Nieuw

Frans Timmermans kandidaat om Jean Claude Juncker op te volgen

De Nederlandse eerste vicevoorzitter van de Commissie heeft de steun van de Duitse socialisten en partijen op het continent gewonnen.

Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, is klaar om zijn naam te noemen als belangrijkste kandidaat voor de topfunctie van de Commissie na het winnen van de steun van de Duitse socialisten en de steun van partijen over het hele continent.

De Duitse sociaal-democratische partijleider Andrea Nahles verklaarde haar steun voor Timmermans om ‘Spitzenkandidat’ van de Europese socialisten te zijn in de komende Europese verkiezingen, in een brief die POLITICO in kon zien.

“Ik ben ervan overtuigd dat Frans Timmermans onze Europese partijfamilie verenigt en versterkt en ons volgend jaar zal leiden tot een sterk gemeenschappelijk resultaat bij de verkiezingen voor het Europees Parlement”, schreef Nahles in de brief van 5 oktober aan PES-voorzitter Sergei Stanishev en penningmeester Ruairi Quinn.

Drie ambtenaren van het Europees Parlement zeiden dat Timmermans, die lid is van de Nederlandse Arbeiderspartij (PvdA), voldoende steun heeft gekregen van andere leden van de pan-Europese PES om een bod tot Spitzenkandidaat volgens de regels van de partij te ondersteunen.

“Er wordt verwacht dat hij aankondigt dat hij genoeg steun heeft om zich kandidaat te stellen,” zei een vierde functionaris van de familie van de sociaal-democraten. “Als er een brief van een prominente sociaal-democratische partij is, is het zeer waarschijnlijk dat anderen zullen volgen’.

Om voorgedragen te worden, moet de kandidaat de steun hebben van hun nationale partij en acht andere partijen die lid zijn van de PES. Het bureau van Timmermans heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Als hij zich kandidaat stelt, zal Timmermans de tweede kandidaat zijn om de PES-nominatie te zoeken voor de verkiezingen van mei aanstaande. Vorige maand kondigde vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič aan dat hij ook de belangrijkste kandidaat van centrumlinks zou worden.

Volgens het Verdrag van Lissabon zullen de nationale leiders van het blok na de verkiezingen bijeenkomen om een kandidaat voor te dragen aan het Parlement “rekening houdend met” de resultaten van de Europese verkiezingen. In het kader van het Spitzenkandidat-proces stelt elke partij in het Parlement een kandidaat voor, die samen met haar kandidaten campagne voert voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De mededinger die behoort tot de partij die de meeste stemmen krijgt, wordt aanbevolen aan het Parlement ter bevestiging als voorzitter van de Commissie – hoewel de EU-leiders duidelijk hebben gemaakt dat zij niet gebonden zullen zijn aan het proces.

Geruchten dat Timmermans als eerste kandidaat van de socialisten zou optreden, circuleren al wekenlang in de wandelgangen van de EU-instellingen. Maar sommigen zien Timmermans als een zwakke kandidaat, omdat hij afkomstig is van een partij die niet aan de macht is en bij de laatste nationale verkiezingen belangrijke stemmen heeft verloren.

Socialistische partijen hebben tot 18 oktober de tijd om kandidaten in te dienen. Elke partij en organisatie zal dan de methode kiezen om de kandidaat te selecteren die zij ondersteunen “volgens de eigen besluitvormingsprincipes en -praktijken van de partijen die lid zijn van de PES”, aldus een woordvoerder van de PES.

De belangrijkste kandidaat van de partij zal officieel worden benoemd op het PES-congres in december in Lissabon.

Politico >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.198 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

10 Comments on Frans Timmermans kandidaat om Jean Claude Juncker op te volgen

 1. Frans Wouterse // oktober 9, 2018 om 18:49 //

  We zijn mooi klaar met die vieze voorzitter Timmerfrans, sat is net zo een grote schijtbak als die andere alcoholistische zoenmaniak Juncker. De bevolking mag niet oordelen over hun eigen toekomst, dat wordt wederom in achterkamertjes geregeld. Uiteraard zeer democratisch, jaja

  Like

 2. Greengo // oktober 9, 2018 om 21:17 //

  ‘Het geniepige aan de goede voornemens van de industriële ondernemingen is dat ze beloven hun keten op te schonen, maar dat nooit écht doen omdat het botst met hun winstprincipes.’

  https://www.mo.be/analyse/wie-betaalt-de-groene-rekening-van-de-elektrische-auto?

  Like

 3. Von Puffelen // oktober 9, 2018 om 22:15 //

  “We are all jesuits”
  Herman van Rompuy
  https://www.djeppink.eu/en/blog/we-are-all-jesuits

  Like

 4. Jack vanderVeen // oktober 9, 2018 om 22:23 //

  Moet ik nu echt mijn F.A.L. nog van stal halen?

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // oktober 9, 2018 om 23:21 //

  Hij mag dan de kandidaat op Links zijn, Links heeft in nagenoeg heel Europa aan steun ingeboet dus het is nog allesbehalve een gelopen race.
  Maar bedenk eens wat “Rechts” hier tegenover zou kunnen stellen. Guy Verhofstadt ? Hans van Baalen ?
  Dát zou pas écht een nachtmerrie zijn !

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // oktober 10, 2018 om 01:15 //

  Huh ?
  Je reactie wacht op moderatie.???

  Like

 7. Als oud redactielid zou dat niet als een verrassing moeten komen. Het filter heeft sporadisch kuren en vangt dan willekeurig een reactie die daar niet thuishoort.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // oktober 10, 2018 om 01:41 //

  Ja dat wist ik wel maar niet dat hij dan bij de reaguurder de melding gaf van moderatie.
  Weer wat geleerd !

  Like

 9. Ligt eraan in waar je reactie belandt, in de cel of in het zwarte gat, indien het laatste het geval is, zien we hem nooit meer terug. Dat is een van de vele wonderbaarlijke fenomenen op deze site waar de geleerden nog steeds bezig zijn een verklaring voor te vinden.

  Liked by 1 persoon

 10. tim pietersen // oktober 10, 2018 om 14:07 //

  rode frans is ook een jesuit (en een betaalde soros agent)

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s