Nieuw

Van Orwell tot ‘De Kleine Zeemeermin’, Koeweit verbiedt steeds meer boeken

Geen enkel boek lijkt te inhoudelijk of te onbeduidend om in Koeweit verboden te worden. Recente doelwitten van de literaire censuur van de regering zijn onder meer een encyclopedie met een foto van Michelangelo’s David en een Disney-versie van “De kleine zeemeermin”.

David had geen vijgenblad en de zeemeermin droeg helaas een halve bikini.

“Er zijn geen hijab-dragende zeemeerminnen,” zei Shamayel al-Sharikh, een Koeweitse vrouwenactivist. “De autoriteiten vonden dat haar jurk promiscue was. Het is vernederend”.

little mermaid – trailer

Koeweiti’s denken graag aan hun land als een enclave van intellectuele vrijheid in de conservatieve Perzische Golf, een toevluchtsoord dat ooit verbannen Arabische schrijvers verwelkomde. Maar dat zelfbeeld wordt steeds moeilijker te handhaven.

Inspelend op de eisen van een groeiend conservatief blok in het parlement, verbiedt de regering steeds vaker boeken.

In augustus erkende de regering dat ze sinds 2014 4.390 boeken had verboden, waarvan honderden dit jaar, waaronder vele werken uit de literatuur die ooit als onaantastbaar werden beschouwd, waardoor straatdemonstraties en online protesten op gang kwamen.

Soms geeft de 12 leden tellende censuurcommissie (zes Arabische lezers, zes Engelse lezers) die regels op boeken voor het Ministerie van Informatie een reden: De bloemlezing “Why We Write” werd verboden omdat de redacteur, Meredith Maran, haar vader ten onrechte had beschuldigd van mishandeling.

In andere gevallen is de rechtvaardiging duister, zoals bij “The Art of Reading” van Damon Young. Maya Angelou wordt geëerd met een postzegel in Amerika, maar haar memoires, “I Know Why the Caged Bird Sings,” is verboden in Koeweit.

Prijswinnaars zijn niet immuun – lijken in feite vaak slachtoffers te zijn. “Honderd jaar eenzaamheid”, door Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, is verboden vanwege een scène waarin een vrouw haar man naakt ziet, net als “Kinderen van Gebelawi” van de Egyptische auteur Naguib Mahfouz, de eerste Arabisch-talige schrijfster die de Nobelprijs in de literatuur won.

Als dat alles nogal Orwelliaans lijkt, is George Orwell’s “1984” ook verboden, in minstens één Arabische vertaling, hoewel het in een andere is toegestaan.

Koeweitse lezers hebben teruggeslagen met een mix van brio en minachtende vrolijkheid. Sommigen plaatsten foto’s op Twitter en Facebook van stapels verboden boeken die ze in hun thuisbibliotheken hebben.

Auteurs stelden voor dat online bezorgdiensten uit het buitenland het verbod zouden kunnen omzeilen, wat vooral van toepassing is op boekhandels en lokale uitgevers. “Nu worden boeken als drugs”, zegt Hind Francis, een activist met een Koeweitse anticensuurgroep genaamd Meem3. “U moet uw verboden boekhandelaar hebben.”

Activisten en schrijvers verzamelden zich om drie keer in september tegen het verbod op boeken te protesteren, het meest recentelijk op zaterdag, de laatste dag van de internationale Banned Books Week. Koeweit is een van de weinige Golfstaten die openbare protesten toestaan, hoewel deze streng gecontroleerd worden. De protesten werden slecht bijgewoond, maar elk buitenpubliek moet dan ook dapper temperaturen van tegen de 50 graden trotseren.

“Het is een uitdaging, maar we vertellen ze dat we het tot slechts een uur beperken”, zegt Fatima Matar, professor in de rechten en oprichter van het protest.

Lees verder bij de New York Times >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.130 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10078 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

3 Comments on Van Orwell tot ‘De Kleine Zeemeermin’, Koeweit verbiedt steeds meer boeken

 1. Frans Wouterse // oktober 1, 2018 om 19:06 //

  Het lukt de islam al 1400 jaar om de mensen te onderdrukken door ze dom te houden. Met 35% analfabeten als resultaat.

  Liked by 1 persoon

 2. skeeter // oktober 1, 2018 om 19:26 //

  Domme amerikanen hadden sadam zijn gang moeten laten gaan

  Liked by 1 persoon

 3. Gekloot // oktober 2, 2018 om 11:29 //

  Ze doen maar daar in koeweit. Hoop alleen dat die vonk niet overslaat naar Nederland. Want hoeveel naaktschilderingen etc. etc. zijn al er weggehaald uit publieke ruimtes?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s