Nieuw

Louis Botha – De Boerengeneraal

Boersoldaten

Louis Botha werd geboren op 27 september 1862 in de door het Britse rijk bestuurde provincie Natalia in Zuid-Afrika. Sinds de Zoeloes waren verslagen in de Slag bij Bloedrivier was Natalia bewoond door blanke boeren en vormden hun eigen staat, de Republiek Natalia, die in 1843 door het Britse Rijk werd geannexeerd. Veel van de inwoners van Natalia trokken verder het land in en vormden nieuwe blanke vrijstaten. De familie Botha verhuisde in 1869 van Natalia naar de onafhankelijke boerenrepubliek Oranje Vrystaat, die tussen 1854-1902 bestond.

Louis Botha

Louis Botha, een boerenzoon, had in zijn jeugd niet veel onderwijs genoten maar was zeer getalenteerd. Zijn eerste oorlogservaring deed hij op toen hij een strijdmacht oprichtte, Dinizoeloe’s Vrijwilligers genaamd, bestaande uit blanke boeren. Botha en zijn mannen hielpen de Zoeloekoning Dinizoeloe zijn rivaal te verslaan en de Boeren kregen in ruil een landoppervlak in het noorden van Natal als hun eigen land. De blanke voormalige soldaten van de Zoeloekoning stichtten in 1884 een nieuwe staat, de Nieuwe Republiek met de stad Vryheid als hoofdstad.

De Nieuwe Republiek zou echter slechts vier jaar bestaan voordat ze werd opgenomen in de Zuid-Afrikaanse Republiek (ook wel bekend als de Transvaal Republiek), die een vrije boerenstaat was en niet verward mag worden met het Zuid-Afrika van vandaag de dag. In 1897 werd Botha als vertegenwoordiger van de stad Vryheid gekozen in het Zuid-Afrikaanse parlement (Volksraad).

Op 11 oktober 1899 begon de tweede Boerenoorlog, waarin de Boeren voor hun vrijheid streden tegen het Britse rijk, dat de controle wilde krijgen over de goud- en diamantvoorraden in de Boerenrepubliek. Botha sloot zich aan bij de Vryheidstrijdkracht en vocht eerst als officier, maar nam het bevel over de Vryheidskracht over toen bevelhebber Lucas Meyer ziek werd. Botha toonde al snel in strijd met de Britten zijn militaire capaciteiten aan en werd in datzelfde jaar tot generaal benoemd.

Op 23 november 1899 leidde Botha een troepenmacht die een Britse trein liet ontsporen en overviel. Op de trein bevond zich de jonge Winston Churchill die gevangen werd genomen. Midden december leidde Botha de verdediging bij de rivier Tugel in Natal, toen de Britten met 21.000 man aanvielen. Botha en zijn 4.500 man versloegen de Britten in de Slag van Colenso en dwongen hen terug te trekken.

Tot februari 1900 bleef Botha hardnekkig in een reeks van slagen de posities van de Boeren aan de Tugel rivier verdedigen totdat de Britse overheersing te groot werd. Langzaam maar zeker avanceerde tijdens harde gevechten de Britse troepen de Boerenrepubliek binnen . Botha zou de verdediging van zowel Johannesburg als Pretoria leiden, die op 5 juni viel. De president van de Zuid-Afrikaanse Republiek, Paul Krüger, vluchtte vervolgens het land uit. Op 1 september verklaarden de zegevierende Britten dat ze de Transvaal annexeerden en er een kolonie van maakten.

Louis Botha gefotografeerd vlak voor de Slag van Spionkop op 23-24 januari 1900.

Het Britse rijk was te sterk en de Boeren konden niet langer een conventionele oorlog voeren. Maar Botha gaf niet op, veranderde van strategie en stapte over op guerrillaoorlog. In plaats van grote slagen vocht Botha, samen met de generaals Koos de la Rey en Christian de Wet, nu de oorlog met overvallen over een uitgestrekt grondgebied. Ondanks vele succesvolle overvallen en overwinningen op de Britten werd de strop om de boersoldaten langzaam maar zeker aangetrokken. Vrouwen en kinderen werden in concentratiekampen opgesloten, de boerderijen met velden werden verbrand en het vee werd gedood.

Op 31 mei 1902 werd Botha, als hoofdcommandant van de strijdkrachten van de Zuid-Afrikaanse Republiek, gedwongen een vredesakkoord met de Britten te ondertekenen. Door het vredesakkoord hielden de Zuid-Afrikaanse Republiek en de Oranje Vrystaat op te bestaan en werden ze onderdeel van het Britse rijk. De Boeren moesten hun wapens inleveren en de Britse kroon trouw zweren.

Na de oorlog had Botha een prominente politieke rol als leider van de boeren, nu in samenwerking met de voormalige vijand. In 1910 werd hij gekozen tot de eerste minister-president van de nieuw gevormde Zuid-Afrikaanse Unie.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, oefende het Britse rijk zware druk uit op de Boerenleiders om te helpen in de oorlog tegen Duitsland. Sommige Boeren waren zeer negatief vanwege hun gedeeltelijke Duitse afkomst en de steun die ze tijdens de Boerenoorlog van Duitsland hadden gekregen. Desondanks voelde premier Botha zich in 1914 op Brits verzoek gedwongen om troepen naar het Duitse Zuidwest-Afrika te sturen.

Deze Brits-vriendelijke politiek van Botha leidde echter tot rebellie in Zuid-Afrika, waar met Duitsland sympathiserende Boeren opnieuw naar de wapens grepen, ditmaal tegen Botha en zijn regering. De rebellen, in tegenstelling tot Botha, waren van mening dat de Boeren deze kans moesten aangrijpen en moesten strijden voor onafhankelijkheid terwijl het Britse Rijk zich bezighield in de strijd tegen Duitsland.

Vlak voor de opstand uitbrak werd General Koos de la Rey, die werd verdacht van het ondersteunen van de gedachten van de rebellen, door politiemannen doodgeschoten bij een controlepost (naar verluidt weigerde hij te stoppen en werd volgens de politie ‘per ongeluk’ doodgeschoten, in de veronderstelling dat de auto werd bestuurd door gezochte criminelen).

De opstand begon toen generaal Manie Maritz, de commandant van de Zuid-Afrikaanse strijdkrachten aan de grens met het Duits-Zuidwest-Afrika, weigerde om Duits-Zuidwest-Afrika binnen te vallen en opnieuw de Zuid-Afrikaanse republiek uit te roepen. Maar Botha slaagde erin de opstand te breken en de laatste rebellen gaven zich in februari 1915 over.

Op 27 augustus 1919 stierf Louis Botha aan een hartaanval.

Lees meer Kalender…

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8483 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

4 Comments on Louis Botha – De Boerengeneraal

 1. “dat de controle wilde krijgen over de goud- en diamantvoorraden ”

  Oppenheimer …

  Like

 2. Nu nog maar 342 artikelen te gaan en de kalender is vol,

  Liked by 1 persoon

 3. Piet Karbiet // oktober 4, 2018 om 12:58 //

  Gelukkig zijn er veel straatnamen van deze Boeren in de diverse Transvaalbuurten nog niet gewist.

  Like

 4. Quentin Ozwald Botha // oktober 6, 2018 om 10:13 //

  oh yes!

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s