Nieuw

Polen zal een veto uitspreken over de EU-sancties tegen Hongarije

Andrzej Duda YT

Polen heeft gezworen Hongarije te beschermen tegen EU-sancties, een dag nadat de Poolse president Europa in een toespraak heeft gekleineerd.

“Polen zal in het forum van de Europese instellingen tegen sancties tegen Hongarije stemmen”, aldus het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring op woensdag (12 september).

De stemming van het Europees Parlement, eerder op dezelfde dag, om een sanctieprocedure tegen Hongarije in gang te zetten wegens schendingen van de EU-waarden en de rechtsstaat, was “verontrustend”, aldus het Poolse ministerie.

“Elke EU-lidstaat heeft het soevereine recht om interne hervormingen door te voeren die zij juist acht,” voegde hij eraan toe.

De verklaring komt nadat de Europese Commissie vorig jaar om dezelfde redenen dezelfde strafprocedure tegen Polen is gestart.

Het betekent dat Boedapest en Warschau allebei te maken krijgen met gedetailleerde EU-controles op een groot aantal kwesties, variërend van gerechtelijke hervormingen tot vrije pers, het maatschappelijk middenveld en de rechten van minderheden.

Maar het optreden van Polen betekent ook dat het proces waarschijnlijk niet zal uitmonden in sancties – schorsing van het stemrecht in de Raad van de EU – in beide gevallen, waarbij Hongarije heeft beloofd zijn veto uit te spreken over een dergelijk besluit ten aanzien van Polen en, nu, vice versa.

Duda toespraak

De opmerkingen van het Poolse ministerie kwamen een dag nadat de Poolse president Andrzej Duda, een bondgenoot van de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid, de EU aanviel in een toespraak in Lezajsk, een stad in het zuidoosten.

De EU was een “denkbeeldige gemeenschap waar we niet veel baat bij hebben”, zei hij.

“Zij [de EU] zouden ons met rust moeten laten en ons in staat moeten stellen Polen te herstellen, want dat is het belangrijkste,” zei hij, verwijzend naar de EU-sanctieprocedure.

“Natuurlijk hebben we het recht om verwachtingen te hebben ten opzichte van Europa – vooral ten opzichte van het Europa dat ons in 1945 als prooi cadeau deed aan de Russen – maar bovenal hebben we het recht om hier zelf te regeren en te beslissen welke vorm Polen zou moeten hebben,” voegde hij eraan toe.

Oppositiepolitici vonden zijn woorden schandelijk.

Duda’s woorden waren “onverantwoordelijk” en bedoeld om “de Europese eenheid te schaden”, zei Aleksander Kwasniewski, de voormalige president van Polen woensdag in een open brief.

“Als ze uit kortstondige emoties kwamen, zou ik aandringen op meer doordachtheid. Als ze uit een diepere strategie komen, moet ik waarschuwen dat dit tegen de Poolse raison d’état ingaat,” zei hij.

“De woorden van de president …. waren schokkend en schadelijk”, aldus Grzegorz Schetyna, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen op Twitter.

“Ze isoleren Polen en vooral demoraliseren ze onze jonge generatie, die weet dat ons lidmaatschap van Europa een historische prestatie is”, zei hij.

Ondertussen brengen de EU-sanctieprocedures het risico met zich mee dat de anti-EU-krachten in Midden-Europa zich verharden, en bestaat het risico dat Hongarije een diepere alliantie met Rusland aangaat.

De Hongaarse woordvoerder voor buitenlandse zaken, Peter Szijjarto, zei woensdag dat Orban aanstaande dinsdag in Moskou de Russische leider Vladimir Poetin zou ontmoeten om de energievoorziening en investeringen in infrastructuur te bespreken.

“Onze langlopende gasleveringsovereenkomst loopt eind 2020 of al eind 2019 af – daar zullen we het Russische standpunt over zien,” zei Szijjarto.

“We moeten een manier vinden om onze verliezen te minimaliseren …. die het gevolg zijn van het sanctieregime van de afgelopen jaren,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de sancties die de EU Rusland heeft opgelegd in verband met de invasie van Oekraïne.

Bron:

https://euobserver.com/justice/142825

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.051 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9622 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

8 Comments on Polen zal een veto uitspreken over de EU-sancties tegen Hongarije

 1. koddebeier // september 13, 2018 om 20:08 //

  Chapeau Polen !!

  Like

 2. De oostelijke EU ofwel de Visegrad gemeenschap is een feit…. met onbedoelde hulp van Judith Sagrentini, de grootste sul met een kut die de groen linkse terroristen vereniging heeft kunnen vinden om Brussel te vervuilen.

  De voorspelling is een splitsing van de EU midden volgend jaar in drie delen, waarbij Visegrad word aangevuld door Italie, Griekenland en Bulgarije Baltische staten en Servie ook erbij op de kar springt, een Scandinavische groep zonder Zweden en het rioolputje waar alles tot een klerezooi word en half Afrika en Arabie een ui5tkering komt eisen, en wij als het centrum van het putje.
  Waarom denkt u dat uw zorgpremie omhoog gaat en alle belastingen…..

  Aangezien de Nederlandse politiek de meest blinde is voor de echte wereld en nul visie heeft over een toekomst zal hier nog worden gesproken van een multiculti succes als de grote steden al branden…..culturele verrijking weet je….

  Verenig je, nu is er nog de mogelijkheid om dat te doen, straks is zelfs denken aan vrijheid verboden.

  Een volk dat voor tirannen zwicht is meer kwijt dan alleen vrijheid.

  Kom in verzet tegen de lamlendigheid en het verraad van de politiek tegenover het eigen volk en verenig je, sta klaar om famillie en vrienden te beschermen, bereid je voor om lijf en goed te verdedigen.

  Sta klaar om vrijheid en het recht op leven en toekomst te verdedigen, de politiek verraad zijn eigen burgers en verkoopt ons erfrecht en dat van onze kinderen.

  Liked by 3 people

 3. Eugene de Groot // september 14, 2018 om 00:10 //

  Hulde V4.
  Hulde Duchesne.

  Like

 4. antiislamnu // september 14, 2018 om 01:03 //

  Liked by 1 persoon

 5. @ antiislamnu // september 14, 2018 om 01:03 /

  Staat al bij video’s … 😉

  Like

 6. Nog vijf jaar en een oorlog in West-Europa zal alles weer veranderen.

  Like

 7. Eigenlijk zijn die visegrad landen meer democratisch dan de andere EU landen. Komen meer op voor eigen volk en feitelijk zijn deze landen de verdedigers van vrijheid en democratie.

  Hoe diep zijn landen als Nederland gevallen als het beste dat ons land aan landgenoten kan sturen als vertegenwoordiging in Brussel ranzig volk is zoals Sargentini en Timmermans? Deze door Soros extra bijbetaalde intriganten horen nog geen hondenkar te mogen besturen, welke idioten laten dit toe?

  WIJ ! Ruimen die hap. Verraders horen niet onze lucht in te ademen en te bevuilen.

  O ja, redactie, ingeval onze gestapo mijn adres wil of naam omdat hun versie van vrijheid een andere is dan de mijne, geef maar en vraag gelijk onder welke steen ze leven en wiens hand ze voed….en zeg ze maar dat ze zo het startsein kunnen geven voor hun eigen vertrek.

  Mij is de wrake zij de heer, maar Duchesne ging alvast eerder tekeer.

  Voor vrijwillige slaven heb ik geen respect.

  Liked by 1 persoon

 8. Arnold Schipper // september 14, 2018 om 21:45 //

  Er moet gewoon een zeer zware aanslag ( met 100% slachteroffers – hypocrieten) of meerdere en dan wel zsm. Maar dat zal ook wel regisseert worden vanuit Brussel zoals alle aanslagen.

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s