Nieuw

De opkomst van de AfD in Beieren zou de nationale politiek van Duitsland kunnen hervormen

Het rechtse Alternatief voor Duitsland (AfD) staat klaar om de bondgenoten van bondskanselier Angela Merkel te vernederen in een stemming op 14 oktober voor de meest invloedrijke regionale regering van Duitsland, een verkiezing die verreikende gevolgen zou kunnen hebben voor de nationale politiek.

Met de patriottische anti-islamitische retoriek en aanvallen op Merkel’s migrantenbeleid, wordt verwacht dat de AfD voor het eerst in het regionale parlement in Beieren zal komen.

Dat zou een einde kunnen maken aan een van de ijzeren wetten van het naoorlogse Duitsland: de bijna totale overheersing van een van de rijkste en dichtstbevolkte staten door een regionale conservatieve partij die haar invloed daar al tientallen jaren gebruikt om daarmee een grote nationale macht uit te oefenen.

Enquêtes wijzen erop dat de Christelijke Sociale Unie (CSU) zijn absolute meerderheid verliest en slechts ongeveer 35 procent van de stemmen veiligstelt. De grootste winnaars zijn de Groenen en de AfD op respectievelijk ongeveer 16 procent en 12-13 procent.

“We zullen de grote partijen pijn doen. Dat is wat ons motiveert. De kanselier heeft niets meer te bieden “, vertelde Wolfgang Doerner, een 57-jarige zakenman en AfD-kandidaat voor de Beierse vergadering, een juichende menigte supporters in het middeleeuwse Neurenberg, de op één na grootste stad van Beieren.

“Deze stemming zal zowel in Berlijn als in München gevoeld worden”, vertelde Doerner vooral mannelijke afgevaardigden in een moderne concertzaal.

De CSU heeft in de deelstaatvergadering van Beieren slechts één keer geen absolute meerderheid gehaald sinds 1954, toen zij in 2008 twee zetels miste. Het stemaandeel, meestal bijna 50 procent, is in 64 jaar tijd niet onder de 43 procent gedaald.

Die regionale macht heeft ervoor gezorgd dat de Beierse CSU-leiders een stevige greep hebben gekregen op de hogere kabinetsposities in de conservatieve nationale regeringen die het naoorlogse Duitsland hebben gedomineerd.

Als de peilingen kloppen, is de stemming een zware klap voor CSU-leider Horst Seehofer, die de coalitieregering van Merkel in Berlijn ondersteunt en als minister van Binnenlandse Zaken fungeert.

De AfD is vorig jaar al toegetreden tot het nationale parlement van Duitsland en heeft op één na in alle andere deelstaatvergaderingen zitting. Maar de Beierse golf is vooral belangrijk vanwege de druk op Seehofer, en die bij uitbreiding Merkel, onder druk zet.

Beieren is de toegangspoort waarlangs de meeste van de 1,5 miljoen asielzoekers die Duitsland in de afgelopen drie jaar hebben bereikt, het land zijn binnengekomen. De CSU onder Seehofer heeft zich goed gepositioneerd ten opzichte van Merkels eigen nationale CDU-partij over immigratie in een poging om een AfD-dreiging terug te slaan.

Regionaal AfD-leider Martin Sichert denkt dat zijn partij de verwachtingen van de opiniepeiling nog steeds zal overtreffen.

“Ik ben voorzichtig met het vertrouwen in peilingen omdat mensen proberen de AfD te demoniseren en te stigmatiseren. Wij zijn de slechteriken en in telefonische opiniepeilingen, geven de mensen niet toe dat ze op ons stemmen,” vertelde Sichert Reuters in een gesprek in Berlijn.

“Wij zijn geen rechtse partij, wij vertegenwoordigen standpunten die door de meerderheid van de mensen worden gedeeld over grenscontroles en de islam die niet tot Duitsland behoort”, aldus Sichert, een 38-jarige zakenman die een zetel heeft in het lagerhuis van het parlement van de Bondsdag.

Dergelijke taal resoneerde bij de toehoorders in Neurenberg.

“Wij spreken gewoon de waarheid. Ik wil niet dat mijn land naar de honden gaat, ik wil niet dat het islamitisch wordt,” zei 71 jaar Gregor, voorheen een CSU kiezer, die zijn achternaam niet wilde geven.

Sinds augustus, toen de oostelijke stad Chemnitz werd getroffen door de meest gewelddadige extreem-rechtse protesten inn Duitsland in decennia, is de AfD geconfronteerd met extra onderzoek naar beschuldigingen dat het extremisten herbergt.

Joerg Meuthen, co-leider van de partij, vertelde de conferentie dat een paar “idioten” die “domme dingen” deden in Chemnitz – zoals de verboden Hitlergroet – de rest hadden gestigmatiseerd.

Buiten de conferentiezaal beschreven 3.000 “Alliantie tegen de AfD” demonstranten de AfD als een krachtige bedreiging, vooral nadat een senior conservatief in Oost-Saksen voor het eerst de optie van machtsdeling met de AfD open liet, wat Merkel en de CSU hebben uitgesloten.

“Ik ben bang dat de CSU en AfD de grootste partijen in de verkiezingen zullen zijn en dan zullen ze samenwerken”, aldus protesteerder Bettina Heck, 39. “Ze doen zichzelf redelijk voor in het openbaar, maar onderin zijn ze radicaal en gevaarlijk”, aldus Bettina Heck.

Reuters >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.198 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

4 Comments on De opkomst van de AfD in Beieren zou de nationale politiek van Duitsland kunnen hervormen

 1. Gekloot // oktober 6, 2018 om 19:42 //

  Laten we het hopen! Want het “Roepen” is iets anders dan “Stemmen”

  Like

 2. Als na Pechtold Metkel ook nog weggestuurd word hebben wij een kans om Brussel te PLETTEN.

  Like

 3. antiislamnu // oktober 6, 2018 om 22:30 //

  Even heel wat anders goed nieuws uit Afrika die enorme geboorte explosie in Afrika woord waarschijnlijk gestopt zie hier het zeer goede nieuws.
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2646084/nieuwe-ebola-gevallen-in-congo

  Like

 4. Horatius // oktober 7, 2018 om 12:50 //

  ‘Deze kanselier heeft niets meer te bieden.’

  Een waarheid als een vette koe want na het Wirtschafstwunder en de Wiedergutmachung zal haar ruimhartige uitnodiging Wir Schaffen Das de naoorlogse geschiedenis van Duitsland in grote mate gaan bepalen.

  Maar dan wel in uiterst negatieve zin, want de gevolgen van dit wanbeleid zullen nog vele decennia merkbaar zijn, niet alleen voor Duitsland zelf, maar voor geheel Europa.

  ‘Menselijkheid is de ziel van Europa’ en de oorzaak van een tweedeling binnen de EU en op termijn een bloedige burgeroorlog. Tel uit je winst!

  Alleen een algehele koerswijziging in Duitsland kan Europa nog redden van een totale ondergang. De rest heeft m.u.v. de Oost-Europese landen slappe knieën en laat zich gewillig naar de slachtbank leiden. Want al die Afrikanen zijn immers zo zielig en kijk eens wat Achmed en Fatima ons allemaal hebben gebracht; heel veel moskeeën met mooie minaretten en die burka heeft toch eigenlijk wel iets exotisch.

  Het wordt dus hoog tijd dat de realisten de macht gaan overnemen van de idealisten. De klok tikt intussen door en de autochtoon wordt op de langere duur een bezienswaardigheid.
  Zeker als de natuur gaat ingrijpen en er hier grootschalige epidemieën gaan uitbreken als ‘bonus’ van ons ruimhartige toelatingsbeleid.

  14 oktober 2018 wordt dus een belangrijke dag voor Duitsland en de rest van Europa.

  Zou die Pechtold een voorspellende droom hebben gehad en dat hij daarom net op tijd zijn biezen (en zijn pillen) heeft gepakt?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s