Nieuw

Italië’s migrantvriendelijke burgemeester van Riace, Domenico Lucano, gearresteerd

Domenico Lucano screenshot YT

De burgemeester van een stad in Zuid-Italië die bekend staat om het opnemen van migranten is onder huisarrest geplaatst.

Domenico Lucano, burgemeester van Riace, is gearresteerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het organiseren van “schijnhuwelijken” voor immigratiedoeleinden.

Maar een ernstiger aanklacht wegens misbruik van publieke middelen werd door een onderzoeksrechter afgewezen.

De arrestatie volgt op maanden van hardere migratiehandhaving door de populistische regering van Italië.

De burgemeester, bekend als Mimmo, haalde de krantenkoppen over de hele wereld voor zijn ongewone programma dat migranten verwelkomde in de dunbevolkte stad in Calabrië en hen verlaten huizen en opleiding op het werk gaf, in de hoop dat de nieuwkomers de economie zouden verjongen.

Hij begon het programma in 1998 onder een vorige regering en sindsdien zijn honderden migranten toegetreden tot de kleine stad van ongeveer 2.000 mensen.

Het succes van het programma, door velen geprezen als een voorbeeld van integratie, leidde ertoe dat burgemeester Lucano in 2016 door Fortune magazine werd uitgeroepen tot een van de 50 grootste leiders ter wereld.

Op dinsdag werd hij gearresteerd door de Italiaanse financiële politie in het kader van een onderzoek naar vermeende facilitering van illegale migratie.

Voormalig integratieminister Cécile Kyenge uitte haar minachting over de arrestatie, met als argument dat de belangrijkste drijfveer van het strafrechtelijk onderzoek naar de burgemeester was opgegeven. “Dus wat heeft #MimmoLucano verkeerd gedaan? Solidariteit en menselijkheid, misschien”, zei ze.

Een bord wat vertelt uit welke landen er allemaal migranten leven in het 2000 zielen tellende dorpje Riace kwam ik in deze video tegen.

Wat zijn de aanklachten?

De eerste beschuldiging die door officieren van justitie wordt genoemd, betreft het regelen van schijnhuwelijken om immigratieregels te omzeilen.

Aanklagers zeiden dat ze de telefoon van meneer Lucano hadden afgetapt en ten minste één telefoongesprek hadden opgenomen waarin de burgemeester leek te suggereren dat het huwelijk een oplossing was voor de immigratieproblemen van een vrouw, op een manier die volgens hen niet verkeerd kon worden begrepen.

Een fragment betrof een Nigeriaanse migrant die driemaal de verblijfsvergunning was ontzegd, aldus de verklaring. De heer Lucano zou hebben gezegd dat het trouwen met een Italiaanse burger “de enige weg vooruit” was.

Als burgemeester heeft Domenico Lucano de leiding over de burgerlijke stand van de stad.

In de fragmenten wordt gezegd dat hij naar een soortgelijke bruiloft in het verleden verwijst, en zijn vermogen om snel een ceremonie te regelen. Hij wordt ook geciteerd dat hij de vrouw aanbiedt een identiteitskaart te verwerven zodat ze kan aantonen dat ze een ingezetene van Riace was.

Aanklagers zeiden dat hem ook ten laste wordt gelegd afvalophaaldiensten aan twee bedrijven te hebben toegewezen zonder het vereiste openbare aanbestedingsproces te doorlopen.

Die aanklacht kan ook een verbinding met het migrantenprogramma van de stad hebben. De twee bedrijven waren gemeenschapscoöperaties die werden opgericht “om werk te bieden aan de mensen van Riace en migranten”, aldus de Italiaanse krant La Repubblica.

Zijn partner Tesfahun Lemlem wordt op dezelfde beschuldigingen aangeklaagd en heeft een verbod gekregen om in het gebied te wonen.

Die vuilnisophaaldienst werkt met paard ezel en kar zag ik in deze video.

Geen misbruik van middelen

De ernstigste aantijging tegen de burgemeester is echter komen te vervallen.

Het onderzoek had oorspronkelijk het vermeende wanbeheer van de openbare middelen van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzocht. De aanklagers zeiden dat, hoewel het beheer van de fondsen wanordelijk kan zijn geweest, er geen bewijs was dat er sprake was van verduistering van enig bedrag.

De populistische regering van Italië kwam in juni aan de macht met het hoofd van de rechtse partij Matteo Salvini, die de rol van minister van Binnenlandse Zaken op zich nam. Sindsdien heeft hij een reeks anti-migratiebeleidslijnen gevoerd.

De heer Salvini reageerde op Twitter door zich af te vragen wat “alle goede jongens die Italië willen vullen met immigranten” over het verhaal zouden zeggen.

Hij wees schrijver Roberto Saviano aan, een vocaal criticus van de heer Salvini en een voorstander van het migratieprogramma van Riace.

Schrijvend op Facebook over de arrestatie, zei de heer Saviano dat de regering “de eerste stap zet naar de definitieve transformatie van Italië van een democratie naar een autoritaire staat”.

Andere critici van de regering zeiden dat de enige misdaad van de burgemeester er een van menselijkheid was geweest.

Burgemeester Lucano heeft nog geen verklaring afgelegd over zijn arrestatie.

Bron:

https://www.bbc.com/news/world-europe-45717920

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.199 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

3 Comments on Italië’s migrantvriendelijke burgemeester van Riace, Domenico Lucano, gearresteerd

 1. Oh shit, we hadden hem al. Komt er van als ik de halve dag in het OV zit, stompt mijn hersens af.

  Like

 2. Jack vanderVeen // oktober 4, 2018 om 06:57 //

  Op dat fotootje van de vuilophaaldienst zie ik duidelijk een kar en een ezel. Maar ik vraag mij ook af wie er voor die kar loopt.

  Like

 3. Gekloot // oktober 4, 2018 om 13:22 //

  Op het bord zie ik toch de nodige veilige landen! De burgemeester zal er wel een aardige cent aan overgehouden hebben. Begrijp alleen niet dat de inwoners niet eerder aan de bel getrokken hebben.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s