Nieuw

Griekenland eist 376 miljard euro aan herstelbetalingen van Duitsland

Autobahn in Griekenland

ATHENE. Griekenland heeft zijn verzoeken om schadeloosstelling door Duitsland voor de periode van de Tweede Wereldoorlog hernieuwd. Het gaat omhoog naar 376 miljard euro, meldt de krant Bild en verwijst naar een onderzoek van het Griekse parlement dat aanwezig is.

De kwestie van de compensatie zal aan de orde worden gesteld tijdens het staatsbezoek van bondspresident Frank-Walter Steinmeier op donderdag, zei de voorzitter van de Reparaties Commission, Triantafyllos Mitafides. “Ik denk dat het bezoek van de bondspresident een goede gelegenheid is om deze kwestie op te helderen, niet alleen door middel van openbare verklaringen, maar ook tussen de presidenten onderling.

Zo moet bijvoorbeeld 53,8 miljard euro worden betaald voor productieverliezen in de Griekse industrie tijdens de Duitse bezetting. Daarnaast zijn er individuele eisen voor burgers die in die jaren in de oorlog zijn omgekomen of gewond zijn geraakt. Afhankelijk van de berekening bedroegen deze kosten tot 107,2 miljard euro.

wisseling van de wacht bij monument voor de onbekende soldaat – Athene

Duitse politici zien geen basis voor betalingen, volgens Junge Freiheit.

Mitafides hechtte belang aan het feit dat de bedragen gebaseerd waren op exacte gegevens. “Ons rapport en het totale bedrag aan reparaties zijn niet gebaseerd op speculatie of schattingen, maar op officiële documenten. En voor ons is er geen verjaringstermijn om Duitse herstelbetalingen te vorderen.

Na de compensatieovereenkomst van 1960 tussen de twee staten zien de Duitse politici geen rechtsgrond voor verdere betalingen aan Athene. Volgens EP-lid Elmar Brok (CDU) is de discussie schadelijk voor de Duits-Griekse betrekkingen en mag deze niet opnieuw beginnen.

FDP-deskundige op het gebied van buitenlandse zaken Alexander Graf Lambsdorff benadrukte: “Duitsland hoeft niet te betalen, dit is sinds de overeenkomst van 1960 duidelijk in het internationale recht vastgelegd. Het is gewoon een transparante manoeuvre van Griekse populisten om binnenlandse punten te scoren.

Duitse troepen bezetten Griekenland van 1941 tot 1944.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

6 Comments on Griekenland eist 376 miljard euro aan herstelbetalingen van Duitsland

 1. En ik wil nu eindelijk eens die fiets van mijn grootmoeder terug.

  Like

 2. Ik weet natuurlijk niet precies wat die compensatieovereenkomst van 1960 inhoudt maar die kan dan slechts gelden tussen de Duitse en Griekse overheid. Griekse burgers zijn daar natuurlijk niet aan gebonden. Maar ook die hadden dat dan beter een paar jaar eerder aanhangig kunnen maken. Bovendien bestaat er ook nog iets als ‘verjaring’ in het recht.

  Like

 3. Kunnen wij aan sluiten want wij hebben ook nog wat tegoed. En ook na afloop onze miljarden van Griekenland terug vorderen. En dan herverdelen onder de autochtone bevolking.

  Like

 4. Scrutinizer // oktober 11, 2018 om 09:41 //

  @Fransdo
  Tja. Maar de -huidige- Duitse burgers valt niets te verwijten.
  Net als 90% der toenmalige overigens.
  De Griekse burgers moeten zich dan wenden tot de Duitse (maar die zou de huidige niet mogen belasten voor een compensatie, dus hoe doen ze dat)?
  Of misschien moeten de Griekse burgers zich wenden tot de Griekse overheid. Die heeft immers haar burgers slecht behandeld door in 1960 dat ontoerijkende akkoord te sluiten. Maar hoe kunnen de burgers compensatie krijgen van de Griekse overheid zonder dat die het haalt door belastingen op … Griekse burgers?
  Blijft een heilloze weg.
  En als je zo doorgaat, waar ligt dan de grens?
  Mogen landen dan aankloppen bij Griekenland wegens schade veroorzaakt door het Griekse rijk ca. 3000 jaar geleden?
  Dat is net zo achterlijk als na duizenden jaren een stuk land claimen o.b.v. een of ander “heilig boek” en dan zelfs als Khazar doen alsof je afstamt van uit dat grondgebied verdrevenen.

  Like

 5. @Scrutinizer. Ik ben het helemaal met je eens. Dat hadden ze vlak na beëindiging van die oorlog moeten doen en niet bijna 75 jaar na dato. Bovendien, de mensen die het betrof leven nu waarschijnlijk al niet meer. En voor zo ver ik weet is schade niet vererfbaar. Blijft over de Griekse overheid die natuurlijk een punt kan hebben indien en voor zover ze de toegebrachte schade na de oorlog hebben moeten herstellen. Maar juist dat is kennelijk in 1960 al getackled. Ergo, wat willen die Grieken nu nog?

  Like

 6. @Stef Daar ben ik het helemaal mee eens.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Griekenland eist 376 miljard euro aan herstelbetalingen van Duitsland — | BIBLESPACE BIJBELONDERWIJS EVANGELIE

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s