Nieuw

Ondanks de dreiging van EU-sancties gaat Polen door met de vervanging van rechters bij het Hooggerechtshof

Polen Hooggerechtshof in Warschau - wikipedia

Ondanks de dreiging van EU-sancties gaat Polen door met de vervanging van rechters bij het Hooggerechtshof en maakt volgens critici de rechterlijke macht ondergeschikt. President Andrzej Duda benoemde op donderdag tien rechters voor een nieuwe tuchtkamer bij het hof, volgens de presidentiële kanselarij.

Volgens juridische deskundigen zou de Kamer gebruikt kunnen worden om ongewenste rechters te intimideren. Critici beschuldigen de nationaal-conservatieve regeringspartij Law and Justice (PiS) ervan politieke invloed uit te oefenen op het hof, waarin 44 van de bijna 120 posities moeten worden ingevuld.

In Nederland bijvoorbeeld hebben we helemaal geen hooggerechtshof, en is onlangs D66-er en Fortuyn-demoniseerder Thom de Graaf politiek benoemd in de Raad van State zoals Polen-criticus Pechtold bij de coalitie onderhandelingen in deze bananenprovincie van de EU bedongen had.

In een open brief bekritiseerden de decanen van de rechtenfaculteiten van tien Poolse universiteiten, waaronder die in Krakau en Warschau, dat de posten te snel zouden worden gevuld met onvoldoende gekwalificeerde kandidaten. Zij beschuldigden de machthebbers ervan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te ondermijnen.

Sommige van de rechters worden gedwongen te stoppen omdat de verplichte pensioenleeftijd omlaag gaat naar 70, daardoor moeten 21 rechters vertrekken. Volgens de oppositie zou de regering op deze manier van onpopulaire rechters af willen komen. (Let wel, dat zijn rechters al zou oud zijn dat ze al rechter waren onder de communisten en die wil de EUSSR dus behouden, Fub)

De Commissie van de EU heeft schendingen van het EU-recht geconstateerd en een sanctieprocedure tegen Polen ingeleid. Tot nu toe zonder succes: De regerende PiS vindt dat ze  in het recht staat en stelt dat het de Poolse rechterlijke macht wil bevrijden van corruptie.

Bron:

https://www.epochtimes.de/politik/welt/polens-praesident-ernennt-trotz-eu-streits-um-justiz-zehn-neue-richter-a2646716.html

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10061 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

3 Comments on Ondanks de dreiging van EU-sancties gaat Polen door met de vervanging van rechters bij het Hooggerechtshof

 1. Rechters hebben naar mijn mening twee belangrijke functies: ze moeten recht spreken overeenkomstig de wetten van het land en dienen onpartijdig te zijn en daarom ook a-politiek.

  Kun je dat niet of ben je dat niet dan moet je opzouten. Dat geldt ook in Nederland indien en voor zo ver het waar is dat de Rechterlijke Macht nu gevormd wordt door D-66 adepten.

  En dat de eventuele vervangers onvoldoende gekwalificeerde kandidaten zouden zijn is natuurlijk dikke onzin. Je moet natuurlijk wel je wetskennis op een rijtje hebben en je moet in het bezit zijn van enige functionele intelligentie. Ik heb in het verleden hier in Nederland gewerkt met afgestudeerde juristen die nog te dom waren om hun handen te wassen.

  Of ze wel of niet voldoende gekwalificeerd zijn kun je testen. Ik stel voor een dubbelblind onderzoek of een examen door een gekwalificeerd bureau die niet weten wie welke test gemaakt heeft. Onvoldoende gekwalificeerde kandidaten komen dan wel boven drijven maar niet gek opkijken als dat dan toevallig die oude rechters blijken te zijn.

  Like

 2. Ik ben veroordeeld voor het feit dat ik een rechter boos had aangekeken.

  Dit is zomaar een scene die kan spelen als je voor het bankje staat en de verkeerde treft.

  Like

 3. CurvedAir Bellair // september 21, 2018 om 12:34 //

  @Guardia Angel:

  Dus zo’n engeltje ben je niet…;)

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s