Nieuw

Zelfs met talrijke lijfwachten is het te gevaarlijk voor de SPD binnenland-senator om een café te bezoeken in het ‘clangebied’ van Berlijn

foto slechts ter illustratie

Heel langzaam rolt de minibus met de Berlijnse binnenland-senator, Andreas Geisel (SPD) aan boord voorbij het beruchte café in Neukölln. Op vrijdagavond kijkt Geisel nieuwsgierig naar de Shisha bar “Eternal” (naam veranderd) in de Sonnenallee. Thomas Böttcher, hoofd van politiesectie 53, zou Geisel er liever van weerhouden om te stoppen en naar binnen te gaan: “Ze zouden ons niets aandoen, maar ze zouden ons alleen maar beledigen”.

In de “Eternal” hield de zware misdadiger Nidal R., die begin september in het openbaar werd doodgeschoten, regelmatig zitting, aldus Christian Bärmann, de veiligheidscoördinator van het district. Iedereen die drugs wilde verkopen bij metrostations in de invloedssfeer van R. kon hier licenties kopen. Volgens een ambtenaar van Neukölln met clan expertise, kosten de locaties 40 euro per dag.

De dood van Nidal R. had in het hele land voor voorpaginanieuws gezorgd en bevestigde blijkbaar het publieke imago van Berlijn-Neukölln als een bolwerk van door de Arabische wereld beïnvloede clancriminaliteit. Op uitnodiging van Nicola Böcker-Giannini (SPD), een parlementslid uit Neukölln, trekt Geisel door het noorden van Neukölln om een idee te krijgen van de situatie.

“Fuck off, dit is onze straat!”

Ook na de dood van R. blijft het druk in de goedbezochte “Eternal”. “Ze nemen het hele trottoir in beslag” zegt Bärmann. Böttcher zegt: “Deze mensen geloven dat zij hier de ordedienst zijn. Als de politie of de wetshandhavingsinstantie komt, zeggen ze hen: “Fuck off, dit is onze straat”.

De politie reist hier nooit zonder beschermende vesten en zware bewapening, geen enkele pers-auto gaat alleen naar een operatie in het gebied rond Sonnenallee, dat voornamelijk bewoond wordt door immigranten uit de Arabische regio, aldus Böttcher. Zelfs de registratie van eenvoudige verkeersongelukken escaleert al snel in de samenzwering van 60 buurtbewoners die de agenten lastigvallen en beledigen.

Jonge, gespierde mannen kijken naar de bezoekers

Wanneer de minibus tot stilstand komt in het zicht van de “Eternal” en Geisel en zijn lijfwachten uitstappen, kijken de jonge gespierde mannen de bezoekers van een afstand aandachtig toe. Bij de ramen van enkele appartementsgebouwen, die volgens Bärmann door Arabische clans werden gekocht, kijken de bewoners naar de vreemde pakkendragers. De lijfwachten van Geisel vormen een brede cirkel rond de groep.

Geisel was ooit burgemeester van de Oost-Berlijnse arbeiderswijk Lichtenberg en woont in de burgerlijke wijk Karlshorst. Hij is al bijna twee jaar binnenland-senator en is ’s nachts al door de Sonnenallee gereden door medewerkers van het Berlijnse Staatspolitiebureau. “Ik heb wat illusies verloren over wat ik vroeger dacht dat folklore was,” zegt hij.

De focus ligt hier op het netwerken van autoriteiten

In Neukölln zijn de sociaal-politieke uitdagingen geconcentreerd, waar veel andere grote steden ook mee te maken hebben. Het district, waarin Martin Hikel als burgemeester in het voorjaar de huidige federale minister van familie Franziska Giffey (beide SPD) verving, probeert ook hier een kans te grijpen en experimenteert met nieuwe oplossingen.

De focus ligt op het netwerken van autoriteiten. De politie werkt nauw samen met scholen en het districtskantoor. Via het district dient de handelsinspectie vaak als deuropener voor de politie, die niet bevoegd is om op een andere manier zomaar plaatsen te controleren, zegt Böttcher. Bovendien heeft het district een jaar lang een eigen procureur-generaal gehad om intensieve overtreders sneller te straffen.

“Wat ik vandaag heb gezien doet me denken”.

Böttcher wil ook het arbeidsbureau erbij betrekken om de ontvangers van geld die luxe auto’s en huizen met contant geld kopen, sneller te helpen opsporen. Maar zelfs veelbelovende strategieën duren lang. Ondertussen wordt de wijk in hoog tempo geconfronteerd met nieuwe problemen. Sinds enige tijd rekruteren Arabische clans specifiek jonge vluchtelingen, vaak minderjarigen en nog vaker drugsverslaafden.

“Veel van wat ik vandaag heb gezien, maakt me totaal nadenkend en ik heb geen snelle antwoorden”, zegt Geisel na de afsluitende metrorit door Nordneukölln, waar de groep drugsverkopers en consumenten bij metrostations ontmoet.

De 52-jarige Geisel belooft misschien geen snelle oplossing: “De oorzaken van de problemen moeten sociaal-politiek en gezondheidspolitiek worden opgelost, niet door de politie”.

Bron:

http://archive.is/bLRSG#selection-2475.0-2479.164

Voor onze buren kunnen we alleen maar hopen dat slappe zak Geisel heel snel uit de politiek verdwijnt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.157 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10113 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

3 Comments on Zelfs met talrijke lijfwachten is het te gevaarlijk voor de SPD binnenland-senator om een café te bezoeken in het ‘clangebied’ van Berlijn

 1. Vol ongeloof heb ik bovenstaand stuk gelezen. Wat een ontiegelijke landverrader is die Geisel. Dat er mensen zijn die nog op zo’n slappe landweggevende partij stemmen is gewoon te triest voor woorden!

  Like

 2. Veel mensen leggen nog altijd niet de ‘link’ mbt links en socialisme versus anarchie cq wetteloosheid.
  Handhaving van wet en regelgeving is precies dat wat ‘links’ niet voorstaat.
  Vandaar ook dat het met deze stroming daar waar zij enige invloed hebben (overheid/ het politieke domein) telkens weer op een ramp zonder weerga uitdraait.

  Maar zoals Johan Cruijff al zei;… ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’.

  Like

 3. en dan nog begrijpen ze niet dat mensen die spd politiek meer dan zat zijn, dan moet je toch wel een enorme plaat voor je harsens hebben, of zijn laatste hersencel is ook verdwenen

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s