Nieuw

Onderzoeksjournaliste op brute wijze verkracht en vermoord in Bulgarije

Victoria Marinova (Screenshot)

De Bulgaarse journaliste Victoria Marinova onderzocht vermeende fraude met EU-bijdragen toen zij verkracht en vermoord werd.

De Bulgaarse journaliste Victoria Marinova onderzocht de vermeende corruptie met EU-bijdragen toen ze werd verkracht en vermoord.

De Bulgaarse journaliste en producente van TVN’s nieuwszender Victoria Marinova werd afgelopen zaterdag in de vijfde grootste stad van Bulgarije, Ruse, op gewelddadige wijze verkracht en vermoord. Zij is dit jaar de derde journalist in de EU die is vermoord.

Marinova stond op het punt om een bezoek te brengen aan een plaats in het dorp Hitrino om de omstandigheden rond een aankoopovereenkomst te onderzoeken.

– TVN is een van de weinige media in Bulgarije die verslag doet van onze onderzoeken, zegt Atanas Tchobanov, redacteur van het Bulgaarse portaal Bivol.bg, een van de diepgravende collectieven die corruptie onderzoeken.

De laatste uitzending van Marinova ging over bedrijven die betrokken waren bij door de EU gefinancierde infrastructuurprojecten die door lokale overheden worden beheerd. 30 tot 40 procent van de ontvangen EU-bijdragen is volgens sommige journalisten door corruptie en omkoping verdwenen.

Eind september interviewde Marinova twee journalisten die met het verhaal werkten. Deze hadden op 13 september gevolg gegeven aan een hint dat belangrijke documenten in brand waren gestoken. De twee journalisten werden door de Bulgaarse politie gearresteerd en zeven uur vastgehouden.

Verschillende anticorruptie-eenheden en leden van het Europees Parlement eisen een volledig onderzoek naar de omstandigheden van de verkrachting en moord op Victoria Marinova.

– Het is nog steeds onduidelijk of de moord te maken heeft met haar werk, zegt Tchobanov.

Volgens de lokale media zegt de politie dat er geen bewijs is van een dergelijk verband.

Bron:

Bulgarian investigative journalist murdered
Xeлицoи зo yбитoтo жypнoлиcтao: Bĸ пeмним дpyгe тeлaeвo бpyтoлнe пpĸcтъплĸниĸ в ΠycĸКопирано от
OCCRP Journalists Held by Police for 7 Hours in Bulgaria

Doe mee met 928 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (5834 Articles)
Altijd in oppositie.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: