Nieuw

Boycot-activisten veroordeeld tot betaling van smartengeld aan Joodse jongeren – wegens het veroorzaken van “psychische schade” 

Twee Nieuw-Zeelandse activisten moeten het equivalent van 11.000 euro aan smartengeld betalen aan drie Joodse jongeren nadat hun boycotactie de zangeres Lorde ertoe had geleid om haar Israëlisch concert af te gelasten. Het smartengeld zal de vermeende psychische schade compenseren.

Twee Nieuw-Zeelandse activisten die opriepen tot een boycot van het “heilige land” zijn nu door een Israëlische rechtbank veroordeeld tot geldboetes wegens het bijdragen aan de annulering van een concert.

In december publiceerde de cultuurgerichte website The Spinoff in Nieuw-Zeeland een brief van de activisten Justine Sachs en Nadia Abu-Shanab, waarin ze de landgenote Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, die bekend staat onder de artiestennaam Lorde, vroegen om haar geplande concert in Tel Aviv af te zeggen, de laatste stop op haar wereldtoernooi.

“Als je in Tel Aviv speelt, wordt het gezien als een steun voor het beleid van de Israëlische regering, zelfs als je geen commentaar geeft op de politieke situatie”, schreven de activisten.

Lorde antwoordde op de brief via Twitter dat de opmerking van de activisten “genoteerd” was. Een paar dagen later gelastte de zangeres het Tel Aviv-concert af.

Als straf voor de brief aan Lorde moeten Sachs en Abu-Shanab nu 45.000 shekels betalen, wat overeenkomt met iets meer dan 11.000 euro, als schadevergoeding aan drie Joodse jongeren die kaartjes voor het concert hadden gekocht. Als gevolg daarvan kregen ze hun geld terugbetaald, maar de Joden hebben door het afgelaste concert zoveel psychische schade geleden dat de activisten nu moeten compenseren voor het geestelijk leed en het smart met een flinke som geld moeten vergoeden.

De veroordeling van de activisten wordt beschouwd als het eerste proces waarin men tot strafvervolging vonnist sinds Israël in 2011 zijn anti-boycotwetgeving introduceerde. De wet maakt het mogelijk om personen en organisaties aan te klagen die oproepen tot de boycot van de Israëlische staat.

Het is nog steeds onduidelijk hoe Israël de schade kan verhalen op activisten die weigeren de boete te betalen.

“We hebben juridisch expertise in Nieuw-Zeeland die het duidelijk hebben gemaakt: Israël heeft geen recht om controle uit te oefenen over de politieke opvattingen van alle mensen in de wereld”, kondigden de veroordeelde activisten op vrijdag aan.

Zij beweren dat het vonnis een truc is waarvan het doel is om Israël-critici bang te maken. Zij zullen de boete niet betalen, maar in plaats daarvan een inzameling starten voor een Palestijnse organisatie die zich inzet voor de geestelijke gezondheid in de Gazastrook.

De advocaat van de verzoekers, de joodse Nitsana Darshan-Leitner, die de aanklacht tegen de Nieuw-Zeelanders heeft ingediend, heeft wereldwijd gewerkt met zogeheten joodse slachtoffers van terrorisme. Ze vertelt Jerusalem Post dat de beslissing van de rechtbank duidelijk maakt dat iedereen die oproept tot een boycot van Israël verplicht is om schadevergoeding te betalen aan degenen die geschaad zijn geraakt door de boycotoproepen, binnen of buiten Israël. Ze stelt ook dat er wederkerige overeenkomsten zijn die de rechtbank in staat stellen het vonnis af te dwingen.

– Nu, na de uitspraak, zullen wij overgaan tot beslag op hun bankrekeningen totdat de boete is ontvangen, zei Darshan-Leitner in een verklaring.

Nitsana Darshan-Leitner staat op de Jeruzalem Posts lijst met het Joodse jaar 5779 momenteel als één van de 50 meest invloedrijke Joden, van de 5.778 Joden die beoordeeld zijn.

Bron:

Boycott activists fined for canceled Lorde concert in Israel
New Zealand BDS activists ordered to pay damages over Lorde Israel boycott
The 50 most influential Jews of the year

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8230 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

6 Comments on Boycot-activisten veroordeeld tot betaling van smartengeld aan Joodse jongeren – wegens het veroorzaken van “psychische schade” 

 1. grappig

  Like

 2. polderboy // oktober 15, 2018 om 19:48 //

  Vandaag ook nog 4 Joodse kinderen tijdens een “boycot Israël” actie in Frankrijk voor hun kop geslagen en berooft door 4 volwassen kerels, toen ze een van de Joodse kinderen een Davidster zagen dragen, lees ik hier:
  https://jewishnews.timesofisrael.com/latest-antisemitic-attack-in-france-see-four-jewish-teenagers-assaulted/
  De burgemeester van Nice kon zich ook weer een held tonen, door over zero tolerance te lullen.

  Ook de gerofiele impotente Macron kon met hulp van de MSM media ervan profiteren, toen afgelopen januari weer eens een 8 jarig Joods kindje voor zijn koppie gerost werd, door nobele woorden te prediken als groot Frans staatsman:
  https://www.france24.com/en/20180131-france-macron-anti-semitism-assaulted-republic-condemns-attack-jewish-child-sarcelles

  De enige echte zero tolerance vind je in Birma.
  Die lullen tenminste niet zoveel, maar doen er echt wat aan.

  Like

 3. @polderboy // oktober 15, 2018 om 19:48
  “tijdens een “boycot Israël” actie”

  Dat lees ik nergens terug in de door jouw aangeduide bron. Moest je even een leugentje verzinnen om je reactie aan deze draad te breien?
  Verder maak ik me meer druk om de tsunami van roofovervallen en mishandelingen door MENA-landers op blanke kinderen en oudjes hier in Zweden, waar je nooit iets over zal lezen in de JP. Die maken zich namelijk bezorgd over hun eigen rasgenoten – en terecht, daar zou jij ook eens aan moeten beginnen.

  Like

 4. Like

 5. Nieuw Zeeland, zijn die geiten boeren daar ook al antisemiet, ik wist niet eens dat daar al internet was

  Like

 6. Von Puffelen // oktober 16, 2018 om 15:15 //

  Zijn de Israelische crybabies weer zoals gebruikelijk aan het janken over iets?
  Laat ze maar de tiefus krijgen met hun “smartegeld”.
  Knap als ze dat in N-Z kunnen gaan cashen.
  Als dat zo is weet je ook meteen aan wie de regering van N-Z onderdanig is.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s