Nieuw

EU justitie-Kommissar roept op tot krantencensuur

Het Brexit-debat is ‘het beste voorbeeld’ van hoe de pers ‘verdeeldheid kan zaaien’, aldus Věra Jourová.

Rassenmisbruik, discriminatie en de “slechte versie van nationalisme” die uitsluiting en haat in de hand werkt, nemen toe, en de media moeten wellicht worden gereguleerd om het probleem te helpen inperken, waarschuwde Europees commissaris voor Justitie Věra Jourová vandaag.

Een “gevaarlijke” versie van nationalisme is “niet alleen zichtbaar in de toenemende populariteit van de extreme partijen”, maar is ook duidelijk zichtbaar in de politieke hoofdstroom, die “een deel van deze retoriek van verdeeldheid accepteert”, aldus de commissaris in een toespraak in Wenen, volgens vooraf uitgebrachte notities verkregen door Brussels Playbook.

En dat mag niet van Guy Verhofstadt:

Jourovà riep politici en de pers op om actie te ondernemen.

“De media kunnen een cultuur van dialoog opbouwen of verdeeldheid zaaien, desinformatie verspreiden en uitsluiting aanmoedigen”, aldus de commissaris. “Het Brexit-debat is daarvan het beste voorbeeld. Politici moeten “verantwoordelijkheid tonen” en “terughoudendheid”, en moeten “beseffen dat hun woorden voor sommige mensen een rechtvaardiging worden om te handelen op basis van hun verlangens en angsten”.

De Tsjechische politicus wees op extreem-rechtse protesten in Chemnitz, de “anti-Soros-campagne in Hongarije of de groeiende anti-moslim of anti-Roma retoriek” als voorbeelden van wanneer “uitsluiting, discriminatie en gebrek aan respect voor minderheden van de marge naar het centrum zijn overgeslagen en niet genoeg weerstand van de media, politici of opinieleiders ontmoeten”.

Steen des aanstoots was deze voorpagina van The SUN:

De media is “instrumenteel in het ter verantwoording roepen van politici en in het bepalen van de grenzen van wat ‘onaanvaardbaar’ is in een samenleving”, aldus Jourová, voordat ze op de voorpagina van een Britse tabloid wees dat de EU-leiders het etiket ‘vuile ratten’ gaf.

Ze riep ook op tot mogelijke nieuwe regelgeving voor de media en zei dat ze “pleitte voor een Europese aanpak van de media op basis van kwaliteit en slimme regelgeving, indien nodig,” en voegde daaraan toe dat “we onze steun voor publieke omroepen en onafhankelijke media meer in het algemeen moeten behouden dan alleen het volgen van de wetten van de markt”.

Politico >>

Het verontrustende is, dat waar normaal bijna altijd alle reacties onder een tweet van Het Gebit het met hem oneens zijn, hij dit keer zowaar ruim gesteund wordt (door Remainers die kennelijk zo ver willen gaan als de persvrijheid opgeven omdat ze het niet uit kunnen staan dat ze democratisch het onderspit gedolven hebben bij het Brexit-referendum).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10076 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

4 Comments on EU justitie-Kommissar roept op tot krantencensuur

 1. Censuur mag natuurlijk alleen als het Verhofstadt uitkomt:

  Like

 2. Joey France // september 26, 2018 om 20:18 //

  Nou dit is nog al wat anders dan jullie “gevechten” bericht daarnet. Man en paard genoemd. De bedreiging én de boodschap is duidelijk. Zelfs de kop van het artikel is niet misleidend.

  Like

 3. Lol ..

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s