Nieuw

Magnus Hirschfeld de grondstichter van de homolobby

Berlijn, Eldorado Club, een van de ontmoetingsplaatsen voor homo's en travestieten in Berlijn in de jaren 1930. Beroemd om zijn 'dragshows' en een broeinest voor prostitutie. © Bundesarchiv

Op 14 mei 1868 werd de joodse communist Magnus Hirschfeld in de Duitse stad Kolberg geboren. Na zijn studie geneeskunde en filosofie opende hij een medische praktijk. Hirschfeld begon zijn politieke carrière in 1897 toen hij het “Wetenschappelijk Humanitair Komitee” (WHK) in Berlijn had opgericht. WHK was de eerste politieke organisatie voor homomannen in Duitsland en werd opgericht op 14 mei, de verjaardag van Hirschfeld. Het doel was om te werken aan de afschaffing van de wet die  homoseksualiteit bij mannen criminaliseerde.

Magnus Hirschfeld.

In 1919 richtte Hirschfeld het Seksuologische Onderzoeksinstituut op, gewijd aan wetenschappelijk onderzoek naar seksuele afwijkingen in combinatie met politieke activiteiten en onderwijs. Het instituut werd een verzamelplaats voor homoseksuele en transgender mensen van over de hele wereld. Zo voegde in 1903 de Nederlandse jurist Jacob Anton Schorer zich bij Hirschfelds comité. Nadat Schorer was teruggegaan naar Nederland in 1910 zette hij een Nederlandse afdeling op van het WHK om het werk van Hirschfeld ook in Nederland voort te zetten. Rond het instituut werden een aantal prominente Joden bijeengebracht zoals de marxisten Benedict Friedlander en Kurt Hiller en de zionist Albert Einstein.

Magnus Hirschfeld zelf was marxist en communist. Hij was eerst aanhanger van de sociaal-democratische partij SPD, maar werkte later samen met de communistische partij KPD, die hij huldigde als onderdeel van de homo-bevrijdingscampagne. De KPD probeerde voor Hirschfeld’s rekening de wet af te schaffen die homoseksualiteit bij mannen criminaliseerde. Dit gebeurde in 1924 in het Duitse parlement.

Een artikel in Der Angriff uit 1928 reproduceert de gebeurtenis uit 1920 toen Hirschfeld na een lezing werd aangevallen: “Hij is bijna overleden. Dit is het enige positieve nieuws dat kan worden gemeld over een figuur als Hirschfeld “.

Hirschfeld zette zich in alle opzichten in voor marxisme, homoseksuelen en “seksuele bevrijding”  – waaronder ook steun voor feminisme en abortus. In Berlijn werd in de jaren twintig van de vorige eeuw een decadente homo-omgeving gecreëerd, die op zijn beurt leidde tot de vorming van wat wordt omschreven als de eerste LGBT-beweging ter wereld. De homoseksuele beweging in Duitsland, met Hirschfeld als een van de meest centrale figuren, werkte krampachtig om van Berlijn een ontmoetingsplaats te maken voor de homoseksuelen van de wereld. Een veelheid van homoclubs, bars, zelfs kranten verschenen in Berlijn en in 1922 was in de stad de eerste homo-optocht ooit, met 400 deelnemers.

Wat velen ervoeren als een bewuste aanval op de maatschappelijke moraal leidde tot reacties in Duitsland. In 1920 zou naar verluidt Hirschfeld bijna gedood zijn na een lezing in München. De nationaalsocialistische kranten Völkischer Beobachter en Der Angriff reageerden en bekritiseerden Hirschfeld meermaals. In 1933, toen de Nationaal Socialisten aan de macht kwamen, werd de homobeweging in Duitsland verboden. Hirschfeld, die op tournee was in de Verenigde Staten, vernam al snel dat zijn werkzaamheden niet langer welkom waren in Duitsland. Na enkele maanden werd het Hirschfeld Instituut verboden en in 1933 werden het door Duitse studenten gevandaliseerd. Het waren echter de geallieerden die tijdens een bombardement in 1943 het gebouw verwoesten.

Hirschfeld was ook een trendsetter op het gebied van verschillende concepten. Het was Hirschfeld die de termen ‘travestie’ (1910) en ‘transseksueel’ (1923) muntte. Het was ook Hirschfeld die het concept van ‘racisme’ aan een groter publiek lanceerde. Toen de Nationaal Socialisten in 1933 aan de macht kwamen, werd de focus van Hirschfeld verlegd van seksuele bevrijding naar “bestrijding van racisme”. Aan het einde van 1933, tijdens zijn ballingschap in Parijs, publiceerde hij het boek ”Rassismus”, dat een paar jaar later in het Engels werd vertaald. Dit was een poging tot een wetenschappelijke studie van racisme, maar was grotendeels vervat in polemische platitudes. Hirschfeld, die door zijn eigen mensen als meer een propagandist dan een wetenschapper werd beschreven, gebruikte argumenten en verklarende modellen die we vandaag kennen. Hirschfeld zei dat het bewijs van  rassen niet bestaat, omdat “er niet zoiets bestaat als een zuiver ras” en wees op het feit dat mensen met elkaar kunnen kruisen, wat volgens hem betekent dat “er slechts één ras is”. Hirschfeld voerde ook aan dat “racisme” niet iets biologisch en natuurlijk is, maar iets dat van jongs af aan geleerd is.

Hirschfeld stierf in 1935 in Frankrijk. Aan zijn lobbywerk kwam een abrupt einde toen de nationaalsocialisten in Duitsland aan de macht kwamen, maar kon weer op gang komen nadat de socialisten en liberalen na de tweede wereldoorlog het weer in schwung brachten. Door het bieden van ontmoetingsplaatsen voor homoseksuele mensen in de wereld, zijn propaganda en inzet in het openbaar voor homoseksualiteit en het creëren van een politieke arena voor de homoseksuele gemeenschap, heeft de joodse communist Hirschfeld een grote invloed gehad op de LGBT-beweging van vandaag de dag.

Lees meer Kalender…

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.168 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8179 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

12 Comments on Magnus Hirschfeld de grondstichter van de homolobby

 1. Republikein // oktober 1, 2018 om 23:09 //

  Beetje malle man.

  Liked by 1 persoon

 2. LoL, ik liep eerder vanavond op twitter nog op hem te foeteren:

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // oktober 2, 2018 om 01:11 //

  Allereerst zou ik de titel van het artikel aanpassen, iemand is grondlegger van iets of hij sticht iets maar grondstichter is geen Nederlands woord.
  En dan; zeker de homo-emancipatie en alles wat daarmee samenhangt is in onze eeuw compleet doorgeschoten en te absurd voor woorden geworden maar het is natuurlijk net zo absurd om eind 1800 begin 1900 te vergelijken met onze tijd.
  In die tijd was homoseksualiteit niet alleen verboden maar ook strafbaar en ik mag toch hopen dat niemand dat nu nog zou onderschrijven.
  Maar goed de man was joods, marxist én communist, tja veel fouter kan een mens niet zijn natuurlijk. Dat hij daarnaast ook wetenschapper was en met een keur aan wetenschappers heeft samengewerkt soit.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnus_Hirschfeld

  Like

 4. Het artikel bevat alleen maar historische feiten Tijl.
  Nergens in het artikel wordt begin 1900 vergelijken met onze tijd. Niemand onderschrijft dat homoseksualiteit weer verboden moet worden en de bewering dat joods, marxist én communist een mens niet veel fouter kan man maken, komt alleen uit jouw mond. Je bestrijdt je eigen karikaturale variant die je ervan maakt.
  Stropop-argumenten, zoals je wel vaker doet,

  Like

 5. Heeft jouw internet alleen wikipedia, Tijl ?

  Zoals, bijna, gebruikelijk heb ik ook hier weer een verzameling linkjes over aangelegd 😀

  (dit keer hou ik hem voor me)

  maar laten we er maar van uitgaan dat Hirschfeld het christendom niet goed gezind was:

  Hirschfeld’s interest in the role religion plays in the sexual cultures of Asia is hardly surprising if one recalls that, since childhood, the Jewish sexologist had to deal with the religious and racial bias of his Christian surroundings. Far from seeking assimilation with the Christian majority, Hirschfeld openly admitted that his own advocacy of sexual minority rights was largely a struggle against the age-old sexual ideology of Christianity. Mindful of his own biography, Hirschfeld stressed that Jews and homosexuals were ‘the world’s scapegoats, who, since the introduction of Christianity, have been held responsible for all the suffering and misery in this world.’[21]

  Opposing the traditional understanding of sexual difference, Hirschfeld contends that a human being is neither man nor woman, but at the same time man and woman in unique and therefore unrepeatable proportions.

  http://intersections.anu.edu.au/issue14/bauer.html

  Het is wéér een Jood die de blanke christelijke samenleving ondermijnt met zijn theorieën.

  Net als ze doen met hun cultureel-marxisme, hun diversiteits-agenda voor blanke christelijke landen, en hun heimelijke acties om blanke christelijke landen vol te laten stromen met Afrikanen en moslims.

  Wanneer gaan je ogen eens open, Tijl ?

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // oktober 2, 2018 om 12:33 //

  Ik meen dat het Wim Kan was die ooit een grap maakte over een pastoor die iets gezegd had over seksualiteit, iets in de zin dat hij iets zei over iets waar hij zelf geen ervaring mee had.
  Het christelijke geloof heeft ons in onze tijd veel gegeven denk ik maar laten we niet de ogen sluiten mbt het verleden.Geloof heeft ook veel leed veroorzaakt, denk bijvoorbeeld aan de zgn bloedraad. Afvalligen van het roomse geloof werden gemarteld onder goedkeurend toezicht van priesters.
  Maar ook recenter, vooral in de zuidelijke rooms-katholieke provincies bemoeiden priesters zich actief met de gezinsvorming, als er een jaar geen kind werd geboren kwam de pastoor wel even langs om te vragen wat er aan de hand was. En dat waren geen vriendelijke gesprekken.
  Alsof je zwemles krijgt van iemand die niet kan zwemmen of een visboer die niet tegen vislucht kan.
  De man was voorvechter van homorechten en zeker in die tijd moest je daar best een flinke dosis lef voor hebben. Of hij zo blij geweest zou zijn met de huidige idioterie blijft koffiedik kijken maar ook veel homo’s en lesbiennes vinden dat het allemaal is doorgeschoten.
  Religie in het algemeen en en seksualiteit hebben altijd op gespannen voet gestaan, in het Sodom en Gomorra van de Randstad is dat moeilijker voor te stellen maar zelfs vandaag de dag denk ik dat homo’s en lesbiennes in sterk gelovige plattelandsdorpen het niet makkelijk hebben en vaak buitengesloten worden. En de situatie in 1900 kun je gerust met een factor honderd vermenigvuldigen.
  In mijn jonge jaren (1961) is er nog eens een nationale rel geweest omdat in Staphorst een overspelig stel op een mestkar door het dorp was gereden.
  https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?identifier=ddd%3A011204191%3Ampeg21%3Aa0096&coll=ddd
  (nee geen Wikipedia dit keer 😀 )

  Like

 7. Zijn vertegenwoordiging als seksuoloog was een camouflage van een nepwetenschap die slechts als excuus diende voor pornografie en propaganda om het instituut van het huwelijk en familie te vernietigen. Je moet is wat verder kijken dan alleen maar je Wikipedia voordat je hier je stropoppen komt verbranden.

  https://identitydixie.com/2017/10/12/the-sexual-decadence-of-weimar-germany/

  Like

 8. Von Puffelen // oktober 2, 2018 om 17:18 //

  De Nazi party bestond hoofdzakelijk uit leernichten en/of pederasten.
  “What was needed, Roehm believed, was a proud and arrogant lot who could brawl, carouse, smash windows, kill and slaughter for the hell of it. Straights, in his eyes, were not as adept in such behavior as practicing homosexuals” (Snyder:55). “The principle function of this army-like organization,” writes historian Thomas Fuchs, “was beating up anyone who opposed the Nazis, and Hitler believed this was a job best undertaken by homosexuals” (Fuchs:48f). The Pink Swastika by Scott Lively and Kevin Abrams.”
  http://www.whale.to/b/abrams_b.html

  Like

 9. “De Nazi party bestond hoofdzakelijk uit leernichten en/of pederasten”

  Nog meer bullshit.
  Roehm en zijn homoclubje stonden op zichzelf en waren geen afspiegeling van de nazipartij. Uiteindelijk zijn Roehm en zijn complete top van de Sturmabteilung (SA), die inderdaad gedeeltelijk uit homo’s bestond, jammerlijk aan hun eind gekomen. Misschien zegt de Nacht van de lange messen je iets.

  Like

 10. Von Puffelen // oktober 2, 2018 om 23:19 //

  Niet genoeg maar na wat leeswerk wel, thnx.

  Like

 11. Berlin was a liberal hotbed of homosexuality and a mecca for cross dressers and transsexuals where the first male-to-female surgery was performed – until the Nazis came to power, new book reveals

  An uninhibited urban gay sexual scene flourished in Berlin, Germany in the wake of World War One
  The science of ‘transsexuality’ was founded at the Institute of Sexual Science where the first male-to-female surgery was performed
  German scientists concluded that same-sex love was a natural, inborn characteristic and not merely the perversion of a ‘normal’ sexual tendency
  There were 30 separate homosexual periodicals
  Cross-dressers found dressmakers who tailored for large sizes and singles searching for gay love could place ads

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-2847643/Berlin-liberal-hotbed-homosexuality-mecca-cross-dressers-transsexuals-male-female-surgery-performed-Nazis-came-power-new-book-reveals.html

  Like

 12. New book reveals?

  Dat is al decennia bekend.
  Als je wat verder kijkt dan Wikipedia vind je talrijke artikelen hierover.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s