Nieuw

Onbestrafte oorlogsmisdaden: Amerikaanse kampbewaker opende vuur op Duitse krijgsgevangenen toen de oorlog voorbij was

De enige rechtvaardiging die Clarence Bertucci gaf was dat hij de Duitsers haatte en hen daarom moest doden.

Duitse krijgsgevangenen

Krijgsgevangenen maken deel uit van het menselijke instituut van oorlogsvoering. Als een vijandige strijder zich overgeeft, krijgt hij (of zij) een zekere beleefdheid, met dank aan de Conventie van Genève. Voordien werd het beschouwd als slim politiek gedrag, omdat de voorkennis dat overgave kort daarna de dood bracht, betekende dat er absoluut geen overgave zou zijn.

Beide redenen waren de reden waarom de moord op Duitse gevangenen na de voltooiing van de Tweede Wereldoorlog zal worden herinnerd in een nieuw museum in Salina, Utah.

Op zijn hoogtepunt fungeerde de Amerikaanse krijgsgevangenenkampen als tijdelijk onderkomen voor bijna 426.000 Duitse en Italiaanse soldaten. Alleen al in Utah werden het marinedepot in Clearfield, Hill Field in Layton, Tooele, Utah Army Service Forces Depot in Ogden, het Deseret Chemical Warfare Depot, Bushnell General Hospital in Brigham, Dugway Proving Grounds, Logan, Orem, Tremonton en Salina allemaal gebruikt als krijgsgevangenenkampen.

Dee Olsen en zijn dochter zijn bezig met het restaureren van drie overgebleven gebouwen van het krijgsgevangenkamp, en binnenkort zal het verhaal van het bloedbad in het museum te horen zijn. Salina was de locatie van een van de vele kampen in de Verenigde Staten die zowel tijdens als na de oorlog gevangenen hadden vastgehouden voordat ze naar huis werden gestuurd.

Gevangenen werkten vaak als vrije dagloners voor lokale boerenfamilies zoals die van Dee Olsen. Terwijl de oudere Duitse gevangenen op zichzelf bleven, waren de jongere gevangenen, die beter Engels konden spreken, vaak heel sociaal.

Het was halverwege de zomer in 1945, toen Clarence Bertucci, soldaat eerste klas, druk aan het flirten was met een meisje in een lokaal stadscafé toen hij een onheilspellende hint liet vallen over iets dat hij later die avond van plan was te doen. Toen hij terugkeerde naar het kamp, sleepte hij een .30 kaliber machinegeweer naar de top van een toren om zijn reguliere wachtdienst te beginnen en begon hij Duitse krijgsgevangenen neer te schieten terwijl ze in hun tenten sliepen.

Hij schoot 250 rondes af in 15 seconden en raakte 30 van de 43 tenten in het kamp. Andere soldaten renden om de slachting te stoppen, maar uiteindelijk vielen er negen doden en bleven er nog veel meer gewond achter. De enige rechtvaardiging die Bertucci gaf was dat hij de Duitsers haatte en hen daarom moest hij doden.

Het kamp werd gesloten en de doden werden bij de militaire ceremonie in Fort Douglas begraven. Een militaire rechtbank stelde vast dat Bertucci klinisch krankzinnig was op het moment van de schietpartij, en hij bracht de rest van zijn leven door in een psychiatrisch ziekenhuis tot aan zijn dood in december 1969.

Clarence_Bertucci, wikipedia

Duitsland had zich al overgegeven ten tijde van Bertucci’s rampage, en de overlevende krijgsgevangenen werden terug naar Duitsland getransporteerd als ze voldoende hersteld waren om veilig te kunnen reizen. Het bloedbad in Utah verdween al snel uit de krantenkoppen toen de Verenigde Staten de atoombom op Japan lieten vallen.

Veel vrienden van Olsen in de gemeenschap steunden het project niet. Ze wilden van het kamp geen herdenkingsplaats maken, terwijl een andere vriend het project belachelijk vond en het gebouw had moeten worden verwoest.

Olsens dochter, Tami Olsen-Clark, is het daar niet mee eens en steunt het project. Volgens Olsen-Clark waren dit jonge mannen die gevangen genomen werden en deden wat hun land van hen vroeg, en het is van het grootste belang dat we ons de lessen van de geschiedenis herinneren, zelfs als het onplezierig is.

De grote opening van het museum is ook een eerbetoon aan een kamp van het Civilian Conservation Corps dat zich op dezelfde plaats bevindt.

Bron:

https://www.warhistoryonline.com/history/camp-guard-shoots-pows.html

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10076 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

4 Comments on Onbestrafte oorlogsmisdaden: Amerikaanse kampbewaker opende vuur op Duitse krijgsgevangenen toen de oorlog voorbij was

 1. En zo is het nog steeds, En als je de Amerikaanse daders wilt straffen dreigt Amerika met het binnen vallen van je land.

  Like

 2. Na de oorlog werden er miljoenen Duitse soldaten opgesloten in kampen in West-Duitland om daar door de geallieerden doodgehongerd te worden. In Oost-Duitsland was het onder de Russen al niet beter.

  Liked by 1 persoon

 3. Fransdo // oktober 8, 2018 om 21:46 //

  Vind je het gek? Hoeveel geallieerde krijgsgevangenen zijn er niet door de Duitsers gefusilleerd.

  Het is hard maar dit is oorlog. Mogelijk had de man vrienden waarvan later bekend is geworden dat die koelbloedig en al ontwapend door de Duitsers zijn dood geschoten.

  Liked by 1 persoon

 4. @Fransdo // oktober 8, 2018 om 21:46

  Hoeveel dan?

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s