Nieuw

Zweden: 85-jarige man sterft aan ondervoeding – na twaalf dagen in het bejaardentehuis

De 85-jarige man stierf nadat hij 12 dagen in het bejaardentehuis had gewoond. Hier zit hij in zijn stoel net na aankomst.

De 85-jarige stierf ondervoed – slechts enkele weken na zijn intrek in het bejaardentehuis. Na twee jaar strijd van zijn familieleden krijgen de huisvesting en de sociale raad in Skellefteå ernstige kritiek. “Ze hebben hem gedood”, zei de man’s dochter.

Het is twee jaar geleden dat de 85-jarige man verhuisde naar Höjdens bejaardenhuis in Skellefteå. De man die kanker had, was geopereerd aan zijn hart en dement, eerder werd hij verzorgd door zijn vrouw en dochter. De verhuizing vond plaats in de hoop dat de man de dagelijkse hulp zou krijgen die hij nodig had en een leuk laatste moment in het leven. De familieleden van de 85-jarige willen anoniem blijven, maar vinden het belangrijk om te benadrukken wat er is gebeurd. Misschien kunnen andere mensen in dezelfde situatie betere hulp krijgen. Niemand hoeft zo te sterven, zegt zijn dochter tegen Aftonbladet.

De dochter: ik was geschokt

Al na een paar dagen in het gemeentelijke rusthuis merkte de familie hoe de gezondheid van de 85-jarige aanzienlijk slechter was. De man begon te leunen, kreeg een scherpere gezichtskleur, zijn ogen waren gekrompen. “Moeder belde me en huilde hysterisch. Het was nadat hij daar elf dagen had gewoond en zij zei dat ze hem hadden geruïneerd. Het personeel had haar geantwoord dat hij 20 uur had geslapen en niet haastte om te eten”, zegt een van zijn dochters.

De dag nadat ze haar vader had bezocht, was er net een ongeluk gebeurd. Het personeel had hem gevonden op de vloer tussen het bed en de deur. “Toen hij bij de accommodatie kwam, kon hij zelf eten, en zich aankleden. Toen ik die dag aankwam was het een verschil van dag en nacht. Ik was zo geschrokken. Hij was uitgedroogd, zijn hartritme ongelijk. Ik zei dat hij een infuus nodig had, maar hij heeft niets gekregen. De verpleegkundigen gebruikten een checklist, bekend als ViSam, om te bepalen waar de voortgezette zorg het best werd gegeven. Daar kreeg hij groen licht, zegt een van zijn dochters.  Ze wilden geen ambulance bellen.

Artsen namen beslissingen via de telefoon

De verpleegkundigen in de accommodatie raadpleegden telefonisch een arts in het gezondheidscentrum, die tot de conclusie kwam dat de man geen zorg hoefde te zoeken. Maar dat accepteerde zijn dochter niet – die 112 belde.  Ik zal die beslissing niet hoeven te nemen. Toen hij in Skellefteå aankwam ontdekte de spoedarts dat ik correct had gehandeld, maar toen was het helaas te laat. Pa werd opgenomen op de afdeling Zorg aan het einde van het leven.

Daar verzamelden de familieleden van de man zich. Hielden zijn hand vast en bleven bij hem slapen in zijn kamer op matrassen op de vloer. ‘Toen we zijn hand vasthielden, konden we voelen hoe zijn ongelijke hartslag in onze harten werd overgebracht. Dit waren de zeven slechtste dagen van ons leven”. De man had zulke verwondingen opgelopen dat de familieleden samen met dokters gedwongen waren om de beslissing te nemen om de levensonderhoudende apparatuur uit te schakelen.

Zeven dagen later stierf hij, in augustus 2016. De forensische autopsie toonde aan dat het lichaam van de 85-jarige sterk was verzwakt, zijn buik was krankzinnig. Hij stierf als gevolg van dislocatie in combinatie met ziekte. “Het is basiskennis van zorgprofessionals om te weten dat uitdroging in combinatie met gewichtsverlies vreselijke gevolgen kan hebben, in het ergste geval kan men sterven omdat de spieren verzwakken. Niemand hoeft op die manier te sterven, dus je hoeft dat niet met mensen te doen. Het is systemische ondervoeding en zou niet moeten gebeuren. Ze hebben hem daar vermoord”, zegt zijn dochter.

Aftonbladet >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

10 Comments on Zweden: 85-jarige man sterft aan ondervoeding – na twaalf dagen in het bejaardentehuis

 1. Veel demente mensen hebben geen hongergevoel meer en dwangvoeding is vaak moeilijk.
  Triest dat men geen adequate maatregelen getroffen heeft.

  Like

 2. Nicole Leysen // september 17, 2018 om 12:12 //

  God wat moeten de nabestaanden lijden… Deze instelling zou een gigantische boete moeten krijgen en sancties opdat herhaling op anderen, van deze gruwelijke (misdaad, lees 🙂 nalatigheid voorkomen kan worden .

  Like

 3. Veroordelen voor DOOD door schuld en ontslaan.

  Like

 4. Nicole Leysen // september 17, 2018 om 12:12

  Veel van ‘onze’ zorgcentrums werken precies hetzelde als het zorgcentrum in het artikel. Zelf heb ik mijn beide ouders zien wegkwijnen in een van deze veel bekritiseerde zorgecentrums, mijn moeder en vader vermagerden sterk en waren op het laatst een schim van hun zelf geworden, het zijn sterfhuizen, krijgen niet voldoende te drinken wat ernstige nierproblemen opleverde. enfin zo wil geen mens aan zijn einde komen, houd in je achterhoofd dat het hier niet véél beter is dan in het buitenland, echt waar “wij” steken er echt niet beter tegen de dementenzorg af dan in het buitenland.

  Like

 5. Lijkt dat je beter je ouwe dag kan slijten in een concentratie kamp

  Like

 6. E.M Evers Sleg // september 17, 2018 om 18:56 //

  Ja zo gaat het als je oude wordt .
  Het is overal het zelfde geen tijd geen persoon wel vergaderen maar niets doen als aan hun eigen salarissen te denken uitzonderingen daar gelaten zoeken of je ze kunt vinden .

  Like

 7. E.M Slegers. // september 17, 2018 om 18:59 //

  Overal het zelfde veel zeggen weinig doen .

  Like

 8. Gruwelijk mijn moeder zit ook in een zorgcentrum in rotterdam zuid tegen haar zin ze is ook dement elke keer achter de zusters aan zitten ze moet drinken eten maar nee hoor.Het zijn rot sterfhuizen maar ik heb rot familie dus ik kan niets doen want rot kinderen van haar wachten op haar dood en ik ben machteloos Chandra

  Like

 9. Ouderen altijd zondebok van alles.Terwijl het spreekwoord zegt hoe ouder hoe wijzer.

  kannibalen eten elkaar op ook eigen kinderen wachten met lijkenwagen voor vetpleeghuis

  Like

 10. Zeer spijtig wat er gebeurd is, maar leg de schuld niet bij het Zorgkundige personeel. Ik ben zelf Zorgkundige op een gesloten afdeling voor personen met dementie. Wij moeten ons houden aan DNR codes die de familie kn samenspraak met de dokter vast legd. Hierin komt vaak voor dat we menen niet mogen stimuleren tot eten en drinken. De bewoner zelf moet bepalen wat hij wel of niet eet of drinkt. Ook zorgt het verouderingsproces voor vermagering en krimpen. Mensen komen van een leven waarin ze werkte, zelf hun drinken namen, hun boterham smeerde, de deur open deden toen er gebeld werd,… in een rusthuis word alles van te voren gedaan waardoor ze minder energie verbrande en ook minder eten nodig hebben. Bij ons ziet de dag menu er zo uit en deze krijgt iedereen aangeboden. ontbijt : aantal gewenste boterhammen met zoet of vlees of kaas beleg eventueel boter met een tas koffie of thee of nog iets anders als men dat wenst ( appelsap, fruitsap, water,melk,…) voormiddag: een glas drinken (water, bruiswater , koffie , thee , melk , botermelk, appelsap, fruitsap,…) middag : soep, indien gewenst een 2 de kom vervolgens aardappelen, pasta, rijst,… met groenten en vlees of vis soms ook een ei ipv vlees of vis. Ook enorm gevarieerd een 2 de bord indien gewenst en aangepaste maaltijd als een bewoner de menu noet lust. Dan nog dessert deze is of een pudding, chocomousse, ijs,… of versfruit of een potje fruit. Na de middag is het weer een drankje met koek: nu geven we ook frisdranken en wijn savonds gewenste aantal boterhammen met zoet of hartig beleg en een Yougurtje. Voor ze slapen krijgen ze nog een glas drinken. Ook zijn er nog veel extras ontbijt 1x per week ma peperkoek di spek, woe speculaas, do omelet za chocolade zo pistolets en sandwich. Extra smiddags appelmoes af entoe, friet op woensdag en kroketten op zondag. Avond eten : dinsdag een warm extraatje : garnaal of Kaaskroket , loempia , havermoutpap,… op zondag rozijnen brood. Wij bieden alles aan geven hulp waar nodig maar wij mogen geen mensen dwingen tot eten dit is mishandeling vraag zelf eens aan u partner om eten in je mond te proppen terwijl je geen honger hebt dat is een zeer onaangenaam gevoel. En ook als er familie van u in een wzc woont. Wij stellen vast wanneer de familie weinig tot nooit langs komt de mensen sneller achteruit gaan en depressief worden.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s