Nieuw

Lief – Afrikaanse landen geven postzegelserie uit om ‘blanken’ te eren

De tekst hieronder is letterlijk gereproduceerd van een website die reclame maakt voor postzegels, uitgebracht in samenwerking met de regeringen van Liberia, Gambia en Sierra Leone, die de rol van de Joden bij het omverwerpen van de blanke overheersing in Zuid-Afrika herdenken. Elke postzegel draagt rechtsonder een joodse ster.

De bewering “dat de Joden oververtegenwoordigd waren met 2.500 procent in hun verhouding tot ‘regenten'” staat op de oorspronkelijke site, die u hier kunt bekijken.

Legendarische helden van Afrika

In de anti-Apartheid Zuid-Afrikaanse bevrijdingsstrijd werd geschat dat Joden ruim 2.500 procent oververtegenwoordigd waren in verhouding tot de bestuurders. Deze postzegeluitgifte erkent de buitengewone offers die door Joden werden gebracht voor de bevrijding van hun Afrikaanse broeders en deze postzegels erkennen enkele van de belangrijkste bijdragers aan de wereldwijde medemenselijkheid in de 20e eeuw.

Er staat steeds een vrij neutrale omschrijving naast de postzegels, onder de ‘lees meer’ staan dan hun meestal subversieve activiteiten vermeld. De rode draad is dat ze of de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij (hielpen) oprichten, of het ANC, of de gewapende terreurtak daarvan Umkhonto we Sizwe. De meesten werden veroordeeld in ‘The Treason Trial’, anderen bij het Rivonia Proces, waar we binnenkort uitgebreider op ingaan. Veel van de erbarmelijke omstandigheden waar de blanken in Zuid-Afrika nu onder te leiden hebben zijn terug te voeren op de activiteiten van deze (en nog veel meer) ‘activisten’.

LIBERIA

Helen Suzman

(geboren Gavronsky) werd op 7 november 1917 in de Zuid-Afrikaanse mijnstad Germiston geboren als dochter van Samuel en Frieda Gavronsky, beiden immigranten uit Litouwen die naar Zuid-Afrika waren gekomen om te ontsnappen aan de beperkingen die aan de Joden werden opgelegd. Lees meer.

Eli Weinberg

Eli Weinberg werd geboren in 1908 in de haven van Libau, in Letland aan de Oostzee. Als kind beleefde hij de Eerste Wereldoorlog en de Oktoberrevolutie van 1917 en dit leidde tot zijn socialistische politieke ontwikkeling. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij gescheiden van zijn familie. Lees meer.

Esther Barsel

Esther Barsel (geboren op 17 oktober 1924 in Raguva, Litouwen; overleden op 6 oktober 2008 in Johannesburg) was een Zuid-Afrikaanse politica en sinds lang lid van de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij (SACP). Ze was lid van zowel haar lokale Afrikaanse Nationale Congresafdeling als van de centrale afdeling van de SACP in Johannesburg. Lees meer.

Hymie Barsel

Hymie Barsel werd geboren op 11 september 1920 in Fordsburg, Johannesburg, Zuid-Afrika, zoon van Faiga en Moishe Barsel, beide van Litouwse herkomst. Hij groeide op in een zionistisch georiënteerd gezin. Hij leed aan epilepsie, dat in die tijd slecht werd begrepen en uiteindelijk werd behandeld door Dr. Max Joffe, ook een zionist. Lees meer.

SIERRA LEONE

Yetta Barenblatt

Yetta Barenblatt werd geboren op 24 september 1913 in Dublin, Ierland, dochter van Basna en Solomon Malamed van Litouwse afkomst. In 1925 moedigde een vriendin haar aan om naar Zuid-Afrika te komen met de belofte van werk. Door haar omstandigheden was verdere scholing echter niet mogelijk en werd Barenblatt gedwongen werk te zoeken in een winkel. Lees meer.

Ray Alexander Simons

Ray Alexander Simons (geboren Alexandrowich) werd geboren op 12 januari 1913 in Letland. Terwijl ze op school zat, toonde ze weinig angst bij uitdagende autoriteiten. Haar onafhankelijke denkwijze suggereerde dat ze een carrière in de geneeskunde nastreefde, maar ze ging al snel de politiek in. Toen ze ongeveer 13 jaar oud was, werd ze actief in de ondergrondse Letse Communistische Partij. Lees meer.

Baruch Hirson

Baruch Hirson, genoemd naar zijn overleden grootvader, werd geboren op 10 december 1921 in Doomfontein bij Johannesburg in het Transvaal. Zijn vader was een elektricien. Zijn ouders, Joseph en Lily Hirson, waren Joden die naar Zuid-Afrika waren geëmigreerd om zich te onttrekken aan de pogroms, vervolging en discriminatie waaraan Joden in het oude Romanov-imperium werden onderworpen. Lees meer.

Norma Kitson

Norma Kitson behoorde tot een generatie joodse activisten, die zich inzetten voor de strijd tegen de raciale tirannie in Zuid-Afrika. De drive van deze Zuid-Afrikaanse joden was te getuigen tegen racisme en sociale onrechtvaardigheid, zelfs tegen hoge persoonlijke kosten. Norma Kitsons autobiografie Where Sixpence Lives (1986) is een unieke samensmelting van het persoonlijke en het politieke. Lees meer.

GAMBIA

Ruth First

Ruth First werd op 4 mei 1925 geboren uit joodse immigranten Julius en Matilda First. Julius, een meubelfabrikant, werd geboren in Letland en kwam in 1906 naar Zuid-Afrika. Hij en zijn vrouw waren de oprichters van de Communistische Partij van Zuid-Afrika (CPSA) of de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij (SACP) in 1921. Ruth en haar broer Ronald groeiden op in een huishouden waarin altijd een intens politiek debat tussen mensen van alle rassen en klassen aanwezig was. Lees meer.

Hilda Bernstein

Hilda Bernstein werd in 1915 in Londen geboren. Haar vader was Simeon Schwartz uit Odessa, Oekraïne. Hij verhuisde naar Engeland in 1901 waar hij een bolsjewiek werd en vertegenwoordigde de nieuwe USSR in het Verenigd Koninkrijk voor een korte tijd in 1920. Hij keerde terug naar de USSR toen hij in 1925 teruggeroepen werd, en stierf in de jaren 1930 zonder ooit terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk. Lees meer.

Lionel “Rusty” Bernstein

Lionel “Rusty” Bernstein werd in 1920 geboren in Durban, de jongste van vier kinderen van Europese emigranten. Op achtjarige leeftijd wees geworden, werd hij opgevoed door familieleden. Deze vroege verstoringen van zijn gezinsleven werden nog verergerd toen hij naar een jongensinternaat werd gestuurd om zijn opleiding af te maken. Hilton College, een particuliere school, dat was het Zuid-Afrikaanse equivalent van Eton of Harrow. Lees meer.

Ronald Segal

Op jonge leeftijd riep Ronald Segal zichzelf uit tot socialist en zei dat hij geen miljonair wilde zijn. Maar hij had geen keus. Zijn vader was mede-eigenaar van Ackerman’s, een reusachtige goedkope kledingketen in Zuid-Afrika. In hun huis op de hellingen van Kaapstad’s Lion’s Head vermaakten zijn zionistische ouders zich met bezoekende hoogwaardigheidsbekleders. Op achtjarige leeftijd las Ronald “Gone With the Wind” en een biografie van Disraeli. Lees meer.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.197 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

7 Comments on Lief – Afrikaanse landen geven postzegelserie uit om ‘blanken’ te eren

 1. trebor2110 // september 18, 2018 om 00:43 //

  leuk verzamel object voor de filatelisten

  Like

 2. Uitverkocht.

  Liked by 1 persoon

 3. copywriter // september 18, 2018 om 06:30 //

  In het bovenstaande lijstje valt op dat 8 personen stammen uit Letland/Litouwen en 1 uit Oekraine.
  Van de andere 3 heb ik de afkomst niet gevonden.
  Het lijkt er veel op dat er toen (en mogelijk nu nog) een communistisch netwerk actief was in Letland/Litouwen wat zich heeft toegelegd op Zuid-Afrika.
  Bestaat dit netwerk nog steeds en is ze nog steeds actief?
  Ik heb helaas niet de middelen om dit verder uit te zoeken.

  Like

 4. Viel mij ook op. En ik ben met uitgebreider dingetje bezig – ik heb dit alleen gepubliceerd als deel-dingetje terwijl ik bezig ben – en ook daar is bijna alle Litouws.

  Like

 5. Joden werden gehaat in Litouwen omdat ze een erfpacht, naast een woekerrente hanteerden (wat ook eerder in Spanje het geval was, zie: ( https://fenixx.org/2018/07/25/europeanen-joden-moslims-en-de-erfenis-van-het-islamitische-spanje-deel-1-de-joodse-rol-in-de-moorse-invasie-en-bezetting/ ).

  Boeren waren aan hen overgeleverd, Lees :

  Solzhenitsyn, Aleksandr, 200 Years Together – Russo-Jewish History, (PDF), 435 pagina’s. Niet compleet, sommige hoofdstukken die missen beschikbaar via. ( In de Bieb, voor als de links niet meekomen)

  Like

 6. Ik ben niet onder de indruk van een paar serie postzegels. Als de ministers het ook maar niet worden en meteen geld overmaken uit liefdadigheid.

  Like

 7. In begin jaren ’80 als tiener heb ik samen met vrienden voor een langere periode op diverse kibboetsen in Israël verbleven en ontmoette daar een zwarte jonge Zuid-Afrikaan die lid was van het ANC, hij zat dan ook geregeld naar een bepaalde radiozender te luisteren. Ik was toen totaal niet politiek georiënteerd en dacht er verder niet over na, herinner me nog wel dat hij heel schichtig was naar ons (blanken) terwijl wij heel open naar hem waren want we hadden in Nederland immers zwarte vrienden en besefte eigenlijk niet echt waar hij vandaan kwam en waarschijnlijk door onze onbezonnenheid ontstond een band. Wat me nog heel goed bijstaat is dat hij vertelde naar Zweden te willen, dat herinner ik me zo goed omdat ik het raar vond en vroeg hem nadrukkelijk hoe hij op dat idee was gekomen want waarom zou een zwarte Zuid-Afrikaan zo graag naar Zweden willen? Hij zei dat hij dat gedroomd had en dat de droom zo sterk was dat hij het moest uitvoeren, waarop ik niets meer wist te zeggen en met een bek vol tanden zat.

  Achteraf en jaren later ben ik me ook gaan afvragen wat een ANC’er ertoe bracht naar de kibboets in Israël te vertrekken? Hoewel ik toentertijd niet politiek georiënteerd was besefte ik wel direct dat de kibboets puur communistisch is – dat merk je aan alles, het is dan ook een commune en op zo’n kleine schaal werkt communisme ook, is mijn mening – maar kon het verband niet leggen.

  Nu begin ik steeds beter te begrijpen wat een zwarte Zuid-Afrikaan ertoe bracht naar de kibboets in Israël te gaan, en zijn verlangen naar Zweden te vertrekken was me al enige tijd duidelijk.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s