Nieuw

Egyptische leugendetector – met je tong gloeiend ijzer likken: het oudste tribale rechtssysteem van Egypte

De Ayaidah stam is misschien niet zo bekend als andere Egyptische stammen, maar het is zeker een van de meest intrigerende. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan het feit dat haar leden de enige zijn die nog steeds vasthouden aan een praktijk die bekend staat als ’s werelds oudste leugendetectiesysteem, de “bisha’h”.

Terwijl bedoeïenenstammen zowel binnen als buiten Egypte bekend staan om hun eigen rechtssysteem, waarin ze geschillen oplossen en misdadigers straffen door middel van een heleboel gewoonterechtelijke wetten, is het vooral bekend dat de “bisha’h” bijna overal is uitgestorven, behalve in de Ayaidah stam, gevestigd in het gouvernement van Ismailia in het noordoosten van Egypte.

“Bisha’h”, of proces door beproeving, wordt algemeen aangenomen dat het teruggaat tot het oude Mesopotamië, hoewel verschillende historische verslagen beweren dat het oorspronkelijk Egyptisch is. Het wordt gebruikt als een middel om te bepalen of een verdachte in een misdaad onschuldig of schuldig is. Het ritueel bestaat uit het verwarmen van een metalen lepel, pollepel of staaf en het laten likken door de verdachte in aanwezigheid van stamvertegenwoordigers. Als de tong van de verdachte blaren vertoont, is hij schuldig en wordt het passende vonnis uitgesproken en als de tong ongedeerd blijft, is hij onschuldig en wordt hij vrijgelaten.

Dit soort proces wordt gebruikt voor een breed scala aan misdrijven zoals diefstal, vandalisme, moord en illegale seksuele relaties en soms ook hekserij en bewijs van afstamming. De stam neemt vooral zijn toevlucht tot “bisha’h” wanneer er geen bewijs is en noch de verdachte, noch de eiser getuigen kan leveren. Het ritueel wordt altijd uitgevoerd door een hoogwaardigheidsbekleder van een stam die de “mubasha” of de “uitvoerder van de bisha’h” wordt genoemd.

De praktijk is gebaseerd op de veronderstelling dat een schuldige persoon extreem nerveus zou zijn, dus een droge tong zou hebben, terwijl het speeksel van een onschuldige persoon zal voorkomen dat de tong verbrandt. Het zou ook zijn ontstaan onder de bedoeïenen, vooral omdat gewone straffen zoals opsluiting niet mogelijk waren in nomadische gemeenschappen.

De deskundige in stammenerfgoed Jihad Abu Ghoraba zei dat zowel de gedaagde als de aanklager het recht hebben om twee getuigen van de “bisha’h” te brengen om ervoor te zorgen dat het proces goed wordt uitgevoerd. “Als de verdachte niet komt opdagen, wordt hij automatisch als schuldig beschouwd,” zei hij. Abu Ghoraba voegde eraan toe dat het resultaat van de “bisha’h” definitief is en niet in beroep kan worden gegaan.

“Dit betekent dat de verdachte, indien bewezen schuldig bevonden, het vonnis moet accepteren en de eiser geen verdere maatregelen tegen de verdachte kan nemen”. Volgens Ghoraba wordt het ritueel nu gebruikt als laatste redmiddel voor het geval de twee partijen er niet in slagen het geschil op een vreedzame manier op te lossen. “Dus in gevallen van doodslag of moord, als de familie van de overledene bij aanvang van de bijeenkomst een schadevergoeding accepteert, wordt het ritueel niet uitgevoerd.

Volgens Yehia al-Ghoul, een gebruikelijke rechter in de stad Arish op het Sinaï-schiereiland, wordt de “bisha’h” nu meer gebruikt als afschrikmiddel dan als feitelijk middel om te bepalen of een verdachte schuldig is. “In het verleden was het altijd moeilijk om te bewijzen hoe een misdrijf is gepleegd of wie het heeft gepleegd, maar nu is de situatie anders en zijn er meer instrumenten beschikbaar,” zei hij. “De ,,proef door vuur wordt nu gebruikt om verdachten tot een bekentenis te intimideren als zij schuldig zijn.

Er is geen wet die “bisha’h” in Egypte strafbaar stelt, wat een van de redenen zou kunnen zijn waarom het daar nog steeds wordt toegepast. Het ritueel werd officieel verboden in Jordanië in 1976 door een decreet van wijlen koning Hoessein. In Saoedi-Arabië werd de “bisha’h” door religieuze geleerden sterk veroordeeld als bijgelovig en anti-islamitisch en sjeik Mohamed Abdel Wahab slaagde erin om de praktijk te verbieden onder de leden van de Mutayr stam, een van de grootste in het land en het Arabische schiereiland.

Het is ook gemeld dat de praktijk volledig is uitgestorven in Saoedi-Arabië in de jaren tachtig na het overlijden van de laatste “mubasha” zonder een opvolger na te laten. In Egypte zei de voormalige grootmoefti sjeik Ali Gomaa dat de “bisha’a” verboden is omdat het fysieke schade aan de verdachte en de veroordeling van onschuldige mensen met zich meebrengt. “Er zijn momenten waarop mensen gewond raken, wat normaal is wanneer de tong vuur raakt, en deze verwonding leidt tot het veroordelen van hen terwijl ze in feite onschuldig zijn,” zei hij. “Het is dan dubbele schade”.

Dezelfde visie werd overgenomen door de huidige grootmoefti sjeik Sahwki Allam. “Dit ritueel heeft niets te maken met de regels die door de islam zijn opgesteld om geschillen op te lossen en die in principe gebaseerd zijn op een rechtszaak of verzoening. De praktijk is ook illegaal in Israël, waar het vrij gebruikelijk was onder Arabische stammen.

In Egypte zijn er nummers van Ayaidah chiefs die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van de “bisha’h” op het internet geplaatst. Deze nummers gaan meestal vergezeld van video’s die laten zien hoe het proces wordt uitgevoerd. Sommige video’s benadrukken dat het uitgevoerde ritueel het “originele” ritueel is, zonder te specificeren wat dat betekent. Deze nummers zijn voor leden van andere stammen die geen stamhoofd hebben dat gemachtigd is om het ritueel uit te voeren.

Het beoefenen van de “bisha’h” heeft in feite een dorp in Ismailia Governorate genaamd Serabioum tot het bekendste dorp in de regio gemaakt voor de implementatie van de gebruikelijke wetten. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat, terwijl het werk van de “mubasha’s” overal in de Bedoeïenengemeenschappen uitsterft, het nog steeds floreert in dit dorp. Volgens Sheikh Fadl al-Ayaidy, een van de meest prominente “mubasha’s”, is de stam van Ayaidah momenteel de enige waar deze baan overleeft. “Sommige mensen doen alsof ze ‘mubasha’s’ zijn om mensen te misleiden en geld te krijgen, maar we sporen ze altijd op,” zei hij. “We onderzoeken tot we weten van welke stam ze afkomstig zijn en we melden de kwestie aan de stamhoofden van de stam die hen opdracht geven om onmiddellijk te stoppen”. Ayaidy voegde eraan toe dat verdachten nooit gedwongen worden om aan het ritueel onderworpen te worden. “We beginnen eigenlijk met een verklaring van de verdachte dat hij bereidwillig kwam en dat hij instemt met het ritueel als beoordelingsmiddel”.

Joseph Ginat’s boek Bedoeïen Bisha’h Justice: Ordeal by fire, uitgebracht in 2008, is een van de meest uitgebreide studies van de praktijk. Naast Egypte traceert het boek ook verspreide gevallen in de regio waar weinig inheemse gemeenschappen hun toevlucht nemen tot het ritueel, met name in Noord-Afrika en de Golfregio. Dit gebeurt echter sporadischer en niet onder een georganiseerd systeem zoals dat van de Ayaidah.

Al Arabiya >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

5 Comments on Egyptische leugendetector – met je tong gloeiend ijzer likken: het oudste tribale rechtssysteem van Egypte

 1. trebor2110 // oktober 15, 2018 om 01:04 //

  kunnen ze hier ook wel doen , nee nee meneer ik was het niet was iemand anders ik ken die niet zullen ze dan niet snel meer als smoes gebruiken

  Like

 2. antiislamnu // oktober 15, 2018 om 02:28 //

  Met al die ingenieurs en doktoren die hier komen hebben dit rechts systeem echt wel nodig wat een enorm goed doordacht en eerlijke manier van rechtsspraak is dit echt grandioos.
  Misschien gelijk even testen op onze pinokkio

  Liked by 1 persoon

 3. Achterlijkheid kent geen grenzen.

  Like

 4. polderboy // oktober 15, 2018 om 14:27 //

  Prachtig gebruik toch. Moeten die moslims er zeker inhouden.

  Gezellig jezelf, met een mooi versierde bomgordel om, op een afgelegen plek naar de 72 maagden blazen in die zandbak, zou ik persoonlijk elke moslim postuum een medaille voor willen opsturen.

  Beter nog, tijdens de hadj met 2 miljoen tegelijk als feestelijke massa jezelf met een berg TNT richting de 154 miljoen maagden blazen, is helemaal een happening, waar ze absoluut een vaste traditie van moeten maken.

  Like

 5. trebor2110 // oktober 15, 2018 om 15:00 //

  wie de leugen spreekt zal blaren op de tong krijgen

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s