Nieuw

Zweden: 85-jarige man sterft aan ondervoeding – na twaalf dagen in het bejaardentehuis

De 85-jarige man stierf nadat hij 12 dagen in het bejaardentehuis had gewoond. Hier zit hij in zijn stoel net na aankomst.

De 85-jarige stierf ondervoed – slechts enkele weken na zijn intrek in het bejaardentehuis. Na twee jaar strijd van zijn familieleden krijgen de huisvesting en de sociale raad in Skellefteå ernstige kritiek. “Ze hebben hem gedood”, zei de man’s dochter.

Het is twee jaar geleden dat de 85-jarige man verhuisde naar Höjdens bejaardenhuis in Skellefteå. De man die kanker had, was geopereerd aan zijn hart en dement, eerder werd hij verzorgd door zijn vrouw en dochter. De verhuizing vond plaats in de hoop dat de man de dagelijkse hulp zou krijgen die hij nodig had en een leuk laatste moment in het leven. De familieleden van de 85-jarige willen anoniem blijven, maar vinden het belangrijk om te benadrukken wat er is gebeurd. Misschien kunnen andere mensen in dezelfde situatie betere hulp krijgen. Niemand hoeft zo te sterven, zegt zijn dochter tegen Aftonbladet.

De dochter: ik was geschokt

Al na een paar dagen in het gemeentelijke rusthuis merkte de familie hoe de gezondheid van de 85-jarige aanzienlijk slechter was. De man begon te leunen, kreeg een scherpere gezichtskleur, zijn ogen waren gekrompen. “Moeder belde me en huilde hysterisch. Het was nadat hij daar elf dagen had gewoond en zij zei dat ze hem hadden geruïneerd. Het personeel had haar geantwoord dat hij 20 uur had geslapen en niet haastte om te eten”, zegt een van zijn dochters.

De dag nadat ze haar vader had bezocht, was er net een ongeluk gebeurd. Het personeel had hem gevonden op de vloer tussen het bed en de deur. “Toen hij bij de accommodatie kwam, kon hij zelf eten, en zich aankleden. Toen ik die dag aankwam was het een verschil van dag en nacht. Ik was zo geschrokken. Hij was uitgedroogd, zijn hartritme ongelijk. Ik zei dat hij een infuus nodig had, maar hij heeft niets gekregen. De verpleegkundigen gebruikten een checklist, bekend als ViSam, om te bepalen waar de voortgezette zorg het best werd gegeven. Daar kreeg hij groen licht, zegt een van zijn dochters.  Ze wilden geen ambulance bellen.

Artsen namen beslissingen via de telefoon

De verpleegkundigen in de accommodatie raadpleegden telefonisch een arts in het gezondheidscentrum, die tot de conclusie kwam dat de man geen zorg hoefde te zoeken. Maar dat accepteerde zijn dochter niet – die 112 belde.  Ik zal die beslissing niet hoeven te nemen. Toen hij in Skellefteå aankwam ontdekte de spoedarts dat ik correct had gehandeld, maar toen was het helaas te laat. Pa werd opgenomen op de afdeling Zorg aan het einde van het leven.

Daar verzamelden de familieleden van de man zich. Hielden zijn hand vast en bleven bij hem slapen in zijn kamer op matrassen op de vloer. ‘Toen we zijn hand vasthielden, konden we voelen hoe zijn ongelijke hartslag in onze harten werd overgebracht. Dit waren de zeven slechtste dagen van ons leven”. De man had zulke verwondingen opgelopen dat de familieleden samen met dokters gedwongen waren om de beslissing te nemen om de levensonderhoudende apparatuur uit te schakelen.

Zeven dagen later stierf hij, in augustus 2016. De forensische autopsie toonde aan dat het lichaam van de 85-jarige sterk was verzwakt, zijn buik was krankzinnig. Hij stierf als gevolg van dislocatie in combinatie met ziekte. “Het is basiskennis van zorgprofessionals om te weten dat uitdroging in combinatie met gewichtsverlies vreselijke gevolgen kan hebben, in het ergste geval kan men sterven omdat de spieren verzwakken. Niemand hoeft op die manier te sterven, dus je hoeft dat niet met mensen te doen. Het is systemische ondervoeding en zou niet moeten gebeuren. Ze hebben hem daar vermoord”, zegt zijn dochter.

Aftonbladet >>

Doe mee met 928 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (8284 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

9 Comments on Zweden: 85-jarige man sterft aan ondervoeding – na twaalf dagen in het bejaardentehuis

 1. Veel demente mensen hebben geen hongergevoel meer en dwangvoeding is vaak moeilijk.
  Triest dat men geen adequate maatregelen getroffen heeft.

  Like

 2. Nicole Leysen // september 17, 2018 om 12:12 //

  God wat moeten de nabestaanden lijden… Deze instelling zou een gigantische boete moeten krijgen en sancties opdat herhaling op anderen, van deze gruwelijke (misdaad, lees 🙂 nalatigheid voorkomen kan worden .

  Like

 3. Veroordelen voor DOOD door schuld en ontslaan.

  Like

 4. Nicole Leysen // september 17, 2018 om 12:12

  Veel van ‘onze’ zorgcentrums werken precies hetzelde als het zorgcentrum in het artikel. Zelf heb ik mijn beide ouders zien wegkwijnen in een van deze veel bekritiseerde zorgecentrums, mijn moeder en vader vermagerden sterk en waren op het laatst een schim van hun zelf geworden, het zijn sterfhuizen, krijgen niet voldoende te drinken wat ernstige nierproblemen opleverde. enfin zo wil geen mens aan zijn einde komen, houd in je achterhoofd dat het hier niet véél beter is dan in het buitenland, echt waar “wij” steken er echt niet beter tegen de dementenzorg af dan in het buitenland.

  Like

 5. Lijkt dat je beter je ouwe dag kan slijten in een concentratie kamp

  Like

 6. E.M Evers Sleg // september 17, 2018 om 18:56 //

  Ja zo gaat het als je oude wordt .
  Het is overal het zelfde geen tijd geen persoon wel vergaderen maar niets doen als aan hun eigen salarissen te denken uitzonderingen daar gelaten zoeken of je ze kunt vinden .

  Like

 7. E.M Slegers. // september 17, 2018 om 18:59 //

  Overal het zelfde veel zeggen weinig doen .

  Like

 8. Gruwelijk mijn moeder zit ook in een zorgcentrum in rotterdam zuid tegen haar zin ze is ook dement elke keer achter de zusters aan zitten ze moet drinken eten maar nee hoor.Het zijn rot sterfhuizen maar ik heb rot familie dus ik kan niets doen want rot kinderen van haar wachten op haar dood en ik ben machteloos Chandra

  Like

 9. Ouderen altijd zondebok van alles.Terwijl het spreekwoord zegt hoe ouder hoe wijzer.

  kannibalen eten elkaar op ook eigen kinderen wachten met lijkenwagen voor vetpleeghuis

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: