Nieuw

De Bertelsmann Stichting en Merkel in shock: één op de drie Duitsers is al populist

De “Populismebarometer”, gepubliceerd door de regeringsgetrouwe stichting Bertelsmann, is opgezet om het “gevaarlijke denken” van de Duitsers op te sporen. En vanuit het oogpunt van Merkel, Steinmeier Maas en Co. leidt dit tot alarmerende resultaten. In 2018 was 30,4 procent van alle kiezers “populisten” – een lichte stijging ten opzichte van het niveau van 2017. Aan de andere kant is de groep “duidelijk niet populistische kiezers” gedaald van 36,9 naar 32,8 procent.

De kampen tussen “goed” (geen populisten) en “kwaad” (populisten) zijn nu bijna in evenwicht. Maar de trend is duidelijk: de “bad guys” zullen waarschijnlijk binnenkort de “good guys” inhalen. Het is dus tijd voor het Wissenschaftszentrum Berlin (WZB) en de Bertelsmann Stichting om alarm te slaan. En ze deden dat vandaag bij de presentatie van hun “Populismebarometer”.

Natuurlijk, zoals altijd bij dergelijke studies: hoe meer ongeschoold, hoe meer populistisch. Maar, een kleine tegenstrijdigheid: de auteurs registreerden de grootste verschuiving in het “politieke centrum” – die steeds meer naar rechts schuift. Aan de “politieke randen”, daarentegen, waren er nauwelijks veranderingen ten opzichte van 2017.

De Bertelsmann Stichting en WZB hebben iets sensationeels ontdekt: “Het toenemende populisme in het centrum verhoogt de kans dat deze groep op AfD stemt”, meldt men als reactie op de barometer. “Rechtsen stemmen op AfD, omdat ze rechts is. Kiezers in het centrum stemmen AfD, omdat het populistisch is”, aldus WZB-onderzoeker en co-auteur van de studie, Wolfgang Merkel, wiens naamgelijkenis met die van de bondskanselier slechts een toeval is. Maar hij praat bijna precies zoals zij: “Populisme is dus het Trojaanse paard van de AfD in het politieke centrum”.

En voor zijn naamgenoot Merkel heeft hij nog een kalmerend middel: Zeven van de tien kiezers (71 procent) zeiden dat ze “in geen geval” hun kruisje bij de AfD zouden krassen. En dan kan zijn co-auteur Robert Vehrkamp van de Bertelsmann Foundation meteen verwijzen naar een bij de rood-groene regering geliefde overeenkomst met de NPD: “Met deze afwijzing is de AfD ongeveer gelijk aan de extreemrechtse NPD”. Het tweede kalmeermiddel: “Ook voor de AfD is er een ‘glazen plafond’ in de kiezersmobilisatie – en dat hangt veel lager dan voor alle andere partijen die in de Bondsdag vertegenwoordigd zijn”.

De bevindingen zijn gebaseerd op een online enquête van Infratest Dimap, waaraan in mei en augustus ongeveer 3400 kiezers deelnamen. Als gevolg daarvan kunnen “sociaal-politieke rechtvaardigheidskwesties” de trend naar meer populisme tegengaan. Dat Martin Schulz en de SPD met deze strategie een jaar geleden bij de Bundestagverkiezingen een brute buiklanding hebben gemaakt, lijkt aan de aandacht van de populisten-onderzoekers te zijn ontsnapt.

De auteurs van de studie definiëren populisme als een bepaalde gedachtegang over democratie, bepaald door het onderscheid tussen een “echt volk” en “corrupte elites”, met het idee van een algemene wil van het volk en sociale homogeniteit.

Bron:

https://www.journalistenwatch.com/2018/10/01/bertelsmann-stiftung-merkel/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.197 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8469 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

10 Comments on De Bertelsmann Stichting en Merkel in shock: één op de drie Duitsers is al populist

 1. Vergelijk dit artikel ook eens met het gekakel van Sigrid Kaag, onze huidige minister voor buitenlandse handel, die vindt dat de democratische rechtsstaat in Nederland bedreigd wordt door het populisme. Dat mens is echt de weg kwijt. waarschijnlijk omdat D66 inmiddels gehalveerd is, waardoor er harerzijds nog enige ernstige laatste oprispingen plaatsvinden.

  Like

 2. Ze zouden er beter aan doen hun energie te richten op de oorzaak van dit populisme in plaats van zijn stijging.

  Liked by 2 people

 3. skeeter // oktober 2, 2018 om 02:13 //

  niks fout met populisme

  Like

 4. Like

 5. @Johan:

  Like

 6. Afd moet daar winnen ipv Merkel!

  Like

 7. Duchesne // oktober 2, 2018 om 11:32 //

  Populisme meter moet zijn: realisme meter !

  Maar goed, als hun wereld eenmaal de onze ziet verschrompelen ze, met of zonder hulp. Wat ik me afvraag: slapen die lui nou ook nog of houd het geweten ze wakker? En waarom kunnen ze met pensioen en oud worden met geld van ons allemaal, terwijl ze enkel schade hebben veroorzaakt aan het algemeen belang en bezit?

  Reikt de wet BiBob niet zover dan? Och fuck ja, ze hebben allemaal een bonnetje…

  Like

 8. Duchesne // oktober 2, 2018 om 17:35 //

  Wat een lelijke hoer trouwens op de header foto, zoiets wil je nog niet als necrofiel.

  Like

 9. Populisme

  Like

 10. Populisme (komt van het Latijnse woord populus = “volk”)

  Wanneer het populisme toeneemt is dat een goede ontwikkeling.
  Het ‘volk’ brengt tenslotte het geld in het laatje, in de vorm van ‘belasting’.

  Conclusie; wie betaalt, bepaalt !

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s