Nieuw

You’ve Got to Be a Man, Before You Can Be a Gentleman

[Edit Rommel: An important aspect of the ongoing cultural war in the coming years is to reintroduce the gentleman as an ideal, with everything from style and family to self-sufficiency and violence capacity.]

“Over-sentimentality, over-softness, in fact washiness and mushiness are the great dangers of this age and of this people. Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail.” –Theodore Roosevelt

Sometimes when young men begin their journey into manhood, they start in on the gentlemanly side of things.

They dress in stylish, classic attire, don a fedora, and focus really hard on manners and etiquette. They hope that by doing so, others will recognize them as grown men, good men.

Yet oftentimes others cringe and chuckle at these would-be gents instead, and they become the fodder for “m’lady” memes on the internet.

Why do these well-meaning but hapless guys elicit this reaction?

The best answer to that question comes from — who else? — the Duke himself.

In one of my favorite John Wayne movies — McLintock! — he drops this incredible line:

“You’ve got to be a man first before you can be a gentleman.”

Gentlemanliness presupposes manliness. It’s a softening, a harnessing of the core characteristics of masculinity: strength, courage, mastery, and honor. A gentleman, as scholar Harvey Mansfield put it, is a manly man with polish.

The respect given a gentleman is thus premised on constraint.

A gentleman has the ability — the power, cleverness, confidence, and even the desire — to ride roughshod over your interests, muscle you aside, and manipulate you…but, he has instead voluntarily chosen to restrain himself to follow a more moral course. He’s a coiled spring, and his self-control showcases one of the timeless markers of manhood: will.

As anthropologist Paul Friedrich puts it: “The highest praise that one can give a man is that he is capable of doing harm but chooses not to.”

Read more:

https://www.artofmanliness.com/articles/youve-got-to-be-a-man-before-you-can-be-a-gentleman/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7736 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Comment on You’ve Got to Be a Man, Before You Can Be a Gentleman

  1. …gewone logica.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s