moeten ze voor een verlenging van hun tijdelijke visum contact opnemen met de migratieautoriteit van het land .

Gezinnen ontvangen een kleine uitkering – hun verblijfsvergunning is zes maanden geldig. De Israëlische staat is echter duidelijk dat ze nooit permanent in Israël zullen kunnen wonen of enige andere vorm van verblijfsstatus zullen krijgen. Tegelijkertijd, als men terug wilt keren naar het thuisland of het geluk wilt beproeven in Oeganda of Rwanda, ontvangt men een eenmalige uitkering van $ 3500 (ongeveer 3300 euro) en een vliegticket.

Degenen die niet opdagen om hun visa te verlengen, lopen het risico te worden opgepakt en naar een gesloten gevangenis voor illegale immigranten in Saharonim te worden gestuurd. Daar kan men maximaal twee maanden zitten – of zonder tijdslimiet als de persoon weigert mee te werken aan de uitzetting. Van tijd tot tijd voert de PIBA immigratieautoriteit in samenwerking met de politie razzia’s in Neve Sha’anan uit, waarbij migranten worden aangehouden en hun legale status in Israël moeten bewijzen.

Bij onze bezoeken aan het gebied is het duidelijk dat Neve Sha’anan verre van een typisch Zweedse no-go zone is. Als we vertellen over het stenen gooien naar ambulances en de brandweer, handgranaat-aanvallen tegen politieagenten en ander terrorisme, die de zogeheten ‘jeugdbendes’ aan de Zweedse samenleving blootstellen, kijken de Israëli’s ons met ongeloof en afschuw aan.

Sommige migranten in het zuiden van Tel Aviv weten wat ze willen. We praten met de 52-jarige Daniel uit Ghana die acht jaar geleden naar Israël kwam. Hij werkt elke dag, behalve op zaterdag, als bouwvakker bij een van de vele wolkenkrabbers van Tel Aviv. Zijn doel is om thuis in Ghana een huis te bouwen met het geld dat hij in Israël verdient – 30 sjekel per uur (iets minder dan 7,5 euro). In de betere maanden stuurt hij geld naar zijn grote familie met zeven kinderen.

Maar soms is het salaris alleen voldoende voor zijn eigen levensonderhoud.

– Ik ben van plan om over twee jaar naar huis te gaan, als ik genoeg heb gespaard om het huis te bouwen, legt hij uit.

Vooruitlopend op die dag deelt hij een kamer met twee andere migranten, waaronder uit Ghana.

Maar bij lange na heeft niet iedereen hier een even duidelijke visie op de toekomst. De 26-jarige Malek kwam in 2012 vanuit Soedan naar Israël – hij was een van de laatste migranten die door de Sinaï kwamen voordat de muur werd gebouwd en de grens werd gesloten. Hij werkt meestal aan een gebouw, maar vandaag ontmoeten we hem in een kiosk op straat. Hij werkt extra in het weekend en helpt zijn vriend om goedkope gadgets te verkopen.

Hij heeft een totaal maandelijks inkomen van iets meer dan 5.000 sjekel (iets meer dan 1250 euro). De prijzen van voedsel en andere benodigdheden in Israël zijn op hetzelfde niveau als in Zweden [beduidend hoger dan in Nederland] of hoger. 1500 sjekel van zijn salaris gaat naar de huur betalen voor een kamer die hij deelt met een andere persoon.

– Wat is mijn plan? Ik weet het niet, ik heb er geen. Ja, ik zou graag een beter leven willen, maar nu ben ik hier en krijg ik elke twee maanden een verlenging van mijn visum – en dat is mijn leven op dit moment.

Bron:

Södra Tel Aviv – Israels egen no-go zon

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.168 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8175 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

4 Comments on Zuid-Tel Aviv – Israël’s eigen no-go zone

 1. Tijl Uylenspiegel // oktober 16, 2018 om 00:49 //

  Ik begrijp de strekking van het artikel niet helemaal.
  Eén Israëliër vertelt dat hij niet wil dat heel Israël er zo uit ziet.
  Precies wat ik denk als ik door de Schilderswijk, Transvaal of Moerwijk in Den Haag kom.
  En nee het is wellicht nog niet zo erg als in Zweden dus dan moet je maar zwijgen over gestegen criminaliteit en groepsverkrachtingen ?
  De aanpak van Israël is jaloersmakend, je zou willen dat een dergelijke aanpak in Nederland (of Zweden) werd uitgevoerd.
  En nee de gastarbeiders verdienen niet veel maar wat verwachten we dan van niet- of laaggeschoolde migranten, maar kennelijk is het beduidend meer dan ze thuis kunnen verdienen anders zouden ze niet komen of blijven.

  Liked by 2 people

 2. @Tijl Uylenspiegel // oktober 16, 2018 om 00:49

  Welke strekking die je zelf hebt getrokken begrijp je niet?

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // oktober 16, 2018 om 01:54 //

  Nou de alinea;

  “Bij onze bezoeken aan het gebied is het duidelijk dat Neve Sha’anan verre van een typisch Zweedse no-go zone is. Als we vertellen over het stenen gooien naar ambulances en de brandweer, handgranaat-aanvallen tegen politieagenten en ander terrorisme, die de zogeheten ‘jeugdbendes’ aan de Zweedse samenleving blootstellen, kijken de Israëli’s ons met ongeloof en afschuw aan.”

  begreep ik waarschijnlijk niet goed, het kwam op mij over van “nou het is allemaal nog lang niet zo erg als bij ons dus waar zeuren jullie over”.
  In Den Haag is het geloof ik ook nog niet zo erg als in Zweden maar dat is maar een schrale troost.

  Like

 4. @Tijl Uylenspiegel // oktober 16, 2018 om 01:54

  Er komen wel vaker afspiegelingen van artikelen in jouw brein over waar je zelf een strekking bij verzint maar nergens ter sprake komt.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s